Chcem byť čo najmenej na materskej
Prosim je tu este niekto kto bol alebo chce ako ja byt co najkratsie na materskej? Pre mna je aj predstava 1 roka doma hrozna, chcem chodit do prace a medzi ludi. Ako dlho ste boli a kde ste prosim davali dieta? Su nejake jasle v takom veku prosim? Dakujem
@jana_eyre
Preto ho stale nename lebo cakame na mna. Bo ja s tymito obavami ak ostanem a mam ich hodne tak sa mi ti nezmeni preto chcem k tomu pristupit zodpovedne a poriesit si dusu pripadne si urobit predstavu ako by som mohla veci robit a vyriesit aby som sa tak nebala.
@monikafialka No, už čítam, že sa do teba pustili 🙂 Neboj, aj pri dieťati sa dá veľa postíhať. Tiež nepatrím k maminám, ktoré kočíkujú vonku vo vyťahaných teplákoch 🙂 Keď malý spí (a to mi spí krásne aj 4 hoďky) mám čas aj na seba, tiež porobiť poriadky aj v domácnosti, ale aj napísať čo-to do práce... aby som nevypadla z cviku 🙂 Najlepšie je, ako ti to už niektoré radili, počkať, kým sa ti bábo narodí a neriešiť to dopredu. Určite to nebude katastrofa... sú mamy, pre ktoré sú deti jediným zmyslom života, ale sú aj ženy - mamy, ktoré majú v živote aj iné ciele. Ani jeden, ani druhý prístup nie je zlý. Každý nech sa zariadi podľa seba.
Pardon bo malo byt lebo😉
@monikafialka no chapem tvoje pocity, len si uvedom, ze uz nie si len TY. Uz nie e len to, ze TY chces byt medzi ludmi a v praci. A cas NIKDY nevratis, aby si si to znovu mohla "uzit".
Ale k otazke, mala mi isla do kolektivu az v 1,5roku. Sukromne jasle kde sme boli mali aj 7 mesacne dvojicky, ale to bol OTRAS. Jednak nevenoval as im nik, pripade potom sa nik nevenoval vacsim, lebo povedzme si rpavdu 7 mesacne sa ziadym aktivitam deti 1,5 + roka nevedia venovat. Z tych jasiel sme odisli rychlo, chorobnost otrasna, hygiena nula bodov. V dalsom kolektive bolo super, tych 1,5 rok bol minimum, a teda tie deti sa mali paradne Ja som na MD vlastne nebola, pracva som cely cas z domu, ked bolo treba zobrala som aj malu a zaujimave, ze som vsetko stihala,ani doma nebol bordel a aj ja som bola namalovana a ucesana a DOKONCA som mala aj velmi vazne zdravotne problemy. Cize to ako kto stiha je skor od nastavenia sa, a na tom som pracovala vlastne uz v porodnici. Od 1,5 roka uz som pracovala, ale s to chorbnostou treba ratat. Na full time niekde byt zamestatny je dost o drzku, hlavne pre zamestnavatela, resp. doma sa musite potom zariadit ako s OCRkami... NO a ak potrebujes robit skor, nebyt doma, tak nejaku opatrovatelku ti odporucam, alebo ak je moznost babku. Skutocne starostlivost o niekolkomesacne deti v jasliach je OTRASNA. Ja by som tam dieta nenechala a zbytocne nachytaju taketo malicke kopec chorob.. A ak sme v rovine vymysania a dieta este nemas, tak vydrz. Tvoje nazory a priority sa razom zmenia... Neviem z kade mas, ze s dietatm musis byt doma :D ani to ze sa budes nudit,alebo sa nebodaj zblaznis, maminy maju kopec aktvit, len nemozes dostat paniku, veci treba zorganizoavt a ide to . Ak to beries ako kratku etapu zivota tvojho milovaneho dietata, a nie trest, tak nemas nad cim ani rozmyslat a obavat. Proste budes s nim, kolko bude treba, ak bude v pohode a kludne tak mozes robit aj popri. Stihnes vsetko. AK nie prisposbis sa a ked to bude mozne pojde do kolektivu, podla moznosti ake mate vo vasom okoli....
