icon

Čo po rodičovskom?

simi148
1. jan 2022

Dobry den .Chcela by som sa informovať , či po rodičovskom budem mať nárok na nejaký prispevok.
Nedostavala som materske. Mam rodicovsky pretoze som nemala odrobene iba par cca 4-5 mesiacov. S muzom niesme zobraty , zijeme v spolocnej domacnosti ako druh druzka. Muz chodi do roboty. Ak je niekto bol v podobnek situacii alebo vie o tom viac info tak vas poprosim o radu.
Lebo na nete som sa docitala ze nemam asi na nic narok.
Mala bude mat tri co februari. Dakujem krasne.

loginexistuje
2. jan 2022

@modrymotyl8 a ake rady ti mame dat takto to fungovalo aj predtym tiez sa deti nerodili len v auguste a hned sli do skolky a tu v okoli ba do statnej skolky nedostanes ani trojrocaka
bud sukromna skolka alebo opatrovatelka alebo ty mozes opatrovat doma alebo po veceroch vikendovh ist napr upratovat
tato situacia nevznikla zo dna na den uz tei roky vies kedy ti dieta dovrsi tri roky takze bolo dost casu sa pripravit

modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
2. jan 2022

@modrymotyl8 ak myslis na ziskanie zamestnania tak to je asi vsade nielen u vas

luccija
2. jan 2022

@modrymotyl8 máš pravdu nie každá žije vo veľkom meste kde sú súkromné škôlky, sú ženy, ktoré žijú na dedinách nemajú vodičský preukaz, pokým zavezu dieťa do škôlky nestíhajú prácu a pod...muž robi tak, že nevie dieťa zaniesť...nie všetky to majú lahke.Ale zase ja som robila v súkromnej škôlke platilo sa oveľa viac a veľa žien mi povedalo, že robia takmer za nič a platia škôlku len dočasne na rok, pokým im dieťa vezmú do štátnej a nastúpili do práce len, aby neprišli o TP.
Je to ťažké v niektorých krajoch či s pravou, škôlkou, ale nedá sa byť doma treba rozmýšľať oveľa skôr ako sa bude život s dieťaťom vyvijat

maciatkolulu
2. jan 2022

@simi148 po rodičovskom iba TMA🤣🤣🤣

lenka2710
2. jan 2022

@modrymotyl8 presne tak, ja som z Kysúc a tiež som po rodičaku so staršou ostala bez práce pred tým som pracovala 12 hodín, od 9 do 21 a taka pracovná doba pri dieťati je šialená, takže nič z toho! Keď som sa bola pýtať na pracu do jedného butiku, samozrejme na tam poznajú, ved sme malé mesto, tak hneď prvá otázka bola co spravim s malou, keď škôlka je len do po 16.30 a oni sú otvorení do 17, samozrejme zobrali mladú babu bez zavazkov 🤷‍♀️ proste mne sa fakt nedá skĺbiť škôlku s prácou a už vôbec nie v inom meste, muž pracuje od pol 6 do 19,tam pomoc ziadna, svokra už vôbec nie a jedine by som si k sebe musela mamu nasťahovať aby bola stále po ruke! A teda co pozerám okolo seba, tak ráno vodia deti do škôlky babky, poobede si už mama vyberie, alebo naopak! Iné je keď muž robí na zmeny, že teda aspoň ráno zavedie, alebo opačne poobede vyberie! Všetky ženy okolo mňa co pracujú, majú pomoc z okolia, všetky!

modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
2. jan 2022

@maciatkolulu Alebo rodiť deti ako tu poniektoré :D

zuzanockamt
2. jan 2022

@simi148 btw. status druh a družka na SR neexistuje, žijete len ako muž a žena v spoločnej domácnosti so spoločným dieťaťom

luciannka83
2. jan 2022

@1gabriela13 ale peniaze dostavat zadarmo je jednoduchsie😉 ale pracovat je smmmmrť.

modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
2. jan 2022

@kacena4 alebo rodiť deti nie pani ?

zuzanockamt
2. jan 2022

@modrymotyl8 Autorka ale dostáva rodičovský príspevok. A ten nie je určený na vyžitie, je určený na prilepšenie k platu, keď sú zvýšené výdavky s dieťaťom - súkromné jasle, škôlky, očr. Náhradou mzdy je materské, potom môže žena pracovať, prípadne od roka -jeden a pol roka dieťaťa. Nikto tie ženy nedrží na RD. Mám dve deti, ani pri jednom som nebola doma 3 roky.

lenka2710
2. jan 2022

@zuzanockamt prepáč, nechcem vyryvat alebo niečo podobné, len sa chcem spýtať, kde ta matka má to dieťa supnut po roku, aby teda mohla ísť do roboty?? U nás sú jedny, opakujem jedny súkromné jasle na celý okres, a berú len zopár detičiek! Keď ani muž nepomôže, pomoc napríklad zo strany jednej či druhej babky nulová, tak mi normálne povedz ze kde to dieťa dat, normálne ma to zaujíma

zuzanockamt
2. jan 2022

@lenka2710 prvé dieťa išlo ako čerstvo 2-ročné do klasickej MŠ, pri druhom dieťati bol od roka na MD manžel, mala som však aj dohodnutú opatrovateľku, v roku a pol do jaslí, tam ho však manžel nechce dávať, tak je u svokry, od 2.5 roka bude v klasickej MŠ. Keby neboli babky ani jadle, tak opatrovateľka.

vler
2. jan 2022

@lenka2710 nuz aj na to vsetko treba prihliadnut prv nez sa rozhodnem mat dieta

modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
2. jan 2022

@modrymotyl8 áno, mám dobrú prácu...7-14/15. Myslela som na prac.dobu už pri výbere VŠ, aby som si vedela poriešiť deti aj sama, manžel pravidelne nemôže, u neho ani očr nepripadá do úvahy.

