Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@maminuska ja som nepovedala ze mu maju brat... ja som povedala ze fico sa ohanal ze budu brat len bohatym... a nemyslim sukromne osoby... ale inak uprimne keby som ja mala ze 3000 eur tak mi tych 200 nechyba.... a nemam 800 eur hypoteku... to si niekde zle precitala...keby som mala 800eur hypoteku tak zaplatim hypo a umrem od hladu 😉
PS: tym ze by mi tych 200 v pripade 3000euroveho platu nechyba nechcem povedat ze maju niekomu tie pridavky a prispevky zobrat...len hovorim ze 800 eurova hranica je velmi nizka na to ako je na slovensku draho...
@erikasadek nemozem s tebou suhlasit...neviem ako v zahranici zijete ale ty zrejme nevies ako sa zije tu... my mame mesacne viac ako 800 eur...2000 to vsak nie je ani nahodou.... no da sa povedat ze netrieme biedu...zijeme z vyplaty do vyplaty a ked o tych 200eur prideme tak to bude znacne zivot na hrane... ja som sakra musela premysliet a preratat ci si mozem dieta dovolit a cakala som 4 roky kym sme dospeli do stadia ze uz mozme... moja podmienka totizto bola ze ja ostanem doma 3 roky s dietatom... pre mna je prvorade a teraz aby som sa triasla ze ju musim dat predcasne niekam prec a navyse chcem druhe dieta a to druhe dieta je teda ohrozene..ja neporodim nato aby som po pol roku odisla od dietatka a sup nazad do prace zarabat na prizivnikov... navyse slovensko nema pre male deti ziadne zariadenie kam by si ho po pol roku mohla dat ... vsetko co by som zarobila by som musela davat neviem kam a komu lebo pol rocne dieta je v systeme akosi stratene...
a poznam aj pripady kde zarabaju 2000 a mozno aj viac ale ked zaplatia vsetky vydavky tak im ostane 200eur na ostatny luxux ako je jedlo a saty... takze tak... mne osobne nevadi ak niekto kto cestne pracuje dostane tiez 200eur ako ja.... mne vadi ak ich nedostanem ja ale dostane ich niekto kto musi hladat vyznam slova praca v slovniku cudzich slov... tak toto mi vadi!
@maminuska , no preto, lebo poctivé zarábanie peňazí sa pomaly ale isto stáva trestným činom, ktorý treba po zásluhe potrestať.
@erikasadek , mať deti je slobodná voľba, takže štát nie je povinný na túto našu slobodnú voľbu prispievať ani centom. Ak je však v jeho záujme, aby sa deti rodili a vie, že narodením dieťaťa sa dočasne možnosť rodiny zarobiť si, zníži, môže mu pomôcť rodičovským príspevkom alebo iným nástrojom. Preto sa tak aj volá : rodičovský a príspevok.
V tomto by si mali byť všetky deti a všetky rodiny rovné.
na solidaritu a pomoc by mali slúžiť iné nástroje - opatrovateľský príspevok, príspevky v núdzi, podpora v nezamestnanosti, sociálne štipendiá...atď.
alebo nech štát nezavádza a rodinný príspevok nazve pravým menom - tým, čím sa v skutočnosti stáva - vyrovnávací príspevok medzi pracujúcimi a príživníkmi.
@bodka70 bodi presne...
pravda je taka ze nasa vlada spravuje NASE peniaze, NASE dane zle, s cudzim sa dobre bacuje... 😒 😒 takze teraz chceju vydriet peniaze od strednej vrstvy ktora vzdy pracovala najviac a je aj najbohatsim zdrojom dani pre stat...llebo ti naozaj bohati {tym myslim vrstvu zlodejov, co kradne vo velkom} vedia velmi dobre ako svoje prijmy "znizit" a urobit zo seba chudakov, co nic nemaju...
takze staci tu strednu vrstvu nazvat BOHATYMI, ...a pobrat im co sa da.
