Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
Ahojte, ja mám zase dilemu...každý vraví inak, takže neviem! od 1.3.2016 som nezamestnaná, evidovaná na upsvar - 4 roky predtým som bola non stop zamestnaná bez 1 dňa PN. termín pôrodu by som mala mať 7.12.2016. Podmienku 270 dní splňam a v prípade, že na materskú nastúpim 6 týždňov pred pôrodom, mala by som splniť aj 8 mesačnú ochrannú lehotu, no pani pri okienku SP ma s úsmevom zrušila, že mi to nemá ako výjsť, lebo podmienkou ochr.lehoty je, že už počas ukončenia PP by som musela byť tehotná a ako nezamestnaná, nemám nárok nastúpiť na materskú skôr, ako v deň pôrodu! je to pravda?? a v prípade že áno, nedá sa tých pár dní nejako doplatiť, prípadne ešte nejaké iné riešenie, ako to zachrániť?? veľmi pekne ďakujem za ochotu..
@pebbllss8152 bola si tehotná v čase skončenia PP?kedy si mala posledný menzes ? alebo si otehotnela až potom
uz nie, od 1.3. som na upsvar a pocali sme 12-14.3.
@pebbllss8152 tak nárok na MD nebudeš mať .. na základe toho starého zamestnania.... ale
nárok na MD mať môžeš, a to 2 spôsobmi
1) založiť DNP pár dní pred nástupom na MD a vznikne nárok na MD z DNP z VZ 429e ( vyššie sa nedá , už si dlho tehotná)
2) zamestnať sa
... ak odpracuješ menej ako 90 dní bez PN a OCR bude výška MD rátaná z platu z minulého zamestanania
... ak odpracuješ viac ako 90 dní bez PN a OCR tak MD bude rátaná z platu z nového zamestnania
@zalka Dakujem Ti velmi pekne!
@zalka a nevies mi este poradit ako to je s tym nastupon na MD? ci mozem aj tych 6 tyz. pred porodom, alebo az v den narodenia, v pripade ze budem tesne pred porodom nezamestnana?
@pebbllss8152 skus sa popytat v okoli, ci by ta niekto znamy zamestna na tych 90 dni, aby si mala narok a pocitala sa ti materska z predch prijmu
@simonova815 To ano, to bude asi najlepsie, ale v tom pripade by mi stacilo aj na necely mesiac, kedze jan. a febr.2016 som este odrobila a bola by som rada, ak by ten priemer isiel z roku 2015, nie 2016
@pebbllss8152 ak sa zamestnáš tak na MD nastupuješ 6t pred termínom pôrodu, vtedy normálne začína MD.
Ak sa nezamestnáš, alebo tinevznikne poistenie tak nevznikne ti nárok na MD ale dnom pôrodu ti vznikne nárok na rodičovský príspevok asi to myslela pani na úrade.
@zalka jasne, rozumiem, asi to fakt tak myslela. dakujem ti
@pebbllss8152 rado sas talo
@zalka
Dobry den zalka, chcela by som vas poprosit o radu, ohladne DNP. Moj pripad je takyto: od 1.4.2016 som nezamestnana, v tom istom mesiaci som aj otehotnela. Predtym som bola 10 rokov nonstop zamestnana. Som v podstate na zaciatku tehotenstva a chcela by som radu od kedy si mam platit DNB , chcela by som mat narok na najvyssiu matersku, viem kolko si budem musiet platit. Skor mi ide len o to , kedy zacat platit DNB, a da sa vyska DNB pocas jednotlivych mesiacov menit?
Vdaka
@anjelik87 Ak si nebola zamestnaná pred prvou materskou, tak musíš splniť hlavnú podmienku a to 270 dní NP pred pôrodom. No a priplácať sa nič nedá - buď sa zamestnáš s maximálnym vymeriavacím základom alebo si budeš platiť dobrovoľné NP z max.VZ - teda ak chceš maximálnu MD. Súbeh zamestnanie a dobrovoľné NP už neexistuje.
@zalka tak tomu vobec nerozumiem ... akoze najskor mam pracovat 270 dni vo firme kde budem mat nizsi plat a potom pred otehotnenim si mam najst lepsie platenu pracu a v nej odpracovat 90 dni bez pn a bez ocr? Som z toho jelen co si mi napisala... a ze zhrnutie ☺ ved si mi napisala uplne nieco ine ako
@evittam
@anjelik87 Tak ja som tam nezahrnula to čo zalka - tých 90 dní...Dá sa to ako napísala ona - musíš proste splniť tých 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky pred pôrodom a je jedno z akého platu ak budeš mať potom možnosť sa zamestnať na novú zmluvu na tých 90 dní bez PN a OČR pred nástupom na MD z maxima. 😉
@zalka
@evittam tak to by bolo super kebyze si mozem vyberat ... ja len dufam ze sa mi vobec niekde podari nieco najst lebo ked mas dieta tak pozeraju na teba ako keby si bola chora...
Dobre tak este raz.. ak rozmyslam teda ze nebudem prestupovat do ineho lepsie plateneho zamestnania tak po nastupe do prvej novej prace mi automaticky zacina plynut tych 270 NP? Alebo to treba nieco naviac este platit alebo niekam to ist nahlasit? Alebo to plati zamestnavatel? To mi staci vlastne pracovat len tych 270 dni ci ako?

@stetovy Podporu si mozes vycerpat aj neskor, ak ti bude vychadzat splnenie podmienky odpracovania v poslednych 3 rokoch (pred poziadanim podpory v nez.) 730 kal. dni.
Ak sa na SR zamestnas u ineho zam. narok na materske ti vznikne, ak budes mat splnenu este hlavnu podmienku a to 270 dni nemoc.poistenia v posl. 2 r. pred porodom... Zahranicie musis zdokladovat, ze tam bolo platene nemocenske poistenie ( pozor!!! nie zdravotne - to je rozdiel).