Čo robiť pri ukončení rodičovskej dovolenky?
Prosím Vás, v decembri mi končí rodičovský a od januára som chcela ísť do práce ale detičky mi nevzali do škôlky.Obvolala som 6 škôlok a nikde nič. Takže od januára nedostanem nič iba prídavky. Mám ešte nárok na nejaké peniaze? Ďakujem.
@smajliica je ale uplatniť ho môžu rodičia ktorých deti nie sú po školskom roku narodené t.z.od augusta do konca roka
@sisa_s to je tak mimo toto,že neverím,že to je pravda. Takže Maťko,ktorej dieťa sa narodí 1.9 +ma smolu. Ale matka štvor,päť ročného v pohode a ešte aj v práci je 🤣
Ahoj, mne dcérku min. školský rok neprijali do spádovej škôlky z kapacitných dôvodov a preto som si na ÚP žiadala znova o rodičovský príspevok, ktorý mi priznali. Už ten zákon zmenili? Choď na ÚP a informuj sa o takej možnosti.
@lillibeautycentre https://www.upsvr.gov.sk/media/medialne-spravy/...
Podmienkou pre získanie predĺženého RP je podať prihlášku v čase zápisu detí na nadchádzajúci rok. To si asi prepásla, ale na ten ÚP by som aj tak zašla a vysvetlila situáciu. Možno spravia výnimku.
@jakubrianka
@lenkakravcova takze pani sa neoplati do prace ale treba sa jej skladat na dalsie roky na davky, presne ako "neprisposobyvym" nechapem to zmyslanie, radsej sediet doma na zadku aj 10r, Lebo sa "neoplati" platit opatrovatelku skolu, a potom vyplakavat ako ma nik nechce zamestnat..
@riyadh trapoš niekde inde. Ak bude mať mzdu 1000€ a zaplatí za súkromné škôlky 2* po 500€, na benzín dá 50€ tak koľko jej ostane? Trochu logiky tiež treba dať do toho. Nikde som nepísala že má poberat nejaké dávky do konca života. Ale takto zadarmo doma jej to je výhodnejšie než robiť za 1000€ kedy bude dokonca v mínuse..
Urob si dvojičky. Alebo aspoň dve tri deti. A potom píš tie múdrosti. Lebo raz sa práve tie deti budú skladať aj na tvoj dôchodok.
Ženy vy ste tu podaktoré riadne chytené, radiť inej žene, aby dala deti na starosť babke alebo inej žene čo je na MD, súkromná škôlka? vy sa počúvate, resp. čítate po sebe?
@jankicia skúste podporu, ak ste pred materskou pracovali, máte nárok...
@riyadh ty čo si za ženu? Ak sa tak dáš nazvať, určite zakomplexovaná stará dievka s päťdesiatimi mačkami minimálne 😂
@lenocka137 možno ide aj o to, že mala dobrú prácu a bola v nej spokojná. A preto hľadá riešenie.
@jankadr veď, jasné, ok...ale tie rady, keď to čítam, sú dosť nereálne, dá sa ešte požiadať o rodičák znovu...alebo potom voziť dieťa niekam inam do škôlky...
A ostatným - stále sú ľudia, čo majú peniaze na súkromnú škôlku. Veľa ľudí na Orave - muž je v zahraničí a príjmy v rodine sú v pohode🙂 Mám tam kopec známych a nemajú sa zle. Stačí sa po Orave previezť - rodinné domy tam nevyzerajú zle. Moje obe deti chodili mesačne do súkromnej škôlky, každé ma stálo mesačne 100 eur. Žiadna premrštená suma. A neviem, prečo každý má to, že každá súkromná škôlka je extra drahá a každý v rodine má nízky príjem.
A autorke možností je viac, len sa im treba postaviť čelom. Ak máš dobrú prácu a chceš sa vrátiť, vyčerpaj dovolenku (január vykrytý) a ak máš dosť peňazí, čerpaj neplatené voľno a v septembri sa vrátiš. Ak je práca nanič-výpoveď, podpora a hľadaj novú.Prvé roky v škôlke nebudú ľahké, nechcem strašiť, choroby sa vám nevyhnú a rozmýšľaj aj čo potom. V našej rodine boli k pomoci babky (a nie nebolo to jednoduché) a občas muž práca z domu (áno, bez pomoci muža by to tiež nešlo). Prázdniny pomohla aj sestra s deťmi.
A výhoda súkromnej škôlky? Zatvorená iba 3 týždne v lete.... Aj na to treba pozerať, nie ako štátne, div, že nezatvoria na celé leto. Našťastie sú už deti v škole a sú k dispozícii aj letné denné tábory.
Ja mam januaroveho a isla som spat do prace uz v novembri. Do septembra sme vsetko vykryli home officom. Ak by som nemala tuto moznost bud by som sla na podporu (ak by mi nezalezalo na predoslom zamestnani) alebo ak by som chcela svoju poziciu udrzat tak by som riesila sukromnu skolku, mozno u vas niekto ma neoficalnu skolku niekde v susedstva, nejake strazenie alebo rodina by nepomohla? Pripadne by som hladala inu pracu, kde bude HO alebo moznost robit ked bude muz doma, mozno nejaky skrateny uvazok.
@suzy2508 mne tak vzali aprílového od septembra - mal 2r a 5m. Nemal plienku, vedel rozprávať, je šikovný tak ho vzali....treba skúsiť. Kamoške vzali augustového - čiže mal 2r a 1m. Košice - obidve štáne škôlky.