@monikafialka Suhlasim s tymi,co pisali-ked uz musis,tak radsej opatrovatelku.
Ja som bola doma spolu 5r. (dve deti) a pri povahe mojej malej mozem.povedat,ze len 3r.bolo malo,jej by stacilo ist do kolektivu az teraz,ked ma 5,5r. Spolocnost deti nikdy nevyhladavala, dlho sa s nimi nechcela hrat.. Vzdy si sice nasla kamosky,ale..
Uvidis.. Kamoska dala.polrocneho do jasli (musela kvoli hypoteke). S druhym je zatial doma stale a viacere su take,ze aj daju,no vratia sa a su aspon do roku a pol.
Ja som sa na rodicovskej teda osamela necitila, venovala som sa dietatu a domacnosti,po tych stresoch a nervoch pre mna.fajn, neskor obom detom,uzili sme si,kopec znamych,kamosiek... A ked boli tazsiz dni - no.. Horsie je to teraz v praci.. Skor teraz sa citim osamela teraz..
@dai
vies co je zaujimave, ze ja som nikdy "netuzila rodit" :D
dokonca som sa bala a nechcela od istej doby vobec deti, aj zo zdr.dovodov.
Praca ma naplnala a chodila som tam s usmevom, aj ked to bola praca s ludmi.
Az ked prisiel ten spravny clovek, co rodinu chcel a vedel pre to aj nieco urobit, tak som musela trosku popracovat na svojich obavach a dat sa dokopy.
Takze ja chapem napr. zeny co vobec deti nechcu, pokial si potom netrieskaju hlavu a su s tym v poho aj patdesiatke, spokojne, beriem.
Desive pre mna je, ked zena deti ma a potom zisti ze ich nema az tak rada alebo napr. chcela dve a tretie je nechcene a je to vidiet aj citit 😒
Ale ked niekto akoze by aj chcel, ale riesi, ako by to co najmenej zasiahl do jeho zivota, lebo nepochopil ze dieta nieze zasuahne ale prevrati vsetko naopak, apson na nejaky cas urcite, tak to nepochopim. Ale som zmierena ze nemusim chapat vsetko.
Ja som stretla aj VS vzdelane zeny po 30-tke, ktore sa mi zverili z predstavou co mali o materstve, ze dieta daju spat ako babiku a "porobia si", alebo ze parmesacne sa "samo prehra"...no ja som valila oci ako taniere, ze kde toto vzali. Ci nemali kamosky, rodinu, kde by videli ze vacsina malinkych proste potrebuje pozornost a opateru stale.
@monikafialka ja som sa do prace chcela vratit tiez skor, ale nechcela som to nejako hrotit, nakoniec som bola doma pocas MD a este do maleho 9 mesiaca na RD. Potom si na pol roka vyskusal matersku otecko a ja som sla do prace, vsetci traja sme boli spokojni, maly je ale mimoriadne spolocenske dieta, jasle by zvladol uz aj skor, ale jeho imunita mozno nie. Inak moj drahy teraz kade chodi, tade kazdemu odporuca, aby aj chlap zostal doma s dietatom 😀 obaja sme si to uzili, a mozno si to cele o nejake dva tri roky zopakujeme.
@monikafialka ak Ty netúžiš a on túži po dieťati, to je jedna z vecí, ktoré si treba ujasniť na začiatku vzťahu. Lebo toto sa môže stať kameňom úrazu.
Záblesk, sem tam by sa mi to a to páčilo - to si, ako to tu bolo písané, radšej zadováž škrečka.
Buď cítiš, že chceš mať deti, alebo to necítiš. A ak cítiš, tak nefilozofuješ o tom. Príde mi z toho čo píšeš, že on tie deti chce a Ty sa snažíš tej situácii po svojom prispôsobiť a hľadáš návody ako to zvládnuť.
@monikafialka tak obavy su aj ked zena netuzi po nicom inom len po dietati.. Ja som mala obavy vzdy ako to bude..
