icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

precious
16. jún 2014

Zalka, (aj ostatné)ste úžasné, že v takýchto veciach viete poradiť každej z nás, ak ked sa nepoznáme.
Môžem Vás obťažovať svojou situáciou?
Som už na druhej RD, ktorá mi skončí až 28.2.2015. Od septembra ide malý do škôlky.Kedže výdavky sa už zvyšujú a rodičak je malý, chcem sa zaevidovať na UPSV R a brať podporu.Čiže, mám požiadať zamestnávateľa o čerpanie dovolenky aspon jeden deň, a následne o rozviazaniePP potom Evidencia na urade? A rodičák presunúť na manžela?
Dá sa to tak nejak a v akej postupnosti?

zalka
16. jún 2014

@precious áno dá sa to ... RP prepíšeš k prvému v mesiaci .
čiže ideál čerpať dovolenku 30.6.
skončiť PP 30.6.
predtým samozrejme riešiť mng. a prepis RP k 1.7.
a ty 1.7. evidencia na UP ...

precious
16. jún 2014

@zalka... zlatá si dakujem pekne, ale mohla by som urobiť aj k 31.7. čerpanie dovol.a skončenčenie PP a 1.8. evidencie aj prepis RP , áno ?
čo si myslela tým riešiť mng.?

zalka
16. jún 2014

@precious áno môžeš to urobiť kedykoľvek koncom mesiaca ...
a tiež ked prídeš 1.8.14 tak neporiešiš všetko ... žiadosť o RP musí dať mng. skôr ...

precious
17. jún 2014

dakujem za vśetko, želám všetko dobré do života,cmuk

mima2x
20. jún 2014

@zalka Dobrý den..tak už to mám len za pár..24.6. mi končí rodičovská d. a u mna sa zmenilo to,že som aj krátko po operácii,teda tak-či tak sa mi nedá nastupiť do zamestnania..všade kde sa chodím pýtať po úradoch mi nevedia povedať jednoznačne,ako a z čoho mi bude rátaná podpora v nezamestnanosti,ked mi PP skonší dohodou v den konca RD..t.j.24.6.2014..kedže posledný rok a pol si privyrábam aj na dohodu z ktorej sa platia minim.odvody..no ako som študovala a zisťovala si,tak podla nového zákona by sa mal brat do uvahy vyšší vymeriavací zaklad z príjmu..či dohoda alebo zo zamestnania..a u mna je to jednoznačne zo zamestnania pred materskou (priemerný brutto plat 870€.)..stale som v otázkach či sa dohodnut na vypovedi na 24.6. alebo si vybrat čo len 2 dni dovolenky,lebo mám tam pár dní čo mi ostalo a potom výpoved..dokonca ani na Sociálnej poisťovni v BA mi nevedeli dať odpoved..dakujem že sa mi na príspevok znova pozriete 🙂

mima2x
20. jún 2014

@zalka doplním len...od firemnej ekonomky viem,že kedy som si vzala pri nástupe dovolenku,tak mi bude výška vyrátaná zo sumy 420€ hrubého

zalka
21. jún 2014

@mima2x a na dohodu koľko zarábaš?

lubikan
21. jún 2014

@precious nechapem,preco nechces byt zamestnana,ale byt na podpore????...sa ti nechce robit??

to budete uzasna rodinka,manzel na rodicovskej a manzelka na podpore

mima2x
22. jún 2014

@zalka na dohodu mam prijem 30€ brutto a z toho odvadzaju dan..

zalka
22. jún 2014

@mima2x jednoznačne ukonči PP v posledný den RD ... je pre teba výhodnejšie dostať podporu vypočítanú z platu pred MD
ako dostať podporu .. priemer z dohody + dovolenky ... to by ti vyšlo veľmi málo ....

mima2x
22. jún 2014

@zalka dakujem krásne 🙂 zajtra to už musím riešiť a dohodnúť na 100% s veducim..keby bola iná situácia pravdaže by som do zamestnania nastúpila,ale bohužial..

