icon

Ako získať vyššiu materskú na Slovensku?

158polica158
5. apr 2025

Baby 9 rokov som pracovala v rakusku. Odtiaľ som poberala materskú 8 týždňov pred pôrodom a 8 týždňov po pôrode. Rodicovsky poberám zo Slovenska a z rakúska mi chodí ešte doplatok k rodinným pridavkam, ten rozdiel . Ten mi bude končiť teraz v septembri ako malý dovŕši 2 roky. Moja otázka znie, chcela by som druhé dieta ako postupovat aby som mala nárok na sk materskú a hlavne vyssiu materskú viem že treba priplácať ale odkedy koľko a či teda aj mne by vznikol nárok. S ničom nemám problém manžel ma s.r.o. čiže by ma zamestnal ale kedy zamestnať koľko pred plánovaním tehotenstvom atd? keďže na Slovensku nemám odpracované nič keďže som pracovala len v rakusku v rakusku mi nárok už zaniká od septembra na čokoľvek . Ďakujem

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 a ty čítaš čo ja ti píšem? Ja nereagujem na rady, aby sa zamestnala u manžela,ale na radu, aby si sama platila dobrovoľne odvody. Chápeš rozdiel medzi tými možnosťami? Vysvetli mi aký odrb je prihlásiť sa ako dobrovoľné poistená osoba a platiť si sama odvody?

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 a ďalšia vec, keby sa aj zamestnala u manžela s vysokým VZ, ona nemá na SR odvedené nič, čiže by museli tie fiktívne vysoké odvody platiť nie za 90 dní, ale za minimálne tých 270, čo keď si prepocitaju odvody za zamestnanca a zamestnávateľa za také obdobie, zistia,že sa im asi ani neoplatí.

balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 ale tu nikto nepise o dobrovolnom poisteni. ano pri tom nie je ziaden risk, ja s alen cudujem ze nejaka zena dokaze presne kalkulovat kedy sa ma zacat pokusat kedy chce dieta len za ucelom aby daco dostala. prepac, to je chore, raz ked dieta chcem, neplanujem ako co najviac vytazit. a toboz ked pani robila v Rakusku, ver ze tu su ine zarobky... tak verim ze pani sa podarilo z AT vyplaty daco nasetrit aby nemusela ciciat zo SVK bez toho aby tu robila.

martinkatinka
6. apr 2025

@lilinka88 ale tu neslo o dobrovolne odvody, autorka sa chce zamestnat u manzela. A tam to mozu vyhodnotit ako ucelove.

balerina2025
6. apr 2025

@martinkatinka dakujem

lilinka88
6. apr 2025

@martinkatinka
@balerina2025 ešte raz - ty si reagovala na text @lenkakravcova, ktorá píše o dobrovoľnom poistení, že aj toto je možnosť a bez rizika. A reagovala si,že jej radí ako odrbat štát. Takže čítaj prosím ťa poriadne na čo reaguješ a na čo ti potom odpovedajú. Ja som sa absolútne nevyjadrovala k tomu,že sa chce zamestnať u manžela, lebo môj názor je,že sa jej to vôbec v jej prípade neoplatí, keď chce najvyššiu materskú. Písala som čisto o tvojej reakciu,že platiť si 270 dní dobrovoľné odvody je odrbavanie štátu.

balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 ale tema a otazka bola ina. ano dobrovolne sa moze poistit jasne, pokial sa pani nechce pracovat. ucel tohoto je asi trocha insi

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 furt si ideš svoje... Téma je ako dosiahnuť najvyššiu materskú a jedna z odpovedí bola,že si môže zaplatiť dobrovoľné poistenie. Tvoja reakcia na túto radu bola neprimeraná a ešte dokola opakujes svoje ako sa autorke nechce pracovať s odrbava štát, čo už vidíš snáď v každej jednej otázke na túto tému. Ak si odvedie dobrovoľne odvody za 9 mesiacov alebo zaplatí s manželom za také obdobie fiktívne odvody a bude sedieť doma, nech to tak urobí. Ani v jednom prípade nejde o ten štandardný odrb s 90 dňami, na ktorý tu dokola narážaš.
Každopádne, rada bola dobrovoľne poistenie a to určite odrb štátu nie je

