icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

zalka
3. apr 2013

@andula20 no partner to dá do práce, z práce to posunú na SP. A ty čo budeš? Ak nezamestnaná, tak musíš ísť na UP aby si neplatila odvody do ZP ako dobrovolne nezamestnaná. A na UP budeš musieť doručiť potvrdenie o poberaní MD partnerom, aby Ti zrušili rodičovský príspevok.

andula20
3. apr 2013

@zalka noo ja budem doma s babatkom.Wiem ze to budem musiet ist nahlasit na UP a potom sa znova chodit podpisovat..ale myslim ze to bude stacit az ked tam pojdem s rodnym listom,lebo dovtedy som neni este vyradena z evidencie.

zalka
3. apr 2013

@andula20 no tvojmu partnerovi nedajú MD skôr ako po uplynutí tvojho šestonedelia.. teda až po 6 týždnoch po pôrode.

andula20
3. apr 2013

@zalka takze bude stacit ked ten papier zanesie partner do prace a ja nemusim chodit do Sp?

nr_andulka
Odpoveď bola odstránená
julianaaaa
19. apr 2013

Dievčataa ,potrebovala by som poradit 👶ja som od 1 marca nezamestnana a teraz som zistila že som tehotna,som na podpore a neviem ako je to s materskou .Každy mi vravi,že teraz ked nemam robotu tak prvých 6 mesiacov nebudem dostavat nič lebo nemam zamestnavatela

zalka
19. apr 2013

@julianaaaa prihlás sa na DNP ... ak chceš minimálnu MD 255 e .. tak z minima 393 na 7 dní zaplatíš cca 32e potom DNP zruš .. vznikne ti nárok kedykoľvek do pôrodu na PN ak bude treba tá bude vo výške 216 e ... a potom aj na MD .. 255e
ak chceš maximálnu MD cca 760 eur .. tak sa prihlás na DNP z maxima 1179 eur do 6-8 týždna tehu... mesačne sa platí 414,41 eur ... počas PN sa odvody neplatia ... ak budeš poistená 26 týždnov ( 6 mesiacov ) a nastúpiš potom na MD tak MD bude 760 e

julianaaaa
20. apr 2013

zalka:ja som myslela,že sa DNP k minulemu roku či ked zrušilo ??.. neni to tak ?....noo to by bolo nak super ,lebo vobec neviem ako to bude ked mi v Auguste skonči podpora 😔 ,

julianaaaa
20. apr 2013

@zalka ja som myslela,že sa DNP k minulemu roku či ked zrušilo ??.. neni to tak ?....noo to by bolo nak super ,lebo vobec neviem ako to bude ked mi v Auguste skonči podpora ,

zalka
20. apr 2013

@julianaaaa zrušilo sa samostatné nemocenské poistenie v rámci DNP ... teraz sa dá uzavrieť balík DNP ... tj. aj dôchodkové poistenie k nemocenskému ... bez dôchodkového to nejde. A čo sa týka platenia písala som vyššie .

julianaaaa
21. apr 2013

@zalka no fajn,zakže stači ked pojdem do SP a tam si to vyžiadam,ked sa rozhodnem pre tu minimalnu matersku tak si zaplatim na tých 7dni ako si pisala hej ,.?.. a potom teda by som dostavala normalne tu matersku nie až po 6 mesiacoch ?.. lebo fakt mam v tom zmatok ..🙂))

zalka
21. apr 2013

@julianaaaa ale hej dostávala 6 týždnov pred pôrodom .... MD ...
a ak by si náhodou ochorela ... a trebalo by ísť na PN .. tak PN by si dostávala tiež cca 216 e ... a deň pred nástupom na MD sa znova prihlás na DNP .. zaplatíš za den 4,50 eur ... počas MD neplatíš .. a po MD pred nástupom na RD toto DNP zruš ( počas RD ho platiť treba ) ...

julianaaaa
21. apr 2013

@zalka no zhrme to 😀 :aj ked som na podpore teraz,pojdem na SP tam sa prihlasim, ppo 7 dnoch sa odhlasim a potom pred MD sa prihlasim a pred RD to zas zrušim .A pokial ide o ten jednorazovy prispevok po porode dostanem bez ohladu na to že som tet nezamestnana ?.

zalka
21. apr 2013

@julianaaaa áno presne tak .. dobre si to zhrnula.

julianaaaa
22. apr 2013

@zalka no Ok ...a ten jednorazový čo som spominala je to tak ??..

zalka
22. apr 2013

@julianaaaa ten závisí od kontrol pravidelných u lekára .. teda pôrodné cca 150 eur automaticky dostaneš a príspevok k nemu ak sa dieťa dožije 28 dní .. a ak si pravidelne chodila k lekárovi ... takže to s nezamestnanosťou nemá nič spoločné.

