Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@terina25 aha .. s tou 40 tkou si to myslela tak ze ja mam dieta v 24 ke vsak ? myslela som to vseobecne.. ze clovek je dnes donuteny premyslat ci si rodinu zalozi alebo nie.. vela ludi sa preto rozhodne najskor dostudovat, pracovat a "budovat si karieru " moj vek prosim ta nechaj tak... ja som sa rozhodla pre rodinu, pretoze na VS som nesla... a karieru som si nemala v akom obore budovat. nas dorbec neprisiel nahodne po nejakej prezurovanej noci.. prisiel po tom ako sme po dlhom cakani prisli o nase prve dietatko... a volila som radsej mat dieta teraz ako nemat potom vobec.
k slovenskemu lutu.. to ze je obmedzení nie je urazka je to fakt.. a ja som Slovenka.. hej. no aspon niektore veci vidim trosku inak ako poniektorí .. ale ono to zavisi aj od okolia v ktorom sa pohybujes a od ludi, ktorý ti otvaraju oci . pretoze kazdy premyslame inak a kazdemu nieco ine vyhovuje...
@terina25 no .. cize v preklade.. tvoj nazor je taky. ze treba cim menej pracovat a co najmenej zarobit aby sme si s hrdostou povedali ze mame PRAVO poberat socialnu davku rodicovsky prispevok .
a ludia, co zarabaju nad 800 e budu robit na rite tych co sa nesnazia, ze ?
gratulujem... vysluzila si si moju uctu k tebe a k Tvojmu zivotnemu postoju. 😉
@kali23 no ved presne k tomuto to speje ze ludia zacnu znova okradat stat tym ze zacnu zarabat nacierno....
a neviem inak my zarobime nad 800€ a vili ani domy a ani auta nemame tak potom neviem ako som to zle bohata asi...preco by taky clovek ktory chodi napriklad do dvoch robot mal doplacat na ludi ktori su lenivy a cakaju ze ich bude stale stat dotovat???
proste RP patri ludom resp. rodicom ktori su na RD a nie ci si "bohaty" ci "chudobny" !
@aska presne.. ved ked ides na RP, tak sa vzdavas svojho platu a nepracujes....
kazdy mame moznost vybrat si . asi poviem mm nech da vypoved a ide vykladat tovar do tesca.. lebo sak naco sa bude sbnazit a dret ako kon, ked v konecnom dosledku nas rodinny prijem bude taky ako nejakej rodiny kde sa nepracuje vobec
minulý týžden ked táto informácia preletela slovenskom ma "pobavila" vrátnička v robote... medzi rečou som prehodila, túto novinku a ona, znalá celého problému na mna vyskočila, že načo mi je RP! z jej dedukcie vyplýva, že som strašne bohatá, a aj ked uz dlhšie prispievam do tohto zhnitého systému, ja vlastne z neho nepotrebujem nič a to je správne!... a Fico je ten najsprávnejší, lebo ide dať "po krížoch" bohatým 🙂)))))) s podmienkou, že šetrenie sa vianočného pre oddaných voličov seniorov v žiadnom prípade nedotkne...
ehm tak nechápem, ked je tak spokojná s jeho vládnutím, prečo si neváľa šunky na dovolenke z toho super dochodku, ale chodí ešte do roboty... vrr
súdny človek by podporil mladé rodiny, aby vychovali kvalitných a študovaných ludí, ktorí v živote niečo dokážu... ale u nás je to presne naopak, u nás sa podporujú "zákonom chránené indiviruá" lebo inak sa to o nich uz ani nedá povedať...
keď už štátna polícia bráni vlastníkom vstúpiť na vlastný pozemok, na ktorom si tá čvarga načierno postavila chatrč... je to tu choré... 🙄
@lucka1987 no ved to je nieco podobne ako ked bezal ten mail o zarobku sestricky ktora zarobila 600e a o ciganke ktora ma na 5 deti rovnaku statnu podporu (RP,davky v hmotnej nudzi a co ja viem co) ved je chudera socialny pripad ta cigana tak preco jej nedat nie?
