icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nkaps
autor
16. mar 2012

@mataharyy ja nežiadame plat, žiadame rodičovský pre obe deti rovnaký, kebyže mám druhé dieťa až po troch rokoch, dostavala by som znova rodičák, tak prečo to nedajú naraz....??? veď tie deti musím rovnako zabezpečiť či som od seba rozdiel 1 rok, 2 roky či viac...

je žalostne smutné, že výška životného minima na 4 člennú rodinu je 268 eur.... tak jak že rómovia si dokážu nahrabať aj okolo 1000 euro a viac mes.???? a keď túto sumu presiahnete o jediné euro nemáte nárok na nič.... z 268 euro si nezaplatím ani nájom... mm robí na dohodu... snaží sa ako vie a preto mu štát reps. nám nepomôže

zuzka_bluzka
16. mar 2012

Dievcence treba si uvedomit, ze naozaj trcat na rodicovskej do 3 rokov dietata je absolutne nenormalne (ak to dieta nema vazne zdravotne problemy) a neexistuje to v ziadnom vyspelejsom state. A tvrdit, ze matka ma byt pri dietati co najdlhsie kvoli jeho psychickemu ci akemu vyvinu...to je akoze vtip? Ruku na srdce, kolke z vas boli v jasliach ked ste boli male? Ja som bola a nemam teda pocit, ze som nejaka narusena a nieco mi uslo. Aspon som bola v kolektive a tie deti su castokrat aj ovela sikovnejsie lebo od seba veci odkukaju a nie ako ked mamicka mu beha okolo rite do 3 rokov a vsetko robi za dieta. Asi mnohe ani nevedia odhadnut ako velmi je ich dieta sikovne, staci ho nechat sa trosku prejavit. Mna co serie je, ze materska by mala byt 100% platu bez horneho ohranicenia, ale rodicovske je uz naozaj len prispevok na dieta, ktoremu to myslim staci a my by sme mali ist potom be okolkov do prace....od roka dietata podla mna urcite.

vendulka80
16. mar 2012

@viera27 Vierka, ono sa to lahko rozprava, ked ma niekto pomaly dospievajuceho syna. Ked si mozno ty bola na MD, mala si ine podmienky ale nezelam ti byt odkazana na 194 eur mesacne, najma ak je nejaka mamicka slobodna alebo ma doma debila, ktory jej nedava peniaze. Zial, aj taketo pripady su a nie je ich malo 😒

yanni
16. mar 2012

@sorciera24 precitaj si co napisala
@m.i.r.i

kali23
16. mar 2012

@yanni ty to nechápeš... ty by si to brala s radosťou, lebo ty nežiješ z tých 300-400 Eur, ktoré zarobí tvoj manžel...
@m.i.r.i. v dobe, ked sa zrušila vacsina jaslí, škôlok, škôl, stredných škôl, VŠ aby štát ušetril sa tu nemozme bavit aby teraz začal rekonštuovať či nanovo stavať chýbajúce jasle,.....-//- aby v nich zamestnal učiteľky, ktoré vtedy zo dna na den vyhodil..
@tilly celá moja rodina na východe tak žije, mladí, čo to takto nechceli žiť, vycestovali a žijú v zahraničí, majú tam už svoje rodiny a určite sa tam na nič nesťažujú, skôr naopak... nikto z nich sa nemieni vrátiť... a o spolužiačkách ani nehovorím... to isté... vrátili sa len tí, kt tam šli s úmyslom našetriť na dom, vrátili sa po cca 10 rokoch a postavili dom, bez celoživotnej hypo...a "šťastne" žijú pri svojich blízkych... občas manžel vybehne do zahraničia na pár mesiacov, zarobí a opať majú z čoho žiť...

gemini2
16. mar 2012

@zuzka_bluzka a co v pripade, ze jasle nie su ani v meste ani jeho blizkom okoli, len skolka od troch rokov...?kam strcit dvojcata aby som sla do prace?

andyznr
16. mar 2012

@lucadra tak ja ta obdivujem ze vybavicku! To kde nakupiujes? Jarnu kolekciu v posratom benettone a to ma malo este budem musiet urobit taky isty nakup az nie vacsi!

