icon

Ako to je s materskou, keď som slobodná mamička?

roksana
9. jan 2011

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či neviete ako je to teraz po novom roku s materskou.
Môj prípad je taký, že nie som zamestananá, ani som doteraz nebola. Som študentka VŠ. S priateľom nie sme ešte zobratí, takže som ,,slobodná" mamička. Neviete ako je to v mojom prípade s papierovačkami?

katka888
11. feb 2011

@jajuuus
papier na PNku ti dal lekar len pre zamestnavatela, alebo aj na DNP? jeden papier davas potvrdit zamestnavatelovi a druhy nesies na socialku pre uplatnenie z DNP.
a dalsia otazka, prisla ti PNka z prace, alebo z DNP? dosiel ti nejaky papier zo socialky, kde ti napisali priznanie PNky a udali tam aj sumu za den?

katka888
11. feb 2011

@jajuuus
inac , ked som to preratala, tak tych cez 117 eur za december ti vychadza presne z DNP.
musis sa pozriet aj na to, ake mas rozhodujuce obdobie pri cerpani davky a dalej aj na to, ako sa co rata... PNka ma totiz trosku ine percenta ako materska....
kedze si nastupila na PNku v roku 2010, ako rohodujuce obdobie si mala rok 2009 a vtedy bol minimalny VZ / pochopila som, ze si platis DNP z minimalneho vym zakladu / 295,5 eura.

ked si zratas vsetky sumy VZ za kazdy kalendarny mesiac a vydelis poctom dni kedy si platila dnp prides cca k sume 9,53 eura. to je tvoj zakladny denny VZ za dane obdobie... Pnka sa prve tri dni plati 25% z denenho Z / tj 25% z 9,53 co cini cca 2,38 a za tri dni je to cca 7,15 eura. od 4teho dna do konca mesiaca ostalo 21 dni, a to sa plati bza den 55% z denneho VZ, co je cca 5,24 na den a krat 21 dni je cca 110 eur. dokopy za prve tri dni pnky a zvysne do konca mesiaca nieco cez 117 eur

bobjan
12. feb 2011

Ahojte, rada by som sa informovala...som na rizikovom, 31.12. mi skončil PP. Termín pôrodu mám 21.5. Viem, si musím dať prihlášku na dôchodkové do 45dní od pôrodu....nahlásiť to aj do zdravotky...potom inak nič?

Ale teraz k materskej, mám dve PN, na materskú teda budú 2 papiere, komu pošlem ten jeden, keď už nepracujem, poslednému zamestnávateľovi?

jajuuus
12. feb 2011

@katka888 ahojky, pýtala som si dve PNky, jednu som odovzdala v práci, druhú som zaniesla do SP.
z práce mi došla mzda (mala som v decembri 5 dní odrobených) v januári - podľa výplatnej pásky tam bola zahrnutá aj PNka, pár dní nato mi prišlo aj zo SP tých cca117€... Preto to nechápem, či to je suma za "normálnu" PNku zo SP, alebo je to z DNP... alebo to posielajú spolu? som z toho jeleň... 😔
bola som totiž v tom, že za "normálnu" PNku mi príde jedna suma a za DNP mi príde druhá suma...

zo SP mi prišiel 17.1.2011 jeden papier, kde uviedli, že za prvé tri dni mi priznávajú nemocenské vo výške 2,38€ za deň a od štvrtého do desiateho dňa nemocenské vo výške 5,24€ za deň.
potom sú tam rozpísané tie percentá, ako píšeš aj ty, že od prvého do tretieho dňa je to 25% denného VZ a od štvrtého dňa 55% denného VZ... denný VZ na určenie výšky nemocenskej dávky je 9,53€, 25% z tejto sumy je 2,38€ a 55% z tejto sumy je 5,24€.

takže mi z toho vyplýva, že by som si musela platiť to maximum DNP, aby som dostala "slušnejšiu" PNku, že? 😅

katka888
12. feb 2011

@jajuuus
PNka z prace ti stale pride vo vyplate, co ti prislo zvlast na ucet je len z DNP

katka888
12. feb 2011

@jajuuus
Pnku z prace ti prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel, teraz ratam , ze z prace si bola na PNke v decembri dlhsie ako 10 dni, cize od jedenasteho ti ma poslat socialka na ucet. ale tych 117 ti vychadza z dnp . mne sa niekde stracaju tie peniaze za PNku zo zamestnania od 11teho dna.