@kali23 no tak to mas uplnu pravdu ked jej je tak dobre na dochodku preco pracuje kokos nepochopim logiku niektorich ludi fakt...
@kali23 asi to tu skutocne nema vyznam rozoberat ... pretoze vzdy sa tu najde niekto, kto ludi, ktory maju prijem nad 800 budu zatracovat ze nemame na nic pravo... a budu sa obhajovat ze nie su obmedzeni, a pritom nedokazu pochopit, ze ked z nasich odvodoch idu peniaze na sociálne davky tak v case nasej napr rodicovskej dovolenky, mame pravo nieco aj dostavat ....
moja odpoved na otazku ci som spokojna s RD 194,7 eur je ano so spokojna... no keby je viac potesilo by to penazenku... pretoze aj my "bohaty" musime platit ucty a mame vydavky 😉
@terina25 Rada by som zareagovala na to, ze ten ktory ma prijem nad 800 EUR socialny pripad nie je. Akurat, ze ked tomu, co tolko zarobi tuto davku zoberu a ten nebude mat z coho potom zaplatit 500 EUR uver a najomne + o dalsich nakladoch na zivobytie ani nehovorim, tak sa z neho stane bezdomovec a velmi lahko sa tym socialnym pripadom stane a sme zase v zacarovanom kruhu.
@lucka1987 Boze, ale ako moze niekto povazovat toho co zaraba 800 EUR za bohateho?!? Akurat tak kratkozraky Fico. Vsak ked je taky Janosik, nech daruje polku svojho platu tej babicke, ktora zije zo 180 EUR, ktoru stale uvadzal ako priklad v kampani. Deti su predsa buducnost statu a ked im zoberie peniaze, tak kto tu pre Boha zostane? Vsak ked mamicky nebudu mat peniaze na to aby tie deti zivili kde sa to odzrkadli? Zase len na ich zdravi...deti budu jest kadejake lacne sajrajty a budu mat milion pat alergii a inych chorob. Dufam pevne, ze tento navrh neprejde a pravica ho bude bojkotovat ako sa len da. Podaktori asi zabudli, ze uz davno nie sme v socializme, ze vsetci budu zarabat rovnako a drzat huby a krok. Nechapem preco by sa ti sikovnejsi mali trestat.
@lucka1987 Vsak hej, je to smutne ako podaktori dochodcovia dopadli, ale tak zase sa neda stavat na jednu uroven dochodcov a matky s detmi. Vsak co uz taky dochodca okrem liekov, stravy potrebuje? Je zabezpeceny, oblecenie si nekupuje, nesplaca dlhy. Ale dieta sa musi vyvijat, potrebuje stale nove veci, rozmanitu stravu, musi niekde byvat a nechapem preco by si nezasluzilo tiez prispevok, aj ked je uz sam o sebe teraz dost biedny.
@terina25 no,tak toto nechapem..Tebe sa 800eur zda vela????bud si z tej vrstvy,co o RD nepride,alebo z tej co ma kralovsky plat a nejakych necelych 200eur jej chybat nebude....nerozumiem tomu,preco to takto beries...,ja s mm sme do celeho soc.systemu odviedli pekne peniazky za tie roky podotykam.co pracujeme ja 6 rokov nepretrzite bez Pn..,hned po skole som nastupila do prace ,ani jeden jediny den som nebola na PN ani nezamestnana...moj mm uz 10 rokov ...ani jeden znas nikdy nezneuzival system..,a teraz ked sa chceme vziat a septembri si zalozit rodinku..,,nemam cerpat ziadne "vyhody!....ved ked to takto bude a ja pojdem na matersku a nebudem poberat ziadnu davku..,tak aj z nas sa stane soc.pripad..,pretoze inkaso,telefony,pozicky treba platit ..,tam sa ma nikto neopyta ci chcem ci nechcem platit..a potom ked mi banka vezme byvanie,vtedy si uz tu davku zasluzime?????!!!!!!!viem,treba mat nejake peniazky nasetrene,ale nikto nevie ako to cele nase tehotenstvo a nakoniec aj materstvo bude prebiehat,co ak budu komplikacie......a nedobrovolne budem musiet byt doma s malym babatkom..,namiesto planovavaneho nastupu do prace..
