Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@sisaha jaaaaaaaaaaaaaj statna sprava. Tak to patri k tym lepsim pripadom. Ked sa vydas/ozenis mas Familienzuschlag, ked mas dieta je to dvojnasobny Familienzuischlag. Tiez ista robota, ta nevyhodia. Tiez aj u statu sa da dobre zarobit, podla vzdelania a v akej Gruppe si. Aaaaaaaaaaaa este tie Steuerklassen. Je rozdiel, ked chlap dobre zaraba, nehovorim teraz 5000 € mesacne, tak sa vsetko da. A este je rozdiel, podobne ako na SK, v ktorej oblasti zijes. Ja sa radim ´tiez k tym stastejsim, ale poznam vela ludi osobne, co to take ruzove nemaju. A zial, podobne ako na SK, je takych, co musia obracat kazdy cent 3krat viac ako tych co sa maju dobre a nemusia premyslat ako zaplatit tie najpotrebnejsie veci.
Ja som ale stale toho nazoru, ze Slovensko musi byt velmi bohyty stat, ked si dovoli platit na kazde dieta, co ostane do 3 rokov doma 200 €. A to mesiac co mesiac. ved tie peniaze musi aj niekto vyrobit. A kto ich vyrobi, ked väcsina mladych ale uz aj starsich odchadza do zahranicia a to uz nie len si zarobit ako este pred par rokmi aby bolo na byt ci dom ale uz ostanu aj v zahranici natrvalo. Takze so sloveskej pokladnice uz nejde nic.
@m.i.r.i zarobíš vo všetkých tých krajinách 300-400E za mesiac? lebo o tom som písala... ked zarobíš viac, dokážeš si aj našetriť... a nie si odkázaná na tých 194E od štátu...
mne príde, že tu na fóre sú 2 skupiny ludí - 1. normálne zarábajúci a 2. lepšie zarábajúci... jední sú za, druhí proti... tí čo majú viac, sa nedokážu vžiť do situácie ostatných...
@stanislavao máš 1 000 000 % pravdu... asi si zmením národnosť so slovenskej na rómsku aby som aspoň dačo dostala 😀
@m.i.r.i vstup do zoo stoji aj u nas podobne... a je teda rozdiel zoo v BA a niekde inde... aj v gyori je lepsia zoo ako v BA... to len tak na okraj... ze nie vsetko je vonku take drahe... napr. prater a detske kolotoce, tam stoji jedna jazda 1-2€, ked boli ciganske kolotoce tu na dedine, tak jedna jazda stala 1-2€ 😀 😀 😀 😀
je to uboha suma ☹ ale ty idioti v parlamente si to ani nevedia predstavit aka je to smiesna suma ,,ale rozpravaju o tom akokeby nam davali miliony ☹ hlavne ze taka rinava ciganka v zivote nerobila a berie invalidny 300e..to je teda spravodlivost ..... a ona ich len prechlasta a prefetuje ☹((
@piacere zial mas pravdu, ze to nie je vzdy len o vzdelani. Zial.
Inak nepoplietla si to trocha? Na vdovsky ma narok stale, az pokym ona nezomrie. To sirotsky (na teba ako polosirotu) ma narok do tvojej dospelosti alebo ak studujes do 25roku (podobne ako pridavky). Cize ak tvoja mama nedostava vdovske, tak by som sa isla na jej mieste popytat na urady.
sa to tu rozbehlo nespravny smerom. Nejde o porovnavanie. Ide tu o tych 194 € a nie o to kolko kto zarobi a kolko co stoji.
Tak ja by som brala aj tych 194 € ako nic. O to tu ide.
@yanni neviem, ci si tu chcela slovenske mamicky nasr.t alebo o co slo?....vraj vy mate len 184 pridavky.....no a my tu s pridavkami 214.....waaau, to je rozdiel....a teraz skus porovnavat skutocne platy......zaraba tvoj muz alebo hocikto iny 500 Eur? a to nepracujeme ako robotnici, mame vysoke skoly aj pracujeme v odbore.....ale predpokladam, ze taky ucitel u vas nema 500 EUR v hrubom!.......ak mi ukazes, jedneho Nemca, kt. ma plat 400-500 eur ( co vacsina Slovakov...mimo BA) ma, tak ti uznam za pravdu......
@kali23 ono nezalezi ale v tomto pripade na tom, ci ty zarobis 300-400 EUR alebo 1600 ak sa bavime o materskej/rodicovskej..ak ja zarobim 1600 EUR v zahranici a mam ist po 3 mesiacoch do prace a 1500 EUR na jasle, tak mi ostane asi rovnako ako na SK, kde mi dokonca jasle preplati /doplati stat vo forme prispevku na dieta 230 EUR a mozno ti ostane este viac..to mam na mysli...
