Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
@rosegirl2013 Od kedy si zamestnaná v nemocnici teda od kedy máš zmluvu na ten úväzok? Napíš dátumy. a si tehotná? Alebo ....
málo info si dala
Som zamestnana od 9/2011 tehotna este nie som ale co najskor by sme chceli babo dakujem za ospoved
@rosegirl2013 no nárok na materskú máš, ale bola by veľmi smiešna s ohľadom na tvoj pracovný úväzok, ale dni poistenia si už získala lebo 270 dní sa neberie že ich odpracuješ ale 270 dní musí trvať pracovný pomer.
Dakujem
@rosegirl2013 ale ak by si pred MD zmenila zamestnanie, kt. by trvalo viac ako 90 dní ( musí byť aj platené, počas tých 90 dní sa nesmie byť na PN ) tak MD by bola rátaná z nového zamestnania.
Poprípade ak by si dala výpoved, a založila DNP tak MD by bola rátaná z DNP. Čiže určite by bola vyššia ako z toho tvojho mini pidi úväzku.
A mozem sa spytat.ak by ma niekto zamestnal na plny uvazok papierovo kolko by som mala byt zamestnana aby mi prinalezala materska, je to 90 dni?
@rosegirl2013 ved som ti to písala 😀 , ale musela by si dať aj výpoved na tom malom úväzku aby sa Ti dni toho poistenia pripočítali ak by si PP neskončila tak by si nemala dosť dní poistenia z druhého zamestnania.
Dakujem.pisem cez mobil tak mi usla Tvoja odpoved.vecer si to kludne znova precitam.dakujem za ochotu.konecne niekto kto tomu rozumie.
ja mam podobny pripad. cize ak som nezamestnana, otehotniem a podari sa mi este aspon na chvilu najst pracu, aby som mohla ist na matersku, ak odpracujem menej ako 90 dni tak sa mi rata materska z roku 2012 a ak odpracujem u noveho zamestnavatela teraz v 2013 viac 90 dni, tak sa mi rata iba z tohto noveho prac.pomeru?? Nie kombinacia aj predosly aj novy?
Baby viete mi niektora poradit, ja mam z toho chaos. Som dobrovolne nezamestnana a platim si na slovensku len zdravotku, sice zijem v zahranici ale trvaly pobyt mam na svk a tu pracujem len z domu bez papiera. Na co mam narok? Mam narok aj na nejake materske este pred narodenim alebo nic. Dakujem
Ok dakujem, asi najlepsie spytat sa na urade prace
Ahoj, chcem sa opýtať či má žena nárok poberať aj materskú aj rodičovský príspevok, dá sa to spolu? a na aké príspevky má matka nárok? dostáva sa ešte ten príspevok pri narodení dieťata? dakujem
Viete mi niekto poradit, zostala som bohuzial min. rok nezamestnaná a velmi by sme chceli uz babatko, ale v min. roku 2012 som pracovala vacsinou na dohodu a riadny prac. pomer bol necele 3 mesiace, takze podmienku odprac. 270 dní asi nesplnam...teraz som zostala uplne bez prijmu a obavam sa, ked este zostanem tehotna tak bez penazí az do porodu. Oplatilo by sa mi zacat si platit nato DNP? viem, ze kedysi sa to oplatilo, ale teraz neviem vobec ako to funguje. Snazim sa najst si pracu aj, ked je to tazké, ale keby so v tomto roku odpracovala este napr. 6 mesiacov a splnila tak podmienku odprac. 270 dní tak by mi pocitali materskú z platu? dakujem
ahojte som nezamestnana uz rok, som tehotna a za par mesiacov mam termin.... chcem sa opytat v akej vyske budem poberat davku... a ako si ju mam vobec vybavit vopred dakujem
zalka PP som skoncila 29.2:2012 TP mam 30.7.2013 a nastup na matersku este nemam....
@nellka10 ak ti do 30.5. vznikne DNP tak nárok na MD mať budeš. Ale to DNP treba mať odteraz až do nástupu na MD ... resp. od toho mája až po nástup na MD... samozrejme stačí z minima 393 eur lebo už nestihneš sa poistiť na vyššiu sumu.
A kedže Ti PP zanikol dosť dávno tak nestačí byť poistená 7 dní ... takže , môžeš si založiť DNP napr. zajtra a napozajtra ísť na PN. Pn bude platená cca 216 e mesačne ... a potom po nástupe na MD bude MD 255 e ... DNP zruš po skončení MD pred nástupom na RD.
zalka dakujem za info
ahojte kocky..ja mam taky isty problem.papier na nastup materskej som zatial zaniesla len na UP kde som bola evidovana..baby newiete nahodou ci musim zaniest ten papier osobne do SP a ZP ak sme sa s partnerom rozhodli ze na matersku by isiel on,co by bolo vyhodnejsie kedze ja som este nebola zamestnana a na matersku by som teda nemala narok.
@andula20 no tvoj partner môže ísť na MD až po 6 týždni od pôrodu. A dlžka jemu vyplácanej MD bude 28týždňov ... to si dovolíte prísť o jeho príjem zo zamestnania, kedže počas MD robiť nebude môcť ...
Pričom ty od pôrodu ak si nerobila dostaneš rodičovský príspevok vo výške 199,60 eur ...
Ak by bral fpartner MD ... tak ty nedostaneš nič ... oplatí sa ti to? Podla mna ... RP tvoj + plat partnerov je viac ako MD partnera + nič tvoje.
@zalka ano oplati sa nam to pretoze moj partnet je dva mesiace po operacii a vymene bedroveho klbu,chodi len o barlach a este dlho zrejme bude a toto leto pojde aj fo kupelov.Partner je momentalne na marodke a ta sa mu v maji konci a zostali by sme bez penazi.Takze ano oplati sa nam ak pojde na matersku on,pretoze on je aj tak doma a bude brat vacsiu matersku ako keby som brala ja RP.

Ahojte, chcela by som sa opytat > po skonceni mediciny ma prijali na doktorandske studium, kde som ako denna doktorandka a de facto len "student", pracujem sice v nemocnici denne vyse 8 hodin, ale zmluvu mam len na 0.05 uvazku, cize dve hodiny tyzdenne; k tomu mam cca tri sluzby mesacne, za ktore sa mi odvadza do socialky davka... Z toho sa mi ale asi 270 pracovnych dni nenazbiera ani za desat rokov. Neviete, ci su vobec nejake moznosti na ziskanie materskej? Pomohlo by mi to dobrovolne platenie vobec? Dakujem za odpoved 🙂