lienka.7
6. apr 2025

@lilinka88 nie, to ty si furt ideš svoje. Asi nevieš citat s porozumením, ale ok.
Autorka totižto jasne pise: Moja otázka znie, chcela by som druhé dieta ako postupovat aby som mala nárok na sk materskú a hlavne vyssiu materskú viem že treba priplácať ale odkedy koľko a či teda aj mne by vznikol nárok. S ničom nemám problém manžel ma s.r.o. čiže by ma zamestnal ale kedy zamestnať koľko pred plánovaním tehotenstvom atd?
Ak so stojíš na kábli, tak ti to prelozim: ako získam maximum pri zaplatení minima. 👌 ono totižto aj na tom dobrovoľnom poisteni sa dá pekne odrbavat, ale rozhodne to tu nebudem radiť niekomu, kto roky robil v zahraničí ale zrazu chce max.davky na Slovensku, samozrejme s odvedenim co najnižších odvodov. A jasne, nezabudnite tu nadávať, ako sa stat nestará o rodiny a pod.

lenkakravcova
6. apr 2025

@balerina2025 čo? 😂 Čo je na tom odrbavanie? Je to normálny postup, ktorý ti povedia na sociálnej poisťovni ako sa poisťuje na DPO (dobrovoľne sociálne nemocenské poistenie).
Nič odrbavanie na tom nie je, je to v súlade so všetkými pravidlami sociálneho poistenia.

lilinka88
6. apr 2025

@lienka.7 po prvé, láskavo sa tu do mňa nenavážaj, ja sa s tými odrbmi stretávam denne, presne viem kedy o čo komu ide, takže na kabli si určite nestojím. Popravde som čakala,že sa zapojiš aj ty, lebo s @balerina2025 ste jasná dvojka v každej takejto téme. Takže po asi 4x, možno to už pochopíte - ja sa nevyjadrujem k tomu ako odrbat štát,ani nikde nepíšem, že o to autorke nejde. Keby chcem, poradím jej presný postup aj s dátumami od kedy ako čo platiť, prerušiť, čo urobiť,aby to nebolo ani podozrivé, ani nákladné. Takže sa tu netvárte,že si ju nejak zastávam alebo to odobrujem. Bol tu jediný komentár, kde bolo autorke poradene,že nemusí byť zamestnaná, ale môže sa dobrovoľne poistiť. Na čo @balerina2025 napísala,že tu dotyčná radi ako odrbat štát. Čo tu stále píšem,že poradiť niekomu,aby si 270 dní platil nemocenské poistenie, z čoho pol roka by muselo byť z max VZ, nie je žiaden odrb, je to aj z pohľadu SP úplne čisté, bez akejkoľvek špekulácie. Takže napísať niekomu,že takto radí ako odrbat štát, je totálna kravina. K tomu jedinému som sa tu vyjadrila, nič iné som nepísala. Na to ste sa tu do mňa pustili,že sa chce zamestnať u manžela, že chce odrbat a podobne. Takže opäť, na to som autorke nijako nereagovala, jediné čo som k tomu napísala, aj to vám, keď mi tu píšete,že odrbava, v jej prípade sa ani zamestnať u muža neoplatí, pretože pri maximálnych VZ, aby platili odvody za zamestnanca aj zamestnávateľa min tých 9 mesiacov, ani sa jej to zrejme na 8 mesačnej materskej nevráti, takže miesto získania, by boli ešte v mínuse s je mi úplne jedno či robiť chce alebo nie, za tých 9 mesiacov odvedú viac ako získajú.
Poslednýkrát - reagovala som na to,že platiť si dobrovoľne nemocenské poistenie 9 mesiacov nie je rada ako odrbat štát. Čítajte s porozumením obe a nenavazajte sa do mňa, lebo na kabli si tu stojí evidentne niekto iný. Pekný zvyšok dňa

lilinka88
6. apr 2025

@lenkakravcova to nevysvetliš, píšem im to pol dňa a ešte si ja stojím na kabli 🤦🏻‍♀️

gov
Odpoveď bola odstránená
balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 ty si nepochopila ze ona si chce umelo navysit DVZ? ano to co pises je pravda ze musi splnat 270dni podmienku aby vobec mala narok na matersku, je to dobrovolne poistenie a presne ako pises cca 230 euro mesacne...

ale ona sa chce zjavne ucelovo aj zamestnat u muza aby mala co najvyssiu matersku.

