icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

zalka
29. júl 2013

@katarinkaj môžeš sa prihlásiť na DNP ... teda minimálne na dôchodkové poistenie a nemocenské ...

2382
13. aug 2013

Ahojte zienky potrebujem poradit materska my skoncila v aprili ,som evidovana na URP poberam podporu ,lebo my patrila .Teraz som zistila ze som tehotna ,hlasit sa idem 2.9. mozem uz odnes marodku na socialku aby som nieco poberala alebo budem nieco poberat s uradu ak mam ovsem narok .Alebo ako postupovat.vopred dakujem

zalka
13. aug 2013

@2382 no nárok na PN nemáš .... lebo nie si nemocensky poistená. Ak chceš platenú PN tak sa musíš prihlásiť na DNP a až na další den ísť na PN.
PN originál odnesieš na SP, a na UP dáš kopiu ...

2382
13. aug 2013

@zalka to co znamena dnp

2382
13. aug 2013

@zalka to musim ist na socialku prihlasit sa na dnp a potom zase na pn sa prihlasit dobre som pochopila

zalka
13. aug 2013

@2382 nie nemusíš ... ak nebudeš mať poistenie tak PN nedostaneš .. a ani MD ...
takže ty môžeš ísť pred PN sa prihlásiť na dobrovolne poistenie ...
a ako to myslíš zase? si už na PN? tak ju zruš ... alebo vystornuj u lekára ... aby ti novú vypísal až ked budeš prihlásená v SP na poistenie

2382
13. aug 2013

@zalka nie nie som na PN som na podpore ,

2382
13. aug 2013

@zalka a ked si budem platit to DNP dostanem tu MD a kolko sa plati na mesiac ,do kedy by som mala platit

zalka
13. aug 2013

@2382 na max MD 760 eur mesačne ... sa treba prihlásiť na VZ 1179 eur .. treba byť poistená 26 týždnov nepretržite .. a mesačne sa za toto platí 414,41 eur.

2382
14. aug 2013

@zalka minimum sa kolko plati mesacne....suseda my vravela ze uz nemozem platit to DNP ked som tehotna ....ja mam UNION POISTOVNU....

curly1983
14. aug 2013

Ahojte, prosím potrebujem poradiť ako je to s materskou v mojom prípade. Bola som v trvalom pracovnom pomere od 1.6.2010 do 15.1.2013, potom som do 15.7 poberala príspevok v nezamestnanosti. Na materskú by som mala nastúpit v polovicke septembra. Mám nárok na materskú ? Ak to dobre chápem nárok vzniká ak za posledné dva roky som bola 270 dní nemocensky poistená čo v podstate spĺňam ak to chápem správne .. 😀 čo si ale niesom istá 😀 😝

Dakujem za každú radu, pomoc, vysvetlenie - budem naozaj veľmi veľmi vďačná ! 😉

dena1973
14. aug 2013

@curly1983 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch by si aj splňala, ale ochranná lehota pre tehotné je 8 mesiacov po ukončení PP a to v prípade, že si bola už v čase ukončenia PP tehotná. Ak nie, tak máš nárok na RP od narodenia dieťaťa z ÚPSVaR.

zalka
14. aug 2013

@2382 a čo s DNP má spoločné ZP ... Union je ZP ... to s tým nemá nič spoločné ...
a suseda má aj nemá pravdu ...

zalka
14. aug 2013

@curly1983 bola si tehu pri skončení PP? alebo nie? ... ak áno tak MD sa ti vypočíta s predošlého zamestnania ...
ak nie .. tak sa prihlás den pred nástupom na MD na DNP z minima 393 eur a dostaneš MD 255 e ... a zaplatíš za den poistenia 4,50 eur .

curly1983
14. aug 2013

@dena1973 dakujem ti velmi pekne za odpoved. Ked som skončila v trvalom pracovnom pomere toho 15.1 nebola som ešte tehotná ☹ takže nemám nárok na materskú. A ešte jedna teoretická otázka ... ak by som sa teraz na mesiac zamestnala mala by som nárok na materskú ?

