icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

zuzixx
23. júl 2013

@zalka no od 2011 som na urade práce,od toho 17.1.2013 pracujem na dohodu,príjem na nu je tak okolo 100 eur,niekedy menej ako ktorý mesiac.....a nástup na matersku.....termín mám na 10.3.2013....tak nástup na matersku tak koncom januara cca.....no nič moc

zalka
23. júl 2013

@zuzixx no na tvojom mieste by som to urobila takto ... od 17.1. by som si napočítala 270 dní .. tj. 14.10.13 .. v ten den by som skončila dohodu ... prihlásila sa na DNP od 15.10. a 16.10 by som šla na PN ... a PN a MD bude počítaná z DNP síce z minima ... ale je lepšie dostať PN 216e ako 55 e .. a lepšie je dostať MD 255 e ako 65 e

zuzixx
24. júl 2013

@zalka vďaka za radu 😉 a prosím ťa keď to spravím presne ako mi radíš tak ja nebudem platiť nič?

zalka
24. júl 2013

@zuzixx 4,50 eur za den poistenia z minima , počas PN sa neplatia odvody

zuzkatomkova
24. júl 2013

@zalka ako ze 55€ to je ako co

zalka
24. júl 2013

@zuzkatomkova 55eur je PN z dohody za výplatu 100 eur ...
tj. ak mám dohodu na 100 eur tak vyššiu PN ako 55 eur nemôžem dostať ...

zuzkatomkova
24. júl 2013

@zalka no a este skus poradit mne 🙂 som zivnistnicky a nevyslo mi platit odvody do socialnej,,, a v marci mame babo,, co mozem urobit ja??

zuzkatomkova
24. júl 2013

@zalka vidim ze ty v tom sa oriantujes,tak mi skus prosim ta poradit :(

zuzixx
24. júl 2013

@zalka ďakujem moc za radu...toto su rady nad zlato 🙂 a prosím ťa ešte jedna otázka:DNP odhlasiť pri skončení materskej?sa mi zdá,že tak si to radila jednej babe....

zalka
24. júl 2013

@zuzkatomkova hm... a do júna si odvody platila? alebo vôbec žiadne odvody si neplatila?

@zuzixx áno z DNP sa odhlásiť po skončení MD, lebo počas RD treba platiť .... a tiež treba zrušiť dohodu po tých 270 dnoch ... a až tak sa prihlásiť na DNP ...

zuzkatomkova
24. júl 2013

@zalka socialnu som neplatila vobec,,,,,, kedze som mala maly prijem vyslo mi ze nemusim platit

zuzkatomkova
24. júl 2013

@zalka tym padom nemam narok ani na PN,ani na matersku,,,,vsak?

zalka
24. júl 2013

@zuzkatomkova no presne ako píšeš ... neni nárok na nič ... ked sa nič neplatilo ... po narodení dieťaťa dostaneš rodičovský príspevok ...

zuzkatomkova
24. júl 2013

@zalka no a te je 3 roky? a kolko to je 190? ci?

zalka
24. júl 2013

@zuzkatomkova samozrejme do veku 3 rokov dieťaťa ... tento rok je to suma 199,60 eur

adulla2
25. júl 2013

@zalka ahoj aj ja by som potrebovala radu. Od 1.1.2013 pracujem na dohodu príjem mám cca 100€ mesačne a zároveň som evidovaná na UP. Dňa 10.9. 2013 nastupujem na materskú, tých odrobených 270 dní za posledné 2 roky spĺňam pretože som do 30.11.2011 bola zamestnaná (mala by som mať okolo 335 dní). Materskú budem mať cca 50€ zo sociálnej poisťovne a zvyšok do výšky rodičovského mi bude doplácať Úrad Práce - to som si tam zisťovala. Chcem sa spýtať či by som si aj ja mohla doplatiť DNP - na zvýšenie materskej, alebo sa mi to už neoplatí? Na sociálke mi povedali, že by to už nemalo význam tak neviem. Ďakujem za každú radu 🙂

zalka
25. júl 2013

@adulla2 dohodni sa na skončení dohody, napr. k dátumu 8.9.2013
9.9.13 chod na SP sa prihlásiť na DNP , a 10.9.13 nastúp na MD z DNP ,
po skončení MD zruš DNP ... pred nástupom na RD
Dostaneš takto 255 eur cca .
Ak to takto neurobíš tak dostaneš technicky len MD tých 50e a doplatok RP do celkovej sumy 199,60 eur po narodení dieťaťa. Pred pôrodom dostaneš len tých 50e .

Takže pre teba je výhodnejšie zrušiť dohodu, nahlásiť sa na DNP a ísť na MD z DNP ... za ten 1 den DNP zaplatíš 4,50 eur.

adulla2
25. júl 2013

@zalka ok, urobím to tak, ďakujem krásne za radu 🙂

adulla2
25. júl 2013

@zalka len ma ešte napadlo, že ja som plánovala deň pred nástupom na MD sa zamestnať, aby som po materskej (2-3 rokoch) mala nárok na podporu, tak teraz neviem či by sa to dalo nejako skĺbiť...

zalka
25. júl 2013

@adulla2 rado sa stalo. nezabudni ukončiť dohodu ... :D alebo ak by si mala zdravotné problémy, tak dohodu vieš ukončiť aj skôr ... prihlásiť sa na DNP a ísť na PN ... PN by bola 216e ...

čo sa týka zamestnania... premýšlam ... kludne sa zamestnaj na pracovnú zmluvu toho 9.9. ... a 10.9.13 sa daj vypísať na MD a pýtaj lekára 2x žiadosť na materské, 1x pre zamestnávateľa, 1x DNP ... lebo aj to DNP založ toho 9.9.13 ... a pre istotu ho ukonči asi tak 11.9. za tých pár dní zaplatíš 13,50 eur na to DNP nezabudni včas zaplatiť . A čakaj či ti priznajú MD zo zamestnania + z DNP ... ak ti priznajú aj z DNP tak sa počas MD hned po priznaní opäť nahlás na DNP ... platiť ho potom nebudeš ... ale budeš mať dni poistenia ... pre istotu ... a pred nástupom na RD ho zruš.

Ak ti MD z DNP nepriznajú, tak sa na DNP potom neprihlasuj už.

adulla2
25. júl 2013

@zalka dobre dúfam, že som to dobre pochopila...dohodu ukončím 8.9. potom 9.9 sa zamestnám a od 9.9 do 11.9 založím a následne zruším DNP z minima, 10.9 pôjdem na MD, ok? Potom budem čakať na priznanie materskej a ak to výjde aj z DNP znova sa naň prihlásim.

zalka
25. júl 2013

@adulla2 áno dobre si to pochopila ... ak výjde MD aj zo zamestnania aj z DNP tak dostaneš cca 500 e .. ak výjde len z jedného tak 255 e ... 🙂

adulla2
25. júl 2013

@zalka som hrozná ale ešte mám otázočku... žiadosť o materské od dr. mám dať akému zamestnávateľovi, tam kde teraz pracujem na dohodu alebo potom k tomu novému? A tá druhá žiadosť kvôli DNP to si ako myslela? mám ju zaniesť na sociálku či ako?

zalka
25. júl 2013

@adulla2 žiadosť o MD s novým zamestnávateľom, a áno žiadosť s DNP odniesť rovno na SP.

adulla2
25. júl 2013

si zlatučká, ďakujem veľmi veľmi pekne 🙂... už len aby som to správne vybavila a nepoplietla 🙂...idem si to radšej spísať aby som vedela presne čo a ako... ďakujem moc pa 🙂

zalka
25. júl 2013

@adulla2 rado sa stalo 🙂

laura1984
26. júl 2013

@zalka ahoj, aj ja ta poprosim o radu. bola som zamestnana v zahranici poslednych 8 rokov. PP mi skoncil 10. Aprila 2013. Hned na to mi uznali podporu v nezamestnanosti tu na SK, ktoru budem poberat do septembra. Momentalne som v 7.tyzdni tehotenstva. Budem mat narok na materske davky. Dakujem za radu.

zalka
27. júl 2013

@laura1984 nie nebudeš mať nárok na MD, len na RP po narodení dieťaťa. Na MD by si mala nárok ak by si sa zamestnala , alebo sa prihlásila na DNP ... to poistenie v zahraničí by sa malo pripočítať. Ale over si to mailom na centrálu fSP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s .
Zamestnanie musí trvať aspon 90 dní aby bola MD rátaná z neho ... teda 90 dní bez PN a OCR ...
DNP treba založiť najneskôr do 8t tehu .. z VZ podla výberu od 393 eur až po 1179 eur ... platí sa 33,15% resp. 35,15% z VZ ..

laura1984
28. júl 2013

@zalka dakujem za odpoved.

katarinkaj
29. júl 2013

@zalka Prosim ta Zalka, na stranke Soc. poistovne sa pise, ze "Dobrovoľne dôchodkové poistenie, dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni môže využiť každá osoba, ktorá nie je v Sociálnej poisťovni povinne poistená (napr. študent alebo nezamestnaná osoba),...". Ja momentalne nezamestnana som... To znamena, ze sa nemozem prihlasit na DNP?