marienkkka
17. máj 2013

ahojte, chcem sa opýtať, či by mi niekto vedel poradiť ako postupovať pri vybavovaní materskej (ak na ňu mám nárok). do konca júna 2012 som pracovala v Rakúsku ako opatrovateľka, platila som si tam SVA. v júli som sa evidovala na ÚPSVaR na Slovensku a od decembra 2012 som začala vykonávať absolventskú prax na 5 mesiacov cez ÚPSVaR. absolventská prax sa mi skončila 30.4.2013 a ďalej som evidovaná na ÚPSVaR. termín pôrodu mám 11. augusta 2013. neviem vôbec ako ďalej postupovať, nakoľko prácu na SR som mala len na dohodu, neskôr v spomínanom Rakúsku a teraz tú absolventskú. čo mám ďalej robiť? veľmi pekne Vám ďakujem za všetky rady..

liz_lemon
18. máj 2013

@marienkkka narok na materske nabudes mat, od porodu budes dostavat rodicovsky prispevok, poziadas o to UPSVAR

lex88
18. jún 2013

Ahojte aj ja by som sa chcela informovat od 19.februara 2013 som nezamestnaná , pracovala som od 19.februara 2010 čize mam odpracovane 3 roky a ak otehotniem ešte tento rok budem mat narok na matersku ? alebo len na rodič.prispevok ? Dakuejm za pomoc 🙂 🙂

zalka
18. jún 2013

@lex88 ak otehotnieš tento rok tak rodičovský príspevok to istí ... na fMD by si mala nárok ak by si bola tehu ku skončeniu PP ...
ale ak otehotnieš to 15 mesiacov od skončenia PP ... a prihlásiš sa na DNP tak nárok na MD bude z DNP.

lex88
18. jún 2013

zalka @ dakujem 🙂 a ako je to s DNP kolko a ako dlho to treba platit ? 🙂 alebo nejkae zrozumitelnejsie info napisat okolo toho lebo pozerala som na stranke soc. poistovne ale mam v tom zmätok :/

zalka
18. jún 2013

@lex88 po otehu cca v 6-8 týždni tehu sa treba prihlásiť na DNP z maxima 1179 eur ... a ísť na PN na druhý deň ...
za den sa zaplatí cca 14 eur ... počas PN sa neplatí .. Pn bude 216 e ... MD bude 750 e ...( pozri si témy dobrovolné poistenie aj tu na koníkovi nie raz som to vysvetlovala ... a nielen ja aj ostatné holky )...... samozrejme ak by si na PN nešla tak treba mesačne platiť 414,41 eur ... na to aby bola maximálna MD ...

zuzixx
21. júl 2013

@zalka Ahoj....ale ako som tu vyčítala tak ked sa prihlásim v 6-8 týžni tehu na DNP a na druhý deň sa dám na PN tak nesplňam tých 270 dní poistenia....či ked by som bola PN tak sa to berie inak....prepáč ak je to možno hlupa otázka...dik

zalka
21. júl 2013

@zuzixx hm... na to sa nedá odpovedať ... lebo sú 2 možnosti ... platila si si niekedy DNP v posledných 15 mesiacoch ... tak vtedy sa prihlásiš na DNP a ideš na PN a tá PN je platená a dni PN sa rátajú do tých dní ...
a ak si nikdy neplatila DNP alebo si ho platila pred viac ako 15 mesiacmi .. tak ak ideš na PN tá platená neni a ty odvody DNP platiť musíš ...

zuzixx
22. júl 2013

@zalka DNP som si nikdy neplatila...takže teraz mi je to už jasné.....Ďakujem moc za radu 🙂

gapa
22. júl 2013

@zuzixx
iné nem.poistenie si nemala? zamestnanie na prac.pomer alebo dohodu s pravidelným príjmom po 31,12,2012 alebo ako szčo povinne poistená v posledných cca 2rokoch?

zuzixx
22. júl 2013

@gapa od 17.1.2013 pracujem na dohodu,tých 270 dní odrobených splňam,ale mám na dohodu malé príjmy aj odvody tak vraj materská mi výjde veľmi malá.....preto som bola zvedavá na iné sposoby....

katarinkaj
22. júl 2013

Ahojte, opytam sa pre istotu este raz aj ked to tu uz bolo vysvetlovane🙂 pracovala som 5 rokov do 28.2.2013. Teraz som na urade prace. Som tehotna v 7-8 tyzdni. Co mam presne urobit aby som dostala matersku. Podla predch. prispevkov staci ist na dnp na seden dni a platit z minima a potom to zrusit. Potom den,dva pred nastupom na matersku sa opat prihlasit na dnp. Pocas materskej sa neplati a tak po pol roku to zrusit pred zacatim rodicovskej dovolenky. Je to tak? Dakujem vam

zalka
22. júl 2013

@katarinkaj áno je to tak a MD bude vo výške 255 e ...
ak chceš max. tak sa musíš prihlásiť na DNP z max. 1179 eur najneskôr do 8 t tehu .. zaplatiť aspon 1 den a ísť na PN .. PN bude minimálna 216 e .. ale MD max. 760 e... a počas PN ani MD sa odvody neplatia

zalka
22. júl 2013

@zuzixx napíš od kedy do kedY si bola zamestnaná ... či máš len tú dohodu? aký je príjem na ňu? kedy máš nástup na MD cca?