mataharyy
16. mar 2012

@nkaps Tak proč jsi neměla další dítě až po těch třech letech, to je tvá volba a ne volba státu! A co by jsi dělala potom, myslíš že ve třech letech to první dítě už nebude potřebovat šatit, živit atp.? Bude potřebovat to a ještě něco víc a stejně by jsi po těch třech letech dostávala rodičák zase jen jeden... Nějak mi uniká pointa toho co žádáš 😅

kali23
16. mar 2012

@bodka70 nekonkretizovala som baby v tejto téme, ale všeobecne na MK, MS aj MSv, som tu uz dlhšie a človek sa tu čo to dozvie aj o fin. pomeroch ostatných... v tejto téme viem konkrétne o 2...

yanni
16. mar 2012

@sisaha 5000 tak akurat profesor na VS a uz musi byt aj dost stary a vysoko eingruppiert, najlepsie Beamter. Taki obycajni radovi ucitelia si tiez mozu akurat tak labu lyzat., A k tomu tie nervy s deckami. Jedno ci nejaka ZS alebo vyssia skola. VS je uz ine kafe.

nkaps
autor
16. mar 2012

@sisaha a tie deti kde majú bývať? v čom im mám prať? a mohla by som takto pokračovať celé hodiny...

nkaps
autor
16. mar 2012

@bastyna si môj človek presne si to vystihla

anjelicek26
16. mar 2012

@nkaps - ked vam to nevychadza, mali ste s druhym dietatom pockat, fakt neviem, co si chcela pocut. To, kolko dostanes bolo dopredu jasne. Neskoro je totiz riesit - kde budeme byvat, v com budem prat a bla bla bla, ked je uz zarobene a deti v postielkach. Ono plakat nad rozliatym mliekom vie kazdy. Ale stat sa za to vinit neda, len sameho seba.

mataharyy
16. mar 2012

@gemini2 To je to co by se mělo řešit, školky a pomoc při návratu do práce, ne výška RP 😉 Měli by se vytvářet možnosti pro matky které opravdu pracovat chtějí, ale nemohou protože jim nikdo nepohlídá dítě/děti a protože jim nikdo nevyjde vstříc s pracovní dobou (zkrácené úvazky).

lucadra
16. mar 2012

@andyznr na začiatku sme kupili postielku s matracom za 60 euro čisto novú v hypernove, kočár používaný za 80 euro, kozmetika, teplomer tabletky asi 30 euro, plienky oblečenie(letné bábo) asi za 120 euro a nová autosedačka(vajíčko) za 45 euro v Pezinku.
Ostatné nám pomohla svokra. Ale stále budem tvrdiť, že tých 195 euro úplne postačuje na dieťa.
Pokial teda rodičia nežijú na vysokej nohe a na značkových veciach. A to netvrdím, že my sme len na cherookee.
Mám aj až jedny adidas tenisky pre malú.
Mne sa cherokee páči. Mohli by sme si dovoliť aj viac, ale ja radšej budem šetriť malej velku sumu peňazí do buducna ako by mi mala teraz nosiť len adidas pumy a next a hm a neviem čo ešte.
A z mojej výplaty šetrím na dovolenku, takže ani ja si nepotrpím napr na rifle za 50 euro, postačia mi za 15.

andyznr
16. mar 2012

@piacere
To co je za sprostost! Moja mamka zomrela ked mala 40 rokou su to dva roky dozadu a vdovsky otec dostava a aj ja sirotske!

andyznr
16. mar 2012

@lucadra v tomto s tebou nesuhlasim lebo moja mala nieje na ziadnych extra znackach! Tak isto ma pyzama a na doma veci z tesca! Tak iso ma detsku izbicku zariadenu z ikei doma tiez nemam zlate steny nemysli si!☹ aj ked by som ich prijala! 😉)

piacere
16. mar 2012

@andyznr jaj baby, ja sa nejdem hádať... máme to vyzistené, mame nič nepatrí... ono je tam toľko tých podmienok, že každý nárok je prípad od prípadu:

Nárok na vdovský dôchodok má vdova po manželovi, ktorý
ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo
ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo
ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok alebo
zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Otec zomrel v roku 2000, což je 12 rokov dozadu 😉 a aj to je rozdiel....