Je fajn, ze nad tym premyslas, ale niekedy mozno netreba az tak analyzovat.. Ak si rozhodnuta dieta mat, tak konkretne veci je lepsie riesit az ked pridu.. Mam velmi vela kamaratok co su maminy.. A velmi malo z nich chodi neupravenych, ci sedia len doma a varia, kopu ich pracuje..
Je doba moznosti ako si clovek vyberie tak ma..
@babulkomale tie ženy sa iba nepohybovali v prostredí s deťmi. Ja som sa deťom vyhýbala celý život a prvé malé dieťa, ktoré som držala na rukách bola moja dcéra po pôrode
@dai neberiem.nazor nikomu....ano viem ze inde vo svete je to ine ako unas...a preto si nadovsetko vatim ze som mohla byt doma s detmi cely ten cas i ked ta minimalnu almuznu od statu....neviem si predstavit odist od malickeho dietata .....ale chapem ak niektore musia kvoli financiam....a to ze nevidis rozdiel v tom zeby boli deti lepsie milosrdnejsie ako inde vo svete...hm vec nazoru.....vsade sa najdu take i take......
@babulkomale tak u mna sa tie stavy striedali🙂 mala som obdobie velmi mlada kedy som po dietati tuzila, ale moj muz nebol ready, potom on tuzil a ja som mala pocit ze nie som ready - prave kvoli tej praci ktora zrazu ma strasne naplnala - potom sme sa dohodli ze uvidime - a teda uvideli sme ze to islo strasne rychlo🙂 a tym padom tie moje obavy nestihli byt odstranene... narodenin dietatka sa ale vsetko zmenilo...
inak ja som naozaj nemala nikoho v mojom okoli kde by som mohla vidiet co mat male dieta znamena - moja mamina rodila velmi mlada, cize sme boli najstarsi z bratrancov a sesternic a zas nie tak stary aby sme vnimali tych ostatnych ako deti🙂 a deti sme tym padom tiez mali niekde ako prvy, ziaden drobizg v nasom okoli ( hlavne teda nie v tom kde sme sa pohybovali...)
ja radsej ine mamy neriesim - ani ja nerozumiem ako niekto po dvoch moze nemat rad tretie ci ist na potrat - hlavne teda ak tie mamy po detoch tuzili - ale je to ich zivot, nesudim☹
podla mna nikto kto naozaj nema realnu skusenost napr. so surodencom kde pomahal vychovavat, ci nejakym velmi blizkym clovekom ktory mal male dieta, nema sajnu ako dieta zmeni zivot a preto je aj bezpredmetne to niekomu vykladat - kazdeho skusenost bude aj tak ina ( bude zavisiet od jeho partnera, konkretneho nadstavenia, zivotnej situacie, osobnosti jeho ako aj dietatka etc. ) - natom ale ze je to zmena velka sa ale asi zhodneme😉
@mandala77 vidis a mozno nakoniec z nej bude lepsia matka ako z tych co po detoch cely zivot tuzili, situaciu si zidealizovali a nasledne sa skaredo zobudia🙂
@majkat1 no, ako pises - deti su take aj take - je jedno ci mama isla do prace alebo bola s nimi doma - cize asi tie hlavne premenne budu predsa len v niecom inom 😉
@monikafialka : pozri sa na to takto, pôjdeš na materskú ktorá trvá cca 34tyzdnov a za ten čas určite zistíš či chceš ísť spat do práce alebo pokracovat v rodicovskej. Vsetko ma svoje pre a proti, su dobre dni a su horšie dni. Keď sa bojíš byť celý deň doma s dietatom tak su rôzne zdruzenia,kurzi kam môžte chodit, malé sa pohra s deťmi a ty budes v kontakte s inymi matkami. (Ja som napríklad chodila plávať s malou). Poprípade ak máš tu moznost dohodnúť sa so zamestnávateľom že by si chodila na 2-3 dni do prace tak chod, je to lepsie ako sedieť doma pri čom by si len trpela a zároveň zvyšných 4-5dni (2z toho vikendove) by si bola plne s dietatom takze by nebolo ani ono ukratene o tvoju spolocnost a možno by malo aj spokojnejsiu mamu.
