Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@gapa srdečná vďaka za radu, zajtra si to skúsim vybaviť k 22.3., ide leto a s deťmi by sme si ho radšej užili vonku, ako mať obmedzenie na PN a pevne verím, že sa do ukončenia podpory práca nájde.
Prajem všetko najlepšie do života a veľa zdravíčka celej rodinke. 😉 😉 😉 Určite sa ozvem, ako som dopadla.
Dobrý večer, idem vás zasa otravovať. Bola som dnes na socialke a baby mi tam povedali, že sa mi bude rátať podpora určite z dohody, nie z doby pred MD.Myslím, že sa im to skôr nechce vedieť. Ale nie to sa chcem spýtať. Ako reálne vypočítam výšku podpory, ak by bol PP ukončený k 23.3. /1.deň po ukončení RD/ , kedy by mi vyplatili 4mes.odstupného + 18dní dovolenky, vlastne asi 17dní, lebo ten 1deň 23.3. by som ho vyčerpala . Môj hrubý príjem pred nástupom na MD bol 806eur mesačne.+ príjem z dohody trvajúcej 49 dní počas RD s výplatou 243 eur+30eur na telefon a cestu, čo sa asi neráta, sú to náklady. Za marec príjem bude vyplatený v apríli , ale viem sa dohodnúť aby bol nulový, inak by bol cca 120eur. Dohodu mám už ukončenú a odhláška šla do SP 18.3.
A to odstupné s dovolenkou sa vypláca k výplatnému termínu v nasledujúcom mesiaci, alebo musí byť vyplatené hneď po výpovedi, či ako sa to robí.
.Ďakujem, Jana
@janajulo napíš cez kontaktný formulár v SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s svoj prípad a dajú ti presnú odpoved....
Ďakujem za tip, zalka a gapa ste naše zlatíčka. Kiež by na úradoch sedeli také múdre, ochotné a trpezlivé hlavičky. 🙂 🙂 🙂 😉
Ahojte! Chcem vás všetky poprosiť o radu.vo firme pracujem od roku 2007 v roku 2011 som nastúpila na md, 13.4. má syn 3 ročky a 14.4. by som mala nastúpiť do zamestnania. Dnes som bola za personalistom a bolo mi povedané, že moje miesto neexistuje.... čiže dostanem odstupné a bude mi preplatená dovolenka za obdobie roku 2011 do konca materskej dovolenky (13.10.) - cca 18 dní. Moja otázka je: je pre mňa vhodnejšie ukončiť pomer k 13.4.? resp. k 14.4. a v ten deň si akože čerpať dovolenku? personalista mi povedal, že je ten 2 prípad je pre mňa nevhodnejší (v tom strese som zabudla dôvod...) nejaké odvody? Prosím, viem ,že sa tieto otázky opakujú, ale ozaj prosím, čo je teda výhodnejšie? ešte spomeniem, že som mala počas rd podpísanú dohodu, kde za mňa neboli odvádzané odvody a ešte bola som aj živnostník od 2/13 do 1/14. ĎAKUJEM!
@anulienkalienka čerpanie 1 dna dovolenky a preplatenie zvyšku + odstupné je pre teba najvýhodnejšie ... kvôli max. podpore ...
Ďakujem! Požiadam o pripravenie dokladov k tomu dátumu.
@zalka ahoj, mozes mi prosim poradit.
