Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?
Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...
môžte mi niekto prosím poradiť? Od 29.10.2013 som na pn a 31.10.2013 som dostala výpoveď -robila som cez agentúru na zmluvu od 1.2.2013 do 31.10. 2013.Termín pôrodu mám na 30.6.2014. Chcela by som vedieť či budem mať nárok na MD či len rodičovský príspevok. Na pn budem až do konca tehu.
@zuzulinka24 ak si bola tehotná pri skončení PP tak budeš mať nárok na MD .
Ak si otehotnela až potom tak n árok na MD nebude ak nič neurobíš. Tým myslím nové zamestnanie alebo poistenie na DNP.
No uz som bola tehotná ked som dostala výpoveď. Ďakujem za onfo
@zuzulinka24 tak ak ti nevznikne iné poistenie ( zamestnanie, DNP) tak MD bude 65% z hrubej mzdy v zamestnaní.
Si zlata ďakujem pekne
@zuzulinka24 rado sa stalo
@ocino19 tak toto si dosť drzo reagovala na @evelin116, len tak mimochodom ak si školu prerušila tak nemáš poistenie v zdravotnej poisťovni a ked si sa nenahlásila na UP tak budeš mať nedoplatok na zdravotnom poistení. Mesačne dobrovolne nezamestnaný platia 56,35 eur. Po prerušení štúdia si sa mala ísť evidovať na UP.
A čo sa týka materskej, tak lekár ti vypíše papier, odnesieš ho na SP. Príde ti papier, že nárok na materskú nemáš, a ked sa ti narodí dieťa tak pôjdeš na UP požiadať o rodičovský príspevok ...
A porieš si to zdravotné poistenie, posielajú exekútorov ak človek nezaplatí.
dobry ked som prerusika vysoku 5.2 2014A HNED som isla na matersku a som bola vypisana od 6.2 2014tak by som nesama plati ci ako to je
@ocino19 no ale nárok na materskú nemáš .. ak si si neplatila DNp alebo nemala iné poistenie v SP. Takže si ostala v takom vákuu by som povedala.
Ja by som sa na tvojom mieste šla informovať na UP, a hlavne do ZP ... možno sa mýlim ... neviem, moja známa neprerušovala štúdium ked šla rodiť ...
@ocino19 http://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistneh...
Poistenec štátu
Za poistenca štátu sa považuje:
a) nezaopatrené dieťa; za nezaopatrené dieťa sa na účely tohto zákona považuje aj fyzická osoba do dovŕšenia 30 roku veku, ktorá študuje na vysokej škole....
c) fyzická osoba, ktorá poberá rodičovský príspevok
m) fyzická osoba, ktorá poberá náhradu príjmu, nemocenské, ošetrovné alebo materské podľa osobitného predpisu,
vidíš sama, ak nemáš nárok na materskú zo SP, lebo nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia 6t pred pôrodom tak nie si poistencom štátu. Poistencom si len ako študent, alebo ako poberateľ rodičovského príspevku. Takže by som sa na tvojom mieste šla zaevidovať ešte na UP ... ak máš do pôrodu daleko. A daj si do poriadku nedoplatok v ZP, aby na teba neposlali exekútora, lebo potom to bude drahšie.
@ocino19
súhlasím so zalkou, bohužial nárok na materské nemáš, tj. nie si poistenec štátu. Čitala som také prípady, že mamička išla 6týž. pred očakávaným pôrodom na úrad práce. Nevedeli, či ju môžu evidovať, lebo podmienkou zaevidovania je, že môžeš a chceš pracovať a hladáš si prácu, no nakoniec ju zaevidovali s tým, že myslím raz musela doniesť doklad, že si hladá prácu (aby boli akoby kryté), tj. boli vlastne ústretové, a vedeli o čo ide- o zdr.poistenie. Bohužial napr. aj prípady, ak napr. si pred ukončením vysokoškolského štúdia si baba zlomila nohu, tak po ukončení štúdia nebola práceschopná, tak si musela doplácať zdravotné poistenie až do ukončenia pn, kedy ju zaevidovali. Takéto prípady nemajú ochranu bohužial. To zdr.poistenie je teraz ale dosť, od pôrodu už budeš zdr.poistená štátom, no neviem, či by som na tvojom mieste sa teraz evidovala, ke máš cca 12dní do pôrodu a spätne ťa už na úrad práce nezaevidujú (leda že by si bola predtým pn a tá skončila maximálne pred 7dnami, tak by ťa zaevidovali spätne odo dna po pn, no max.6dní spät), zváž, či budeš platiť alebo tam zájdeš. A tiež radím radšej to zaplatiť.