Pred 29rokmi bola materska len rok a potom šup do prace, a tie deti to prežili vsetky v zdravi;)
A že s malim dietatom sa nedá nikam ísť? Dá sa, len je to trocha zložitejšie a vyžaduje to viac priprav A pevné nervy🙂
A to všetko ti vravim ako matka čo zostava doma 5rokov (1,5rocna dcéra a v januári druhy prirastok) a tiež mám chuť ísť občas spat do roboty, no keď si spomeniem čo ma tam čaká tak si to aj rozmyslim, minule som mala toho dosť a keď dosiel priatel domov tak som za sebou zabuchla dvere nechala mu dieťa a išla sa prejst so psom. Vrátila som sa kľudna, oddychnuta a mohla som sa ísť s nimi hrat🙂
@babulkomale No možno sa čuduješ, ale sú aj také deti, ktoré nevyžadujú veľa pozornosti a naozaj sa prehrajú samé aj pármesačné. Moje tretie dieťa je také. Najviac voľného času som pri nom mala, ked mal tak 2-4 mesiace, lebo veľa spával cez den pekne v postieľke a aj ked nespal, tak bol ticho, stačilo mu dať jednu hračku a kukal na nu aj 2 hodiny. Teraz, ked má 2 roky, tak vyžaduje oveľa viac mojho času ako vtedy. A to mi každý hovorí, už je dobre, už je vačší, no pre mna teda to bolo lepšie, ked bol malý. 😀
@janickacrazy ja tiez presne tak 🙂))) cim vacsia tym vaic sa venujeme.. ked som to videla, bola som rada ze je v super kolektive.
@babulkomale Uplne si to vystihla !!!!
@janickacrazy to je uplne v poriadku, ale dotycna, o ktorej som pisala, mala bezne dieta, co sa neprehralo stvormesacne a ona bola z toho na prasky ze kojenec si vyzaduje pozornost, a dokonca sa budi s placom zo spanku obcas 🙂
@monikafialka Dieta je ten najkrajsi dar, nedokazem si predstavit, ze by som ho opustila a prisla o vsetky krasne veci s nim. Rast zubkov, prve kroky, prve slovo alebo kazda ina drobnost, Ked ostanes tehotna, zacnes vnimat veci inak. Kazdy pohyb v tvojom brusku, ci kopanec a nakoniec, ked sa narodi, tak stratis rec. Jeho rucicky, nozicky, kojenie, jeho usmev, moj ma uz 1 rok, ale stale ho povazujem za malinke babo. Nedokazem si predstavit, ze by som ho dala niekde inde.
neviem si predstaviť, že by som bola tak krátko doma. nepoviem, niektoré ženy takéto odlúčenie ťažko znášajú. no treba si uvedomiť, že to na niektoré deti môže zle vplývať. pokiaľ mamička na materskej chodí do nejakých centrier s deťmi, na prechádzky s inými mamičkami, tak sa predsa nemôže cítiť nejako odstrčená
@monikafialka nakoniec sama uvidos,ako to bude..
Kazdeho naplna nieco ine.. Ja som napr. Rada,ze nemusim denno-denne kostymceky, pekne sa obleciem vtedy,ked ja chcem,ibak v pohode rifle a skor taky trosku pubertalny sttl alebo ako to nazvat.
A aj pocas MD som sa vzdy pekne obliekla (dokocna aj namalovala,co ja malokedy -lebo mi vadia odlixovace alebo co,prosto ma 3dni bolia oci potom) cez vikend a bolo. Ja som vymyslala vselico s detmi,aj ohladne och stravy,aby bolo pestre a zdrave,co v skolkach zaruku nemam..
Ina je zas inak zrucna. Anajde sa v tych tvorivych cinnostiach, spravi si skolu a pod. Ja som na to nemala cas,lebo muz dlho robieva,nuz som aspon raz do tyzdna chodila cvicit,ked druhe dieta malo rok a prisli nasi postrazit.. Starsie vynechavalo spanok od 16m.,v 2r spal tak cca 2-4x do tyzdna,mladsie najskor kolikove,potom uz fajn.
Niekto si najde pracu na aspon maly uvazok.. Uvidis,ako bude,ked pride realita.