jajuuus
12. feb 2011

@katka888 presne toto isté ani mne nejde do hlavy, že tiež si myslím, že tých 117€ je čisto len z DNP a od 11. dňa by mi ešte jedna suma mala prísť zo SP(za december) - tá "normálna" PNka... že by to tak malo byť? 😅
ale v pondelok sa tam chystám, pôjdem rovno na oddelenie nemocenského poistenia, nech mi tam ukáže konkrétne sumy, ktoré mi prislúchajú zvlášť z normálnej PNky a zvlášť z DNP... do 17.2. to musím stihnúť, nakoľko mám mesiac na odvolanie a 17.1. mi list len odoslali zo SP.

katka888
12. feb 2011

@jajuuus
drzim palceky... prepac, ze som ti to tak salamunsky pisala, ale kym mne niekedy nieco dojde, tak sa potom musim opravit. ale hadam ta to trosku posunulo, aby si tetam vedela vysvetlit co a ako, a aby ta zbytocne neodbili....
daj prosim vediet, ako si dopadla. 🙂

jajuuus
15. feb 2011

@katka888 ahoj Kati, tak som tam včera bola - ženská strašne nepríjemná, samá ochota 🙄 - ale že tých 117€ bolo len DNP za december, zvyšok mi ešte príde teraz spolu s januárovým DNP a normálnym nemocenským... tak som zvedavá... pozerala aj do PC, tak povedala, že moja maródka prišla od zamestnávateľa až 4.1.2011 - čo ma vôbec neprekvapuje, lebo u nás je bežné, že to pošlú neskoro, alebo maródku stratia.... 😠
keď mi príde zvyšok, dám ti vedieť, či sa v tom zase vyznám... 😖 ak to pošlú všetko naraz, tak sa v tom zas nebudem vedieť vyznať... 😠

katka888
15. feb 2011

@jajuuus
tak super, sme to "rozuzlili". ... aj mne sa to stalo, ze mi Pnka za dec od zamestnavatela k nim dorazila neskoro, maju tusim termin do 2heho v mesiaci dostat papiere a mne len 28.12 gyndos potvrdil Pnku, tak mi to vyplatili o mesiac neskor, ze smola,. a vravim, akoze super, a ja platim uvery a pod a vy ked su sviatky trvate na tom, aby vam papiere prisli hned na zaciatku mesiaca a ked pridu o den neskor tak uz na to kaslete? tak teta, ze je jej luto / podla hlasu uricte nebolo / a ze dostanem o mesiac.

jajuuus
15. feb 2011

@katka888 presne ako píšeš, nikoho nezaujíma, že ty nemáš z čoho žiť a z čoho si poplatiť všetky výdavky... je to bordel... keby aspoň tie ženské boli prívetivejšie, hneď by sa človeku lepšie jednalo... 🙄

babe19
15. feb 2011

baby vám aspon niečo prislo mne vobec nič a som doma uz od 14.decembra na PN-ke a od 20.februara som na MD. socialna mi zatial nič neposlala,ani doklad o vymeriavacom zaklade ani cent na ucet ☹ ☹ NEHORAZNE

jajuuus
15. feb 2011

@babe19 fuha... a odoslal tvoj zamestnávateľ vôbec PNku do SP? lebo u nás sa stáva, že ju stratia, alebo ako mne, pošlú neskoro... 😠

alex2201
15. feb 2011

Ahojte baby pozerám že sa tu bavíte o materskej, ja sa chcem opýtať či by ste mi niektorá nevedeli poradiť čo robiť. 24.1.2011 som mala nastupiť do práce ale žiadala som zamestnávateľa o vyčerpanie dovolenky ktorá mi vznikla za rok 2010 čiže 8. dní, ekonomka mi to potvrdila odnieslla som dovolenkový listok nechala som si potvrdiť prevádzkarom prevzatie dovolenkového lístka čo som urobila dobre, 2.1. som pisala mail zamestnávateľovi že ho žiadam o vyčerpanie tej dovolenky a že chcem nastúpiť 3.2. 2011 do práce ale čo sa nestalo že vraj moj listok nedostali, prevadzkar ho odovzdal majitelovi osobne 🙂 , čiže sa vyhováraju a majitelka mi odpísala až 3.2 stym že mam nastupiť a uprestniť kedy chcem čerpať dovolenku (čerpala som ju od 22.1-3.2) a od 4.2 som PN nakolko som nevedela čo robiť. Myslíte že som v práve alebo zamestnávateĽ ja som si svoje povinnosti splnila a ohlásila mu aj tehotenstvo (21tt.) aj nástup do práce, ale kvýplatnému termínu (10.2) my prachy na účet nedošli za tu dovolenku, neviem ani či ma prihlasil do socialnej poisťovne. Ďakujem pekne za akýkolvek postreh 😉