Na sirotský nemôže mať mama pre boha živého nárok, keď som 30 ročná vydatá žena....

zuzka_bluzka
16. mar 2012

@gemini2 uznavam, ze v Tvojom pripade je to naprd, ak nemas ani starych rodicov k dispozicii, ani jasle, hovorila som skor o tych, ktore maju moznost ist pracovat a jednoducho nejdu....celkovo tiez nesuhlasim s tym, ze zeny s dvojickami nedostavaju dvojnasobne davky, to je nefer.

nkaps
autor
16. mar 2012

@yanni moja u kaderníčky som nebola odkedy mal malý 3 mes. a teraz má 25 mes... oblečenie: som si kúpila po pôrode jedny gate a jednu blúzku a neskôr jedny rifle... všetko mám veľké a všetko na mne vysí... môjho muža to trápi a trápi ho že mi nevie zabezpečiť aspoň raz za čas nové oblečenie... kabelku mám za 3 éčka, a botasky nosím už 6 rokov tie isté... nikoho nežiadam o tieto veci, moje deti majú 90 % vecí (oblečenie) zdedených a ostatné kúpila blízka rodina.... plienky sa míňajú rýchlo, mlieko už kupujem kravské od jeho 16 mes. aj keď všade tvrdia že sa má dávať umelé do 3 r.... som šťastná že malú kojím a kopec peňazí ušetrím...

lucyfuk77
16. mar 2012

@lucadra ... Budem predpokladat, ze svoje dieta kojis... Stretla / rozpravala si sa uz s mamickou, co musi kupovatumele mlieko, kolko dava mesacne len na plienky a mlieko ( rodicovsky prispevok nema byt len o dietati, ale aj o rodicovi, co sa o neho stara).... A co slobodne matky? Tiez im to staci?

nkaps
autor
16. mar 2012

@natyadko ja chcem dať deti o 3 mes. do jasiel... chcem aby boli spolu.... len za menej ako 600 eur sa mi robiť neoplatí... cestovné, jasle atd... je mi z toho až do plaču

yanni
16. mar 2012

@piacere to fakt nechapem. Tak musel tie cele roky robit nacierno alebo co, ked nemal v 40rokoch platene do dochodkovskeho poistenia tolko aby mu vysli roky? Ved pises, ze robil od 18tky. Hm zaujimave.

nkaps
autor
16. mar 2012

@viera27 ja nie som nejaká špinavá darmožráčka... a nie je fér že tý čo sa aspoň snažia tých štát nepodporí

petkave
16. mar 2012

@nkaps Za menej ako 600 € sa ti neoplatí robiť? A teraz tu horekuješ nad 194 €? Fakt nechápem. Čo by si chcela? Ja mám vysokú školu, doktorát a len občas mám na výplatnej páske sumu nad 600 €. Ale žeby som kvôli tomu prestala chodiť do roboty?

mataharyy
16. mar 2012

@lucyfuk77 Já nekojila ani jedno dítě a rozpočet na UM bylo kolem cca 130€ měsíčně u prvního (měl nutrilon), druhému nutrilon nejede, tak měsíčně 80€ na sunar... Ale to stát nemusí zajímat, to je má/naše starost...
Se mnou stát v zastoupení pracovnice SSP vybabráva jak může, myslím že už z toho mají sport 😎 ale i tak tvrdím že stát nemá suplovat rodiče... Víc mi vadí to co dělají v Čechách, že v průběhu pobírání ti mění výšku jak na běžícím páse a to je špatně, protože když jdeš na rodičovskou dovolenou, počítáš s nějakou částkou, k té si dospoříš, nebo spočítáš co a jak aby jsi vyšla a hup, někdo se rozhodne a za dva dny je rodičák jiný a ty už kalkuluješ co a jak... Tady jsou alespoň na tolik slušný, že ti nechají doběhnout podmínky za jakých nastupuješ... Za to jim hluboké díky 😉

gemini2
16. mar 2012

@lucyfuk77 slobodnej matke kazdy vynada, naco jej boli deti a tym, ktore ostanu same po nejakej dobe same s detmi (ako ja, ) napisu, ze sa mala zabezpecit pred tehotenstvom.....
Uz len to zhrniem- je to na prd- rodicak nizky, platy male, jasle vsade nie su........
Clovece, pomoz si sam, aj Boh ti pomoze.......