oblecenie99
2. jan 2022

@modrymotyl8 Ja rozumiem tomu, čo píšeš, tiež pochádzam z okresu Trebišov, a stáva sa, že aj na menej lukratívnu prácu sa berie iba po známosti.
Preto som si aj vybudovala zázemie o kus ďalej (Košice) kde je to tiež náročnejšie, ale predsa len trosku lepšie na tom s prácou. Po skončení školy som pracovne ponuky nehľadala podľa miesta, ale podľa odboru, ktorý som študovala,bola som ochotná bývať aj na strednom aj na západnom Slovensku, teda cestovat za prácou. Ale vtedy samozrejme ešte bez dieťaťa,bez záväzkov. Vyberala som si už rovno odbor, s ktorým si to viem neskôr aj prispôsobiť časovo. Bez ochotnej babky, či niekoho iného z rodiny, kto akurát už nepracuje a nemá zdravotné problémy je to s malým dieťaťom náročné, AJ keď človek má prácu. Ja som robila po roku materskej, malý mal rok a pol a išiel do jasliciek na celý deň, ktoré zadarmo veru nie sú. Ani lacné nie sú. Nie je to žiadna výhra, na pol osmu s nim utekám tam, na štvrtú po neho s vyplazenym jazykom, a môžem ruky nohy bozkávať zamestnávateľovi, že sme sa vedeli dohodnúť tak, že nerobím do piatej. Plus som už niečo v tej práci dokázala predtým roky, tak vedeli, že sa na mňa môžu spoľahnúť keď treba. Prácu však dorabam potom doma. Bežne aj o pol štvrtej. Ráno o pol štvrtej. Babky sú stovky km ďaleko a aj tak ešte chodia do prace. Keby ale aj tak nebolo, nikto nemá povinnosť prebrať moje záväzky, moje rodičovské povinnosti, ani by som to od nich neočakávala. A aj moje dieťa zvykne byt choré. Vtedy nastupuje "kameň, papier, noznice" s mužom, že kto z nas ide na OČR. Závisí to aj od choroby, ak je to niečo, čo si vyžaduje väčšiu opateru, tak musím to byť ja, ak "iba" doliecovanie ci "soplik, kašlik", zvládne to aj muž. Manžel robí 14stky,chodi domov o desiatej večer. Na opatrovateľku osobitne už nemám, tak to musíme riešiť všelijako. Home office ako možnosť síce mam, ale kto ma doma štandardne neposedné dvojročné dieta, tak asi uzná, že popri ňom je home office iba také dobré znejúce niečo, prakticky sa dá robiť iba ak dieťa spi.
Do prace som sa vrátila tak skoro z viacerých dovodov: 1. chýbala mi praca, ja sa necítim užitočne, ak som "iba" mamka, mňa materské a domáce povinnosti nenapĺňaju, ubijalo ma to, 2. peniaze. Vyzili by sme aj z mojej materskej a mužovej výplaty, ale za to je to s ďalším príjmom úplne iná úroveň, 3. a NAJMÄ udržať si prácu, ktorú mam. Nemusela totiz na mňa cakat. Jednak je aj povaha práce taka, ze 3 roky by stáť a čakať na mňa fakt nemohla, resp. by ju definitívne prevzal niekto bez záväzkov teda viac prispôsobivý a pružnejši, bez deti, mladý a dravý. Môj syn mal teraz dva roky a už teraz riešim štátne škôlky, či pôjde od septembra alebo januára, lebo mesiac pred jeho narodkami už bude neskoro. V takých Košiciach najvyšší čas to začať pomaly riešiť, ak nechcem platiť súkromnú. Doba je na figu, práca na východe tiež na figu, a preto musíme fakt rozmýšľať dopredu. A ako vyššie popisujem, ešte aj keď tu prácu máš, tak bez pomoci je to s malým dieťaťom fakt na zblaznenie.
Autorka napísala, že ani nemala prakticky nič odpracované, išla na rodicovsku bez nároku na materskú, nie sú ani zobratí (v jej situácii by to zas až taká blbosť nebola, všeličo sa môže stať, aj to najhoršie, tak aspoň na sirotský by dieťa malo nárok, či ona na vdovsky, keby náhodou sa stane to najhoršie, ak by boli manželia, ja viem, nie je to veľa, ale v situácii, keď človek počíta každé euro tak aspoň niečo..) a ak dobre rozumiem, po skončení rodičaku sa nemá kam vrátiť pracovat. Treba to žiaľ riešiť dopredu. U nás je trojročná rodičovská dovolenka mega luxus v porovnaní s inými štátmi. Málokde dáva štát na dieťa príspevok az 3 roky. To je si myslím dostatočne dlhý čas a veľa priestoru porozmýšľať na tom, čo bude potom a primerane sa k tomu zariadiť.

modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
2. jan 2022

@oblecenie99 Ano máš pravdu ja tiež nemám po ruke nikoho kto by mi s malou pomohol a hoc nemám momentálne prácu plánujem chodiť aspoň na brigády ak sa to bude dať, ak niečo nájdem.

zuzanockamt
2. jan 2022

@modrymotyl8 ale tiež ma to niečo stálo, aby som ju mala, štúdium, školenia, atestácia...nehrnula som sa do zakladania rodiny bezhlavo hneď po škole. Najskôr som získala skúsenosti. Potom dieťa. Potom zase práca, skúsenosti. Rozdiel medzi deťmi mám 9 rokov. Chcela som niečo nadobudnúť, našetriť, získať vyšší plat. Bežne pracujem aj doma. Ráno vstávam cez prac.dni o 3-tej,pol štvrtej, spávať chodím pred polnocou. Nič nie je zadarmo. Tiež som mohla sedieť hneď po škole s dvoma deťmi na krku a mrnčať a ľutovať sa.

modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal
modrymotyl8
Autor odpoveď zmazal