a cela ta zmena systemu si vyziada aj svoju dan-budu sa rodit iba cigancata a deti neprisposobilych ludi resp.asocialov...,lebo normalny ludia nebudu moct si dovolit mat viac ako jedno,resp.2 deti...prispevok ziaden,skolky plne... 😒 😒 😒 😒 😒 😒 😒
@iwesska haha a ten dochodca je potom v správach, ako mu z domu ukradli celozivotne uspory...
tiez poznam jedneho... cez 83 rokov, na knizke statisice, zije jak zobrak deti mu nakupuju potraviny, vsade ho vozia, oblečenie nosi, len storočne, to nove, čo dostava od deti si "šanuje" a ešte plače, že všetko ide hore a do banky už neodnesie celý dochodok, ale o pár eur menej... 😀 😀 ale takých je pomenej...
ja ešte čakám, že zrušia aj vdovské dôchodky... ehm ale to asi nezrušia, lebo by si pohnevali verných voličov 😀 😀 😀 ale obmedziť ich od určiteho veku by mohli... 😀
hehe,,dobry vtip,,,to sa pri tej sume o spokojnosti neda hovorit 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ja mam rocneho syna,a este sa mi nepodarilo na neho mesacne minut presne taku sumu,aku na neho dostavam,,,vzdy miniem viac, no kde stale brat??? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
keby mi prisiel tak aj som 😠 ...akosi na mna tento mesiac zabudli...ako tomu ja hovorim, UPSVAR je moj terminovany ucet bez uroku...uz sa mi to totiz stalo 2krat
@kali23 😕 no ja by som to urobila takto :
co tam po tom kto odvadza a kto nie... do letanoviec a na lunik a podobne by som dala zvlast extra socialne davky pre najsocialnejsie skupiny.. potom budu menej socialne slabe skupiny... tam toiez by som dala davky ako napr.. prispevok na cestovanie, na stravu, prispevok na kino, prispevok na antikoncepciu / lebo sak chranit sa treba vska? / prispevok na letnu dovolenku a este cosi by sa naslo....
no a poto uz len tych blbych 40 % ktory maju nad 800 e .. ale tym nic.. sak oni su hlupy nech makaju aby som mala vlastne z coho tie prispevky vyplacat .... sak ktosi robit musi ... a ten kto bude pracovat tak sa mu pohrozim ze nedostane ziadne socialne vyhody a ziadne prispevky.... o par mesiacov tak vznikne stat socialne slabych rodin odkazanych na prispevky a tym docielime ze si budeme vsetci rovný 🙂
len rozmyslam... ze potom kto nas vsetkych bude zivit ? 😕 ale EU isto odklepne daku solidarnu pomoc a vytlacime par bubakov navyse az mame na par mesiacov z coho zit 🙂
😀 😀 😀 😀 😀 😀 no to je len moja uvaha ako by to tu vyzeralo ak by som vladla ja podla vzoru aky mi par prispevkov dozadu jedna mamicka napisala 😀 😀 😀 😀
@lucka1987 hlavne, ze nás humor neopúšťa... veď počkaj, ked sa tu pridá tých pár "všehoznalých" tie ti vyprášia kožuch... 😀 😀 😀
niekto "múdry" povedal, že musí prísť III.svetová vojna, aby si ludia znovu uvedomili tie pravé hodnoty, na ktoré sa dávno zabudlo, všetko musí byť zničené, aby ľudia začali znova spoločne všetko budovať z ničoho... ale mne v tom uniká jedna vec... všetky vojny sú/boli o peniazoch...
