icon

Čo po materskej?

jezica
22. aug 2017

Ahojte maminy.otazocka.
12.9.mi konci md,som zamestnana,ale davam vypoved.mam 15 dni dovolenky,ktoru chcem vycerpat,cize vypoved by bola k 30.9.teraz k tej otazocke,ked mi skonci md,mam ist na nejaky urad,alebo az ked vyberiem dovolenku.ak ano tak kam,lebo som z toho zmatena 😂😊😁vdaka za kazdu odpoved,pekny dnik

evittam
23. aug 2017

@zaba9 No tak potom neviem ako chces po RD vyuzit DNP, ktore si už zrušila.

zalka
23. aug 2017

@dasiacik a čomu nerozumieš?

majusqa77
23. aug 2017

@dasiacik pri subehu dohoda a TPP som dostala odpoved zo socialky:

Za predpokladu, že súbežne s ukončením rodičovskej dovolenky ukončíte aj oba pracovné pomery, Sociálna poisťovňa bude porovnávať, aká výška dávky v nezamestnanosti by bola určená z vymeriavacích základov dosahovaných z pracovného pomeru v období počas rodičovskej dovolenky, a aká výška dávky v nezamestnanosti by bola určená z obdobia pred nástupom na rodičovskú dovolenku. Dávka v nezamestnanosti bude následne vypočítaná z vyššieho denného vymeriavacieho základu. Podotýkame, že vyššie uvedené platí len v prípade, ak v rozhodujúcom období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bude len obdobie prerušenia poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a vymeriavací základ bude dosiahnutý len z druhého pracovného pomeru. Do rozhodujúceho obdobia dvoch rokov teda nesmie zasahovať ani materská dovolenka.

Za predpokladu, že po ukončení rodičovskej dovolenky Vám druhý pracovný pomer bude ešte trvať a tento potom ukončíte, tak dávka v nezamestnanosti sa určí z tohto pracovného pomeru.

neviem, ako to zoberu pri dvoch TPP.. ..podla mna by to nemalo zohravat ulohu. v kazdom pripade, daj potom pls info aj na mna, ako si dopadla...

dasiacik
23. aug 2017

@zalka Ja som z toho pochopila,ze do tych dvoch rokov spatne,z ktorych sa pocita vyska podpory sa nezahrna obdobie neplatenej rodicovskej...Dobre tomu rozumiem?

dasiacik
23. aug 2017

@majusqa77 Ale,ja mam ten druhy pracovny pomer uz od januara ukonceny.Dala som vypoved.

zalka
23. aug 2017

@dasiacik no a počas RD by si mala dať výpoved aj v tom prvom PP ak to čo poslala SP chápem správne, tj. nemôžeš čerpať dovolenku, musíš skončiť najneskôr PP v den kedy má tvoje dieťa tri roky . A podla vyjadrenia SP by ti mali podporu v takom prípade vyrátať z platu pred MD ...

majusqa77
23. aug 2017

@zalka toto podla mna bude urcite. ale mna zmiatol ten dalsi odstavec, ze ak sa skonci druhy PP po skonceni RD, ze sa bude iba z toho...

zalka
23. aug 2017

@majusqa77 no to je jasné, lebo napr. ak končí RD 20.9. a PP skončí 21.9. tak SP už nemôže vyrátať podporu z platu pred MD nakoľko sa obnovilo poistenie z ktorého bola vyplácaná MD, a z ktorého sa bolo na RD ... tým pádom podporu vyráta zo všetkých platov od 22.9.15-21.9.17 . ... už neprihliada na plat pred MD

Kdežto ak by skončil PP k 20.9. tak SP vypočíta podporu z obdobia od 21.9.15-20.9.17 .. tj. ten skrátený úväzok
a porovná ju v zmysle zákona s možnou podporou, ktorá by vznikla z platu pred MD ... a vyplatí tú vyššiu

Ale i tak, nezdá sa mi to, pri tom čiastočnom úväzku. Ale tak ti napísali, tak zrejme by neboli dali na papier čierne na bielom niečo zle.

