icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6mia6
16. mar 2012

@dai úplne súhlasím - lepšie by som to nenapísala

fidka79
Odpoveď bola odstránená
diid
16. mar 2012

ake komunisticke zmyslanie, ze stat ma zivit matku s dietatom. To vy ste este nezili mom europy kde od statu nedostanete ani to "Nic" 200 eur. ja mam dvojicky pripevok pri porode - NULA, Materska -NULA od statu, rodicovky - NULA, Zdravotna Poistka 300 eur mesacne za deti z MOJHO vrecka. Ja mam ako vyzit z tej NULY?

petusko
16. mar 2012

vopred sa ospravedlnujem, necitala som celu diskusiu, prebehla som len par prvych stran...
Nechcem sa nikoho dotknut, nic osobne za tym nehladajte prosim...
Ano, ten prispevok je nizky, suhlasim. Ale...
Som zamestnana matka a ked to porovnam, o deti aj domacnost sa staram uplne rovnako ako ked som bola doma. rovnako varim - aj ked nie obedy, ale vecere, periem rovnako, zehlim rovnako casto /rozumej obcas 😀 /, upratujem tiez rovnako... Nevidim rozdiel v starani sa o domacnost na MD/RD a teraz.
A este mi neda nanapisat na jeden prispevok, neviem od koho, o 300 € nakupe iba jarnej kolekcie v "posratom" (pre mna znackovom) obchode... Nuz, ja osobne nemam ani jeden kusok z takeho obchodu, mne na tych par mesiacov, co to deti vynosia stacia aj kusky z "posrateho cinaku", resp. ineho lacneho obchodu. Alebo aj zo sekaca. Nehanbim sa za to, detom je to sumafuk z akeho obchodu maju veci a ja som rada, ze aj takymto sposobom sa nam dari kazdy mesiac nieco usetrit. Klop-klop.
Cize to ci je RP malo alebo vela, zalezi do urcitej miery aj od narocnosti rodicov, kto naozaj chce, cestu a sposob ako vyzit a byt vdacny aj za tu malu pomoc od statu, si najde.
Este raz chcem napisat, aby sa nikto necitil po mojom prispevku urazeny alebo dotknuty, nebolo mojim cielom na nikoho utocit.

diid
16. mar 2012

@diid oprava - mimo europy

lucadra
16. mar 2012

@nkaps nie na dve deti by mi to nestačilo, no nad tým nemusím ani rozmýšlať kedže mám len jedno.
Neviem si predstaviť takú situáciu.

zabka8423
16. mar 2012

@petusko ved to, ze dnes je kopa online bazarikov, kopa veci krasnych sa da kupit za par eur, osobne vzdy narazim an maminku, ktora nieco prihodi navyse alebo darcek, hracku, je to mile a bez stresov... ked som zarabala viac ako 10 nasobok dnesneho RP, mala som vycitky, ze som si kupila nieco drahe. vtedy bluzka 1500 korun a bola som z toho nestastna, pre mna to boli peniaze von luftom a mohla som si to dovolit. no niekto zase len znacky, znacky a znacky, nove, vsetko najlepsie aby mal a potom sa ludia cuduju, ze im nevychadzaju financie...

monika15
16. mar 2012

@zabka8423
ona nema hlupy napad !!! vsade to tak plati !!!!
a kazdy okrem bielych si vybojuje vsetko co len chcu.....
ale zial ako ste ju sprdli....
tak na slovensku sa nikdy nebudete mat lepsie.....

petusko
16. mar 2012

ked si raz budem moct dovolit kupit co len jedinu kolekciu v znackovom obchode, tak to uz budem v inom leveli 😎 ale ako poznam svoj zdravy usudok a rozum, aj keby som bola v neviem akej plnke, utratim tie € inak 🙂 😉

jednoducho si myslim, ze niekedy je menej viac 🙂 aj co sa tyka RP 🙂

dai
16. mar 2012

@monika15 urcite sa budeme mat ;e[sieked budeme sediet na zadku a vyplakavat - pokial si ty nezariadis pekny zi tak ti to nikto nezariadi - a cim skor to pochopis tym lepsie pre teba...

