Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
baby jedna poznámka: upratujú, varia, perú, žehlia a venujú sa deťom aj matky ktoré chodia do roboty!! ja som s malým bola doma 2r potom som šla pracovať a malý do jasiel a to preto že sme chceli druhé tak som nan išla "zarobiť" popredu.( a tie dva roky sa mi zdali tak akurát byť doma) a ešte jedna poznámka, dostávame príspevok pri narodení, príplatok k príspevku a manželia si na nás može uplatniť danovú úľavu .... ked to zrátame výde nám na mesiac pekná suma
@yanni ja už teraz hovorím, že mi doma švitorí... Ale viem si predstaviť, že keď budem zase v práci, tak na mňa príde ľútosť, že už nemôžem byť doma. Ale celkovo som rada, že už začnem pracovať, lebo úloha domácej paničky mi moc nesedí. Hoci, všetky domáce práce vykonávam, starám sa o malého a mám z toho radosť, predsa len, niečo mi chýba... 😅
@yanni - -najneskor v juli sa stahujeme nazad 😉 A ja ideal od septembra do roboty, mala do skoly a Max k opatrovatelke.
@poussin hááá, dovolím si nesúhlasiť. Ja som mala 5 rokov vyučko od pondelka do piatka. Ale tiež som začala popri škole pracovať a som rada, že som to tak robila. Ale je tiež pravda, že keď sa niektorí vysokoškoláci v stredu lúčili so slovami pekný víkend, tak ma šľak triafal, lebo ja som mala pred sebou ešte 2 dni plné školy 😖
Ja by som doma tiež tri roky nevydržala, pripadala by som si zbytočná .... Ja som v robote od malej dvoch rokov a myslím že tak to je fajn. Jediný problém na SVK je že na to aby matka išla skorej do práce nie sú podmienky, existujú len súkromné jasle ktoré sú brutálne predražené keby to tak nebolo tak si myslím že by viac mamičiek išlo do práce ... ale pokiaľ niekto zarába 500-600 EUR a za jasle dá 400 EUR a viac (síce štát preplatí 230) ale aj tak sa to takej mamičke neoplatí keď má ešte do práce cestovať ...
@yanni
@anjelicek26 tak nejak 🙂 Ja som si tiez zazila tazke casy v Nemecku, ked som tam sla s par drobnymi co som mala na cestu a na prvy najom, ked som si najprv zarabala upratovanim, aby som pokryla najom aspon a ked som drhla tie zachody s mojim slovenskym VS titulom a pozerala na nemcurov velkych manazerov len som si hovorila, ze to chce cas, ze pockajte, toto je len zaciatok v novej krajine, kde mi nikto nic len tak neda..a to bolo pred 10 rokmi, ked sme neboli v EU a najst si pracu kym nemas pracovne povolenie bol horor...zacarovany kruh, kde zamestnavatel pytal najprv povolenie ale to ti nevydali kym si nemal zajednanu pracu...ale pretlkla som sa, zamakala na jazyku, studovala a teraz mam 8.5 rocnu prax v nadnarodnej spolocnosti, 2 roky z toho v Dubline, s nemcami pracujem denno denne a uz som dosiahla ovela viac ako vacsina z nich co sa mi vtedy zdali velki pani, moj muz zil a pracoval v 4 statoch, vie 3 svetove jazyky, ked sme sa vratili na SK mal pracu do 2 tyzdnov o akej snival...a to pracoval napriklad v Irsku tiez v 2 nadnarodnych spolocnostiach a vystudoval na College..a zacinal pred rokmi ako umyvac riadu v Anglicku...a nikdy sme necakali, ze sa o nas postara stat a dalej na sebe pracujeme....
Ja by som naozaj tiez uvitala, ak by som dostavala 1000 EUR mesacne od statu..ved akoze kto by nechcel..ale tak sa to neda...ovela viac by ma potesilo keby stat zmenil odvodovu a danovu politiku a podporoval pracujucich rodicov alebo aspon vrazil viac do zdravotnictva ci skolstva...nech z tych dani, co statu zaplatim vidim aj nejaku vyhodu neskor pre seba aj svoje dieta..lebo take zdravotnictvo sa teda s Nemeckom neda ani porovnat 😝
@petkave - ved to, doma s detmi je urcity cas uzasne, clovek si oddychne, vypipla si ich, ale ja si vravim - je bez plienky, nieco vykeca, napapa sa celkom sam, potrebuje uz len taku obsluhu, aku zvladne aj opatrovatelka. Ja ako som sla po prvej materskej do prace som sa citila ako keby oslobodena, krasne som si to uzivala mysliet konecne aj na nieco ineho ako nekonecny kruh varenia, prania, upratovania a plastelinovania..... a ten cas s dcerkou sme si uzivali intenzivnejsie, menej stresu, menej nervou, nikdy uz nebola "nuda" alebo zabijanie casu, lebo ho proste bolo malo a chceli sme byt vtedy spolu.