@ocino19 ešte dodám, že s evidovaním na up počas prerušenia štúdia nemám skúsenost, tak predpokladám, že sa to dá, no tie poistenia sú tak.
Škoda, že ti niekto neporadil prerušiť štúdium po pôrodode.
Nezabudni si podať prihlášku na soc.poistovnu do 45dní po pôrode, aby si bola dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov odo dna pôrodu. Radím si urobiť kopiu prihlášky a dať si ju opečiatkovať poistovnou a založiť do dôchodku. Tiež treba myslieť na to, že máš sama povinnost dať aj odhlášku.
ahojte kočky .prosim .....Tak opatrovanie som zacala od 3.5 2010do 31.1 2011_ potom som bola na urade od 1.2 2011 do 3.4 2011__...... Vskole som bola od 1.12 2010 do 22.12 2010 _ ... zasa vskole..Od 14.11 2011 do 1.1 2012 ... _zas skola ..od 12.11 2010 do 12.2 2011 _ opatrovanie...od 30.5 2013 do7.6 2013 _na urade1.5 2012 do 12.11 2012 _ ako predavačka som bola 4.4 2011 do 9.11 2011...no ako čitate ..tak som nepracovala vkuse ..budem mat narok na matersku?prepačte za gram.ch... 😉
@michala1104 počas opatrovania, štúdia na škole štát neplatí nemocenské odvody ... a prácu si mala strašne dávno .. takže nie nebudeš mať nárok na materské ... nemáš nemocenské poistenie ...
@michala1104 Nárok ti vznikne na rodičovský príspevok z úradu práce od narodenia dieťaťa....
kocky vedeli by ste mi prosim povedat kolko budem brat peniazkov ked som pred porodom bola dlhodobo nezamestnana takze zo socialky nebudem dostavat nic len z uradu prace...prosim kolko to bude? narok na matersku co som odovzdavala od doktora mi vznikal od.16.2.2014. dakujem pekne ak by mi niekto napisal 😉
ahojte kočky, viete mi prosím niekto poradiť? pozerala som ohľadom materskej stránku SP ale aj tak som z toho magor, tak skúsim tu..od 1.12.2010 do 31.3.1011 som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa a hned následne na to som sa od 1.4.2011 zamestnala inde, tam som bola až do 31.12.2012. od 1.1.2013 som evidovaná na ÚPSVaR..na základe predchádzajúcich zamestnaní som splnila podmienky aby som dostala dávku v nezamestnanosti.. tú som poberala 6 mesiacov, rátala som s tým, že sa v priebehu roka 2013 zamestnám ale stále sa nedarí.. 😠 moja otázka je, že som teraz ostala tehotná,( je to čerstvé, ani u lekára som ešte nebola) a čo som si vypočítala, tak termín pôrodu by mal byť začiatkom decembra 2014. mám alebo nemám nárok na materskú, prosím? ( narážam na to, či som dobre pochopila, že ak som bola nemocensky poistená najmenej 270 dní pred termínom pôrodu v posl. 2 rokoch, tak by som mala mať, ale neviem, či sa spätne ako jeden rok ráta r. 2014 a druhý rok 2013 - teda nemám nárok lebo som nepracovala, alebo že 2014-2 roky = 2012 - mám nárok, lebo som 2012 celý odrobila ) ja viem, rozpisujem tu pomaly sloh, len som ale chcela písať zrozumiteľne.. 😉
a druhá otázka znie, pomohlo by mi nejako, keby som sa ešte teraz zamestnala, napr. aj na dohodu a odpracovala 3 mesiace - skúšobná lehota, čo je tých 90 dní ? alebo nie? ĎAKUJEM za každú relevantnú odpoveď..pekný deň
@zabiatko98 no holka ak nič neurobíš tak nárok na MD mať nebudeš ... kedže si pracovala do 31.12.2012 vtedy ti skončilo poistenie a od toho termínu máš 15 mesiacov aby Ti poistenie vzniklo a ty si mala nárok na MD.
Čiže o pár dní Ti uplynie táto lehota ... prečo 15 mesiacov .. no preto... že ak máš mať v 24 mesiacoch 9 mesiacov poistenia ... môžeš byť bez poistenia 15 mesiacov aby si mala splnenú podmienku.
Takže máš dve možnosti ....
1) zamestnať sa v podstate hned a byť zamestnaná minimálne do dňa pôrodu
2) prihlásiť sa na dobrovolné poistenie v SP ... max. VZ pre max. MD je 1207,50 eur mesačne sa platí 33,15% resp. 35,15% z VZ čiže ( 400,28 eur resp. 424,43 eur ) ...
treba sa prihlásiť najneskôr v 6-8 týždni tehu ( ráta sa od posledného menzesu ) , takže ak sa dnes prihlásiš , a zajtra pôjdeš na PN ... a budeš PN celé tehu ... tak zaplatíš za 1 den cca 14 eur poistenie, počas PN platiť nebudeš, a budeš dostávať PN z minima 220e ... MD potom dostaneš 780e
To prihlásenie na DNP musíš stihnúť tak do cca 28 marca najneskôr lebo ináč Ti to nevýjde.