@zlaticko118 tak neviem,ci az v takom zdravia bez nasledkoc,ked si vsimnes,ze my " jaslickarska" generacia tie deti mame a bud pomaly extrem do 6r.posledneho dietata alebo zas sup rychlo tiez do jasiel,vsak aj my sme boli.
Ja som nastastie do jasiel chodila len kratko,potom uz az do skolyale viem,ze mama bola nestastna,ked segru davala ako 2r.do jasiel.. Moja mala je sama ten typ,co spolocnost deti(ludi) velmi nepotrebuje a sama v jasliach ci skolke (v skole si uz nejak casom.zvykla), skor trpela a nerada na to obdobie spomina.
Pri prvom syncekovi som tiez planovala navrat, ked bude mat maly rok, potom som to odlozila na 1,5 roka a nakoniec som musela uz nastupit do prace, ked mal 2 roky. V praci som nerobila nic ine, len som rozmyslala, co teraz robi, ci isiel spinkat, ci neplace a pod. Do jasliciek nechodil, bola s nim moja mamina. Ked ma prisli pozriet do prace, vzdy mi bolo luto a smutno, ze nie som s nim vonku ja. Ze toto mali byt "nase" roky. Raz mi mamina zavolala, ze maly velmi place, ze stale sa pyta na mamu...tak mi ho dala k telefonu a ked som pocula to jeho vzlykanie, tak mi srdce pukalo. Nebol to klasicky vzdorovity plac, ale taky, ked Vam niekto chyba... Nakoniec to nejako cele preslo, kedze som uz musela byt v praci, ale dodnes ma to mrzi a uz by som to neurobila. Teraz cakame druhe baby a budem doma cele tri roky. Uz si nenecham ujst to najkrajsie obdobie, pretoze deti ta aj vela naucia, ani o tom netusis. Ziadna ina bytost ti to neda, co ti dokaze dat tvoje dieta. Manzelovi som povedala, ze ak by ma to aj napadlo, nech ma doma zamkne a nepusti😎 Ved obdobie materstva zazije zena len parkrat v zivote. Toto je moja posledna MD, som o 7 rokov mudrejsia, zrelsia a urcite si tuto MD uzijem!
@monikafialka teraz az citam tvoju dalsiu otazku...nuz ak mas naozaj 30 rokov, tak niektore tvoje otazky ma dost prekvapuju... Odporucam nejaku vhodnu literaturu pre buducich rodicov, aby si vedela na co sa asi treba pripravit. AK vies po anglicky, Americania maju kopeeec skvelych knich o rodicovstve pisane velmi vtipnym sposobom...
To co teraz riesis nema vobec, ale vobec, ale vobec ZIADNY vyznam. Tehotenstvo, dieta, rodicovstvo nie je vec, ktora sa da naplanovat a pokial nie si jasnovidec tak ani predpokladat... to ti tu urcite napise kazda matka....
Kazde tehotenstvo, porod, rodicovstvo je individualna vec...po ceste mozu nastat rozne okolnosti, ktore ta postavia do pozoru a budes musiet vsetko to co si naplanovala, predpokladala radikalne zmenit... V kazdom pripade si musis uvedomit, ze ak sa chces pustit do rodicovstva musis ratat s nepredvidatelnymi okolnostami, ktore mozu nastat a ty im budes musiet celit... Ziadna z nas ti nevie poradit ake okolnosti to budu, lebo kazda z nas zije svoj zivot, ma svoje problemy a riesi situacie, ktore nastanu v jej zivote...
PS. Ja som bola len na materskej dovolenke 34 týždňov (to je zakladna doba ak si vydata a mas jedno dieta). Popritom som vsak cely cas robila na dohodu o vykonani prace, robila som z domu, tolko hodin kolko som chcela...moja praca mi to dovolovala. Potom som akoze nastupila do prace a opat som robila z domu tolko hodin kolko som chcela... Moje deti su relativne zdrave, nic vaznejsie som nemusela riesit...