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 a ty si nepochopila čo som ti doteraz písala? Ja absolutne neriešim jej umelé navýšenie dvz... Ale tu kravinu, ktorí si ty napísala,že platiť si dobrovoľne poistenie je odrb štátu... Mne je jej materská ukradnutá, x-krát som napísala,že aj tak sa jej to neoplatí, keďže nemá žiadne dní. To len ty akosi nechápeš....
Z 230€ dobrovoľného poistenia mesačne asi ťažko bude mať maximálnu materskú. Najprv si pozri aké odvody sa platia pri dobrovoľnom poistení z maximálne VZ.

lienka.7
6. apr 2025

@balerina2025 nepochopila to ona, nesnaž sa viac ďalej. Pokial by tam nezamontovala muža a jeho firmu a ze "nemá problém", ešte by som ako tak bola nachylna jej veriť, že to ako tak mysli cestne, ale bohužiaľ... 🤷‍♀️ a fiktívne ju zamestnávať vo firme sa mu už vôbec neoplatí, lebo navyše oproti DNP bude platit odvody este aj ako zamestnavatel.
Inak sa týmto odrbavackam fakt divím, ze tu furt musia vypisovat a pýtať sa do aleluja, lebo tých tém je už toľko, že aj cvicena opica by to snáď už pochopila. 🤦‍♀️ Ono si stačí sadnúť a Google ti presne nájde co a ako treba urobiť. 👌 holt, ako sa vravi, aj podvadzat vsak treba vedieť 😉

lienka.7
6. apr 2025

@lilinka88 ono práve preto sa pýtam, že ako ma postupovať, aby z tých 230€ "vycarovala" potom max.matersku. len ti to fakt ešte "nedobilo". Fakt si radšej poskac a uvoľní ten kábel 👌

lilinka88
6. apr 2025

@lienka.7 ty si fakt mimo. Skúsim ti to vysvetliť ešte raz, možno ti to už dôjde - ja viem o čo jej ide aj na čo sa pýta. Používateľ Lenka jej napísal,že jedna z možností ako získať materskú je,že sa nemusí zamestnať, keďže to je s rizikom, tak ako chce ona urobiť u manžela, ale keď už majú peniaze na fiktívne odvody, ktoré musia zaplatiť, nech si radšej platí dobrovoľne poistenie z Max. VZ, bude mať maximálnu materskú a bude to mať čisté a bez rizika. Na to jej @balerina2025 napísala,že autorke radí ako odrbat štát. A ja sa stále dokola pýtam, aký odrb je to, čo je Lenka poradila??? Na nič iné nereagujem, nezaujíma ma jej postup ani materská ani fiktívna práca, je mi to úplne jedno. Nie som tak sprostá,aby som nepochopila o čo jej ide a na čo sa pýta. Ja stále riešim len to, aký odrb štátu je, keď si žena platí 9 mesiacov dobrovoľne poistenie z max VZ. Takže ak tebe stále nedochádza na čo ja reagujem a čo sa dokola pýtam, tak si chod poskakat ty,ale predpokladám,že ani to by vám nepomohlo, lebo či ty, či @balerina2025 riešite v každej jednej takejto diskusii ako každá žena odrbava štát a systém a čokoľvek rozumné sa vám snaží človek napísať, idete si svoje a jediné čo vám fakt ide na jednotku s hviezdičkou je urážať ľudí. Čítanie s porozumením nie je kamarát ani jednej

lilinka88
6. apr 2025

@lienka.7
@balerina2025 a keby vám to stále nedochádzalo takto napísané niekoľkokrát, tak možno obrázok pomôže - celý čas reagujem na toto konkrétne - kde Lenka vo svojej odpovedi radí ako ešte viac odrbat štát? O nič iné mi nejde, len o túto konkrétnu reakciu. Kde jej napísala nejaký postup ako obísť zákon a odrbat štát alebo ako z minima dosiahnuť maximum?

balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 ja som necitala vsetky prispevky

balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 ano stale som mala za to, ze to chce nejako obist, 270dni poistenia je povinnost ano. ale tu si zeny umelo navysuju tak ze sa zamestnaju akoze u znameho a platia si vysoke odvody aby co najviac ziskali, a bez prace, je to pro forma praca....

ak sa mylim a autorka to takto nemyslela, OK ospravedlnujem sa.

stale plati ak na svk nikdy nerobila a zrazu sa zamestna u muza, mozu to pokladat za ucelovost, to je cele.