nastastie vaecsina zien je tu zodpovednymi matkami a nie vyplakavackami / je sanca ze k tomu vychovaju aj svoje deti

zabka8423
16. mar 2012

@monika15 tak nech sa zaradi k romom, ked si chce vybojovavat plat za upratovanie a vseobecne za domace prace. rodila deti preto, ze ich chce, alebo preto, aby vyuzivala statne davky? okrem toho, odvody nie su len na to, aby nam vyplacali matersku, ale na to, aby sa z toho vyplacali ine dochodky a nemyslim tym len invalidny a starobny. podporu v nezamestnanosti maju ludia z coho? lebo si platili odvody, PN detto.. atd.
Kazdy sa ma tak, ako si zariadi. Niekomu staci malo, niekomu viac, ale hlavne je, ze ak chcem viac, nebudem cakat, ze stat sa postara. Aj na Slovensku sa clovek moze mat lepsie. keby tu bolo az tak zle, ver, ze uz by tu nikto neostal. no su tu ludia inteligentni a uvedomeli, ktori si cestu najdu alebo spravia - ako povedal hannibal 🙂
a ked chce uz nieco menit, nech zmeni odvodovy system, nech zmeni socialnu poistovnu, pretoze tato institucia je tu od 50 rokov minuleho storocia a nepresla ziadnou zmenou. nech skusi zmenit solidarny system odvodov - ze ja mesacne odvediem 250 eur na odvody a v tom momente z nich ide davka mozno prave mamicke, ktora zalozila tuto temu. preco ale? ja chcem, aby to slo na moj ucet a boli vyplacani z toho maximalne moji blizki. toto nech zmeni a potom sa zmeni aj pristup a bude to sprvodlive, ja odvediem mesacne 250, tak si zasluzim dajme tomu moju matersku za 800 mesacne. kto si odvedie 40 eur, nech ma matersku 200 a kto ma na odvody 3000 e mesacne, nech si ZO SVOJHO SOCIALNEHO UCTU pobera hoci aj 5000 mesacne. zakladatelka temy chce nieco, co nezmeni. nieco, na com sa podielala mozno len minimom. a odporucam amminam ist do roboty, pretoze mzdovy bod, podla ktoreho sa vyratava dochodok je pocas materskej nizky, rovnajuci sa skoro nule tak, ako keby bola mamina nezamestnana. tak uz z tohoto dovodu sa oplati do prace ponahlat...

monika15
Odpoveď bola odstránená
monika15
16. mar 2012

@zabka8423
cigani mali a ajj budu mat vzdy...
pretoze maju velke usta.....
ale biely nebudu mat nikdy take prava jak cigani takze asi tak.

nemienim sa tu hadat.. proste nepiste mi.

zabka8423
16. mar 2012

@monika15 tak preco sa zapajas? dochadzaju ti argumenty tak, ako dosli zakladatelke temy? o pravach bielych a ciernych vies absolutne prd. nezrovnavaj to tu, neprirovnavaj, sme tu diskutujuce, ktore nemaju v hlave nasrate a nasli si sposob. ocividne si si ho nasla aj ty, ked si v kanade. a ked ti tak strasne na tom zalezi, vrat sa na slovensko a bojuj o zvysenie RP. lebo z dialky hodnotit a neriesit je velmi jednoduche 😉

sante81
16. mar 2012

@zabka8423 ja nakupujem vačšinou v tescu, uz teraz pozerám bodicky pre krpatu - narodí sa v juli, 5ks za 6e, ved to je uplne za facku a s kvalitou som spokojna. ked su zlavy 50% tak nakupim do zásoby, dnes som vytiahla chlapcovi pulovrik kt bol zlacneny minulé leto z 12e na 4e, ono sa dá všetko .len sa musí chciet

zabka8423
16. mar 2012

@sante81 ano, cherokee, F&F a Basic su super oblecenia za super ceny. niekedy ma sice cena prekvapi, ale bodynka maju bez debaty lacne a pekne, pestre, unisex, aj pre dievcatka aj chlapcov. paci sa mi, ze tam nie je vsetko len cukrikove, ja to malej nekupujem velmi, ale su tam aj ine farby, fialkova, tyrkysova, hneda, zlta. a na seba tam najdem vzdy pekne veci a hlavne vo vypredajoch, sak kolkokrat tricko s dlhym rukavo za 1,50 e, no nekup to. kaslal by som na to kupovat tricko za 10 e. co som sprosta? aj tak to dieta ponosi chvilu lebo rastie

