Aký máte názor na materskú pre študentky stredných a vysokých škôl?
Ahojte.
Ak ste nezachytili, rieši sa návrh zákona, kde by materskú po novom dostávali aj študentky, ktoré ukončia SŠ, či VŠ, otehotnejú a ešte nesplnia (terajšie) podmienky na poberanie materskej. https://www.finsider.sk/ekonomika/narok-na-mate...
Aký máte na to názor?
Že, tu máme dosť nezodpovedných mamičiek aj bez toho. Prečo by mal stat podporovať nezodpovednosť mladých žien? Ako sa naučia niesť za svoje chyby zodpovednosť, keď im stále len dávajú nejaké príspevky za to hovno roboty čo v živote urobili? Keby sa radšej zriadovali nové jasle, opatrovateľky na pracovisku, zákony na podporu skrátených úväzkov. Proste veci, ktoré pomôžu aj nejaké peniaze do systému odovzdať, nie len bezhlavo rozdávať keď nie je poriadne z čoho.
Ja s tým súhlasím. Pre ženy je častokrát lepšie, keď rodia skôr, z biologického hľadiska. Pri Vš vzdelaných ženách je veľká pravdepodobnosť, že po deťoch budú robiť až do dôchodku a odvádzať odvody.
Vš vzdelané ženy, ani stredoškolský vzdelané ženy zvyčajne nepochádzajú z osád..
Slovensko ide cestou spravit co najviac danovych poplatnikov. Dobre pre ine staty. Pridu tam a bude to lacna pracovna sila.
Ja neviem, no... porodnost to mozno bude stimulovat, ale materska ma byt nahrada prijmu a nenadarmo je podmienka tych 270 dni nemoc.poistenia, to znamena, ze zena ma byt este pred otehotnenim zamestnana. Ked chce rodit mlada, nech sa niekde aspon na ten rok zamestna
Keď už začínaš debatu, tak aspoň uveď presne informácie. Nárok budú mať ak úspešne skončili školu, teda nie sú to študentky ale štúdium sa započítava do tých pozadovaných 270 dní. A kedze je to tak, tak je to za mňa v poriadku, materskú dostanú matky po skončení štúdia, nie ako ty uvádzas, študentky.
@viestta veď píšem, že „študentky, ktoré UKONČIA SŠ, VŠ..”
@lavender94 prečítala si ten návrh? Týka sa žien s ukončeným studiom, teda tie, ktoré budú po materskej ešte dlhé roky platiť odvody, nie pre tie, ktoré pre plodenie deti školy nedokončia a ostanú v podstate nezamestnatelne
V názve si to "zabudla"
Nemám s tým absolútne žiaden problém. Keď žena zmaturuje, spromuje je vysoko pravdepodobné, ze v budúcnosti bude pracovať a odvádzať dane, privádza na svet ďalších daňových poplatníkov, ktorí budú robiť aj na nás... Nechápem však z čoho chcú tu materskú vypočítať, to asi ani oni sami...
@viestta lebo veď názov má byť stručný, ďalej to už mám rozpísané a ešte som pridala aj link, kde je to ozrejmené, tak nechápem, čo riešiš.🤦🏼♀️
Ja osobne s tým nesúhlasím ... proste mi to nepríde fér voči ženám, ktoré sú normálne v pracovnom procese, čosi odviedli, čosi pre túto republiku urobili a materská je pre ne náhradou príjmu ... veď taká absolventka SŠ/VŠ do ukončenia školy len "brala z rozpočtu" ... a zas bude len brať ... a nie je žiadna istota, že sa niekedy do pracovného procesu zaradí ... v konečnom dôsledku sa všetci na tieto dávky budeme skladať.
Tak pointa toho navrhu je v tom, ze ta zena musi mat ukoncene vzdelanie (SS/ VS) a ak sa hned zamestna, tak bude mat narok na matersku aj ked nebude mat realne odrobenych 270 dni, lebo uz samotne studium sa jej bude pocitat do toho obdobia. Cize materska bude pocitana normalne z toho prijimu z prace,nebude stacit mat ukoncenu skolu. Kazdopadne ja s tym nesuhlasim. Odrobit jeden rok je fakt minimum. Nevidim dovod, aby zena, ktora odrobila dokopy par tyzdnov mala narok na matersku.
Ja som otehotnela počas posledného ročníka VŠ a prišlo mi to fér, že som nemala na nič nárok. Však som nič neodrobila, žiadny prínos som neurobila 😁. Takže ja nie som za to, aby študentky dostávali príspevky. (Je to môj názor, nesnažte sa mi natlačiť svoje názory).
@jj298 chápem, ale to je už ich problém, mohli si to naplánovať inac. Ale nepáči sa mi, ze mladú ženu, čerstvu absolventka VŠ nechá štát s holym zadkom presne v momente ked najviac potrebuje pomoc, keď je jasne ze ju čaká po materskej aspoň 50 rokov v pracovnom kolobehu keď bude odvádzať dane...
Suhlasim, s tym navrhom.
@oonnaganamakusai "zapadny model" tu uz bol, v zaostalom komunizme.
Bola som 6 mesiacov na materskej. Urcite aj tvojja matka. Potom este par mesiacov na neplatenej dovolenke. Deti nemali este 2 roky, ked isli do jasli.
@oonnaganamakusai to by ale museli najprv byť nejaké jasle
Dosť čo majú všetky nárok na rodičovskú. Ja by som bola proti, nárok by mal vznikať len tým, ktoré majú odpracované určitý počet hodín tým pádom odviedli niečo do SP.
keby si napisla absolventky SS a VS bolo by to uplne jasne
Vôbec sa mi to nepáči. A chcem dieťa, mám sa na to pripraviť aj finančne. Najskôr niečo do systému vložiť, potom čerpať. To nie je choroba a PN, že sa to nedá predvídať. Materstvo treba dôkladne plánovať, aj finančne.
@viestta Ja si myslím, že kto nečíta len nadpis, ale aj popis a hlavne nepotrebuje zbytočne rýpať ako ty, to pochopil.