Alebo sa môžeš prihlásiť z minima 402,50 eur VZ ... platí sa mesačne cca 133,42 eur .. ale i toto poistenie musíš stihnúť do cca 28.3. založiť a musíš ho mať do dňa pôrodu minimálne. MD z minima je cca 260 eur.
Ja odporúčam zrušiť DNP, až po skončení MD, pred nástupom na RD.
Ak sa zamestnáš na dohodu, a tvoj príjem bude max. 148 eur čo môžeš mať kedže si na UP , tak tvoja MD bude potom 65% z toho príjmu.
@zalka ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, konečne v tom mám jasno 🙂 prvá možnosť myslím padá, lebo je zázrak ked som pozvaná na pohovor nieto ešte, že by som sa hned zamestnala, som z toho už na prášky ale čo už 😒
už len jedna otázka, keď by som sa prihlásila na DNP tak ako si to popísala v bode 2, musela by som platiť mesačne tých 400,28 €, resp. 424,43 € každý mesiac keby som nešla na PN? a ked pôjdem na PN tak nemusím platiť nič, len tých 14 € za prvý deň??
a ešte jedna vec, keby som išla na PN, je to plne akceptovateľné, keby som tú PN mala najprv od obvodného lekára a nie gynekológa? ďakujem veľmi pekne
@zabiatko98 áno presne tak. a PN môžeš mať kludne od obvodného lekára prv ...len nezabudni vždy ak nebudeš na PN zaplatiť tie dni ...
a áno keby si nešla na PN tak by si mesačne toľko musela platiť ...
@zalka aha, jasné, takže na každý deň to vychádza tých 14 e? teda napr. ak by som sa dnes prihlásila a o týždeň išla na PN, tak si zaplatím ten týždeň ( teda 98 € - 14x7 dní) , a napr. ak aj mi doktorka ukončí PN a znova na ňu napr. o mesiac pôjdem, tak si ten mesiac zaplatím, že? a to môžem normálne na pobočke SP v pokladni zaplatiť, či ako? a ešte prosím ťa, posledná otázka, viem, že si vyššie spomínala, že je dobré DNP zrušiť až po MD a pred RD, ale vo všeobecnosti, môžem DNP za akýchkoľvek dôvodov zrušiť zo dňa na deň, teda je len na mne ako dlho budem takto pripoistená? ďakujem krásne 🙂
@zabiatko98 áno je na tebe kedy DNP zrušíš ...
ale si uvedom, na to aby si mala nárok na max . MD .. potrebuješ mať z maxima poistenie nepretržite 26týždňov pred nástupom na MD ..
a aby si MD dostala tak potrebuješ mať ku dňu pôrodu 270 dní poistenia .. čo samozrejme nedosiahneš ak poistenie zrušíš skôr ako dnom pôrodu ...
podotýkam ... počas PN , MD sa odvody neplatia ....
a áno ak sa prihlásiš a pôjdeš o týžden tak treba zaplatiť tých 7 dní .. ak pôjdeš na PN o mesiac tak treba zaplatiť celý mesiac .. je len na tebe ako si to poriešiš ... len uhradzaj včas .. a listom ti prídu po prihlásení údaje na aký účet a koľko máš platiť pod akým variabilným symbolom ... toto si uschovaj podla toho treba platiť ... či z účtu prevodom alebo v pokladni na SP ... to je úplne jedno.. len treba platiť včas
@zalka ďakujem ti 🙂 ok, ku koncu týždňa si to pôjdem do SP zariadiť a zač. bud. týždňa pôjdem ku doktorke ohľadom PN..to ohľadom zrušenia poistenia som sa len pýtala informačne, isto by som to nerušila, zariadim sa tak ako si mi poradila..jasné, ak by som napr. prerušila PN ( mám sa vydávať a nechcem problémy so SP, takže asi by ma musela doktorka na deň svadby a asi aj deň potom vypísať) tak by som si tie dni zaplatila aby mi nechýbal ani jeden deň..prerušiť PN budem asi musieť ale DNP isto nie, tak ako si poradila
takže ešte raz, vďaka !!! 😉
@zabiatko98 rado sa stalo

@semancikova no dávku v hmotnej núdzi poberáš vlastne som si teraz uvedomila ... iné peniaze nedostaneš a po vydaji ti zoberú aj dávku v hmotnej núzdi.