dada1212
16. mar 2012

@kali23 to s tým platcom daní by som bola opatrná hlavne v dnešnej dobe ked je nezamestnanosť taká aká je a mnoho mladých ľudí je bud bez práce alebo idú do zahraničia ..
existuje príspevok po narodení, neskôr materský a rodičovský príspevok a štát podporuje dieťa dosť do troch rokov podľa mňa. len horšie je to potom, náklady na dieťa neustále stúpajú s tým ako rastie a okrem smiešnych prídavkov nedostane človek nič. zober si napríklad len taký vstup na základnú školu čo vyjde, pomôcky, knihy, oblečenie, nejaký pracovný stôl a nábytok aby sa dieťa malo kde učiť, časom aj počítač, však to môže niekedy stáť viac ako tá výbavička a štát nedá ani cent.
takisto napríklad aj na vysokoškoláka sú neskutočné náklady a štát vôbec nepomôže a nie každý študent študuje takú školu, kde netreba chodiť ani na prednášky a je tam ľahké učivo aby mohol brigádovať, sú aj školy, popri ktorých sa dá privyrábať kvôli ich náročnosti veľmi málo.

zabka8423
16. mar 2012

@dada1212 ale rodicia maju celu dobu na to, aby sa na toto pripravili. nebudem predsa cakat na to, kym sa spamatam, ze o dva mesiace budem mat prvaka a teraz co, ale odjkladajme tym detom od narodenia hoci po 5 e, ked zvysi, tak aj viac. to, co dostanu od starych rodicov, sup ho na ucet. nikdy nevieme, kedy sa nam hoc nasetrenych 120 eur zide. apropo prvak, tiez nechapem, ked rodicia magoria so 100 e taskou. maly mal za 30 a v pohode. detto nastavajuce maminky, musia mat kociky za 800-100 e? co sa teda potom cuduju. moje detule maju v csob detsky ucet slonik, su tam urazovo poistene a tam si odkladaju peniazky, urocenie lepsie jak na vkladnej a pristup k peniazkom kedykolvek. uzasne riesenie. mas, odlozis, nema, neodlozis. ale aj ked 5 e kazdy mesiac, ale nasklada sa to

zabka8423
16. mar 2012

*1000 e kociky 😀

jurkovamiluska
16. mar 2012

no precitala som si to a celkom som sa aj pobavila 😀 😀 , ved vedela do coho ide, mi tiez krrrkame, ale mimco sme chceli, nech to stoji cokolvek, a vobec mozeme byt radi, ze nieco, aspon to nieco dostaneme. v inych statoch nemaju zdanie ze nejaka materska vobec existuje a tak isto prispevok 830 eur, ako nas velice potesil, a nemuseli davat, ale dali tak radsej budem vdacna, akoby som mala somrat

dai
16. mar 2012

@monika15 ty si uvedomujes ze radis zakladatelke aby sa spravala presne tak ako skupiny na ktore dost vulgarne nadavas?
dada1212 - suhlasim so zabkou - ked chcem dieta tak obycajne viem co to stoji a stale mam na vyber ci chcem obliekat dietatko do znackovych veci alebo mi bude stacit second hand, ci mu budem kupovat super aktovku alebo mi staci obycajna etc. ... tiez sa zarazam nad niektorymi albumami kde matka je vonku odfotena v znackovej bunde s 1000 eurovym kocikom a potom da fotku z oslavy dietata a teda poviem ze v takom byte nebyva ani moja babka ( tym myslim otrasne zariadenie, pozliepany nabytok, neomalovane steny etc. ..) - pride mi to ako velmi zvlastna stupnica hodnot mamicky...
dada mas nejaky napad z kadial by mal stat brat nato aby vsetkych detom daval zadarmo veci? presne ako to tu bolo napisane - potom teda dostavajme podla zasluh - ked ty odvedies vela, nech aj dostavas vysoku matersku, vyssie rodicovske, vyssie pridavky na deti... ako ja k tomu dojdem ze financujem z odvodov nezamestnanych - preco sa moje odvody neodkladaju pre mna ked ja raz budem potrebovat? preco ja teraz dostavam taky isty nizky prispevok ako niekto kto neodviedol statu nic? - no, lebo sme solidarny - preto vsetky matky dostanu rovnaky prispevok - myslim ze hlavne niektore matky by zato mali byt vdacne pretoze myslim ze nato absolutne dost neodviedli... mozno by trosku mali pocitat a konecne pochopit ze stat peniaze nevyraba - ze najskor ich musi niekomu vziat aby ich mohol niekomu dat ...

