icon

Čo s nevyčerpanou dovolenkou?

zuzka444
30. mar 2013

ahoj.chcem sa spytat na nieco.mam mensi problem neviem ako je to po stranke zo zakonnika ze...tento rok som nastupila na marodku vo februari.v jnuari mi vznikla dovolenka a vlastne az do polky maja mi vznika narok na dovolenku.ako je to?musim si ju vycerpat pred nastupom na matersku?(cize skor ukoncit marodku),alebo mi ju musia preplatit?ja by ju skor chcela preplatit nemala by som ziadne papierovacky ako ked by som si ju vybrala.ze ci vlastne mozem odmietnut ak mi povedia ze si ju musim vybrat.dakujem 🙂

daniela_4
30. mar 2013

@moon1979 myslela som si ze musi drzat miesto aj poziciu po celu matersku dovolenku.ze po nej mas moznost nastupit.nieje to tak?mylim sa?

moon1979
30. mar 2013

@daniela_4 ano, počas čerpania materskej 🙂 avšak materská trvá len 34tt, v ojedinelom prípade (uvedené v zákone) 37tt ... nie 3 roky 🙂 to je už rodičovská dovolenka ... veľa žien si mýli pojmy, nie je jedno, či sa bavíme o materskej alebo rodičovskej dovolenke, to sú dve rozdielne právne situácie 🙂

zuzka444
autor
30. mar 2013

@moon1979 no vsak.jasne 🙂..vsetko sa moze pomenit moze aj firma zaniknut aj ked ma neviem kolko.100 viek pobociek a je tu dlhe roky.ale tak.ak.ostane tak ako je nemusim sa bat o pracu 🙂..dufam.heh..vsak uvidime co.bude za tie 3 roky..a u nas sa drzia miesta tym.co su na materskych a rodicovskych to viem na 100% co pracuje za mna na v zmluve napisane ze je len zaskok pocas materskej a rodicovskej.dovolenky.nema normalnu zmluvu.

moon1979
30. mar 2013

@zuzka444
tak ti želám aby to tak aj naozaj bolo, kedže si v predchádzajúcom príspevku písala, že "u nás si zamestnancov nevážia atd ... " 🙂
žijeme vo veľmi zlej dobe ... bohužial

zuzka444
autor
30. mar 2013

@moon1979 no vsak ano nevazia si ich s tym ze spravis mensiu chybu a letis a ani co sa tyka platu robime za minimalky a pritom hmotna zodpovednost ako.hovado.vies ako stavkovka.kancelaria 🙂.alebo ak sa ti nieco nepaci bohuzial ale co sa tyka tohoto ze sa mozes vratit na.svoje miesto su spravodlivy 🙂..aspom.v niecom.

hajajanka
30. mar 2013

@zuzka444 Dovolenku si vycerpat nemusis, to ti nijaky zakon neprikazuje. Dovolenka ti nenabieha pocas RD, ale pocas materskej dovolenky. A ked po ukonceni MD alebo RD nenastupis k tomu istemu zamestnavatelovi, tak ti dovolenku (staru spred MD aj novu, na ktoru ti vznikol narok pocas MD) musi preplatit.
Ja som to vyuzila napr. po prvom dietati, kedy sa mi prenieslo 30 dni starej dovolenky, plus som mala 22 dni novej dovolenky vzniknutej pocas MD a ked som nastupila, tak som mala narok na dalsich 30 dni. Ked som mala problemy s druhym tehu, tak som zostala nie na PN, ale na dovolenke s plnym platom a vsetkymi vyhodami ako zamestnanec.

fopka
30. mar 2013

@moon1979 svojim sposobom ano, ale zase nie som ten typ, ktory by spekuloval aj nad tym, ze raz budem tazit z podpory a podobne ... radsej si tu dovolenku uzijem teraz... v pohode, bez spekulacii a stresov

moon1979
30. mar 2013

@fopka no ja keď vidím na výplatnej páske aké peniaze odvádzam do štátneho rozpočtu, tak mi to veru jedno nie je ... ale každý robí ako uzná za vhodné 🙂

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
moon1979
14. feb 2014

@anetkaadamko chránená si len počas MD a RD ... ale pokial dá paragraf, že sa ti ruší miesto alebo zaniká zamestnávatel tak ťa nechráni ani materská ...

kofoluska
14. feb 2014

@anetkaadamko Ak to dobre chapem, mas medzi touto RD a novou MD/RD "okno". Takze do konca tejto RD si chranena zakonom. A pokial si zamestnavatelovi PISOMNE oznamila, ze si znova tehotna (najlepsie je mat o tom doklad), opatovne by sa na Teba mala vztahovat ochranna lehota. Oznamenie vsak musi byt pisomne.
Ale ako pise @moon1979 - ak zrusi pracovne miesto alebo zanikne, nechrani Ta nic, bohuzial.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
kofoluska
14. feb 2014

@anetkaadamko Jaaaaaaaaaaaaaaaaj. Tak to asi nie. Ak prerusis tie tri roky, tak Ti ochranna lehota pada. Zamestnavatel Ti ale dovolenku tahat musi az kym nenastupis, tak preco si ju xces brat?