U nas nie je ist do roboty o peniazoch, keby nechcem, nemusim. Ale ostat este rok doma - teda hlavne dalsiu skaredu sivu zimu doma, kedy sa neda ani von ist, no to by som asi nacisto osedivela.
no ehm, mozno to vyznie ako paradox, ale kadze dalsie dieta po prvom vyjde lacnejsie. jednak veci podedi po prvom a druha vec je ta, ze aj mamina ma uz skusenosti, dke sa da usetrit . Pousmejem sa vzdy na teme Nutrilon - aky je drahy. No jasne, pretoze to je znacka. Chodte do DM drogerky, UM Babylove1-3 a krabica za 5 e. V BIO kvalite a zlozenim sa absolutne nelisi od nutrilonu. Ano, novorodenec vypije tu krabicu velku za tyzden, ale tak spocitajme si, 5x4 krabice=20 Eur alebo nutrilon (kde platite zo 14 eur na krabici 8 eur za znacku 😉 ) 14x4=56 Eur. Hned ste usetrili 36 eur. Plienky. No, pokial dieta vylozene nie je alergicke na nejaky druh, zase len DM drogerka, ale aj tesco - tie premiove plienky su o polovicu lacnejsie a pritom perfektne ako zanckove pampers. Suma sumarum - pri prvom som uflakala mesacne asi 200 e, pri druhom som mesacne za zaklad Um+plienky+utierky nevyvalila viac ako 60 eur. Nemam pocit, ze by to druhu poznacilo. pri prvom som robila nakup postielka, kocik, kraviny, drahe jak slak. pri druhom - zdedilo po prvom zariadenie do izbicky a oblecenie som kupila prvu investiciu do dupaciek za 120 eur az do pol roka. Ja totiz nepochopim, naco je niekomu 20 dupaciek, 20 body. Neviem ako ine maminy, ja periem dost casto, za kazdej velkosti mi do pol roka stacilo par kusov, kombinovatelnych. Ostatne som kupila znackove z bazarikov za par eur ako nove. z coho deti vyrastu, rpedam v bazariku ja a za utrzene eura kupim zase im. iste, ked je prilezitost, dostanu nieco fungel nove, topanky kupujem nove tie zakladne a na von tiez stacia z bazarika. nei su spinave, su ciste a pekne oblecene. Prikrmy som kupovala asi tyzden, aj tak im to nechutilo, varila som doma. no a co. moje druhe dieta sa vozilo v kociku 3-kombinacii za 349 e, ktoru sme maximalne vyuzili a potom sa predala a zase som z tych penazi kupila nieco dalsie pre deti. ja nechapem, ako mi ide niekto tvrdit (pokial nema vylozene chore babo a potrebuje extra starostlivost), ze zo 194 eur nevyjde, ked ma doma este pracujuceho manzela. Nemam uz manzela, na materskej som bola/nebola, mam zivnost, vzdy sa da najst biznis b2b, v ktorom sa da slusne privyrobit aj pri detoch aj s detmi, trvaly pracovny pomer nie je zarukou stastia, istot a spokojnosti. Mam priatela a hypo neplanujeme. mame krasny prenajom, veliky byt, platime do 300 e mesacne s reziami a je to ovela menej ako by sme platili hypo. je silno sebecke si anrobit deti a cakat, ze sa stat postara a potom sa stazovat. budme rady, ze mame tych skoro 200 e, niekto nema ani to. tiez som kvoli zivnosti isty cas dostavala davku 42 euro a musela som sa jóó obracat pri dvoch detoch. ale sme tu, zijeme a deti nie su ani haldne, ani spinave. mozno je rozdiel v tom, ze niekto sa stale spolieha na pomoc zvonka a niekto to chyti do vlastnych ruk. ak chcem mat dieta, tak ho planujem a rozmyslam, co a ako. a ked aj neplanujem, stale mam 9 mesiacov na to, aby som na nejake normalne riesenie prisla. tiez som si uz tehotna nasla pracu, normalne som vo 4. mesiaci zatajila, ze som tehu a potom som oznamila, ze som,a le ze som to nevedela. oni si to totiz nemaju ako overit, odkedy vies, ze si tehotna. da