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 tak to je potom super, že reagujem úplne nezmyselne na niečo, čo ani nečítaš a potom sa tu do mňa ešte obuvate,že si stojím na kabli a nechápem 🤦🏻‍♀️ tlieskam
Je úplne jedno ako to chce autorka, mne je jasné o čo jej ide a na čo sa pýta, ja riešim to,že tu urážať všetkých okolo a ani nečítate čo píšeme. Idete tu moralizovať a pritom vaše vyjadrovanie a správanie tiež o niečom vypovedá. A to nielen v tejto konverzácii

balerina2025
6. apr 2025

@lilinka88 vela veci nie je moralnych, zial ani to, ake rady sa tu davaju, aby si zeny ulahcili cestu ako sa dostat k peniazom, a nie regulerne, vseobecne tu na Konovi, to je poradna asi o nieco inom uz....teraz nepisem uplne konkretne na tento prispevok. tak sa necuduj.
vsetko dobre prajem v zivote, kazdy si robi ako poklada za vhodne,
a vies , ja mam svedomie ciste. pekny vecer.

tiezjedna
6. apr 2025

@lilinka88 žiaden odrb to nie je. To zas len pár útlocitných dám nepochopilo pointu.

balerina2025
6. apr 2025

@tiezjedna stale ide len o kalkulacie. ale to je jedno.....

tiezjedna
6. apr 2025

@balerina2025 a na čo potom je dobrovoľné poistenie??? Veď ona si to zaplatí. Keby sa aj zamestnala, tak manžel bude platiť vysoké odvody. Fakt nechápem, nad čím tie náreky.

balerina2025
6. apr 2025

@tiezjedna pisem o ucelovom zamestnani sa u muza.

tiezjedna
6. apr 2025

@balerina2025 no a? Si prepočítaj odvody.

lilinka88
6. apr 2025

@balerina2025 pozri sa, sam Mihál radí ako obísť zákony, ktoré schvaľoval on sám. Čo to morálne je alebo nie, stále je to v medziach zákona s pokiaľ to tak bude, neurobí s tým nikto nič. Takže to,že tu budete denne urážať ľudí, má už aký význam? Kopete na nesprávnych miestach. Dávno som pochopila,že sa mi neoplatí rozčuľovať nad vecami, ktoré nezmením a radšej venujem energiu tam, kde to zmysel má. Nestotožňujem sa s tým, ako sa kluckuje v medziach zákona a získavajú sa vyššie dávky, ale to,že tu budem nadávať s rozčuľovať sa, neznamená,že tým niečo zmením. Neradím v týchto veciach, ale to neznamená,že sa tu budem správať ako totálne hlúpa a historická ženská a urážať všetkých okolo, lebo mne sa to nepáči. Nechcem poradiť, tak radšej nenapíšem nič alebo slušne vyjadrím svoj nesúhlas. Za mňa je vedenie našej krajiny len zrkadlom ľudí, ktorí v nej žijú, lebo prepáč, asi sa ťa to dotkne, vyjadrujes sa presne drzo, arogantne a urážajúco o iných, ako naši vrchní predstavitelia. Protestovať a nesúhlasiť sa dá aj slušne. A za ďalšie, keď už píšem kraviny, aspoň sa potom ospravedlním a nie že ešte viac urážam. To už úplne ukazuje vašu úroveň. Je to presne o Tom, že keď neviem vysvetliť a argumentovať, tak aspoň kričím, kopem a urážam. Toľko môj názor...

balerina2025
6. apr 2025

@tiezjedna a nic. ja som si nic nemusela pocitat, ja som sa normalne zamestnala a nekalkulovala dopredu. toboz u znameho, SP uz ide riadne po tychto veciach. ale to je jedno, hram tu istu pesnicku.