alex2201
15. feb 2011

@babe19 neposlali Ti to preto, lebo zamestnávateľ to neodoslal socialke mňa tak ten môj naťahoval ešte 3 mesiace po pôrode ☹ skús zavolať svojej ekonomke či to poslali

babe19
15. feb 2011

@jajuuus @alex2201 dúfam,že sa mi to nestalo,dufam,ze to odoslala. ide o to totiz,ze u nas sa skoro kazde dva-tri mesiace menia ekonomky,ani cislo na nu nemam,len moja sefka,a ta jej cislo nevyda ☹ bordel aj tam aj v zamestnani. a myslite si,ze ked zavolam do socialky,do bratislavy /tam je aj sidlo nasej firmy-prevadzka je v sali/ povedia mi tam ci uz som tam zahlasena? ci uz tam mam papiere? ☹

alex2201
15. feb 2011

@babe19 stači keď zoberieš svoju pracovnu zmluvu a pôjdeš na socialku hoci aj k vám v Šali systém je prepojený a zistia Ti to z počítača. Mali by Ti to tam povedať.

babe19
15. feb 2011

@alex2201 dakujem ti pekne za radu,urcite tam zajdem.vsak ako tu pisu aj ostatné baby z coho ma clovek zit a este k tomu platit hypotéku,nájomné,seky :(

alex2201
15. feb 2011

@babe19 to mi ani nehovor mne dnes došla posledná rodičovská dávka a tak to vyzerá že v marci som bez peňazí pretože zamestnávateľovi sa nepáči že namiesto nástupu do práce som opeť tehu a ešte aj vypísaná k tomu ☹

babe19
15. feb 2011

@alex2201 hm,poznam to.aj u nas bol vyhadzov,dvoch chceli uplne prepustit,tak prepustili jednu a ta druha som ja. no ale darmo,som stale ich zamestnankyna a uz sa im to nepaci,aj sa ma pytali ci nechcem nahodou dať vypoved. cim dalej v tomto state,tym horsie ☹

alex2201
15. feb 2011

@babe19 hej ale si zober že manžel bol odniesť Pn a mu povedali že načo keď už mám podpisanu výpoveď, lenže som v ochrannej lehote tak ma nemôžu len tak vyhodiť a keď tak mám všetky podklady k tomu že ich dám na pracovný úrad a budú mať problémy ale to ma už nezaujíma a vrátiť sa tam nechcem tak nech mi len pošlu výpoveď a bude to. Ale to že ti držia prachy

babe19
15. feb 2011

@alex2201 ked ide o prachy na SR tak vtedy sa ukaze pravá tvár ☹ aspon nas mamicky,buduce mamicky by mali "pochopit" no nie? ako si mame aj popri praci setrit napriklad,vsak sa to vobec nedá.

alex2201
15. feb 2011

@babe19 nie nedá a ešte dajú kvázy taký priemrený plat (1200) že ani priemerná rodina možno taký nemá ale čo už, keby mali žiť tak ako my tak neviem či by zamestnávatelia (typuHajzli) prežili.

babe19
16. feb 2011

@alex2201 presne,ako píses ☹

ajkask
20. feb 2011

Ahojte chcem vas poprosit ci mi neviete niektora poradit ako je to teraz po novom. Niekde som citala ze jednorazovy prispevok pri narodeni dietata teraz dostane kazda matka nie iba prvorodicka. Kedze cakam 4 babätko neviem ci mam na JP narok alebo nie.Ak niektora viete pls poradte.Velmi pekne dakujem za kazdu odpoved 🙂

gapa
20. feb 2011

@ajkask
príspevok pri narodení dieťaťa má nárok na každé dieťa (bolo to cca 4560sk)
nárok na príplatok k príspevku pri narod. dieťaťa (cca 20440sk) má nárok na prvé, druhé a tretie dieťa, ktoré sa dožilo aspon 28dní. Ak sa naraz narodilo viac detí, tak sa berie ako prvý druhý a tretí pôrod (teda nie podla počtu detí) a je ten príplatok o niečo vyšší..

