icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

dena1973
23. apr 2015

@ni13 nie je zaco... 😉

kika87
4. jún 2015

Prosim Vas poradite mi niekto?
Chcela by som sa informovat.Do prace som nastupila 1.1.2014, dna 9.3.2015 som nastupila na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu.Prac.zmluva mi konci teraz 30.6.2014 a uz mi ju samozrejme nepredlzia...Chcem sa spytat,co je pre mna lepsie nastupit na matersku este pred ukoncenim prac.zmluvy alebo mozem aj po ukonceni...aky je rozdiel v papierovackach ohladom nastupu na matersku a co je pre mna lepsie...mozem nastupit na matersku 25.6. alebo 9.7.
Dakujem za odpoved...

dena1973
4. jún 2015

@kika87 Ak trvá PP nástup na materské môže byť podľa zákona 6 až 8 týždňov pred pravdepodobným pôrodom. Ak nastupuješ na materské ešte počas PP dávaš žiadosť o materské potvrdzovať zamestnávateľovi.
Ak nastupuješ na materské po ukončení PP (v ochrannej lehote), tak to musí byť presne 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom. Po ukončení PP sa žiadosť o materské na potvrdenie zamestnávateľovi nemusí dávať iba ju rovno zanesieš na SP. No do kolónky zamestnávateľa uvedieš toho posledného.

marianna1990
15. jún 2015

Ahoj mozem sa opytat som nastupila 6 tyzdnou pred porodom na matersku a bola som predtym na urade prace cize nezamestnana nevie mi niekto poradit co mam s tym papierom spravit kopiu som odniesla na urad prace a treba mi ist aj na socialnu poistovnu ci nie ked aj tak nemam teraz narok na matersku ked som bola nezamestnana....?

gapa
15. jún 2015

@marianna1990 radšej odnes. Ked budeš žiadať o rodičovský príspevok, tak jedným z potvrdení, ktoré budeš potrebovať je aj doklad o poberaní (dokedy)/nepoberaní matesrkého zo sociálnej poistovne. No neviem, či stačí rozhodnutie, že nemáš nárok, či je stále to extra tlačivo, čo predpokladám. Príp. sa spýtaj hned na UPSVaR odbor soc.vecí a rodiny, priamo k tej pani, čo k nej patríš, kde budeš žiadať o RP, čo treba.
Nezabudni po pôrode do 45dní po pôrode podať prihlášku na soc.poistovnu, ak chceš byť dôch.poistená štátom odo dna pôrodu, nedá sa vybabiť dodatočne. A urob pre seba kopiu a daj potvrdiť prevzatie a založ k zápočtovým listom do dôchodku. +nezabudni, že aj odhlášku robíš sama.

marianna1990
15. jún 2015

ja som bola na urade odnes kopiu a povedali mi ze original mam poslat na socialnu poistovnu a oni mi poslu ci mam narok ci nemam na matersku a potom ze budem musiet mat aj ten papier rozhodnutie ked budem ziadat o rodicovske.tak ja neviem a kamoska mi vravela ze netreba mi nic tak ja uz nechapem kazdy svoje vravi......

gapa
15. jún 2015

@marianna1990 samozrejme odnes, ked ešte aj na úrade ti povedali. Ale písala som ti aj konkrétne oddelenie, ktoré bude rozhodovať, kedysi som čítala, že u dlhodobo nezamestnaných nežiadajú, ale nepočula som, že by od niekoho nežiadali, to len oni môžu povedať, presne tá pani, čo ta má na starosť, no ked už máš žiadosť, odniesla by som.

dena1973
15. jún 2015

@marianna1990 Radšej treba originál žiadosti o materské na SP odniesť, tak ako ti hovorili na ÚPSVaR-e, aby to bolo O.K. pri vybavovaní RP. Z SP ti pošlú rozhodnutie o nevzniknutí o nároku na materské a to potom zanesieš na ÚPSVaR . Aj keď ÚPSVaR si zvykne ešte okrem rozhodnutia žiadať ešte jedno potvrdenie o tom, že materské poberané nebolo (nevznikol nárok). Záleží od referentky, u ktorej si budeš RP vybavovať...