dasiacik
23. aug 2017

@majusqa77
@zalka
Takze,kocky.Ked mi RD konci 27.9.2018,mam si dat dvojmesacnu vypoved k 27.9.2018?Prip.keby muz chce ist od 1.4.2018 na MD,tak si mam dat dvojmesacnu k tomu 30.3.2018,kedy v podstate skoncim rodicovsku?A vypocitaju mi typ padom podporu z platu pred RD?Dobre to chapem?

zalka
23. aug 2017

@dasiacik áno dobre to chápeš ...
a výpovedná lehota sa nedá dať tak aby uplynula v priebehu mesiaca,
nikdy by ti PP neskončil 27.9. ak by si dala výpoved s výpovednou lehotou, vždy by ti skončil PP 30.9.
ak chceš skončiť PP k 31.3.18 tak v januári doporučene do vlastných rúk pošli výpoved poštou .. alebo na protipodpis odnes osobne a od 1.2.18 ti začne plynúť výpovedná lehota aj keby si list napísala 3.1.18

dasiacik
23. aug 2017

@zalka Takze,ja by som k 31.3.2018 skoncila pracovny pomer.Muz by od 1.4.2018 nastupil na MD.Ja by som sa hlasila na urad prace.Muz by bol na MD do 3rokov veku syna (t.j.27.8.2018 -predtym som omylom dala mesiac september).Ja by som dovtedy brala podporu.Mozem sa potom,od toho 28.8.2018 dat na neplateny rodicovsky?

zalka
23. aug 2017

@dasiacik áno môžeš sa dať na neplatenú RP potom ak dieťa nebude chodiť do škôlky

dasiacik
23. aug 2017

@zalka Urcite nebude chodit.Mimochodom,muz moze ist na tu MD aj ked mal obdobie,ze bol nezamestnany?

zalka
23. aug 2017

@dasiacik ak má za posledné dva roky 270 dní poistenia .. tak môže

dasiacik
23. aug 2017

@zalka Nezamestnany,cize evidovany na urade prace bol od 1.2.2016-18.5.2016.Cize,kludne by od toho 1.4.2018 mohol nastupit na Md,ano?

zalka
24. aug 2017

@dasiacik áno

dasiacik
24. aug 2017

@zalka Dakujem 😀 A nahodou tam nieje podmienka,ze to musi byt tych 270dni u jedneho zamestnavatela?

zalka
24. aug 2017

@dasiacik nie vôbec

dasiacik
24. aug 2017

@zalka To je skvela sprava.Lebo muz teraz od 1.9.nastupuje do novej prace.Takze,si ma velmi potesila,ze v tom marci moze ist na tu MD 🤗 Trosku nam to isto pomoze.Mimochodom,ty pracujes na UPSVaR?

zalka
24. aug 2017

@dasiacik nie nepracujem na UPSVaR, ak v novej práci odpracuje 90 dní bez PN a OCR tak jeho MD bude rátaná z tejto novej práce

dasiacik
24. aug 2017

@zalka Mala by si ☺ S takouto ochotou a ustretovostou sa clovek malokde stretne.To by bola radost chodit po uradoch ☺ Som ti naozaj velmi vdacna za cenne informacie.Inak,ja si mozem pocas podpory urobit nejaky kurz cez urad prace?

majusqa77
24. aug 2017

@dasiacik na UP by jej bola skoda ;)

dasiacik
24. aug 2017

@majusqa77 To je asi pravda 😊

zalka
24. aug 2017

@dasiacik áno môžeš si urobiť kurz cez UP ak ti ho schvália .. ved ak si evidovaná tak si nezamestnaná 😀
ale no kočky @majusqa77 @dasiacik netárajte

dasiacik
24. aug 2017

@zalka Ja som sa ti musela pozriet do profilu a jasne,ze si z vychodu 😀 Len tam su taki ochotni a mili ludia ☺Muz je z Bardejova 😁

zalka
24. aug 2017

@dasiacik tam rada do kúpelov chodím, no tento rok mi nevyšlo ☹

ddankaa2
Autor odpoveď zmazal
evittam
19. nov 2017

@ddankaa2 Pokial mas s.r.o.a si konateľ tak nemáš narok na podporu.

ddankaa2
Autor odpoveď zmazal
evittam
19. nov 2017

@ddankaa2 Nie, je to podla ZP. A dovolenka ti patrí len za obdobie MD.