icon

Budem mať nárok na materskú?

puky007
21. máj 2021

dobrý den,som na rodicaku a pôrod mam o 5 mesiacov nestíham retazovy a tak isto nestíham 270 dni nemocensky poistená co je podmienka k získaniu materského ...
ako je to v prípade keď zamestnam na 2 dohody a jeden normálny pracovný pomer cize som súčastne v 3 zamestnaniach kde sa my platia odvody ... tie 2 dohody ukončím po 90 dňoch a ten hlavný pracovný pomer budem mat dovtedy kým my doktor nedá ze môžem ísť 6-8 týždňov pred pôrodom na matersku ( cize splnených ďalších min 90 dni ..beru sa dni do nemocenského ako z 3 samostatných zamestnani cize my stačí byť minimálne 90 dni u všetkých 3 och kde nasledne tie 2 dohody ukončím po 90 dňoch a v tom trvalom pokračujem az dovtedy kedy my vznikne nárok na materské? odvody sa odvádzajú aj z tých prac na dohodu...

cize malo by to byt 90+90 a ten hlavný pomer podľa toho kedy to presne bude ale určite viac ako 90 dni

mam nárok na materské?

Strana
z2
zalka
21. máj 2021

@puky007 budú ti brať 270 dní poistenia ... tj. 3x90 dní ... môžeš to tak urobiť ako si napísala

puky007
autor
21. máj 2021

@zalka dobre cize podmienka je len minimálne 90 dni na každý pracovný pomer je jedno ci je to dohoda alebo nieco iné... viac môže byť ale menej ako 90 nie ?

zalka
21. máj 2021

@puky007 nie môže byť menej môže byť viac .. dôležité je že dohody musia skončiť den dva pred nástupom na MD .. a PP z ktorého chceš žiadať o MD .. musí trvať v čase žiadosti o MD.

puky007
autor
21. máj 2021

@zalka čiže akýkoľvek súčet zamestnaní kde súčet nemocenskych dni musí byť min 270 dni s tym ze treba splniť tu podmienku ze cca najmenej 1-2 dni pred materskou musi byť aktuálny uz len jeden pracovny pomer a to ten z ktorého potom budeme žiadať o materské ( v príklade kde sú 2 zamestnania na dohodu a 1 klasický prac. pomer ostáva minimálne 2 dni pred materským uz len 1 aktívne zamestnanie ( v tomto prípade klasický pracovný pomer )

ďakujem veľmi pekne

zalka
21. máj 2021

@puky007 áno presne tak .. zatial to takto funguje ... či to zmenia alebo nezmenia naši hradný ťažko povedať. .. ale zatiaľ sa to takto dá spraviť

tinaora
24. máj 2021

Ahojte prosím vie mi niekto poradiť ohľadom materskej?od začiatku tehotenstva som na rizikovom a od 1.júna mám nastúpiť na materskú,chcela by som vedieť či mi tá PN bude nejako zasahovať do výpočtu materského .dakujem

nafka0483
24. máj 2021

@tinaora PN nie je zdanitelny prijem, nevstupuje do vypoctu materskej ani ziadnej inej davky.

tinaora
24. máj 2021

@nafka0483 takze mi to vyrátaju normálne z platu a hrubej mzdy?

nafka0483
24. máj 2021

@tinaora No ja neviem aku mas "historiu" - ci s pracovala, ci si menila zamestnavatela, ci si platila dobrovolne poistenie, ci si bola SZCO... 🙂

Pracovala si cely minuly rok a aj tento u toho isteho zamestnavatela?

tinaora
24. máj 2021

@nafka0483 áno som už pár rokov riadne zamestnaná u stáleho zamestnávateľa len teraz som prvý krát PN

nafka0483
24. máj 2021

@tinaora Tak sa ti bude brat VZ za minuly rok 🙂 cize podla tvojho prijmu.

slavkadi
24. máj 2021

@zalka to vazne takto funguje? ze sa pocet dni scita aj ked ide o ten isty den (dátum)? Podla Mihala sa sice scitavaju, ale pokial ide o subeh datumov, ten den sa zapocita len raz. To by si potom, pritiahnuté za vlasy, hocikto mohol uzavriet den dva pred nastupom na matersku 270 prac.pomerov, 269 ukoncit a ponechat len jeden a z toho cerpat matersku, a splnil by 270 dni poistenia.

nafka0483
24. máj 2021

@slavkadi Ale ved ano, za ten den by bolo poistne odvedene 270krat cize 270 dni nemocenskeho poistenia by bolo splnenych.
To nie su kalendarne dni, to su dni poistenia. Jeden kalendarny den + 3 poistenia = 3 dni nemocenskeho poistenia.

tinaora
24. máj 2021

@nafka0483 tak dakujem pekne za podradenie ☺️

zalka
24. máj 2021

@slavkadi áno zatiaľ to tak funguje , ...

manusik
16. dec 2022

@tinaora
Ahojte dievcata riesim podobnu situaciu prosim Vas akovam uznali ked ste mali subeh napr.dohod? A v akej vyske ste si platili odvody z dohod dakujem velmi pekne

Strana
z2