@mamicka2005 tak to ste mali pekne šťastie. Závisí od lokality a možností škôlky. Nám nezobrali 3,5 ročnú kvôli kapacite. Autorka píše, že jej deti nezobrali. Čiže tvoj príspevok jej v ničom nepomohol.
@riyadh nech sa páči, skús ísť ty do práce a namiesto zarabania € do plusu, budeš zarábať do mínusu. Pozrela by som sa, či by ti to bolo po vôli. Autorka moznosti, ktoré štát ponúka a o ktorých vie, využila (pokúsila sa, ale neúspešne), preto sa pýta, či sú ešte nejaké iné možnosti, o ktorých nevie. A tvoj koment jej nebol absolútne nič platný. Ak nemáš pomôcť, ale naopak, uškodiť, mala by si sa radšej zdržať slova. Ľahko sa mudruje, keď človek nie je v jej koži. A porovnávať ženu, ktorá pracovala a ma aj naďalej snahu pracovať, len žiaľ, štát trošku nedomyslel, že ked sa chce žena vrátiť do práce, potrebuje niekam deti umiestniť, čiže mala by mať možnosti, ktoré sú ozaj využiteľné (nie súkromné skolky, na ktoré minie celú výplatu...kedze ma dvojičky. U nás tiež súkromná škôlka nejde pod 300€...najlacnejšia)...porovnávať ju s neprisposobyvymi občanmi je smiešne (To som sa ešte pekne vyjadrila). Je rozdiel kaslat na všetko, oberať stáť o peniaze a smiať sa na tom, a rozdiel mať záujem, ale nemať možnosti.
@karolsisa áno, záleží od lokality, ale čakať do 3 rokov tiež nie je riešenie. Proste reálne možnosti sú hore uvedené. Sestra po roku v zahraničí, šup do práce. Keď sa išla narodiť druhá neter, ešte keď bola v bruchu, pomaličky si rezervovala jasle,kde chodila druhá neter. Na Slovensku sa máme ešte vynikajúco byť 3 roky doma. A počas škôlky mala sestra k dispozícii 3 au-pair dievčatá a áno lacné to nebolo, ale bola to možnosť, ktorú volila, keďže babky dosť ďaleko. A pomáhali si aj s kamoškami Slovenkami. A áno netere boli občas o 6. 00 v škole. Ale prácu a príjem potrebovala, nechcela prísť o ňu, pomáhal samozrejme aj muž. Netere sú už veľké, rozhľadené a rozprávajú 3 jazykmi, žiadne rozmaznané a samostatné. Tiež som mala študentku počas kovidu, keďže sa HO nedal úplne znášať s deťmi. Deti boli šťastné, hrala sa s nimi, prechádzky vybavila, o jedlo som sa už postarala ja. Mali zmenu a nemuseli byť doma zatvorení s rodičmi.
@lenkakravcova deti mam, okrem skolok som platila opatrovatelky, a radsej som pracovala, ako mat 10r gap a potom sa cudovat, ze ma nik nechce zamestnat.. A dochodky my uz mat mebudeme resp minimalne, takze ako sa skladame my pracujuci nasi rodixia pred, a. Budu sa aj moje deti tak sa poskladaju autorkine,ale podporovat ju zo statneho Lebo dieta nezobrali do skolky???? Zdrava Zena zdrave dieta? A ide pytat davky? Co maju hovorit maminy s postihnutymi
@ivec16 tie deti, ktoré vychováva táto žena sa jedného dňa môžu zbaliť a odísť, cize sa na nič skladať nebudú. Nedajbože sa im niečo stane... cize takto argumentovať do budúcna je scestné, prepáč.
Po ďalšie, stat sa o ňu a jej deti staral doteraz, dokedy sa ešte ma? Kým neskončia ZS, SS, ci VS? A potom odídu prec, ze?
Prepáč, ale fakt je na čase, aby sa už konečne začali starať rodicia.
@riyadh darmo tu argumentujes, to je zbytočné. Tu všetky tieto "stazovatelky" majú pravdepodobne deti so štátom, keď sa ma stále starať iba on. Chudák štát 🤦♀️
@riyadh keď si ty radšej pracovala len, aby si zaplatila opatrovateľku je to len a len tvoje rozhodnutie. Nie každý to musí chcieť tak ako ty, hlavne ak má na výber iné možnosti.
Pre mňa za mňa nech ten stat aj skrachuje. Štýlom akým sa tu vládne to tu aj tak aj vyzerá.
@lenkakravcova ano pracovala, a nepytala ako zdrava Zena so zdravymi detmi ze na ake davky mam narok, leeebo mi dieta nezobrali do skolky, to sa jej budeme skladat kym dieta ukonci VS?

@jankicia ak máte tpp ktorý trvá, môžete využiť podporu z UPSVARu a to tak, že ukončíte rd, vezmete 1 deň dovolenky a v ten istý deň ukončíte tpp dohodou...ostatnú dovolenku preplatiť... ale čerpanie 1 dňa dovolenky nedávajte na víkend ani sviatok, radšej ukoncite rd skôr o deň, dva dni alebo tak aby tam nespadal víkend ani sviatok... ak ste nemali iný príjem počas RD môžete mať max.podporu na 6 mesiacov... aspoň nejaký čas vykryty kým dieťa nevezmu do škôlky.