Pridam druhy paradox...kamoska zistila, ze je tehotna. Cakala dvojicky, jednovajecne. Jedno sa vyzivovalo na ukor druheho. Rizikove tehu, operacia pocas tehotenstva, klud na lozku hned od operace do porodu v 34tt. Porod ako tak, jedno babetko 680g druhe 1 200g... Obidve babetka to zvladli, ale to jedno ma problem so srdieckom, uz ma za sebou niekolko operacii... Praca, to ako vyzera, co vsetko stiha a nestiha boli uplne, ale uplne vedlajsie...
Takze plany su jedna vec, realita druha....verim, ze aspon toto pochopis a trosku porozumies tomu co sa ti snazim vysvetlit....
A v kazdom pripade ti velmi doporucujem rozhovor s partnerom na temu dieta...
@monikafialka Kedze citam.odzadu - nie,necitila som sa odlozene.. Aj dieta som bola obcas ukazat v praci. Mua robil dlho,to fakt (aj robi),ale raz-2x do tyzdna prisla po praci mama,prvych 9 dni pracovnych po navrate somov mi pomahala takmer cely den (prvu sekciu som zle znasala),potom uz sama, maly nebol placlive dieta,len mal rad spolocnost. Ked mal cca 3m.,som oslovila mamicku z domu,co ma syna v rovnakom veku a uz sa to zacalo nabalovat. Kamaratstva a tak..
Anekecali sme len o plienkach a detoch. Rovnako doma svokrovci nadejni a muz,svokra este robila tiez,nua sa ma pytali na moje nazory,rozpravali o tom,co je u nich v praci a tak. So segrou tiez,vedrobila v tej istej firme,co ja,takze v obraze som bola.
Pre mna je to stereotyp teraz.. Vsetko je zrychlene,rano letiet do skolky,obcas do skoly,ked muz nemoze,poobede bud zabezpecit vyzdvihnutie deti,ak ja som na neskorjej smene alebo utekam ja.. No boli okolnosti a zrazu chodime domov kvoli tomu najskor o 17:15-17:30, ulohy a kadeco,casu je menej,omniho menej,pre mna zlata materska,kde som mala cas a ano,obcas aj pre seba-cvicenie ci aspon po nociach na ukor spanku na knihu. Pozor,moja praca je ok,mam ju rada,len uvitala by som kratsi uvazok a vyssi plat 🙂 v nasej celej situacii.
Presne tak, v zivote nastane tolko veci a zvratov.....Ja som vsak pochopila pocas materskej, ze dieta je cosi uzasne, nic podobne neexistuje a to som tiez bola typ zeny, ktora vraj odrodi, chvilu pobudne na MD a pojde rychlo naspat do prace, lebo co preboha budem doma robit. Ked si teraz pustame videa a pozerame fotky, tak sa mi vynori tolko situacii, ktore nas pocas spolocnych chvil robili stastnymi. Pre dieta je matka jediny fixny bod, ktory pozna a ktory mu dava istotu. To pochopi naozaj zena az vtedy, ked sa stane matkou. Urcite boli a su aj tazsie obdobia...preskakali sme tiez dost, od febrilnych krcov a následného ozivovania vlastného dietata.....az po pobyty v nemocnici....ale to vsetko cloveka len posilni a zmudri. Zena sa stava silnejsou a nas kazdy jeden tvrdsi zasah posunul vpred, aby sme lepsie chapali a rozumeli. Tym chcem povedat, ze tiez som sa nevedela dockat kedy pojdem naspat do prace, ale to bolo v obdobi, ked som len bola tehotna a nemala absolutne ziadnu predstavu o tom, co je vztah dieta - matka😘
@siska53 moje slova....teraz je to stereotyp...veru tak. Ranajky - skola - praca - zo skoly - ulohy - vecera...Ked vyjde cas, snazime sa ist na plavaren ( kruzky ma maly v skole ), alebo na vecernu prechadzku, pripadne si zakope s tatom futbal. A inak som nazoru, ze stres a stereotyp je do takej miery, do akej si ho clovek urobi.

A chces vobec dieta? Uz len mat ho je velka zmena.. Nie kazda zena musi byt zakonite matkou, ak nou ale bude planovane, mala by to dieta chciet najma ona..