Čerpanie dovolenky počas rodičovskej

martinka117
28. jan 2015

Ahojte prosim vas ako je to ked ste na rodicovskej dovolenke viem ze sa da cerpat dovolenku z prace len neviem ci ma clovek napriklad celych tych 20 dni za rok. Potom zas pojdem totiz na matersku takze by som si ju chcela.dovtedy akoze minut a dostat nejake peniazky. Dakujem za rady

gapa
28. jan 2015

@martinka117 záleží od konkrétnych dátumov, odkedy dokedy si mala MD a kolko si si za ten rok vyčerpala, príp. kolko ti zostalo z predch.rokov.
Môžeš požiadať o ukončenie rodič.dovolenky skôr a požiadať o čerpanie riadnej dovolenky po tejto prvej RD pred MD, hned oznám pravdep. nástup na md. Ale ako pozerám, že máš termín koncom júna. Na tvojom mieste si ale dobre rozmyslím, či sa mi dovolenka nezíde na preklenutie prázdnin po druhej RD, aby si nastúpila až napr. v priebehu septembra, ked aj mladšie bude v škôlke, !! ak je teda predpokad, že budeš pokračovať v tejto práci a nie sú tam nejaké finančné problémy, že by ti v budúcne to nevyplatili, alebo teda finančné hladisko. Píšem ti len na zváženie, lebo samozrejme všetko záleží od konkrétnych podmienok a ťažko aj všetko predpovedať popredu.

martinka117
autor
28. jan 2015

@gapa ja sa praveze nechystam sa tam vratit takze by som si ju akoze chcela minut kym sa da a u nas to bolo tak ze nam ju akoze nechceli prenasat cize z predchadzajucich rokov mi neostala a.myslim zee pred md som si vycerpala celu ale tym padom by som mala mat potom narok za cely rok 2014 plus teraz za 2015 no a to nemozem cerpat ved naraz.ze napriklad.ked.by som 1.5 nastupila na md zase tak predtym by som cerpala.normalne.rodicovsky a plus dovolenku tych par dni?

velkacica
28. jan 2015

tak hádam jedna dovolenka by stačila!

elizita
28. jan 2015

ja si planujem vycerpat dovolenku hned po MD a az potom nastupit na RD.... mam dovolenku este aj za 2014... a nie ze by som sa tam nechcela vratit, ale mam mierne obavy, ci sa budem mat kam vratit...

martinka117
autor
28. jan 2015

@elizita no mne vtedy tvrdila.ekonomka ze za kazdy rok mas normalne asi tych 20 dni len medzi tym aj ekonomka.isla.na matersku takze teraz.je tam zas niekto.novy ale.budem musiet zavolat a zistit

andromeda_ja
28. jan 2015

Ak si na MD, resp. na RD, tak Ti nemoze prepadnut dovolenka. Urcite si ju mozes cerpat pred nastupom na MD. Za MD sa dava alikvotna cast dovolenky z roka. Co znamena, ze za cely rok je 20 dni, ale MD trva priblizne pol roka, takze za MD je to priblizne 10 dni. Tu si mozes potom po skonceni MD opat vycerpat a tak nastupit na RD.

majusqa77
28. jan 2015

@martinka117 v pripade ak chodis do prace, dovolenka cez 2 roky sa prenasat nemoze. v pripade ak si na md alebo rd, mozes byt aj 10 rokov a stale sa ti prenasat bude 🙂

martinka117
autor
28. jan 2015

@andromeda_ja oki takze pred a po MD si mozem cerpat hej? Akoze ked je tam ten prechod.normalne.si nemozem hocikedy zmyslet ze teraz si ju budem cerpat ?

andromeda_ja
28. jan 2015

No nie som si uplne ista, ci hocikedy, ale ak poziadas o prerusenie rodicovskej dovolenky, tak Ti zamestnavatel musi vyhoviet. Co sa tyka cerpania samotnej dovolenky, tak to je dobre si dohodnut so zamestnavatelom dopredu, aby Ta nenutil nastupit do prace. Zamestnavatelovi z toho vyplyvaju tiez povinnosti ako prehlasenie a platba do zdravotnej poistovne. Ty musis prerusit poberanie rodicovskeho prispevku - presne podmienky si zisti na urade prace, najlepsie mailom, nech to mas potvrdene pisomne.

majusqa77
28. jan 2015

@andromeda_ja ake prerusenie rodicaku? to uz davno neplati 🙂 moze byt subeh zamestnania o rodicaku

andromeda_ja
28. jan 2015

Ak prijem presiahne urcitu sumu, pokial si pamatam, tak sa treba odhlasit z poberania rodicovskeho prispevku. Ale radsej sa opytat na urade prace.

gapa
28. jan 2015

@andromeda_ja teraz môžeš pracovať a aj poberať RP bez problémov. A nárok kna dovolenku sa neráta pomerne za mesiace čerpania dovolenky. Pomerná dovolenka sa ráta vtedy, ak netrvá pracovný pomer celý kalendárny rok.
@martinka117 škoda, že si neuviedla tie dátumy. Ak by si čerpala MD od 1.5., tak ti končí v tom istom roku a máš nárok na celoročnú dovolenku za daný rok. Ak máš oktobrové dieťa, tj. nástup na md cca august, sept., tak máš nárok na celoročnú dovolenku z daného roku (ak si nebola dlhodobo pn, či na rodič.dovolenke napr.). Vžnikne nárok aj na dovolenku za další kalend.rok, no to podla dátumov.
Vždy sa za daný kalendárny rok zrátajú dni
-odpracované (či do20, 21-41, 42-59, 60 a viac a
-dni neodpracované, či menej ako 100, či 100-120, či 121-141, ...)
Dni odprac.aj neodprac. sa rátajú od pondelka do piatku, bez sobôt a nediel (použiť najlepšie pracovný kalendár), tie sa nerátajú
http://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php
Ak je sviatok v pondelok, tak ak je tam pn, tak sa ráta ako neodpracovaný, ak je počas MD tak ako odpracovaný.
Odpracovné sú dni napr. faktické vykonávanie práce, čerpania riadnej dovolenky, tzv. p-čka, čerpanie MD
Neodpracované sú dni napr. PN, očr, rodičovskej dovolenky, neplateného volna...

kristinaanna
28. jan 2015

@martinka117 ale treba sa opýtať aj zamestnávateľa či si môžeš dovolenku vyčerpať či s tým bude súhlasiť, či ťa napr. niekto nezastupuje a tak

martinka117
autor
28. jan 2015

@gapa toto je na mna moc zloziteee kazdopadne ja som robila na 12 hodinove smeny rozne ci bol vikend alebo sviatok bolo jedno aj vtedy som bola v praci a ano mam oktobrove dieta isla som 8t pred cize cca 14.8 ale uz si nepamatam s tym ze som bola doma uz skorej pretoze pred tym 14.8 som si cerpala dovolenku vsetku na ktoru som mala narok takze otazka.je ze ci mi daka ostala potom za tie zvysne mesiace a to bol rok 2013 cize by som mala mat plus za cely rok 2014 a keby som si ju cerpala pred druhyn porodom ktory je cca 22.6 cize nastup na MD cca 1.5 tak mam narok aj na jan,feb,mar,apr,maj 2015 ano? A teda ak spravne baby pisu hore ze uz to teda nemusim nahlasovat to zrusenie rodicovskeho? Proste mi bezi rodicovsky az do 30.4 od 1.5 materska a medzi tym ta dovolenka

martinka117
autor
28. jan 2015

@kristinaanna a to ako s tym suvisi?? Ja netusim kedze robim na recepcii cize nas je tam vela neni to ze som bola jedina na dakom mieste..

martinka117
autor
28. jan 2015

Baby a este otazka za ake obdbie vlastne mozem tu dovolenku cerpat len zato co som bola na materskej? Uz na rodicovskej nemam narok nanu?

kristinaanna
28. jan 2015

@martinka117 napr. ci ta pocas md niekto nezastupuje, pocas tvojej nepritomnosti, teda co yvoje miesto niekym preobsadili alebo ostalovolne a kolegyne ta zastupuju

martinka117
autor
28. jan 2015

@kristinaanna no a keby hej tak akoze nemam narok na dovolenku to je blbostt nie? Ale aj tak nanu assi teda mam narok len cez.obdobie maaterskej

gapa
29. jan 2015

@martinka117 ak ptp 22.6, tak nástup 6týž pred termínom je 11.5., tj. ešte za máj máš nárok aj na rodič.príspevok. Na upsvar treba oznámiť poberanie materského, aby za jún v júli ti už RP neposielali. Inak čerpanie riadnej dovolenky netreba na upsvar nahlasovať, len odhláška do sociálnej poistovne treba do 8dní po ukončení RD (lebo ak čerpáš riadnu dovolenku, tak už nečerpáš RD), tiež odporúčam dať písomné oznámenie o tehotenstve s potvrdením od lekára (napr. prefotenú tú časť tehot. knižky, kde je termín a tvoje meno) ked nastúpiš na čerpanie dovolenky, lebo ak by si tak neurobila, môžeš dostať výpoved, ak oznámiš (urob si kopiu a daj potvrdiť prevzatie podpisom + dátumom prevzatia), si chránená pred výpovedou z nadbytočnosti.
a ak je nástup 11.5. a budeš čerpať dovolenku 34týždnov, tak máš nárok na celoročnú dovolenku za rok 2015

zuzka767
16. mar 2015

Ahoj ja sa tiez chcem opytat ohladne vzniku naroku na dovolenku pocas predlzenej rodicovskej dovolenky.K 6.5 2014 mal maly 3 roky a ja som mala nastupit do prace.Cerpala som 12 dni dovolenky a zvysok neplatene volno a k 1.6.2014 som na predlzenej RD kvoli nepriaznivemu stavu dietata.K 31.5.2015 mi konci predlzena RD a 1.6.2015 by som mala nastupit do PP.Personalistka mi oznamila ze mi nevznikol ziaden narok na dovolenku nakolko som nepracovala.Chcem sa opytat ak mi daju vypoved k 1.6. vyska podpory sa bude ratat z platu ktory som mala pred MD?Dakujem Zuzana

elizita
5. nov 2015

Caute, sefka mi odsuhlasila, ze si mozem cerpat po MD cast dovolenky (nechcem si ju vycerpat celu) Po cerpani chcem ist na rodicovsku. Mzdova mi povedala, ze ked budem cerpat cast, takto zostatok mi prepadne. ??? Co je to za bullshit?

evittam
5. nov 2015

@elizita No tak na to sa spýtaj mzdárky, kde to vzala. To je fakt pekný blud. 😉

elizita
5. nov 2015

@evittam ze zakon, svokra je tiez mzdova a skoro odpadla, ked som jej to parafrazovala

majusqa77
5. nov 2015

@elizita kup mzdovej na vianoce zakonnik prace. nech si dostuduje...

evittam
5. nov 2015

@elizita No veď tak nech ti povie číslo paragrafu ZP, ktorý to upravuje - inak "hoď" to potom sem, som fakt zvedavá. 😀

elizita
10. nov 2015

@evittam @majusqu77 no baby, ja som dopadla asi tak, ze nastupujem rovno na rodicovsku.. 7.11 mi skoncila materska a ak by som chcela cerpat dovolenku, tak by ma musela mzdova vcas prihlasit do soc poist.. no az dnes mi dala vediet, ze kolko mam dni dovolenky, lebo ze to musela prepocitat a tak, co mi aj tak nesedi... ze 12 dni a pritom len 10 dni som mala z minuleho roku... nechapem co prepocitavala.. marodila som sice pred materskou, ale nebolo to 100 dni podla coho by sa mi malo kratit.. tak to sa este budem hadat.. akoby mi neratala, ze aj pocas materskej mi nabieha dovolenka.. tak si vybavujem rodicovsky a potom niekedy ho prerusim a budem si cerpat..

siska53
10. nov 2015

@elizita vies co,pre mna bolo nakoniec lepsie,ze som si mala cerpat dovolenku nakoniec az po rodicovskej (nakoniec z toho bola retazova -md-rd-md-rd) a kedze som dostala vypoved,tak som si cerpala 1 den dovolenky a zvysok mi preplatili. Takze som bola rada nakoniec,ze som si ju necerpala medzi prechodom z md na rd.

elizita
10. nov 2015

@siska53 momentalne mi viac menej ide o princip... ze v tej firme tak a v tej onak

evittam
11. nov 2015

@elizita Inak neviem či sa chceš do tej firmy aj vrátiť po skončení RD? Ak nie tak nič nečerpaj, nechaj si dovolenku až po skončení RD a ak budú platiť momentálne zákony, tak si môžeš zariadiť max.podporu.....A čo ten paragraf podľa, ktorého ti tvrdila vaša mzdárka čo ti tvrdila? 😉
A ešte jedno ak si mala zostatok dovolenky 10 dní a máš akože 12 tak to je ďalší bullshiť, nakoľko musíš mať viac.....To je inak kvalifikovaná osoba, ako tak čítam čo tu píšeš.....

elizita
11. nov 2015

@evittam ja som s nou uz neraz mala problem