Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@zuzka_bluzka suhlasim co sa tyka materskej..to je aj pre mna nepochopitelne, preco je tam horna hranica...uplne nespravodlive..idealne by to malo byt tych 6 mesiacov 100% platu materske bez hornej hranice a potom kludne ten rodicovsky zhruba ako je, jemne odstupnovany ako vyhodnejsi pre mamicky ktore pracovali pred nastupom na matersku...
@kali23 ja som tiez z vychodu a mam tam celu rodinu a viem o com pises a suhlasim aj so solidaritou..nie kazdy moze byt astronomicky plateny manazer, pravnik a podobne...a nie kazdy ma take moznosti aj na SK ako su v Bratislave...ale je nespravodlive tiez doplacat na prizivnikov, ktori pracovat nechcu, tiez - a nikoho sa tym nechcem dotknut - aj na mamicky, ktore maju z rodenia deti biznis a do prace sa im nechce, len nech stat plati...
Tiez som zila par rokov z zahranici a vratili sme sa domov a vobec nie z dovodu, ze som si tam sla nasetrit na dom..ale v zahranici sme si doplnili vzdelanie, zlepsili jazyky, nasli zamestnanie take, ze ked sme sa vratili domov, mohli sme si aj u nas najst pracu na adekvatnej urovni, ktora nam zaruci slusny zivot aj na Slovensku...takze je to aj o pristupe, kto co od coho vyzaduje a hlavne co ziadam od statu..
Ono to bolo krasne aj za sociku, ked si predstavim vcelku bezstarostny zivot mojich rodicov, ked kazdy robil a vsetko mal( aj ked nemal nic 😀 ) ale vieme ako to myslime....ale zial, teraz je doba ina a istym sposobom - mame na vyber..nerada to hovorim, ale komu sa nepaci, odide, tak ako aj ty hovoris, ze ostanu tvoji znami v zahranici..no tak komu sa to zda lepsie inde, ma moznost..urcite nie je SK ta najlepsia krajina, tiez nebudem obhajovat, tiez stale premyslame, ci by sme nesli niekam inam, kedze mama na vyber, ale kazdy si zvazi priority preco zije tam kde je...a ak o tom rozhoduje vyska RP, tak prosim🙂
@nkaps mě taky musí stačit na dvě děti a to chci ještě alespoň jedno...! Pokud ti to stačilo na jedno a věděla jsi že na druhé nebude, tak proč jsi si ho pořizovala? Mít děti je krásné, ale oni chtějí i jíst, tak třeba přemýšlet zda to finančně vyjde, já vím že to bude z ruky do huby, ale taky vím že pak (s trochou štěstí a velkou dávkou snahy) půjdu do práce a zase bude lépe... 😉
ja sa nestazujem, som spokojna s tym čo mam, dieta nieje hladné, máme vlastnu strechu nad hlavou. odrobila resp odmakala som si dlhych 6 rokov aby som dala svojmu dietatu všetko, aby mu nič nechybalo, nekupujem si teraz značkové oblečenie, nechodíme na dovolenky, mam manzela ktory pracuje od nevidím do nevidím, zial takto to na slovensku chodí, ale som rada aj za tych 195e či kolko to je, čo dostávam, nie som nutená ist do roboty po polroku ako je to v ostatnych krajinách, deti odrastu a pôjdem do práce. prečo sa my slováci musime na všetko stazovat, hladat v kazdom hovne chybu. mám zdravé dieta, druhé na ceste, nechodíme spinavaní, nie sme hladní, a to my pre stastie stací.
necítala som diskusiu, nemám čas, varím, venujem sa dietatu. preto prípadne utoky na moju adresu budem zase ignorovat 🙂
@vendulka80 ano, lahko sa to rozprava. Ja som nemala narok na matersku (ako studentke mi ju nemali z coho vyratat. a po porode som zas nemala na nic narok,resp. par stovak nech nekecam), lebo mm zarabal do neba volajucich 12000 v HRUBOM, co presahovalo hranicu na 3 osoby o par korun. Co na tom, ze len podnajom bol 8000 a kazdy mesiac isli obrucky do zalozne, plienky som mala klasicke - prala som v rukach a jogurty som malemu platila v 10haliernikoch neraz pozbieranych. A ani ma nenapadlo nadavat na stat a nieco od neho cakat, sami sme si dieta spravili, sami sme sa on postarali.
teraz je docela fajn ten prispevok na jasle/opatrovatelku ten sa vyplaca do vysky 240 eur a na kazde dieta...cize pre maminy dvojiciek alebo podobne starych deti je to idealne
Uz len zohnat pracu na zmluvu a volne jasle 😀 😀 co az take idealne nieje
Ja stale tvrdim mne sa prispevok nezda malo, ja by som ani ziadny prispevok nepotrebovala...stacila by mi skolka
Ja idem dať syna do škôlky ako 2-ročného. Jasné, je mi doma dobre, s peniazmi si vystačíme, aj preto, že doučujem a robím na dohodu popri RD. A teraz pozor! Ešte stále mám 256 € (hoci už nie dlho 😀 ) Napriek tomu chcem ísť od septembra do práce, lebo som to zamestávateľovi sľúbila a nechcem doma naďalej "osprostievať". Hoci čas strávený s mojím synom je to najkrajšie, čo som zatiaľ v živote zažila, nebojím sa ísť do práce. A ako bonus - nebudem si tu musieť vylievať srdce nad lakomosťou štátu.