fazulienka
8. aug 2015

ahojte zienky,
vedeli by ste mi niektora zodpovedat takuto otazocku? Som evidovna na UPSVaR od 1.3.2013, predtym szco. Som v 5 mesiaci tehotenstva, Viem, ze som nesplnia podmienu na materske. Je mozne, aby som nadalej po porode bola evidovana ako nezamestnana, pricom otec dietata by poberal materske a zaroven by bol zamestnany? Citala som nejke clanky o moznoti aby otec dietata bol na materskej.
Velka vdaka za odpoved

liz_lemon
8. aug 2015

@fazulienka muz moze ist na matersku dovolenku az po 6 tyzdnoch od porodu
a ked je muz na MD, tak nesmie pracovat v tom PP, v ktorom cerpa MD, samozrejme vedeny u zamestavatela moze byt, ale pracovat moze len na inu zmluvu

fazulienka
8. aug 2015

@liz_lemon
dakujem za odpoved, t.z. ze u toho isteho zamestnavatela bude mat platnu zmluvu, z ktorej sa vypocita materske, a zaroven moze uzatvorit novu zmluvu u toho isteho zamestnavatela, z ktoreho bude mat prijem, rozumiem tomu spravne? Alebo je potrebne povodnu zmluvu ukoncit a uzatvorit novu? Ako je to potom s odvodmi? Platia sa z novouzatvorenej zmluvy? Su tam nejake obmedzenia? Dakujem 😉

liz_lemon
9. aug 2015

@fazulienka povodnu zmluvu netreba ukoncit, ta trva, len je z nej na MD, ale ak chce pracovat, tak musi mat inu zmluvu, odvody sa budu platit z novej, obmedzenia nie su ziadne

cherybelka
9. aug 2015

Vedel by mi niekto prosím poradiť?
Termín pôrodu mám 22.1.2016. Zamestnaná som však len do konca tohto roka 2015 - pracovná zmluva mi končí 31.12.2015.
Podmienku nemocenského poistenia 270 dní v posledných 2 rokoch pred termínom pôrodu spĺňam.
Ak správne chápem - na materskej dovolenke môžem by len do konca roka 2015- ak by som nastúpila 6 týždňov pred pôrodom (čo je cca 2.5 týždňa) pokiaľ budem zamestnaná a od 1.1.2016 nastúpim na rodičovskú dovolenku?
Budem poberať materské aj naďalej po dobu 34.týždňov, alebo od roku 2016 už len rodičovský príspevok?
Za každú pomoc vopred ďakujem

evittam
9. aug 2015

@cherybelka Nastupujes na MD pocas trvania PP,mas splnene podmienky,takze budes normalne poberat matersku 34 tyzdnov. MD sa neda "rozdelit" ako pises🙂. Bud na nu narok mas al.nie.

cherybelka
9. aug 2015

@evittam Ďakujem veľmi pekne !!! 🙂

fazulienka
9. aug 2015

@liz_lemon
dakujem pekne. A druh prace v novej zmluve musi byt iny ako ten, z ktorej bude brat materske? A plat moze byt dohodnuty v rovnakej vyske ako je v povodnej zmluve? Velka vdaka 😉

liz_lemon
9. aug 2015

@fazulienka vsetko moze byt rovnake, len to musi byt ina zmluva

ivuss498
20. mar 2016

dobry den...chcela by som sa spytat ako to je s tymi 270 dnami...pretoze mam taky problem momentalne..konecne sa nam s muzom podarilo po 2 rokoch otehotniet...a mam dve veci na opytanie sa...prva je ze 1,8,2016 mi bude koncit zmluva v praci (pretoze mam na kazdy rok ako na urcito) a teraz neviem co mam robit kedze aj teraz som na PN..moja obvodna sa ma boji pustit do prace skrz zdravie...prekonala som trombozu..toxoplazmu atd...takze cakam na 30,3, aby sa moja gynekologicka vlastne vyjadrila ci to bude na rizikove alebo nie.(lebo budem nasadena na fraxiparin-inekcie na riedenie krvi) ..tak strasne sme cakali a tak nerada by som v praci riskovala ze sa nieco stane kedze robim v potravinach a povedat NEBUDEM ROBIT je mi trochu divne si u veduceho dovolit...tak sa chcem aj zaroven spytat ze ak by som momentalne dala vypoved pokial ma dr nenecha na rizikovom alebo na PN pokial sa aspon plod trosku nezvacsi a bola by som pol roka na podpore tak ze ako mi bude vypocitana Materska...dakujem velmi pekne za odpoved a radu

dena1973
20. mar 2016

@ivuss498 Podmienka 270 dni NP je splnena vtedy, ak v poslednych 2 rokoch pred porodom si bola minimalne tych 270 dni nem.poistena. Vypoved davat nemusis. Ak by ti skoncil PP toho 1.8.2016 ( zmluvu by nechceli predlzit), tak na PN mozes byt dalej az do nastupu na materske. Narok na materske ti vznikne. Podporu v nezamestnanosti si mozes vybrat po skonceni materskeho a to tak, ze rodicovsky prispevok prepises na manzela ( za cas poberania podpory v nezam.) a potom znova mozes byt na RP ty. Ak nastup na materske bude v tomto roku a v r. 2015 si cely rok pracovala u toho isteho zamestnavatela (prac.pomer zacal pred 1.1.2015), tak sa bude vychadzat z vymeriavacich zakladov r. 2015.

ivuss498
22. mar 2016

@dena1973 dakujem za radu..ale ak sa bojim ostat v praci??..ak uz od 1.4. nebudem na PN a budem mat ist do prace??toho sa bojim..byt v praci a riskovat ☹ riskkovat kvoli praci z ktorej ma aj taak 1.8. vyhodia

majrab
22. mar 2016

@ivuss498 ved nech ti da pn gynekolog ak mas taketo problemy mal by to zohladnit

dena1973
22. mar 2016

@ivuss498 Veď nech ťa nechá gynekologička na PN až do nástupu na materské.... Aký by mohla mať dôvod ťa nenechať, ak si mala resp. ešte máš zdravotné problémy, ktoré si popisovala... Ja nie som lekár, ale môj osobný názor na to je, že pri takýchto problémoch nárok na PN by si mať mala...

ladka0911
2. apr 2016

Ahojte, som na úrade práce evidovaná ako nezamestnaná, termín pôrodu mám 22.4. a termín podpisu, že sa uchádzam o zamestnanie mám 20.4. Pokiaľ chcem aby ma vyradili musím im poslať žiadosť o materskú. Na tú mám nárok od tuším 11.3. no k doktorovi som po tom šla až 29.3. Čiže pečiatku tam mám na 29.3. Akurát si ten papier vypisujem a zaujíma ma, či tam môžem uviesť v kolónke odkedy si uplatnujem nárok na materskú dátum skorší ako ten kedy mi to doktor opečiatkoval??
Prikladám aj fotku: v A časti mám, že mi to potvrdil dňa 29.3. a do B časti chcem napísať 11.3.
Môžem, alebo nie?

dena1973
2. apr 2016

@ladka0911 Áno, kľudne tam napíš 11.3. (to je dátum 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom).

lucassia
18. máj 2016

ahojte som dnes bola odniest papier na urad prace ma vypisaa a až poporode mam prist len som sa zabudla opytat ci mam ten papier odniest o materskej na socialku alebo až potom ako ma vyradia po porode ?

stetovy
19. máj 2016

Prosim o radu.od 21.10.15 do 30.11.2015 som pracovala na dohodu o pracovnej cinnosti na dobu urcitu.potom od 1.12.2015 do 20.3.2015 som bola v zahranici.vratila som sa na slovensko a normalne na prac.zmluvu som robila od 21.3.2016 do 9.5.2016.od 10.5.2016 do 24.6.2016 budem pracovat v zahranici.domov pridem a chcem ist na dva mesiace na podporu.potom by som sa na 4 mesiace zamestnala a mala plat 1300 eur.a z toho zamestnania isla na matersku dovolenku .porod by som asi mala mat 6.1.2017.cize budem aplnat tych 270 dni.alebo mi to vyrataju za rok 2015?dakujem

dena1973
19. máj 2016

@stetovy Aby vznikol nárok na materské musí byť splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Dni zo zahraničia (EU) sa počítajú vtedy, ak bolo nemocenské poistenie v zahraničí... o tom je potrebné doložiť doklad z príslušného úradu zo zahraničia...tak sa tieto dni pripočítajú ku dňom nemocenského poistenia v SR.
Ak bude znova nástup do pracovného pomeru tu v SR a bude splnená aj tá 1, podmienka (viď. vyššie), tak nárok na materské vznikne. Čo sa týka výšky materského, tak je potrebné u úplne nového zamestnávateľa odpracovať minimálne 90 kal dní bez PN a OČR do nástupu na materské...

tereskah
20. máj 2016

@dena1973 ahoj mohla by som sa ťa niečo spýtať cez správu? lebo asi sa v tomto vyznáš...

dena1973
20. máj 2016

@tereskah No skús... 😉

stetovy
20. máj 2016

@dena1973 dakujem velmi pekne za odpoved.a esteby som sa chcela spytat.prisla by som domov mam narok na podporu ale nezobrala by som si ju.hned by som sa u niekoho zamestnala.mozem ist potom na matersku?alebo si musim hned vycerpat podporu?chcela by som ist na tu podporu ked by malo dieta dva roky otec dietata by isiel na rodicovsku a ja na urad prace a na podporu.alebo sa mi tie predchadzajuce zamestnania nebudu ratat iba tie poaledne tri mesiace?dakujem