@terina25 a ďalšia vec...12 rokov robím bez jedinej PN bez paragrafu ak treba aj 15 hodín denne...popri práci som si sama zaplatila VŠ, aby moja budúcnosť bola lepšia.. mesačne odvádzam štátu v odvodoch a daniach 500€...a ak príde čas, že si chcem založiť rodinu, aby som mala pre koho žiť a komu dávať lásku...tak nemám nárok na smiešne percento z toho čo som za 12 rokov odviedla do systému?...tak sorry Ty urážaš mňa tým svojim stupidným názorom!!
@kali23 😀 😀 😀 😀 joj sa nebojím ... 😀 😀 😀 😀 nech si prasia svoje kozusky ubolene .... vzdy moze byt aj horsie.. ako hovorim.. prezila som si aj aj. ale nikdy som takto hnusno nezavidela a nemala som takyto uzkoprsi pohlad, aby som mala naroz ako spominana tera ci terina ci ako sa vlastne volala. dnes je svet otvoreny tolkym moznostiam.. ked je niekomu zle, tak nech zodvihne rit a ide vyskusat nieco ine.... ja som spokojna a nemenila by som.. jasne ze si prajem mat viac... kto by si neprial.. vzdy si praje clovek viac ako ma .
presne ako si napisala.. dolezite su hodnoty, pre ktore clovek zije. vojnou by jedny zbohatli, druhy schudobneli, iny by uz nejestvovali ... 😒 niekedy sa staci len trosku pozastavit a pozriet sa okolo seba ... trochu sudnosti by nezaskodilo niektorym.. vazit si zivot ako taky.. vazit si ze vidia, ze maju sluch, ze poznaju pocit ake je to byt slobodny, mozu hybat nohami, maju strechu nad hlavou, nehladuju. maju rodinu a zdrave deti.......
ak by si taketo veci clovek uvedomoval castejsie, tak by mu bolo aj trapne sa zatazovat tym ci vezmu alebo nevezmu rodicak tym co maju 800 e a viac....
@lucka1987 no ono to aj celkom je problem... nie v kazdej firme si mozu dovolit taketo chachre, ze na paske je jedno a na ruke druhe... to si vacsinou mozu dovolit iba mensie firmy a nie vsetci robia v takych.
myslim, ze keby som si ja osobne pytala vo firme znizenie platu, pozerali by na mna jak na trafenu, nasledne by im to vyhovovalo a ked by som to potrebovala, uz by ho nezvysovali. takto jednoducho to totiz vsade nefunguje. 😖

nedalo mi nereagovat... cize taky ktory zarobi pod 800€ zasa len zavidi tomu kto zarobi viac? je tu naozaj kopa ludi co zarobi 850€ maju uver 300e plus dalsie naklady na byvanie (voda elektrika..atd 200€) zena je na MD s druhym dietatkom ktore potrebuje plienky mliecko a pod.prve chodi do skolky ci skoly co su min, naklady 50e spocitajme si ci v kvazi takto "bohata" rodinka by si tiez nezasluzila RP vo vyske 190€???ved sa tu zamyslime aj nad tym ze kriste rodina ktora zarobi cca 1000e mesacne odvedie do statnej pokladnice raz tolko penazi ako rodina s prijmom 500e tak preco by si tie peniazky nezasluzili aj oni?! a mne napr aj ked teda som daleko od takeho prijmu (3000e) vobec nevadi ani to ze RP dostavaju aj rodiny s takymi prijmami ... ved su to ludia ktory predsa pracuju a odvadzaju peniazky do statnej pokladne... tak preco by si to nezasluzili... viac ma trapi to ze sa cigani a podobni lenivci budu na nas "bohatych" (pracujucich) zasa len a len prizivovat ...toto je naozaj spravodlivost tohto statu cim viac robis a snazis sa tym velke prd dostanes! tak bud nikto nech RP nedostane alebo vsetci!!!! ale ake je toto bohate a nebohate clenenie spravodlive fakt nechapem ked sa zdravym rozumom nad tym pozastavim...