24.2. som nastupila po 3 rokoch materskej do prace. Volali ma, este v decembri, ze ma potrebuju. Pracovny pomer predtym trval vyse 4 roky. Zrazu ale pre mna nemaju pracu, zaskakujem kde sa da, len aby som mala co robit. Beriem aj podradnu pracu, aby som bola uzitocna. Povodna praca managerky uz zanikla, a oni samozrejme nechcu vyplatit odstupne a vyhodit ma. Len mi davaju pocitit, ze som zbytocna a ze sa "flakam" a nic nerobim. Takisto maju problem s povodnym platom /ktory bol ale 1/2 na cierno/. Tak som poprosila sefku, nech mi teda vyssi plat jeden mesiac a mozeme rozviazat PP. Sefka, ze si to rozmysli, ale odisla na dovolenku a neriesi to. Ani mi nezadala ziadnu pracu. Este musim spomenut, ze mi navrhli pracu pokladnicky a managerky prevadzky v jednom ale za menej penazi a viac hodin. Co som odmietla. Teraz neviem co robit, chcem odist, ale mat co najvyssiu podporu v nezamestnanosti. Sefka sa bude snazit co najviac setrit. Preto som to chcela riesit cim skor, aby stacilo zvysit len jeden plat. Teraz v marcovej vyplate. Prosim ta, rataju sa do vymer. zakladu aj odmeny? platila by menej odovodov? Alebo si mam dat preplatit aspon zbytkovu dovolenku, nech mam vyssi zaklad? /mam uz len 11 dni, hruba mzda 600/, Dakujem pekne vopred za radu.
@zipsy škoda že si neskončila PP vo februári bola by max. podpora ... takto no vieš si ju zvýšiť jemne preplatenou dovolenkou ... a podpora sa ti vyráta zo súčtu hrubých miezd kt. vydelíš kalendárnymi dnami od skončenia RD do skončenia PP .. ( bez OCR a PN ) .. dostaneš DVZ a podpora je 50% z DVZ ..
@zalka Ahoj poradila by si prosím aj mne? v obchode pracujem od októbra 2006 na dobu neurčitú - plat 550v hrubom. V roku 2010 som otehotnela, v decembri som bola 2 týždne pn. v januári 2011 som bola v práci 3 dni a zasa pn do 18.3.2011, v ten den som mala dovolenku. 19-20 volno (vydavala som sa), 21-25 dovolenka, 26-27 som pracovala a od 28.3 som bola pn až do nástupu na MD-10.5. v januári 2012 som prešla na RD a preplatili mi aj zvyšnú dovolenku. teraz 4.7.2014 mám nastúpiť spať do práce. vedúca mi však oznámila, že s prac časom mi nevyhovejú. Manžel pracuje v zahraničí a dcéru mi nemá kto po škôlke postrážiť, preto uvažujem, že by som dala v práci výpoveď. aká by bola cca moja podpora? ďakujem 🙂
@evita0483 no kedže si si vyčerpala dovolenku, tak nemáš ako si vylepšiť podporu ...
podporu ti vyrátajú z platu pred MD .. 50% je podpora..
ak by ti vyšli v práci v ústrety, a umožnili ti odpracovať 1 den a dostala by si nejakú odmenu .. aby mzda za 1 den v hrubom bola 53e tak by si dostala max. podporu cca 800e
@zalka :( už viac ako rok si hľadám novú prácu, bola na viacerých pohovoroch a nič...to sa mi nepodarí... a ešte ak môžem hrubú mzdu som nedostávala vždy rovnakú, za aké obdobie by mi bola vypočítaná podpora? lebo v roku 2011 som pracovala cca 5 dní. ďakujem 🙂 si poklad...na úradoch ťa len odbijú
@zalka
Ahoj Zalka, prosím Ťa ešte o jednu radu ohľadom ukončenia PP po RD.
21. mája bude mať dcéra 3 roky. 22. mája sa môj PP skončí (dohodou) a zároveň budem v tento deň čerpať dovolenku. Výpoveď dohodou dostanem k 22. máju. Zvyšných 13,5 dňa mi preplatia.
Chcela by som sa opýtať, či môže nejako ovplyvniť výšku dávky v nezamestnanosti to, že by som si dala teraz preplatiť z kolektívnej zmluvy plavecký a lyžiarsky výcvik za deti. Máme totiž na to nárok, len neviem, či by to malo nejaké následky na výšku dávky.
Ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď.

@janajulo no neviem písala si že dohody si mala v roku 2013 uzavreté .. a teoreticky je to jedno koľko si odpracovala podstatné je koľko dní si bola prihlásená ...
čiže neráta sa ti 13 dní ... teda tvoj plat deleno 13 dní lebo si toľko robila
ale ráta sa tvoj plat za tri mesiace delene tie tri mesiace .. tých 90 dní alebo koľko to je ...