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
kofoluska
14. feb 2014

@anetkaadamko Akoze viac ako 70 dni? Kolko Ti ostalo starej dovolenky? Lebo pokial viem, dovolenka sa Ti "tvori" len pocas MD, pocas RD nie.
A preco Ti vezme osobne ohodnotenie po nastupe po druhej RD a teraz nie? Dala by som si na to pozor, akonahle nastupis na dovolenku, moze Ti dat vypoved a nic s tym nespravis.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
kofoluska
14. feb 2014

@anetkaadamko Mne Ti nejak stale nesedia cisla, prepac. 25 dni dovolenky mas na kalendarny rok nie? Na MD Ti tym padom moze vzniknut len polovica dovolenky, pretoze si na MD len pol roka. Takze 12.5 dna. Ako, nepresviedcam Ta o mojej pravde, skor sa pytam, lebo fakt nechapem. 🙂

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
kofoluska
14. feb 2014

@anetkaadamko Este si to over, pretoze podla mna sa Ti dovolenka kratila. Ja som to riesila vlani, lebo som sa musela rozhodnut, ci mi ju sef preplati alebo mi ju prenesie. Vybrat si ju mi nedovolil. Na MD si v podstate ako keby si bola PN, aj davku dostavas nemocensku a ani prijem nesmies mat iny (napriklad z dohody o vykonani prace). Mozno Ta mzdarka nepochopila alebo ste sa nepochopili navzajom. Alebo aj mna niekto mudrejsi uvedie na pravu mieru. 🙂))) Ale vlani to bolo takto. :D

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
olifcek
14. feb 2014

@anetkaadamko pocas MD TI vznika narok na dovolenku, ako keby si bola v praci.. nasledne za RD sa dovolenka krati ako pri PN, cize za prvych 100prac.dni 1/12 a potom za kazdych 21 dni dalsia 12tina... nakolko si mala MD do konca augusta, kratit dovolenku Ti mohli len do konca daneho roka, kde nebolo 100prac. dni, cize sa dovolenka nekratila za dany rok. cize za ten rok, co si bola na MD mas ply narok, cize 20, ci 25 dni, podla toho, kolko rokov si v tom roku mala.

majusqa77
14. feb 2014

pocas MD sa dovolenka nekrati, kraci sa pocas RD (narok na dovolenku vznika, ak bolo v roku odpracovanych 100 dni, MD sa rata za odpracovane dni sa krati po 100 dnoch o prvu 12tinu, za kazdych dalsich 21 neodpracovanych dni vzdy o dalsiu 12tinu - aspon tak hovori nas zakonnik prace, firmy mozu upravu v prospech zamestnanca v internych smerniciach firmy). taktiez nieje pravda, ze nemozes mat prijem z dohody.

olifcek
14. feb 2014

@kofoluska zakonnik prace vravi, ze aby mal zamestnanec narok na celorocnu dovolenku, musi odpracovat 60prac. dni., potom ma uz full narok na dovolenku. samozrejme, ta sa adekvatne krati ak by bola prac. zmluva na dobu urcitu, ale pri PN, ci MD je to tak, ako pisem vyssie. po 60 odprac.dnoch /po sebe/ v novom roku vznika narok na full dovolenku a krati sa ako pisem.

kofoluska
14. feb 2014

@anetkaadamko Nooo ale uz nam to olifcek vysvetlila. Takze pravda je niekde uprostred. 🙂))) No ale kazdopadne, ja by som na dovolenku nenastupovala - sice pracujes v statnej sprave, tam asi vyhadzovat nezvyknu, ale nikdy nevies... :(

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
14. feb 2014

@anetkaadamko podla mna mozu, vtedy budes ako kazdy iny zamestnanec - s klasickou vypovednou lehotou. akurat to z ich strany nema vyznam, ty sa mozes kedykolvek vratit na RD (co zjavne aj spravis), takze ti v podstate zacne plynut az po stalom nastupe do prace

olifcek
14. feb 2014

@anetkaadamko mozu chciet dat vypoved, nakolko nebudete na MD ani na RD... ale, nic nepodpisete, ale napisete na A4 vetu, ze sa vraciate na RD. a nic nezmozu. ale odporucam si necerpat dovolenku po MD a pred RD. v sucasnoti napriklad dovolenka robi mamickam super priemer, a maju max. davky v nezamestnanosti, ak sa po RD nemaju kam vratit, lebo ich prac. miesto zrusili, napriklad 🙂

okrem toho, bola by to vypoved v ochrannej lehote, cize by im to itak nic neriesilo 🙂

@evita68 este to nezrusili, ze?

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal