icon

Chcem byť čo najmenej na materskej

monikafialka
23. okt 2017

Prosim je tu este niekto kto bol alebo chce ako ja byt co najkratsie na materskej? Pre mna je aj predstava 1 roka doma hrozna, chcem chodit do prace a medzi ludi. Ako dlho ste boli a kde ste prosim davali dieta? Su nejake jasle v takom veku prosim? Dakujem

dai
23. okt 2017

@majkat1 to je tvoj nazor🙂 pozri - na celom svete to funguje akurat v sr a veeelmi malo inych krajinach si zeny myslia ze treba byt doma s dietatom cele dni aby sa vytvoril vztah... ja nemam napr. pocit zeby v sr deti boli milosrdnejsie, milsie k inym, rodiny celisvejsie etc. ... ako napr. v Belgicku kde su mamy doma 3 mesiace, ci v us kde viac menej vobec pokial nemaju bohateho muza, ci vo FR kde su myslim 6 mesiacov etc. ... pozri sa do tem co riesia aj mamy tuv skolkach , skolach ... nie, prepac, ale bud nase mamy teda nevedia vychovavat tie 3 roky alebo to naozaj nie je zdaleka garancia ze budu deti lepsie ako ine☹ a to ako som pisala, stale nepisem o mnozstve rozpadavajucich sa vztahov z dovodu nedostatku financii, ked mama citi pomaly povinnost byt 3 roky doma, ci vlastne pravo - a muz nech sa aj pokraja aby na nich zarobil - ak nie tak namiesto navratu do prace radsej bude vykrikovat svoje prava a riesit jeho neschopnost...lebo aby suseda nepovedala ze na kieho frasa si dieta robila...
myslim osobne ze zakladatelka nema ani paru o tom co bude citit ked sa dieta narodi - tak ako vacsina zien ktore v rodeni deti nevidia svoju zivotnu rolu ... jej strach je z mojho pohladu momentalne iracionalny ale niekde ho dokazem pochopit kedze som tiez prve dieta cakala v case kedy sa mi v praci vynimocne darilo a velmi ma bavila...a ano, cele tehotenstvo som riesila podobne somariny, dokonca aj nejaky ten mesiac po porode - potom sa vsetko zmenilo a jasne ze dnes vsetko vidim uplne inak...

monikafialka
autor
23. okt 2017

@babulkomale
Asi okolo seba vidim same priklady ktore sa mi napacia..kiezby som videla take ako pises. Preto som sa tak zlakla. Velakrat sa totiz ovzriem dokola a vravim si ze to by som nechcela..napr. Neupravena mama tlaciaca kocik, alebo nazory ze ved a malym dietatom sa neda nic robit a nikam ist, alebo vety typu teraz si uzi potom uz nebude casu a pod. Vsetko mi to vytvorilo taky strach a nechut😔

dai
23. okt 2017

@monikafialka ak mas po 30tke a chces rodinu a mas partnera ktory to chce tiez, tak to ries... aby si potom raz nelutovala☹ uvidis ze sa vela veci zmeni - hlavne ty😉 a ver ze o nic neprides - mozno kariera pojde pomalsie ale na druhej strane budes mat viac ako tie pomaly 40rocne karieristky ktore si zacnu uvedomovat ze im nieco chyba... ja cakam 3tie dieta, popritom kariera - mam vela kolegyn v mojom veku bezdetnych ktore tvrdia ze rodinu chcu, ALE... obavam sa ze zial z tohto nakoniec nic nebude, lebo ALE tak vzdy nejake bude... idealny stav na dieta podla mna asi neexistuje🙂

sense
23. okt 2017

@monikafialka zijem.v krajine kde je materska tri mesiace a poviem ti je to hardcore zvlast ak mas dieta s refluxom a kolikami....nakoniec som.nastupila do.prace ale po polroku na ciadtocny uvazok, a do prace so simnou chodila oddychnut od domaceho stereotypu a zas naopak ked som v praci nebola som si vychutnavala materstvo.

Tri roky je aj pre mna dlha doba ale zas 3mesiace extremne malo...

Pockaj kym sa dieta narodi a az potom sa rozhoduj....pretoze dieta a hlavne to prve velmi vela zmeni...zvlast ak to bude narocnejsie babatko ...

babulkomale
23. okt 2017

@monikafialka neviem v akom prostredi zijes, ale teda ak mas vodicak, auto k dispozicii, tak mas vyhrate aj keby si na lazoch bola.
Nelad sa negativne, ako si to zariadis, tak to budes mat. Mna toto pred otehotnenim nikdy nenapadlo. Mozno preto, ze som mala vzor/ skusenost od mojej mamy, ktora vyrastala sice v sociku, ale hlavu mala svoju a aj za cenu velkeho uskromnenia neodkladala svoje deti.
Ja som sa uskromnovat nemusela a MD a RD aj nieco navyse som si uzila nadhernu a na dalsiu sa neskutocne tesim ❤
Nahanat sa z prace do skolky a s domacnostou, to nebol ziadny zivot pre mna.

alaguema
23. okt 2017

@monikafialka ak naozaj tieto veci cítiš tak, ako to sem píšeš, ja by som ti poradila, aby si si kúpila škrečka, alebo akváriovú rybičku. To by bolo asi tak zhruba primerané k tomu, koľko si ochotná zo seba dať. Dieťa potrebuje oveľa, oveľa viac. A nejde vôbec o to, aby si sa pokrájala, alebo doživotne obetovala samu seba. Ide o to, že tie prvé roky, by si mala byť schopná dať svoje potreby a mindráky bokom a starať sa o malého človiečika, kým to sám nevie. Materská nemusí byť len o hrncoch a metle, ale nebudem ti to maľovať na ružovo - je to vyčerpávajúce, je to niekedy únavné, ale rozhodne nikdy nudné. Ja som bola aktívna, chodili sme von, pracovala som popri MD z domu pár hodín denne, dokončila som školu, porodila druhé dietko a starala sa o dve malinké deti, čo bolo ešte viac vyčerpávajúce, ale aj plné radosti, smiechu a lásky. Neprestala som sa o seba starať, chodila som cvičiť, rovnako, ako cvičím aj teraz, keď sú už školáčky. Ak sa tvoje predstavy točia okolo toho, že nechceš veľkú zmenu v živote, tak sa rozhodne nesnaž otehotnieť, lebo to je jedna z najväčších zmien, je to priam prevrat v živote 😉...A už nikdy to nebude ako predtým. Zmenia sa nie len vonkajšie okolnosti, ale tvoje myslenie. Tvoj pocit zodpovednosti a tvoja pozornosť už bude vždy aspoň čiastočne pri deťoch a tvoje srdce bude pri nich non stop a už navždy.

babulkomale
23. okt 2017

@alaguema 👍👍👍
bude ti asi vytknuta agresivita 😉

monikafialka
autor
23. okt 2017

Nemali ste prosim taky pocit ze ste "odlozene" doma? Bojim sa separacie, nemam rada byt sama a doma. Aspon nie dlho a vobec si nechcem predstavit ze dlhodobo. Aj taku motivaciu do zivota ci ste nestratili ci to nebol stereotyp. A potrebovali ste vela pomoci spociatku? Ci zvladne to cerstva mamicka aj len s pracujucim manzelom? Vdaka🌷

blue_eyes
23. okt 2017

@monikafialka ja rodim v novembri a v juni idem spat do prace....striedat sa budeme s priatelom a svokrou pri strazeni 🙂

henikav
23. okt 2017

@monikafialka co je nemyslitelne na Slovensku je vsade v zahranici bezna prax. Sme v zahranici a ked niekomu poviem ze na SK su matky doma s detmi 3 roky a niekedy aj viac, tak len cumia ze co kariera.. Moj manzel zaryty slovak, tiez jeho prva reakcia ked som otehotnela a vybavila jasle, ze ci som sa zblaznila a ja mu ze nie, len ucty platit treba a tak sla mala do jasliciek ako 5 mesacna, to som si vzala matersku, nieco som si pocas tehotenstva nadrobila plus dovolenka. Takze si urob podla vlastneho uvazenia a podla toho ci mas babatko kam dat. Nasej dcerke to nijako neublizilo, ale vidim ze v kolektive sa nestrati, taktiez je velmi samostatna, to jej dali jaslicky. Este je otazne ako je tato stranka vybavena na sk, kam take male dietatko odlozit, my mame firemne jasle a su fantasticky vybavene, o malu bolo dokonale postarane, a keby nieco, zavolali mi a do 5 minut som mohla byt tam.
A neboj s dietatom mozes robit vsetko ako predtym, len potrebujes trosku viac organizacie a casu a kam sa s dietatom neda, vzdy mozes najst niekoho kto ti drobca postrazi 😉
Drz sa vlastnych pocitov a rob ako to vyhovuje tebe, uvidis ked sa dietatko narodi

dai
23. okt 2017

@monikafialka neries toto vobec - fakt , ver , ze je to bezpredmetne aktualne... nevies ake dieta sa ti narodi - su deti pri ktorych okrem tej zmeny seba hlavne nepocitis nic ine - tiche, spinkajuce etc. ... potom su deti nenormalne narocne kde si naozaj do prace budes chodit oddychnut🙂 a deti kde nastane zmena - ale ona pojde naozaj ruka v ruke so zmenou tvojou... to uz v tehotenstve mamy citia ako sa menia,priroda to tak zariadila ze tie hormony mamu na starostlivost o dieta niekde pripravia...
ja som napr. mala pomoc len muza, akurat upratovat mi chodila pani - moje prve totiz patrilo medzi tie mimoriadne narocne🙂 pri druhom som uz v pohode zvladala vsetko sama kedze to zase medzi tie kludnejsie🙂 ono zial toto nenaplanujes, ber to tak ze do zivota ti pribudne dalsia osoba a naozaj ten prvy rok je zavisla od teba...a potom ta stale bude potrebovat - ale ty to nebudes citit ako okovu ( ak teda vas vztah s partnerom bude dobry ), skor ako obohatenie😉 nove pocity, uplne iny rozmer dostanu veci, velakrat sa budes moct vratit do svojho detstva - vela voni, chuti , vela spomienok🙂 a vela pochopis zo svojho detstva...
ci budes separovana bude opat zavisiet od teba - my sme normalne robili vecierky - vacsinou u nas doma, aby som bola pri detoch ... mali sme pani co nam vedela prist na 2-3 hodiny povarovat dietatko vecer - aby sme mohli aj sami vybehnut na veceru , zatancovat si - vsetko ako si zariadis... mozno ten pocit vobec mat nebudes a budes stastna ze mozes byt doma - aj tak sa cela situacia moze vyvinut...

@babulkomale jej prispevok som likla lebo pise rozumne🙂 aj ked tu vetu so skreckami si mohla odpustit🙂 precitaj si svoj prvy prispevok a teda ak si taka empaticka matka ako sa popisujes - predstav si ze tvoja dcera ma podobne iracionalne obavy ako tato pisatelka a nejaka premudrela matka jej napise nieco take - tiez by ti to prislo ako fajn prispevok? ani trosku agresivny?🙂

svetlana35
23. okt 2017

@monikafialka ja planujem pol roka byt doma na MD. Potom do prace, ak malý bude zdravy.

elizita
23. okt 2017

Nehnevaj sa, ale ty si zrejme zaspala dobu. Toto storocie ponuka nielen skolky od 3 rokov, ale aj jasle, aj sukromne jasle, opatrovatelky, materske centra, ihriska, kruzky a sportove aktivity pomaly od 3 mesiacov. Ten kto v dnesnej dobe sedi na materskej doma na zadku to tak zrejme chce a vyhovuje mu to tak. Na vlastny zivot zabudni. Od narodenia sa budes musiet riadit aj dietatom nielen svojimi potrebami, ci sa ti to paci lebo nie. Uz to bude vas zivot, nie tvoj. Tak si to dobre premysli. Cele to budes vidiet inak ako ked sa ti narodi. Ja pracujem na polovicny uvazok od malej 1 roka. Bola mi s nou babka, neskor som pridala 1 den v sukromnej skolke. Tie dni co som bola doma, sme mali program od rana do vecera, nebol cas nudit sa. Nie raz som do 10 vecer stala nad hrncami, aby sme dalsi den vsetko v pohode postihali a mali aj co jest. Ked si vies veci naplanovat, budes mat aj popratane, navarene aj budes oclovecena a kavicku si s kamoskou vypijes.

monikafialka
autor
23. okt 2017

A Vasi manzelia su ok ked im poviete ze chcete byt len tak kratko? Aj ked prinutit nemoze nikto nikoho, u mna je to jasne ze 3 roky by som nedala s mojou povahou. Takze verim ze to pochopi-bude chciet aby som bola stastna.

monikafialka
autor
23. okt 2017

A kojit ak by som kojila nemusim nejako dlho? Kolko najmenej je potrebne? Aby nebolo aj z tohto dovodu na mne casovo zavisle babatko. Dakujem🌷

svetlana35
23. okt 2017

@monikafialka a preco by manzel s tym nemal byt ok? Ved rodinny rozpocet sa navysi 🙂.

svetlana35
23. okt 2017

@monikafialka ja som kojila 2 týždne, potom mi mlieko odislo.

lucinocka
23. okt 2017

@monikafialka ja myslim, ze na dieta vobec nesi pripravena este, lebo hladas len dovody, aby ta vobec neobmedzovalo v tvojom sucasnom zivote...a takto zena realne tuziaca po dietati vobec nepremysla... ja by som na tvojom mieste , deti este nerobila

dai
23. okt 2017

@monikafialka ty si sa este s muzom o tom vobec nerozpravala?
joj, nato ze mas cez 30 tak riesis tieto otazky nejak od konca... ved hadam prave muz je clovek s ktorym sa ako prvym o tom porozpravam, a teda celkovo by som povedala ze toto patri do otazok ktore by som s nim riesila hned ako viem ze je medzi nami nieco vazne a planujem s nim rodinu☹
naco ti bude vediet ako nato reagovali ini muzi, ked dolezite je ako bude nato reagovat tvoj? su muzi co vyslovene tu putku domacu hladaju a nielen ze privitaju aby bola zena 3 roky doma, dokonca niektore aj nutia... su muzi ktori zase hladaju aktivne a zena by sa im pomaly znechutila keby sa zmenila... a potom vacsina su normalni ze sa prisposobuju zmenam ktore zivot prinasa:-/ aky je tvoj vies hadam sama - najjednoduchsie sa ho spytat🙂
a kojit mozes kolko chces - odporuca sa 6 mesiacov, tu na konovi najdes kopu mam ktore nekojili vobec a kopu ktore koja aj v 3och rokoch... ak chces kojit a chces mat aj volnost mozes stale aj odsat mlieko a nechat v chladnicke...

malasandrika
23. okt 2017

@monikafialka Vidím, že tiež nie si veľmi materinský typ 😄 Mňa teda materstvo prvé mesiace prevalcovalo tak, že som myslela aspoň 3x že vyskočím z okna. Dokola to isté - plienky, dojčenie, plač. Bola som zvyknutá mať čas pre seba a na seba, domácnosť vždy bola tip top (mám chorobne rada poriadok) a zrazu to bolo preč - bordel, ja som sa cítila zle po pôrode, malá bola zo mňa stále nervózna. Zvykla som si, naučila som sa si ukradnúť čas pre seba, dala som sa dokopy. Teraz má malá 10 mesiacov a môžem povedať, že okrem nočného dojčenia sa to všetko dalo prežiť bez väčších strát 😄

janickacrazy
23. okt 2017

@monikafialka No ked píšeš, že chceš len malú zmenu, tak ešte pár rokov počkaj, lebo dieťa je veľká zmena, či sa ti to páči alebo nie. Deti sú rozne, ak budeš mať šťastie, tak sa ti narodí dobré a pokojné bábo, ktoré bude vačšinu dna spať a ty budeš namaľovaná, upravená, stihneš aj navariť aj ísť na kávičku alebo kedkoľvek inde. No je tu aj druhá možnosť, sú aj deti uplakané, nervozne, majú reflux, koliky, neznášajú zmeny, potrebujú režim, prípadne majú nejaké alergie alebo iné zdravotné problémy. Pri takom dieťati je to ťažšie a je fajn, pokiaľ ti má kto pomocť. No aké sa ti narodí, to nikto nevie, takže loteria. Ja som zažila obe možnosti a poviem ti je to veľký rozdiel. Takže ja tolerujem aj strapaté matky v teplákoch. 😂

monikafialka
autor
23. okt 2017

@dai
Velmi o tom nerozpravam, iba tak niekedy spomeniem ked je rec o takych veciach. Napr. Ze by som na MD 3 roky urcite nebola. Bol ticho a potom uz sme sa o tom nebavili takze asi akceptuje a aj ako inak ved prinutit sa neda k nicomu. Je to moje rozhodnutie.

monikafialka
autor
23. okt 2017

@malasandrika
Si ma rozosmiala🙂 a kedy si vies a ako ten cas uchmatnut? Ako to prosim robis nech nam nejaku predstavu na upokojenie mojich obav🙏🙂dakujem🌹

mandala77
23. okt 2017

@monikafialka Ty skutočne túžiš po dieťati? Alebo skôr muž túži? A Ty to berieš len ako odfajknutie si niečoho, čo sa v živote od ženy očakáva? Byť matkou znamená obetovať sa - rada a s láskou. Nie, že ja chcem mať taký a taký život a to dieťa sa tomu musí prispôsobiť. Najlepšie rodiť cisárskym, nekojiť, nájsť si opatrovateľku a venovať sa sebe. Aby som zo svojho štandardu nepoľavila.
Mne príde, že dieťa by Ti bolo len na príťaž. Bez urážky. Mať dieťa, len preto aby som mala dieťa a ešte ho ani nemám a riešiť, ako by mi čo najmenej zavadzalo, aby neobmedzovalo život, na aký som zvyknutá, to radšej zostaň bez detí. Nehnevaj sa, ale Ty nie si zrelá byť matkou.

babulkomale
23. okt 2017

@dai mne pride velmi agresivne ( alebo teda bezcitne, necitlive, surove) sa este pred otehotnenim zaujimat, ako co najrychlejsie dieta odlozit a bezat medzi kolegov.
Preto som reagovala tak ako som reagovala. Plus kludne si pripocitaj tehotenske hormony 😉
Myslim ze v dalsich konentoch sme sa so zakladatelkou pochopili, ona nie je bezcitna, len ma v okoli pre mna uplne blbe modely zien na RD 😀
Snad sa mi podarilo vnuknut jej aj inu predstavu, ako to moze vyzerat.

elizita
23. okt 2017

@monikafialka ked chces minimalizovat zmeny v zivote po narodeni tak by si ani kojit nemala zacat 🙂 lebo ta to s takymto postojom bude zrejme obtazovat a takisto aj neskor odstavovanie.. nie kazdemu sa dieta odstavi same.. ked bude na flaske tak ho nakrmi aj muz alebo aupair... a ty sa mozes zatedy fintit.. nehnevaj sa, ale s takymito otazkami a pochybnostami v takom veku... vazne pre teba bude najvhodnejsia akvariova rybicka..

elizita
23. okt 2017

@mandala77 presne si vystihla moje pocity z toho co zakladatelka pise...

dai
23. okt 2017

@monikafialka tak by bolo hadam na case normalne tu temu otvorit - ako si ty veci predstavujes, ako on - nech mate v tom jasno... cas pre seba si najdes pri dietati lahko - treba ho len poriadne organizovat a pripustit ze dieta nezomrie ked bude 2 minuty pod dohladom niekoho ineho ako vlastnej matky, dokonca ho to vacsinou aj obohati🙂 ( co tu niektore mamy asi tazko budu akceptovat podla toho ako pisu🙂)

@babulkomale tak je to jej aktualny pocit - ako som pisala, dokazem pochopit kedze som mala podobny - nemyslim si ze aktualne som horsia matka ako tie co po nicom inom v zivote netuzili ako rodit🙂 pripadne som dokonca presvedcena ze vela zien sa do jej pocitov nedokaze ani len vzit kedze zial vacsina nikdy nezazila pocit ze by sa im v praci darilo a naozaj by ich praca bavila... vidim ze mnohe vidia materstvo skor ako unik od nudnej prace ktora ich nenaplna aj ked na konovi to jasne ze balia do kvetnatych reci o svojom materskom cite (a jasne ze sa ani netahaju naspat do tejto prace a najradsej by uz boli doma cely zivot - dieta pritom je len prostriedok nie dovod🙂)
som tehotna rovnako ako ty 🙂 mame termin ten isty mesiac, podla toho co pozeram asi aj podobne dni😉 preto mozno mne prisiel prave ten tvoj prispevok agresivny - pisem, ten prvy... tie dalsie uz v pohode😉

monikafialka
autor
23. okt 2017

@mandala77
Este netuzim, zatial mam len take zablesky sem tam ze by sa mi to a to pacilo. Pacia sa mi male deti, maju ma radi a ja ich. Nie vsetky ale sem tam mam pekne pocity a zazitky. No man aj vela obav, tak sa snazim sa ich zbavit vnesenim svetla do tej tmy, a skusenejsi pripadne dokori alebo psycholog mi snad pomozu s vecami ktore s partnerom neviem vyriesit ale musim asi v sebe. Ak to necham tak tak podla mna ostanem bezdetna a to by sme asi s partnerom nechceli🌹 z tohto dovodu to riesim, pod tymi strachmi a obavami sa mozno potom vykluje len radost a bytie bez obav.

malasandrika
23. okt 2017

@monikafialka základ je vedieť ako k tomu pristupuje partner/manžel. A či niekto z rodiny je tiež ochotný pomôcť. Môj veľa pracuje veľa a v zahraničí, takže ho nechávam vyspať. Všetky moje aktivity (kaderníčku, kávičky bez malej, lekárov) oznamujem dopredu a on sa našťastie postará. Pokiaľ som iba dojčila, bol to masaker, malá nechcela moje mlieko z mrazáka ani umelé čo bolo doma, takže som nemohla byť dlho preč alebo mi ju nosil napr. ku kaderníčke. Teraz už je príkrmy, tak môžem zmiznúť aj na 4 hodiny 😄 Na materstvo sa podľa mňa nedá pripraviť, ja som mala sny ako budem dojčiť mesiac, malá bude spať v postielke, budem večne upravená a sú dni, kedy ešte večer mám na sebe pyžamo a som rada, že žijem 😄