Takže ak je to tvoje 4té dieťa a nemala si dvojičky ani trojičky, tak predpokladám nemáš na ten príplatok nárok.

jajuuus
20. feb 2011

@katka888 ahoj Kati, tak mi prišla zas nejaká suma na účet - 508 €, a aj list, že od 18. decembra (od 11. dňa PNky) mi za deň vypočítali nemocenské 16,166645€.
Lenže ja absolútne neviem, čo je to za suma tých 508€, vôbec mi to nevychádza...
Ak mám mať od 11. dňa maródky na deň 16,166645€, tak za december je to 226,33303€ (14 dní krát 16,166645€) a za január mi to vychádza 355,66619€ (22 dní krát 16,166645) - no a spolu december a január mi nedáva sumu 508€... a to ešte nehovorím o DNP za január, ktoré by mi malo za 22 dní vyjsť 115,34083€ (za december som už DNP - 117€ - dostala, za prvé tri dni 2,38/deň, od 4. dňa 5,24/deň, počet dní PNky za december - 24).
a keď si predstavím, že by som mala ísť znovu za tými fuchtlami, tak mi je zle... 😖 😖 😖

gapa
21. feb 2011

@jajuuus
bude to z dôvodu prekročenie max. denného vym.základu v súčte z oboch nem.poistení. Ak ti vznikla pn v dec. 2010, tak myslím max. je 1116,75eur :31
som to aj rátala a mi to vyslo cca 16eur rozdiel oproti týcm 508, ale nepíšeš DVZ (len hned sumu dávky), tak som ich len cca rátala, takže to snád cca môže tak byť.

ivcak333
21. feb 2011

Ahojte baby. Chcem sa vas opytat od septembra 2010 si platim DNP 14 eur. Termin porodu mam 27.9.2011, momentalne som na PN a som zamestnana, ale v aprili my konci zmluva tak urcite mi ju nepredlzia, takze od maja budem nezamestnana.
Na PNke budem az do materskej. Koncom maja mi uplynie tych 270 dni v DNP. Cize od juna si mozem dat vyplacat PNku z DNP?
Ale ako to bude s marodnym listkom ked ja marodujem uz od februara ale narok budem mat az v juni z DNP?
Aj sa chcem opytat ci to nijak neovplyvni ked budem poberat pnku z DNP 3 mesiace a potom matersku z DNP? A ako sa mi bude pocitat DNP ked si platim 14 eur?
Vdaka. 😉

gapa
21. feb 2011

@ivcak333
pozor, teraz sa od januára menilo maximum aj spôsob zaokrúhlovania, tak si over v SP, či si neplatila menej ako si mala (aj ked tie haliere nevadia, radšej to doplať).
Materské z dnp sa ti bude rátať z vym.základu v období od prihlásenia do 31.12.2010, tj. z minuloročného minima predpokladám (ak si nemala príliž vysoký Vz v zamestnani)

neviem, či ti dá lekár PN ku začinajúcu po dosiahnutí 270dna alebo treba zrušiť jednu pn a po pár dnoch nanovo začať?? robia aj tak, aj tak. Ten prvý spôsob možno nie je celkom správny, no nepoznám žiadny predpis k tomu. Ak ti skončí PP a chceš mať nárok na materské aj z tohto ukončeného zamestnania (predpokladám nie si na RD, teda nemáš prerušené nem.poistenie, len si na PN s poberaním nemocenského), nesmie ti vzniknúť po ukončení PP žiadne iné nem.poistenie. Ak by vzniklo nové nem.poistenie (napr. by si sa odhlásila z dnp a nanovo prihlásila až po skončení PP), tak nárok zo zamestnania ti nevznikne, lebo ti vznikom nového nem.poistenia prestane plynúť tzv. ochranná lehota.