@nkaps no nech su ticho a radi ze aspon nieco dostanu (ako som bola ticho aj ja). Peniaze na davky sa netlacia, treba ich vygenerovat pracou. POkial je viac poberajucich ako prispievajucich = PROBLEM. Navyse 100% plati
"Co jedna osoba dostane bez prace, to ina osoba musi odpracovat bez odmeny.". Na kazdu davku musi peniaze vygenerovat niekto pracujuci a odviest ich statu na daniach a odvodoch. Cize na kazdy jeden prispevok solidarne niekto iny robi nadpracu s vyhliadkou, ze aj on bude niekedy v rovnakej situacii. Preto nie je dolezite, aby sa zvysovali prispevky. Dolezite je, aby boli pre matky moznosti pracovat, pokial sa nezabezpecili uz pred materskou.
Som študentka a malá bola plánovaná neskôr, no ju to nezaujímalo a prihlásila sa už v decembri...Takže od štátu dostávam len RP. Teda ešte len budem. Lebo zlaté tetušky na UPSVaR v PO moju žiadosť odignorovali, lebo mi chýbalo potvrdenie zo SP. Nikto mi nepovedal, že ho potrebujem, keď som žiadosť podávala. Ostatné príspevky prišli, no toto nie. Tak som tam včera volala a dozvedela sa, že som žiadnu žiadosť nepodala. Na čo tam teda dávam číslo telefónu, keď mi nezavolajú, že mi niečo chýba???? Ale zlatá tetuška mi to dnes všetko dala do poriadku a ochotne mi aj skontrolovala, či mám podané už všetky žiadosti, na čo mám nárok.... Tak uvidíme, čo bude v apríli 😒 😒
@viera27 Tak potom klobuk dole pred tebou ale mrzi ma, ze sa v tejto diskusii my mamicky takto hadame ☹ Vsetky do jednej milujeme svoje deti a milovali by sme ich, aj keby sme mali s prepacenim holu prdel. Vsetky sme na jednej lodi, kazda chce pre svojich drobcov to najlepsie. Niekto je s RP spokojny, iny nie ale vzajomnymi urazkami to nevyriesime. Stat na nas kasle, nielen ako na matky ale vo vsetkych smeroch, zamestnavatelom sme tiez ukradnute(cest vynimkam) tak aspon medzi sebou sa tolerujme 🙂
aka debata...ja este nie som na RD, babatko len cakame....odisla som z prace, takze som teraz iba zivnostnicka...ja sama sa uz teraz pripravujem na to, ze ked pride cas RD, tak mi prijem klesne na necelych 200 eur, takze uz teraz sa snazim zlepsovat rodinny rozpocet a vytvaram si staly pasivny prijem, aby ked budem na rodicovskom prispevku som mala dostatok penazi...je tolko moznosti prace z domu a myslim, ze ked polavis z niektorych veci, ktore robit kazdy den je zbytocne, pripadne mozes zapojit manzela, aby tie prace spravil za teba, tak si ten prijem budes vediet vytvorit aj ty....🙂
@nkaps ale že?? prečo tie čo neodviedli nič majú rovnako ako tie čo odviedli??? akým právom? ved z toho mi rozum stojí!! ved po správnosti by tie čo odviedli mali mať menej lebo mali prácu a mohli si teda aj nasporiť na rozdiel od tých čo nemali prácu a nemali vôbec vôbec nič. 😀 😀 😀 😀 😀 jenom škádlim 😀 😀 😀 😀 toto už čo si vytiahla prosím ťa 😀 😀 😀 z tvojich príspevkov sledujem len jedno nenávisť voči všetkým ktorí majú nedajbože viac alebo rovnako ako ty.
je to strasne malo, ale zas je to lepsie ked bol pred par rokmi ovela ovela nizsi ten rodicak. a co nie ste spokojne. ved nam zvysili o 4 euraaaaaaaaaaaa 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 pre nich je to ako keby nam zvysili o tisicku. normlane neviem co od radosti s tymi 4 eurami 😀 😀 😀
@nkaps ja stále nechápem to tvoje zdvojnásobovanie. Si doma raz a je to iba tvoja vec, že s dvoma deťmi. Takže máš iba jeden rodičák. Logika tvojej požiadavky mi fakt uniká. Ale možno, keby ste si s mužom deti rozdelili a aj on by šiel na RD, tak by ste každý dostali tých 195 €.
@adika_pl takže o rok by si šla už makať, keby bolo kam?

pridávam sa na stranu tých mamičiek, ktorým rodičák nevyhovuje a je to malo... ja som maleho kojiť nemohla kedže bol mesiac v inkubatore a nechcel sa prisať... takže na UM1 sme nemali žiadnu zľavu..štát zľavu nato mlieko nedava, aby mamičky kojili čo najviac...aa ked nemôžu??to nikoho netrápi...každý týžden kupujeme UM do 10€...plienky taktiež...aa príkrmy, drogeria všetko o tom ani nehovorim...aj keby som všetky peniaze davala len jemu tak to vyjde len tak tak... je to nefer.. tak nech to urobia tak, že novorodenec pôjde rovno do jasli a nebude to nikoho trápiť..niektorí ľudia fakt vyzeraju ako keby nikdy nemali deti...