icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

havana_frost
25. sep 2013

@dena1973 prečo musí v ochrannej lehote nastúpiť presne 6 týždňov pred predpokladaným termínom?

dena1973
25. sep 2013

@havana_frost Ak je ochranná lehota, tak tam už nie je možnosť nástupu na materskú 6 - 8 týždňov (to je len v prípade PP - nemocenského poistenia) .....musí nastúpiť presne 6 týždňov.....tak to je....

havana_frost
25. sep 2013

@dena1973 Neviem, či sa opieraš o tento § 50
"Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu."

tak by som povedala, že ak ochranná lehota trvá aj napríklad k štvrtému týždňu pred očakávaným dňom pôrodu, tak nie je problém nastúpiť aj vtedy. Podľa mňa smerom neskôr sa to posunúť dá, ak ochranná lehota trvá. Pravda, prečo by to nezamestnaná matka robila, to by bolo nelogické, ale myslím si, že tá možnosť tu je.

dena1973
25. sep 2013

@havana_frost Neskôr ako 6 týždňov môže nastúpiť, každá poistenkyňa poistená, ale tá aj v ochrannej lehote, ale musí počítať s tým, že bude mať materské krátené a to je nelogické zbytočne sa oberať o to, čo podľa zákona mamičke patrí..... 😉 Jedine sa to oplatí poistenkyni, ktorá má dobrý príjem a nerieši koľko týždňov bude materské poberať....

havana_frost
25. sep 2013

@dena1973 Tak materská je vždy nižšia ako príjem, aj pri nízkom príjme. Podľa mňa stále lepšie pracovať ako byť na materskej, pokiaľ to samozrejme typ zamestnania dovolí.
Ja budem 2 týždne pred pôrodom čerpať dovolenku a nastúpiť na materskú som chcela až po jej vyčerpaní, lenže neviem či medzitým neporodím (stačí deň skôr a je to tu). Pochopila som správne, že najneskôr dňom pôrodu musím nastúpiť na materskú, ak si chcem čerpať materskú dávku? Teda že ak porodím počas dovolenky, tak v deň pôrodu preklopím dovolenku na materskú.
Mne to vyplnulo z: Obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.
Aký máš názor alebo skúsenosť ty? Keďže vidím, že v tejto problematike si dosť zbehlá 🙂

gapa
25. sep 2013

@havana_frost
tiež som to tak pochopila,ak chceš íšť na md a žiadať o materské, tak najneskôr dnom pôrodu. Aj tu bola už mamička čo na md nešla, čerpala dovolenku po pôrode a len dalej pracovala z domu a prešla hned na RP.

dena1973
25. sep 2013

@havana_frost Pravdaže môžeš pracovať aj dlhšie a nastúpiť na materské neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom, ale potom sa postupuje podľa § 48 ods. 6. V prípade, že sa poistenkyňa citi zdravotne v poriadku a nemá žiadne prekážky, ktoré by jej bránili pri výkone práce je iba na nej dokedy bude pracovať.....ja iba uvádzam aké sú potom právne predpisy pre vyplácanie materského.....je slobodná voľba ako sa poistenkyňa rozhodne ..... 😉
§48 ods. 6) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, ako je uvedený v odseku 5, má nárok na materské do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské; osamelá poistenkyňa má nárok na materské do konca 31. týždňa odo dňa pôrodu, najdlhšie do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské a poistenkyňa, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské do konca 37. týždňa odo dňa pôrodu, najdlhšie do konca 43. týždňa od vzniku nároku na materské.
§ 48 ods. 5) Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov alebo materské sa jej nevyplácalo, pretože pôrod nastal skôr ako určil lekár, má nárok na materské do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské; osamelá poistenkyňa má nárok na materské do konca 37. týždňa od vzniku nároku na materské a poistenkyňa, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské do konca 43. týždňa od vzniku nároku na materské.
@gapa

dena1973
25. sep 2013

@havana_frost Veta: Obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu - je vlastne obdobie "šestonedelia", ktoré by mala mamička po pôrode využiť na regeneráciu. Je to v zákone preto, lebo 6 týž. po pôrode patrí iba matke dieťaťa a až potom si môže uplatniť nárok manžel, partner (otec dieťaťa)....

zalka
25. sep 2013

@monik83 no materskú zanesieš ešte zamestnávateľovi. a po skončení PP tj. toho 1.10. chod na ZP a tam sa zaeviduj , že si na fMD ... tj. že za teba štát bude platiť odvody do ZP .. iné nemám pocit, že by si musela vybavovať.

traktor11
1. okt 2013

ahoj.som nezamestná a zostala som tehotná čo ma čaká a kde mám ísť na úrade som od 1.8.2012 doteraz....

dena1973
1. okt 2013

@traktor11 Ak si tehotná a si nezamestnaná, tak budeš mať nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa z ÚPSVaR. Keď sa ti narodí dieťa, tak odnesieš RL bábätka na ÚP a vybavýš si RP.....

zalka
1. okt 2013

@traktor11 a čo bolo pred 1.8.2012? pracovala si? ak áno tak ako dlho?

traktor11
1. okt 2013

zalka ahoj ja som pracovala 10 rokov s materskými 16 rokov znižovali stav tak ma prepustili...

traktor11
1. okt 2013

a ked budem mať nárok na príspevok až po narodení dieťaťa dovtedy budem dostávať normálne dávky ako doteraz z úpsvar?