Ked uz pri najlepsej voli stat nema dost nazbieranych prostriedkov aby vsetko utiahol {ale ja tu volu nevidim} ...potom nech znizi prispevky vsetkym, alebo skrati rodicovsku dovolenku o nejaku dobu, trebars na 2 roky.
no viete baby...poslancom sa asi vidi dost mat prijem 800 eur...aj nam by stacil KEBY...nam auto, benzin don, poslanecky byt, poslanecke obedy a diety, pocitac, reprezentacne naklady, dovolenku alias sluzobnu cestu, poplatky za anglicku skolku a skolu pre nase dietky atd. atd. niekto zaplatil. ....
"vreckove" 800 eur by nam bohate stacilo, ze????
Tak ja som sa to dozvedela dnes, poriadne ma to naštvalo. Zase na to doplatia pracujúci ľudia, ale ľudia si môžu za to sami, že koho si zvolili. Ja som Smer nevolila, lebo som vedela prečo.....obyčajní populisti......a ešte ich voľteeeeeeeeeeeeee.......
@zuzkat1 to nebolo myslené že zaplatíš ty 800 EUR , to bolo myslené obrazne že bohatého makajuceho to nemá čo zaujímat a určite to nebolo namierené proti tebe.
ver tomu , že keby si mala tých 3000 EUR a odvádzala dane ako svina a k tomu odvody, štvalo by ta to .
Len nie si v tej situácii.
Ja v takej situácii som , robím ako debil a to hlavne v tomto období, nikdy som nikomu nič neukradla a teraz ako moje deti maju príst o prídavky a som v podstate ešte aj na materskej ked sa to tak vezme a prišla by som aj o matersku ...., daňový bonus.
@anjelicek26 plny suhlas prepac nestiham velmi chodim dvakrat denne von s detmi je to odbocka .sorry admin..ja tiez hovorim..ze ten co pracuje nech ma ja mu predsa nebudem pozerat do hrnca.chirurgom ..prvanikom..alebo robotnikovi co fakt maka na linke a vydrie si tych 800 eu ajemu sa ma ubrat::::??? len aby sa ten co...to nerobi mal tak isto??? to kde sme..
@zuzkat1 no...a plienky umele mlieko..min. 100 eur...nehovorím o oblečení...
@maminuska no ved ani ja som to nemyslela ze proti tebe alebo inemu kto vela zaraba a urcite by ma to stvalo aj vtedy ale nebola by to taka citelna strata....
@madalena188 no umele mlieko som chvalabohu nemusela kupovat ale viem ze je hrozne drahe...
ja sa len na tom musim fakt smiat zue ked prisla odchadzajuca vlada s tym ze idu pausalne znizovat rodicovske prispevky z 256 na 190 ako sa cela opozicia burila ze nesuhlasia... a stale si myslim ze strata 60eur boli menej ako strata celeho prispevku
Je to velmi maaaaaaalooooooo na vysmech nestaci to ani nam este ze mam moznost cez vikendy si pivyrobit inac neviem ako by sme vyzili.......
ja som spokojna
ja niesom spokojná budem nútena íst do prace materská mi končí v juny a uz teraz som v strese ze co a ako dalej ako to zvladneme je to tazke uz teraz ledva to potiahne z materskej a ked budem dostavat len tych 190 € to bude katastrofa uz teraz mohli by to zmenit a nova vlada by mohla trosku mysliet na mamičky ze ten príspevok je velmi nízky a ze treba s tým niečo robit
@zuzkat1 ta ja tiez chvalabohu len dokrmujem..takze 1 niekedy 2x do dna ma...inak stačím s vlastnou výrobou 😀
@madalena188 ja ani to nie🙂 ma uz 26 mesiacov a pekne sa kojime🙂 kakao pije a kravskym a hotovo🙂 chvalabohu ... kamoska dala cely majetok na mlieko lebo maly zniesol len to drahe francuzske a ona nekojila
Ahojte baby npo podla mna sa s toho jednoznacne dieta uzivit nedá..plienky,strava oblecenie kozmetika proste vsetko.nepokrije to ani základne potreby a to chvalabohu mám to stastie ze kojim a nemuseli sme kupovat mlieko.