Cisto len to, ze stat by mal v tomto smere urcite nieco robit, ale nie riesit jednorazove plosne prispevky...skor uz vyssie zmienene danove ulavy, skolky, ciastocne uvazky atd
@fantagiro31 Můžeš brát buď ten příspěvek na jesle/školku/opatrování (musí být na živnost), nebo RP, stát není charita a je maximálně do výšky 230€ a ano musíš si o něj zažádat a doložit kolik opravdu platíš, tedy je na zvážení zda chceš brát příspěvek když např. platíš za opatrování 100€ protože tím přijdeš o těch 94,7€, nebo budeš brát RP zaplatíš z něj hlídání a rozdíl ti zůstane... Pokud by jsi za hlídání platila těch 200-230€ tak se ti samozřejmě vyplatí žádat příspěvek, ale krom přídavků na dítě už pak nemáš nárok na žádné další peníze 😉
@kali23 , nie je to tak úplne pravda, lebo nemôžeš poznať pozadie a finančnú situáciu diskutujúcich. Za svojimi názormi si stojím a to som nikdy nepatrila k lepšie zarábajúcej vrstve. Pri oboch dcérkach som dostávala rodičovský príspevok 2700,- sk , len nájomné bytu nás stálo viac a pri oboch dcérkach som nastúpila do práce v ich 8.mesiacoch na čiastočný úväzok (o deti sme sa na striedačku starali s mužom, robil na smeny), pretože z rodičovského príspevku a jeho platu by sme nevyžili. A to isté budem nútená urobiť aj pri svojom treťom dieťatku, akurát že už mi nebude môcť pomôcť muž, tak už som si dopredu zabezpečila opatrovateľku - moju známu a susedu.
Tuto temu povazujem pravdupovediac za zbytocnu... Stazovat sa ako je mamickam na SK zle..Kam vedie neustale stazovanie sa na tento štat, štatne socialne davky?? ... Pravdou je skutocne to, ze kazda jedna moze byt rada, ze jej stat prispieva 3 roky!! ..... Ano, v okolitych statoch mamicky poberaju viac, ale urcite nie 3 roky!
Nemyslim si, ze system tychto davok je zly... dokonca mamicky popri poberani tohto prispevku mozu pracovat...
Problem je skor v tom, kam umiestnit dieta v case ked chcem pracovat .... Jasli je malo, ak este vobec nejake su, umiestnit dieta do skolky je problem i po 3 rokoch... a sukromne zariadenia si malokto moze dovolit... Takze ak nemame starych rodicov na dochodku, ktory by boli este schopní postarat sa o vnucatka, smola.....
Ale tu je uplne zbytocne diskutovat o tom, stazovanim sa nic nevyriesi, najmä ak sa to tyka spokojnosti so statnymi prispevkami....
@kvietocek7 tak ale nie su tri deti ako tri deti, ty mas dost maly vekovy rozdiel... ale ked zvladas v pohode, klobuk dolu... mas aspon jedno dieta v skolke?
@sorciera24 Ucitel v nemecku zaraba medzi 2500-5000 eur.. 😉 Na SK cca 500-800 eur.
@sisaha na to som myslela....a ja tu zijem z 500 a niekto mi hadam este vytkne, ze mam byt spokojna s RP 200.....ked on ma tolko isto...len ten plat ponekud iny...jasne, ze mu to potom staci..... 😝
@m.i.r.i - veru skor ako rodicovsky prispevok treba riesit vekovu diskriminaciu na trhu prace, rovnako diskriminaiu mamiciek a mladych zien v zamestnani, treba riesit skratene a polovicne uväzky, treba riesit viacej skolok, jasli a zjednodusit alebo zatraktivnit pracu opatrovatelky (v nemecku prispieva slabsie zarabajucim urcite % hodinovej mzdy opatrovatelky stat). Treba vychovavat zamestnavatelov, pritlacat ich k muru zamestanavat vsetkych, ktory su schopny pracu odviezt a nie hladat si milion vyhovoriek, preco radsej nie. S tohoto treba robit prioritu. Zena, co je tri roky doma a nepracuje nie je prave nieco, do coho treba zufalo investovat 😵 Je to jej slobodna vola tam byt a este jej to platia, pricom alternativa - ist do prace skor - je tu vzdy. Vravim RP neni nahrada platu... je to len podpora, ak sme dobrovolne doma s dietatom... skutocny prispevok na dieta je smiesnych 22€ tusim - to ma pokryvat potreby dietata!
@tilly ano,ale iba na dopoludnie co teda je mizerne nic moc ale tu su uz take zakony a hlavne system daleko odlisny tomu nasmu, ale tiez aj maleho davam na dva dni v tyzdni doobeda no ale to si pekne krasne musim platit 🙄 na cely den zacnu byt az od septembra no ale dovtedy podrastieme 🙂

ako kocky, nechapem, co sa tu hadate.....mozte byt rady, ze aspon nieco dostavate.... 🙄