Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
Dievčataa ,potrebovala by som poradit 👶ja som od 1 marca nezamestnana a teraz som zistila že som tehotna,som na podpore a neviem ako je to s materskou .Každy mi vravi,že teraz ked nemam robotu tak prvých 6 mesiacov nebudem dostavat nič lebo nemam zamestnavatela
@julianaaaa prihlás sa na DNP ... ak chceš minimálnu MD 255 e .. tak z minima 393 na 7 dní zaplatíš cca 32e potom DNP zruš .. vznikne ti nárok kedykoľvek do pôrodu na PN ak bude treba tá bude vo výške 216 e ... a potom aj na MD .. 255e
ak chceš maximálnu MD cca 760 eur .. tak sa prihlás na DNP z maxima 1179 eur do 6-8 týždna tehu... mesačne sa platí 414,41 eur ... počas PN sa odvody neplatia ... ak budeš poistená 26 týždnov ( 6 mesiacov ) a nastúpiš potom na MD tak MD bude 760 e
zalka:ja som myslela,že sa DNP k minulemu roku či ked zrušilo ??.. neni to tak ?....noo to by bolo nak super ,lebo vobec neviem ako to bude ked mi v Auguste skonči podpora 😔 ,
@zalka ja som myslela,že sa DNP k minulemu roku či ked zrušilo ??.. neni to tak ?....noo to by bolo nak super ,lebo vobec neviem ako to bude ked mi v Auguste skonči podpora ,
@julianaaaa zrušilo sa samostatné nemocenské poistenie v rámci DNP ... teraz sa dá uzavrieť balík DNP ... tj. aj dôchodkové poistenie k nemocenskému ... bez dôchodkového to nejde. A čo sa týka platenia písala som vyššie .
@zalka no fajn,zakže stači ked pojdem do SP a tam si to vyžiadam,ked sa rozhodnem pre tu minimalnu matersku tak si zaplatim na tých 7dni ako si pisala hej ,.?.. a potom teda by som dostavala normalne tu matersku nie až po 6 mesiacoch ?.. lebo fakt mam v tom zmatok ..🙂))
@julianaaaa ale hej dostávala 6 týždnov pred pôrodom .... MD ...
a ak by si náhodou ochorela ... a trebalo by ísť na PN .. tak PN by si dostávala tiež cca 216 e ... a deň pred nástupom na MD sa znova prihlás na DNP .. zaplatíš za den 4,50 eur ... počas MD neplatíš .. a po MD pred nástupom na RD toto DNP zruš ( počas RD ho platiť treba ) ...
@zalka no zhrme to 😀 :aj ked som na podpore teraz,pojdem na SP tam sa prihlasim, ppo 7 dnoch sa odhlasim a potom pred MD sa prihlasim a pred RD to zas zrušim .A pokial ide o ten jednorazovy prispevok po porode dostanem bez ohladu na to že som tet nezamestnana ?.
@julianaaaa áno presne tak .. dobre si to zhrnula.
@zalka no Ok ...a ten jednorazový čo som spominala je to tak ??..
@julianaaaa ten závisí od kontrol pravidelných u lekára .. teda pôrodné cca 150 eur automaticky dostaneš a príspevok k nemu ak sa dieťa dožije 28 dní .. a ak si pravidelne chodila k lekárovi ... takže to s nezamestnanosťou nemá nič spoločné.
ahojte, chcem sa opýtať, či by mi niekto vedel poradiť ako postupovať pri vybavovaní materskej (ak na ňu mám nárok). do konca júna 2012 som pracovala v Rakúsku ako opatrovateľka, platila som si tam SVA. v júli som sa evidovala na ÚPSVaR na Slovensku a od decembra 2012 som začala vykonávať absolventskú prax na 5 mesiacov cez ÚPSVaR. absolventská prax sa mi skončila 30.4.2013 a ďalej som evidovaná na ÚPSVaR. termín pôrodu mám 11. augusta 2013. neviem vôbec ako ďalej postupovať, nakoľko prácu na SR som mala len na dohodu, neskôr v spomínanom Rakúsku a teraz tú absolventskú. čo mám ďalej robiť? veľmi pekne Vám ďakujem za všetky rady..
@marienkkka narok na materske nabudes mat, od porodu budes dostavat rodicovsky prispevok, poziadas o to UPSVAR
Ahojte aj ja by som sa chcela informovat od 19.februara 2013 som nezamestnaná , pracovala som od 19.februara 2010 čize mam odpracovane 3 roky a ak otehotniem ešte tento rok budem mat narok na matersku ? alebo len na rodič.prispevok ? Dakuejm za pomoc 🙂 🙂
zalka @ dakujem 🙂 a ako je to s DNP kolko a ako dlho to treba platit ? 🙂 alebo nejkae zrozumitelnejsie info napisat okolo toho lebo pozerala som na stranke soc. poistovne ale mam v tom zmätok :/
@lex88 po otehu cca v 6-8 týždni tehu sa treba prihlásiť na DNP z maxima 1179 eur ... a ísť na PN na druhý deň ...
za den sa zaplatí cca 14 eur ... počas PN sa neplatí .. Pn bude 216 e ... MD bude 750 e ...( pozri si témy dobrovolné poistenie aj tu na koníkovi nie raz som to vysvetlovala ... a nielen ja aj ostatné holky )...... samozrejme ak by si na PN nešla tak treba mesačne platiť 414,41 eur ... na to aby bola maximálna MD ...
@zuzixx hm... na to sa nedá odpovedať ... lebo sú 2 možnosti ... platila si si niekedy DNP v posledných 15 mesiacoch ... tak vtedy sa prihlásiš na DNP a ideš na PN a tá PN je platená a dni PN sa rátajú do tých dní ...
a ak si nikdy neplatila DNP alebo si ho platila pred viac ako 15 mesiacmi .. tak ak ideš na PN tá platená neni a ty odvody DNP platiť musíš ...
Ahojte, opytam sa pre istotu este raz aj ked to tu uz bolo vysvetlovane🙂 pracovala som 5 rokov do 28.2.2013. Teraz som na urade prace. Som tehotna v 7-8 tyzdni. Co mam presne urobit aby som dostala matersku. Podla predch. prispevkov staci ist na dnp na seden dni a platit z minima a potom to zrusit. Potom den,dva pred nastupom na matersku sa opat prihlasit na dnp. Pocas materskej sa neplati a tak po pol roku to zrusit pred zacatim rodicovskej dovolenky. Je to tak? Dakujem vam
@katarinkaj áno je to tak a MD bude vo výške 255 e ...
ak chceš max. tak sa musíš prihlásiť na DNP z max. 1179 eur najneskôr do 8 t tehu .. zaplatiť aspon 1 den a ísť na PN .. PN bude minimálna 216 e .. ale MD max. 760 e... a počas PN ani MD sa odvody neplatia

@andula20 no partner to dá do práce, z práce to posunú na SP. A ty čo budeš? Ak nezamestnaná, tak musíš ísť na UP aby si neplatila odvody do ZP ako dobrovolne nezamestnaná. A na UP budeš musieť doručiť potvrdenie o poberaní MD partnerom, aby Ti zrušili rodičovský príspevok.