@zuzkat1 tak to blahozelam...mne proste enviem preco ale ten 1x mi mleko akosi nenabehne..len kus...a malý vreští jak pavián potom každú polhodinku... 😝
@nkaps Keby sa zorganizuje nejaky pochod mamiciek - len kde dat deti? Mamičky táto problematika trápi po celom Slovensku a je to úbohá vizitka sociálneho systému štátu.. Ja tiež neviem, čo a ako bude s nami, keď sa nám malá narodí, bývame u rodičov a kedy budeme mať vlastné? aj keby nám to vlastné niekto dal zadarmo, ledva by sme vyžili po odrátaní mesačných poplatkov..Moderné otrokárstvo tu prekvitá a ľudia sú ticho, aby neprišli o prácu, lebo je jej biedne málo. Cudzinci tu majú väčšie výhody ako Slováci.. Ktorý chlap v politike si toto uvedomí, keď nemusia makať za pásom 12-14 hodín denne alebo sa starať o domácnosť? Alebo prečo nevyskúšajú aspoň dva mesiace žiť z toho, čo musí každý priemerný človek? Je smiešne, že priemerný človek u nás by bol v iných krajinách považovaný za úplnú chudobu..
ja by som skor videla priestor na skrty v oblasti luxusnych vyhod vojakov a policajtov v podobe vysluhovych dochodkov! ak niekto nastavuje svoj zivot, v poriadku, ale nerozumiem, preco by vysluhove dochodky ako plus k svojim platom mali poberat zamestnanci sediaci v kancelariach a teda, ze ich je dost! a tie peniaze idu taktiez od statu! samotne ich platy nie su nizke a este k tomu maju po par odpracovanych rokoch vyhody v podobe vysluhovych dochodkov, ktore maju uz do smrti. preco sa teda kompetentni nepozru poriadne na tuto oblast??? toho sa akosi kazda vlada obava, nastolit poriadok v tejto oblasti... 😠
@bodka70 no mne to tak pripadá. Trestajú človeka za to, že sa snaží uživiť rodinu, robí od rána do večera a ak náhodou zarobí niečo navyše tak mu to treba urýchlene vziať. A nielen jemu, ale aj prídavky na dieťa aj rodičovský príspevok. Môj muž chodí na týždňovky, aby zarobil viac a nežili sme na hrane. Tak to je fakt nefér. Keď nám zoberú príspevok tak sme odpísaní. ( a to sme dvaja ľudia s vysokou školou a jedným dieťaťom) hlavne, že sa nám budú vyškierať taký čo poznajú lopatu iba z obrázku a chodiť si na poštu pre 600- 800 eurové príspevky....
pridavam sa do diskusie ja mam takmer 10m dcerku a ta rodicovska je nic od narodenia sme na ha nutrilone co je pekna palka plienocky kozmetika kedze citlivu plet tak aj zato vysolim nemale peniaze a to nevravim o oblecenie rychlo rastie z coho to mame my maminy utiahnut z tych 190?? ved to nestaci ja chodim do prace aspon na dohodu cez soboty aby som si aspon tych 120-150 privyrobila lebo inak neviem uz teraz sme s mm len tak z vyplaty do vyplaty kedze energie nakom hypka auto vsetko vela stoji fakt uzasny stat hlavne ze prizivnikov zivia co nikdy ani prstom nepohli a este sa stazovat budu jak sa maju zle no nekeslem ja nato odtial len odist co najdalej lebo tu to nema uroven ziadnu

@jolinka a ten - kumst - nasi politici nemaju...len vidia co komu zobrat...a prizivnikom rozdat...joooj po precitani mi je az zle..a boli ma hlava.... :(