lji
16. mar 2012

Mňa by len zaujímalo čo sa má touto témou dosiahnuť. má to nejaký hlbší zmysel alebo je to len výlev utrápenej mamičky že nevie ako vyjsť s peniazmi? Je mi to luto, tiež obraciam každý euráš v ruke kým si uvedomím či ho miniem, tiež sa snažím i ked smiešnou sumou si mesačne privyrobiť, i ked je to možno len 10-20-30 eur ( na granule pre psa stačí 😀 - to je obrazne lebo práve tento mesiac mi to tak vychádza 😀 ) Je mi luto že sú mamičky ktoré ostali samé, ktoré žijú u rodičov (aj my) ALE štát s tým nič nemá, keby má dávať "len tak" každému kto je v ťažkej situácii a nemá dostatočne vysokú podporu od štátu tak to kde by sme boli? Alebo regiony kde nie je práca, dotovať väčšou materskou ako regiony kde je lebo ved tam mamičky majú väčšiu šancu sa zamestnať? alebo o čo vám tu vlastne ide? myslíte že niečo zmeníte vo svojom živote nariekaním a vypisovaním na nete a vzájomným plackaním sa po chrbtoch ako vám je ťažko a ako vám je luto druhých? nič v zlom, nechcem sa nikoho dotknúť ani nikoho uraziť ale príde mi to zvláštne cudzím ženám sa spovedať a míňať čas na nete a len sa sťažovať. dufam že som nevyznela príliš tvrdo ale neznášam prázdne sťažovanie sa. česť výnimkám ktoré máte fakt velmi velmi ťažký život.

Chcem povedať len jedno. Všetko je v uhle pohladu ako sa na danú vec pozeráme. ja už teraz rozmýšlam čo bude ked mi skončí materská. Neberiem to tak že dostávam málo, beriem to tak ako nahradím tuto sumu, pomoc od štátu keby si nenájdem hned prácu. už teraz viem že minimálne polovicu budem vedieť pokryť z toho čo teraz splácame a zatial ukončíme. nečakám že mi dá štát viac penazi za to že som na materskej, preboha ved som dieťa neplánovala preto aby som podporila štát v natalite ale preto lebo som chcela mimi tak nemôžem čakať pomoc od štátu. Nech je rodičovský akykolvek nikdy som sa nan nesťažovala, vždy som bola rada ked som ho uvidela na účte a vždy som bola rada že k manželovému platu viem aj ja nejako prispieť do rozpočtu. pekný den vám prajem všetkým, je krásne slnečno, usmejte a nemračte sa stále.

yanni
16. mar 2012

@nkaps vis co ti na to poviem, tak si si nemala poridit druhe dieta. Pretoze, teraz to male este tak vela nepotrebuje, oblecenie podedene, kojis, akurat mozno tie plienky. Ale ked bude väcsie. Myslela si na to? Ano mozes ist robit, ked budu deti v skolke ale tam sa budes zase stazovat, ze zarobis 300 euro, skolky kolko zhltnu, nehovorim o cestovnom atd. Mas 25 rokov, starsie dieta vyse 2 rokov, t.j. vs asi nemas ak si si ju nerobila samozrejme pocas materskej a to si potom este nerobila, cize nemas prax. Ostanes 3 roky doma, potom budes hladat robot. Bez praxe ta zoberu mozno tak to kauflandu za tych 300 €.

Viete baby, slovaci su narod, ktory sa len stazuje. Nie ze by ste sa poobzerali, kde co ako si zarobit, popripade zvysit vzdelanie aby ste mali na trhu väcsie sance, ale ano stazovat sa to je to spravne. Vyzit z 200 e sa neda ale trcat doma tri roky popr. mat po tych 3 rokoch este dalsie dieta a stazovat sa dalej to je ono.

lucyfuk77
16. mar 2012

@gemini2 poznam situaciu slobodnej matky az moc dobre, bola som nou 5 rokov. Chvala bohu sme nasli tatina,ktory nas lubi a stara sa o nas 😉