curly1983
14. aug 2013

@zalka nebola som tehu po skončení PP. a super dakujem za radu, velmi velmi mi toto tiež pomôže :o)

zalka
14. aug 2013

@curly1983 ak sa zamestnáš ... a zamestnanie potrvá menej ako 90 dní .. tak tvoja MD bude rátaná z VZ z predchadzajúceho zamestnania ... tj. z VZ za rok 2012

curly1983
15. aug 2013

@zalka super, dakujem pekne za odpoveď. Takže teoreticky stačí aby som sa zamestnala niekde napr. na 10 dní a mám nárok na materskú ktorá sa mi vypočíta z predchádzajúceho zamestnania ? Aby som si bola istá tak to ešte takto raz polopaticky píšem 😝 😎

zalka
15. aug 2013

@curly1983 áno úplne to stačí ... a ked ostaneš zamestnaná aj počas MD a RD .. a nepomenia zákony tak potom budeš mať nárok o tri roky aj na dalšiu podporu v nezamestnanosti .

2382
16. aug 2013

@zalka velmi pekne vam dakujem za info

zalka
16. aug 2013

@2382 rado sa stalo

tina62
22. aug 2013

Ahojte!
Viete mi poradit? Som evidovana na urade prace ako nezamestnana, od zajtra by som mala nastupit na MD,ale nakolko mi na urade prace zobrali papier od gynekologicky kde mam vypisane kedy nastupujem na MD neviem ci mi to budu vybavovat alebo si musim znova zhanat od doktorky ten papier. Pohnem sa na socialke bez toho papiera alebo nie?
Dakujem vopred za vase odpovede!

dena1973
22. aug 2013

@tina62 Ak máš nárok na materské z ochrannej lehoty a potrebuješ odovzdať žiadosť o materské na soc. poisťovni musíš zájsť na úrad práce po orginál. Na úrade práce im stačí fotokópia, ale aby si mohla poberať materské (ak máš na materské nárok), tak musíš orginál odovzdať na soc. poisťovni. Pozn.: Na materské je nárok po ukončení PP pre tehotné 8 mesiacov, ale musí byť žene v čase ukončenia PP tehotná...

xaxana88
25. sep 2013

ahojte, takže ak som správne pochopila tak aj ja budem mať nárok na MD?.... zamestananá som nepretržite od 14.05.2012, PP mi končí 31.12.2013 (nie je šanca na pred´ženie, jedine nový zamestnávateľ), a vyzerá to, že som v tom (termín cca máj - jún 2014).... čiže tých 270 dní spĺňam, a asi aj tú ochrannú dobu 8 mesiacov... 🙂 či nie?

dena1973
25. sep 2013

@xaxana88 Áno 270 dní poistenia máš a aj nárok na materské ti vznikne v ochrannej lehote, lebo si otehotnela ešte počas PP. Na žiadosti o materské si vypíšeš posledného zamestnávateľa. Ale POZOR: ak nastúpiš na materské v ochrannej lehote, tak na materské musiš nastúpiť presne 6 týždňov pred pravdepodobným pôrodom (nesmie to byť ani o deň viac, ani menej).

xaxana88
25. sep 2013

@dena1973 fajne.... si ma potešila... a ešte nech ma poteší aj doktorka v piatok... :D, ale ak sa smiem este spýtať na jedno.... ke´dže budem nezamestnaná, tak vďaka zákonom ešte nemám nárok na podporu (pretože pred zamestnaním som zatiaľ len študovala a brigádovala), myslíš, že kebyže pôjdem na PN-rizikové, tak mám nárok aspoň na nejaké nemocenské, či niečo?

dena1973
25. sep 2013

@xaxana88 Áno máš nárok aj na PN.......teraz ešte ako zamestnanec.....a keby si už bola nezamestnaná, tak z ochrannej lehoty. Môžeš začať PN už teraz, ak by to bolo potrebné a ostať na nemocenskom až do nástupu ( 6 týžd. pred prav. pôrodom) na materské.

xaxana88
25. sep 2013

oks... ďakujem za info.... v tomto chodiť neviem.... a pochybujem, že ma niekto v januári zamestná, tak som už takto dopredu rozmýšľala aj nad nejakými peniažkami.. :D veľmi si mi pomohla... ale ešte nepredbieham.... sná´d bude všetko tak ako má byť.. 🙂

dena1973
25. sep 2013

@xaxana88 Nech ti všetko prebehne tak ako má.....držím prsty..... 😉

monik83
25. sep 2013

@zalka ahoj, chcem sa spýtať, nástup na materskú mám 27.9. a pracovný pomer mi skončí 30.9. ako mám postupovať ďalej, čo treba kam nahlásiť a zaniesť? ďakujem.