renata5
16. mar 2012

@anjelicek26 to neni o tom ze zena sedi 3 roky na zadku niektore mamicky chcu byt doma s detmi aby sa o ne dostatocne starali nie ich dali do jaslí dieta potrebuje matku nie tri roky ale cely zivot to ze zena je doma tri roky neni o lenivosti

dai
16. mar 2012

apropo vysoke skoly - ako sorry - existuje mozno 1-2 odbory kde sa naozaj neda popri studiu pracovat - mala som dost spoluziakov ktori si cele studium financovali sami, bez akejkolvek podpory rodicov, dokonca vystudovali napriek tomu ze rodicia boli proti ich studiu...
drviva vaecsina ale 90% casu flamovala - takze neverim zeby si nevedeli privyrobit ( ja som s mojimi bratmi detto moj muz - kazdy studoval na inej VS a vsetci sme popri studiu pracovali... )

martinkatinka
16. mar 2012

@dai súhlasím s tým, že podla toho koľko odpracuješ by mala byť materská aj rodičák...respektíve podla toho, ako vlastne odvádzaš príspevky štátu - dane, nemocenské, poistenia, dochodkové a podobne...

dai
16. mar 2012

@renata5 nie, je to o rozhodnuti matky - presne ako pises, dieta potrebuje matku cely zivot a predsa vaecsina matiek ide do prace ked prestane dostavat prispevky od statu - preco teda nezostane doma cely zivot ?

renata5
16. mar 2012

@dai ked dvaja ludia chcu mat babo je to velka zodpovednost ja sama aj keby som nedostala nic by som neplakala lebo uz len to ze som matka by ma robilo stastnou ja som prestupila na RP tento mesiac a to ked pojdem do prace rozhodne to ako bude na tom moj syncek a keby som ja nemala co do huby tak on ma niektore rodia len preto aby nieco dostali niektora nedostane nic aje spokojna nemusi rozmyslat kde ich minie 🙂

renata5
16. mar 2012

@martinkatinka presne tak ja mam odrobenych skoro 8 rokov a dostanem to iste co ta co nikdy nerobila

zabka8423
16. mar 2012

@dai ako sa to hovori? ..si zabila 😀 vsadim sa o cokolvek, ze ak by sa RP zrusil uplne, maminy by po 6 mesiacoch utekali do prace a bolo by koniec reciam typu: "som doma tri roky preto, ze sa CHCEM starat o dietatko, lebo ma potrebuje". 🙂 🙂

martinkatinka
16. mar 2012

@renata5 na toto som bola aj ja nahnevaná, lebo som mala necelých 9 rokov odmakaných a len tak tak ma to lízlo a dostávam ten nižší rodičák... ale dieťa sme strašne chceli a zázrak, že sa podarilo....teraz musíme íst s ním na operáciu a dozvedela som sa, že nám nepreplatia helmičku na hlavu... a to naštve, človek maká, odvádza dane, zdravotné a jeho dieťa nemá nárok na helmu, aby si neudrelo operovanú hlavičku???? to kde sme???
Ja nekupujem značkové veci, ani sebe, ani malému, ale zas doprajem mu zdravie, aj keby sa neviem čo robilo..a viem, že chlap bude aj 12 hodín v robote, len aby mal náš syn všetko, čo potrebuje

zabka8423
16. mar 2012

@martinkatinka kolko stoji ta helma?