sa vzdy. kazdy problem ma riesenie. len to by ludia museli chciet hladat sposoby ako sa veci daju robit a nie dovody, preco to nejde. dalsi zaujimavy fakt, ze vychod sa stazuje, ako je tam mizerne, moze byt. ale aby sa prestahovali na zapad, to nie. radsej sa prestahuju do UK a podobne a budu hovorit ako museli ist do zahranicia. nemuseli. stacilo sa presunut v ramci svojej krajiny o 500 km. nepochopim niektorych, nepochopim.... a planujeme tretie dieta a vobec sa toho nebojim. prve je uz v skole, druhe ide do skolky najneskor po prazdninach a ked pride tretie, bude na neho priestor uplne v pohode. skolka je za 20 e mesacne, skola de facto len obedy 20 e mesacne. a kde sa najedia 4, naje sa aj piaty. nebudem menit nic na svojom zivotnom style, budem rpacovat aj nadalej. a hlavne - nebudem sa stazovat na nas socialny system a fnukat tri roky doma na zadku ako je vsetko nahovno. 😉 hlavu hore, zeny 😉
výška prispevku je totálny vysmech. z toho sa vyžiť nedá. a za dalšie takouto výškou robi štát mamičky závislé od prijmu manžela. :( je to smutne a hanba tohto štátu. ☹
@sante81 No v niečom máš pravdu ale v niečom vôbec nesúhlasím. Je pravdou, že dostávame peniaze, za to, čo je vlastne naša povinnosť, ale nie dostatočné. Veci pre deti, strava, ovocie a všetko ostatné je drahé, a to sú len pre deti a čo tá maminka, tá nepotrebuje z niečoho žiť?a keď si zoberiem nájom a podobné veci. Z čoho to má napríklad platiť taká slobodná mamička? Nič iné jej neostáva ako len si násjť nejakú prácu. A cigáni ako hovoríš čo žijú v osade v nejakej chatrči, tak radšej si budú robiť deti, aby mali rodinné prídavky, nepôjdu robiť, drevo na kúrenie si radšej pôjdu do lesa pokradnúť a to tak, že nespília strom pri zemi, ale radšej niekde v strede, však čo sa bude on zohýbať? A elekrinu si natiahne načierno. Je pravda, že proti rómom som nikdy nič nemala, sú to ľudia ako my, ale spravodlivosť v tomto štáte neexistuje. Keby som ja teraz prišla o strechu nad hlavou kto mi dá zadarmo alebo len za 1 euro sociálny byt? Nikto a každému bude jedno kde spávam a kde spávajú moje deti, a či máme s prepáčením čo do huby. Je to kruté ale je to pravda. Prečo nejdú radšej niekde robiť aby si prilepšili? Radšej budú sedieť doma, alebo niekde po meste sa túlať a okrádať slušných ľudí a 19-ty deň v mesiaci stáť pred poštou kým vyjde ich poštárka lebo sú sociálne dávky. Ako je možné že je kopec rómov,čo krásne slušne žijú, chodia do práce a kopec čo nerobia nič a žijú v bordeli a v špine? Oni nepotrebujú ľútosť, oni jednoducho tak chcú žiť. Keby nechceli ako velice vyplakávajú do televízie, že v akej biede žijú tak s tým niečo urobia, si myslím.
@luciarichard - ale aj ja platim z platu polku na opatrovatelku. Neviem, ci sa da vraviet - neoplati. Stale mas na ucte viac, ako predtym 😉 A bude lepsie, po roku bude v skolke, aj ta stoji dost, ale o polku menej, ako opatrovatelka a jedneho krasneho dna tadaaaa, bude v skole a uz sa bude platit len druzina 😀 😀 Len to chce vydrzat.
@bv_alexandra - lenze stat netvrdi, ze ma niekto z toho prispevku zit! Zavisla nan prime manzela je kazda zena, co ostane doma a s dietatom si doma DOBROVOLNE, nikto ta nenuti, mozes ist do prace, prispevok ti nikto nevezme, resp. ho vymenis za prispevok na jasle. Mam pocit, ze niektory ludia si fakt mylia jablka s hruskami. Rodicovsky prispevok nie je ziadna nahrada mzdy.
@bv_alexandra súhlasím 🙂
@zabka8423 to kde platime za nájom 3OO???? to aj ja chcem taký a nebudem sa sťažovať 😀
@petkave ved a presne o to ide, v dnesnej dobe sa da ustriehnut aj to kedy chces dieta (jasne tie 1-3% pri antikoncepcii je riziko,ale to je mizive) preto nechapem ked potom niekto hundre ved si to sam mohol zariadit aby mal dieta vtedy ked uz na to ma financie a je akotak zabezpeceny... my tiez nemame kopec penazi - je to od vyplaty k vyplate ale zas nemozem sa stazovat
Ha tak to já bych klidně doma vydržela, kdybych byla rentiér a mohla se věnovat nějakým zálibám a koníčkům, cestovat atp. 😀 😀
@petkave no ved to, to svitorenie 😀 😀 😀 Jasne, ze ten cas s dietatom ti nik nenahradi ale ak mam byt nespokojna pani domaca alebo vyrovnana a stastna pracujuca panicka, tak si vyberiem to druhe. A ked je mamka stastna, je aj dietko stastne. Aj ked menej s maminou. Ale deti tiez potrebuju volnost. Statisticky su deti, ktore isli skor do jasli alebo skolky vyrovnanejsie, ostrielanejsie, samostatnejsie, lepsie im to ide v skole a dosahuju aj ako dospelaci lepsie vysledky. Ale samozrejme, musi tu byt aj podpora rodicov, pretoze rodicia su obraz. A ked bude dieta vodiet, ze ano, mame sa dobre, nic nam nechyba a preco to tak je? Rodicia sa snazia, vzdelavaju, pracuju, tak takto budu rozmyslat aj ony.
@anjelicek26 súhlasím. Ja sa tiež teším, že si čas s malým lepšie užijem, lebo teraz som občas znudená, občas nervózna, občas je taký on. A viem, že mu už aj leziem na nervy, keď sme dlho spolu (ako teraz, keď je chorý a nechodíme von s jeho kamarátmi). Ja by som tiež nemusela ísť do práce. Muž nezarába tisíce, ale stačí nám to na dobrý život. Ale ja pracovať chcem! A myslím, že aj vďaka tomuto môjmu postoju sa máme tak, ako sa máme. Teda aj vďaka mužovmu - ten je tiež veľmi snaživý a šikovný. Pracuje, študuje, berie nebenjoby 😀 Fakt sa nemôžeme sťažovať, lebo makáme. A mám taký dojem, že sťažujú sa hlavne tí, čo nič nerobia a chcú, aby za nich robil niekto iný.
Ja si myslím že výška príspevku by bola ok ak by boli zabezpečené jasle resp. opatera o mladšie deti ako 3 roky, akože nech sa na mňa nikto nehnevá ale byť 6 rokov doma (s dvoma deťmi) je trochu moc až by som povedala že je to dosť veľký luxus.
@bv_alexandra toe je predsa prirodzene ze manzel ma zarabat ked ty si doma s dietatom... akoze emancipacia OK,ale netreba to prehanat!
@luciarichard Já myslím že strašně záleží jak těch šest let strávíš 😉 Pokud to částečně využiješ k seberozvoji, nebo budování vlastního pracovního místa (začneš podnikat atp.), tak můžeš být doma i deset let 😉
@luciarichard v tomto s tebou suhlasim. Stat by mal vytvorit lepsie podmienky. Moja svagrina ma jedneho 3 rocneho syna a druheho 1,5 roka. Aj by chcela ist do prace ked bude mat druhy 2 roky, ale sa jej to neoplati. Lebo keby ma platit surkomne jasle tak jej prijem bude rovnaky :-/. Zial je administrativnou pracovnickou v statnej sprave a tam ma 400 € netto.
System je zle nadstaveny. Malo by sa s tym nieco robit. A hlavne mali by sa zriadovat statne jasle.
@anjelicek26 Tak niektoré mamičky to tak berú že sa to neoplatí čo je aj pravda ak zarába nejakých smiešnych 500 EUR (pokiaľ sa chce vrátiť do práce kvôli peniazom)... ja som v práci spokojná pri druhom dieťati by som to riešila tak isto, byť doma tri roky by som asi zošedivela
@mataharyy tak jasné to je iné, ja som myslela že šesť rokov sa venovať len deťom 😉
@zabka8423 suhlasím ze pri druhom dietati, uz tiez budem vediet kde usetrit, plienky z dm-ky kupujem od narodenia, v roku a pol som prestala dávat plienku a maly sa naučil pytat na záchod do jedného mesiaca, bolo to len o mojej trpezlivosti a snahe, vysvetlovaní., ked som kojit prestala, presli sme na sunar- na hami - to mu zostalo do 2 a pol roka , pokym nevypil v noci 5 flias tak nespal. moja chyba, pri druhom dietati budem vediet a prejdem rovno na plnotučné. teraz som v 6mes a vôbec sa neobávam ze to nezvládneme po finančnej stránke, a neplánujem ist vôbec do práce do 3 rokov.
@poussin Presne tak systém je veľmi zle nastavený ... veľa matiek by sa podľa mňa vrátilo do práce keby existovali štátne jasle.

@zuzkat1 a nase mamy tiez neboli s nami tri roky doma ale len 6 mesiacov.. potom im nikto nic nedal a prezili. a myslim ze vtedy bola tazsia doba
a mas pravdu toto je dost taka tema na vyvolanie hadky, takze radsej koncim lebo nemam cas na hadanie sa dnes 😀 😀 😀