icon

Čo po materskej?

jezica
22. aug 2017

Ahojte maminy.otazocka.
12.9.mi konci md,som zamestnana,ale davam vypoved.mam 15 dni dovolenky,ktoru chcem vycerpat,cize vypoved by bola k 30.9.teraz k tej otazocke,ked mi skonci md,mam ist na nejaky urad,alebo az ked vyberiem dovolenku.ak ano tak kam,lebo som z toho zmatena 😂😊😁vdaka za kazdu odpoved,pekny dnik

dasiacik
22. aug 2017

@zalka No,jo 😐 Dakujem.Este by som sa chcela spytat.Ziskala by som nieco tym,ze na RD by ten posledny polrok (rozumej ked syn bude mat 2,5roka) isiel muz?

zalka
22. aug 2017

@dasiacik nie vôbec nič ... ak by si ukončila dnes alebo k 31.8.17 PP tak by sa ti rátala podpora zô obdobia 1.9.15 - 31.8.17 .. čiže si na tom istom ...

dasiacik
22. aug 2017

@zalka Ale,muz by mal lepsie,nie?Keby popritom pracuje.

zalka
22. aug 2017

@dasiacik no áno mali by ste RP čo máte i teraz a aj podporu tvoju ... o tú podporu by ste mali vyšší mesačný príjem

dasiacik
22. aug 2017

@zalka
Tak predsa cosi ☺

dasiacik
22. aug 2017

@zalka Prepac,ze som taka otravna,ale este posledna vec.Keby teda muz ide na tu RD,ja musim dat v praci vypoved,vsak?K tomu datumu ako sa prepise RD na manzela.

zalka
22. aug 2017

@dasiacik no áno ak chceš podporu tak musíš skončiť PP ... a RP sa dá prepísať k prvému v mesiaci, čiže ak tvoj PP skončí 31.8.17 a muž požiada o RP od 1.9.17 tak ty ideš do 7.9.17 na UP sa zaevidovať

jezica
autor
22. aug 2017

A este jedna otazka,manzel moze brat rodicak aj ked je podnikatel?

evittam
22. aug 2017

@jezica Ano.

dasiacik
23. aug 2017

@zalka Ahoj.S muzom sme to vcera doma preberali.Chcem sa este spytat-ked by muz zostal toho pol roka na MD do synovych 3rokov,ja musim byt v tom case evidovana na urade prace.To mi je jasne.Ale,ked skonci muzovi ta MD,mozem sa vratit na neplatenu rodicovsku s tym synom?

zalka
23. aug 2017

@dasiacik môžeš sa vrátiť, ale potom si muž na teba nebude môcť uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane ... tj. nevrátia mu daň

dasiacik
23. aug 2017

@zalka To nieje take strasne,ci?Ide o to,ze 3rocne deti do skolky nedavam,takze si to potrebujem nejako poriesit.Natiahnut cas.Pri prvom synovi to bolo jednoduche,kedze sa mi pocas RD s nim narodil druhy syn.Boli sme spolu vsetci doma.

zalka
23. aug 2017

@dasiacik no je to za rok 19% z 3803,33e ak by si celý rok nerobila a nemala príjem .. tj. ide o sumu na dani v max. výške 722,63eur ... musíš zvážiť sama.

dasiacik
23. aug 2017

@zalka No,ja by som bola doma na tej neplatenej trebars len do februara dalsieho roku.A potom by som isla na urad prace.A spatne dozadu 2roky by tam uz ten polovicny uvazok nebol.A tym padom by som uz mala narok na tu najvyssiu moznu podporu?Spekulujem,ja viem 😀 Ale,chcem vyuzit to,ze si taka rozhladena a ochotna.Dakujem.

zaba9
23. aug 2017

No skusim prispiet i ja,aj ked mam s vybavovanim este cas. Teraz mi skoncila MD, prechadzam na rodicak. Pred MD som bola evidovana na UP,mala som aj DNP,z ktorého mi bola ratana materska.. Ked po ukonceni rodicovskeho nastupim opat na UP,dostanem neaku podporu? Mozem pocas RD chodit par dni v mesiaci na brigadu,alebo by som si tym nieco pokazila? Myslim vysku podpory.

evittam
23. aug 2017

@zaba9 DNP trva? Narok na podporu ak splnas podmienky mas do roku od skončenia PP alebo teda poistenia.

zalka
23. aug 2017

@dasiacik vlastne čiste teoreticky ale nie .. lebo ty tam stále budeš mať ten polovičný ..
akurát .. no pošlem IP

zaba9
23. aug 2017

@evittam no skoncenim MD som ho zrusila. Tak mi bolo poradene,aby som ho nemusela platit pocas RD. Urobila som zle??

evittam
23. aug 2017

@zaba9 Co sa tyka podpory tak ako som napisala-ak splnas podmienky nároku tak mas nárok do roka od skončenia poistenia. Nie je mozne poberat podporu aj RP-cize RP poziadat na otca dietata. Pracovat mozes-max.40dni za rok a max.do vysky cca 145Eur. Inak ta vyradia.

majusqa77
23. aug 2017

@evittam max uz je okolo 198 eur

veroniak12
23. aug 2017

@evittam a nie je s tym moc papierovaciek? neviem preco ale stale mam nejaky zly pocit z tejto slovenskej birokracie ☹

evittam
23. aug 2017

@majusqa77 Aha. Dik. Nevedela som.😉

zaba9
23. aug 2017

@evittam aha,dakujem. To som ani nechcela poberat vsetko naraz. Len po skonceni RD sa nemam kam vratit do prace,tak zistujem ake by som mala moznosti,aby som pripadne vyuzila aj to DNP co bolo.

evittam
23. aug 2017

@veroniak12 S čím?

evittam
23. aug 2017

@zaba9 A tvoj PP trva?

dasiacik
23. aug 2017

@zalka Dakujem,ale z toho som uplny vol.Ja tieto terminy vobec neovladam,nevyznam sa v tom,pokial mi to niekto po lopate nevysvetli.

zaba9
23. aug 2017

@evittam nie. nemam PP.

veroniak12
23. aug 2017

@evittam RP poziadat na otca a pre seba si vybavit podporu do tych cca 200EUR...

evittam
23. aug 2017

@veroniak12 Neviem kde si prisla k tej sume, ale mevad

evittam
23. aug 2017

@veroniak12 ...ale nevadi. Btw.ked chces tomuto statu nechať polročnú podporu to je len a len tvoja vec.