traktor11
1. okt 2013

ja mám totiž hmotnú núdzu....

daska85
2. okt 2013

cauko, som dlhodobo nezamestnana, resp. nepracovala som nikdy na zmluvu, co je jedno a to iste :( v pripade naroku na matersku. 270 dni treba mat platene nemocenske poistenie aby mala zena narok na matersku. Moja otazka je: ak si to zacnem platit teraz, tehotna som asi 5 tyzdnov, mohlo by to stacit a mala by som narok aj na matersku a zaroven na rodicovsky prispevok? Ma s tym niekto skusenosti?

zalka
2. okt 2013

@traktor11 i tak som sa nedozvedela či si robila abo ti posledným dnom RP skončil PP .. a áno nárok na dávku v hmotnej núdzi budeš mať až do pôrodu.
@daska85 rodičovský príspevok dostaneš automaticky ... na to platiť netreba a čo sa týka MD tam potrebuješ 270 dní tj. 9 mesiacov ... a kedže si v 5 týždni to je 1 mesiac ... tak neviem tehotenstvo trvá tiežn 9 mesiacov ... takže asi to nestihneš a je to drahé ani sa ti to nevyplatí.

traktor11
2. okt 2013

čo je RP neviem prepáč... 😔

traktor11
2. okt 2013

už viem ,-robila som...

zalka
2. okt 2013

@traktor11 hm.. ak by si sa prihlásila na DNP teraz z VZ 393 eur ešte stíhaš , a šla na PN .. dostala by si 216 e cca ... o dávky v hmotnej núdzi by si prišla alebo o ich časť ... dostávala by si PN .. a nastúpiť na MD by si mohla 6t pred pôrodom .. MD by si dostávala 255 e, za den poistenia na DNP bez PN treba platiť 4,50 eur ... počas PN a MD sa odvody neplatia. Po skončení MD pred nástupom na RD treba DNP zrušiť ...

Ale už sa to dá urobiť len do konca oktobra čím skôr tým lepšie, to čo som napísala .

traktor11
2. okt 2013

dakujem
😵 🙂

traktor11
2. okt 2013

akých 393 eur skade od koho ja sa moc tomu nerozumiem tak prepáč ,že sa tak blbo pýtam...a čo je VZ prosím.... 😔

zalka
2. okt 2013

@traktor11 no VZ je vymeriavací základ ... minimálne je 393 eur .. tebe sa viac ani neoplatí dať. A prihlasuješ sa na SP - sociálnej poisťovni ...

daska85
4. okt 2013

Citala som, ze sa nemocenske poistenie plati mesiac dozadu. Myslim, ze by som to stihla LTT, ale mas pravdu, uvazujem, ci sa mi to vobec oplati. Vrazit do toho teraz kopec penazi, aby som 34 tyzdnov dostavala nejake drobne 🙂 Myslim, ze to zvladneme aj bez toho, ale aj tak dakujem za nazor zalka.

daska85
4. okt 2013

...a ja rozumiem vsetkemu, na co mam narok a aj tomu, na co narok nemam a preco. Len asi kazda zena uvazuje, ako mat co najviac, aby seba a aj svoje dieta co najlepsie zabezpecila. Slovensko je ale jedna velka katastrofa zial...

zalka
4. okt 2013

@daska85 no vera .. myslím, že je to správne rozhodnutie. S ohladom na to platenie.

majusqa77
4. okt 2013

@havana_frost chod na matersku z riadneho prac.pomeru a dohodni si so zamestnavatelom dohodu. budes mat aj aj a potom z dohody sa tusim neplatia ani odvody...

sylvya
6. okt 2013

ahojte prosím vás potrebovala by som radu, mám taký problem a neviem čo s toho bude vyplívať či to bude dobre riešenie, mám jednu dcerku ktorá bude mať 5 rokov s nou som bola 3 roky doma, od januára 2012 som na úrade práce /janára 2014 / to bude dva roky, teraz som zistila že som tehotná ale od 1 novembra mám nastúpiť do práce :D tehotná som len 5 týždnov, len mám zdravotné problemy a neviem či s tohto dôvodu nepôjdem aj tak časom na PN, nárok na materskú asi aj tak nebudem mať však? dostanem len rodičovský príspevok tých 190 eur ? od nástupu na materskú?pomôže mi niečo k tomu to zamestanie?a vlastne z uradu prace som nepoberala nič koli tomu že manžel je podnikatel,dakujem

dena1973
6. okt 2013

@sylvya Ak sa zamestnáš a do pôrodu nestihneš tých 270 dní poistenia, tak nárok na materské mať nebudeš. Nárok ti vznikne na RP z ÚP. Ale ak sa zamestnáš a ostaneš na PN, tak nárok na nemocenské ti vznikne. Pri odpracovaní 90 dní ti vznikne nárok z príjmu, ktorý budeš mať u zamestnávateľa, ale ak 90 dní neodpracuješ, tak len minima - no myslím si, že aj to by bolo niečo keď nepoberáš nič z ÚP..... 😉 . Čo sa týka DNP to sa ti už neoplatí, lebo tam by si už nedosiahla tých 270 dní poistenia.

sylvya
6. okt 2013

@dena1973 ďakujem za super vysvetlenie :D máš to riadne preštudované alebo naštudované 😉