zalka
22. jún 2014

@mima2x ved tomu verím ... držím palec

biene
22. jún 2014

@zalka Ahoj. Ja uz som sa s tebou radila, ale cela moja situacia sa zmenila. K 8.7.2014 mi mala koncit RD, ale kedze som po operacii, tak 4.6.2014 som ukoncila RD a 5.6.2014 nastupila na PN z DNP aj zo zamestnania. Povodne som mala k 9.7.2014 dostat vypoved dohodou, ta sa vsak presuva az na koniec PNky, ktora bude najskor k 31.7. Moja otazka je, ci aj v tomto pripade mi treba cerpat den dovolenky, aby som nasledne dostala najvyssiu podporu? V pripade odstupneho napr. 5mesacneho budem dostavat podporu? kedysi bolo, ze az po tych 5mesiacoch zacali vyplacat. Je to aj teraz tak?
dakujem

zalka
22. jún 2014

@biene áno aj vtedy treba po konci PN čerpať dovolenku ... pozor v jednom mesiaci ... nie že den dovolenky v júli den v auguste ... na to bacha ...
a nie podporu začnú vyplácať po zaevidovaní sa na UP .. odstupné s tým nič nemá spoločné myslím s podporou a vyplácaním

biene
22. jún 2014

@zalka hmm, tak neviem, ako to vymyslim, lebo dovolenku mi nedovolia cerpat. Vraj nemozem, ak som uz v organizacnej zmene dva roky... Ale mzdarka mi radila, ze nech nastupim po PN do prace a snazim sa to spravit ako prekazky na strane zamestnavatela - v ten den si budem vybavovat vystupne papiere...ale budem vlastne v praci a oni ma budu musiet vsate zaevidovat... tak mam takto nastupit na ten jeden den posledny den v mesiaci? bude to stacit ten jeden den?

davidka27
22. jún 2014

a mohli by ste mi povedař prosím Vás to by zaujímalo aj mňa na aku dávku vysoku mám nárok 13.9. 2014 mi končí materskáRP, a v čase RP som bola prepustená...zo zamestnania
@zalka

zalka
22. jún 2014

@biene áno stačí odpracovať 1 -2 dni ... to nemusí byť striktne dovolenka ...

@davidka27 a kedy ťa prepustili? dátum napíš ...

biene
22. jún 2014

@zalka dakujem a je teda jedno, k akemu dnu ukoncim PN a ktory den odpracujem v praci? ci je lepsie posledny, resp. prvy v mesiaci?

zalka
22. jún 2014

@biene je to úplne jedno kedy ti skončí PN a kedy odpracuješ ten den
pozor na skončenie PN v piatok a odpracovanie pondelka .. to je potom hlúpe ..
ukončiť PN v nedelu a tak odpracovať pondelok ....

biene
22. jún 2014

@zalka ok, velmi pekne dakujem za cenne rady

zalka
22. jún 2014

@biene rado sa stalo

davidka27
22. jún 2014

@zalka ma matersku som išla v roku 2009 v juli a potom sa mi narodila dcera v roku 2011 a cez tu materku ma prepustili, lebo ja som bola za zastup MD jednej pani, ale v kuse som odpracovala cca 3 ROKY/TO MYSLÍM DO TOHO JULA 2009/, KEDY MA PRESNE PREPUSTILI DATUM BY SOM MUSELA POZRIET...

25daniela
22. jún 2014

@zalka prosim ta Zalka, uz sa to skracuje aj mne, moj zamestnavatel zatial hraje mrtveho chrobaka a nechce jasne povedat ci ma berie naspet, takze mam pocit, ze sa ma chce zbavit. Rodicovsky konci 31.8. a to je v nedelu. Ale v pondelok 1.9. je sviatok, kedy mi je najlepsie ukoncit PP? Ak to dam na 2.9, potrebujem zdvojnasobit tych 53e hrubeho?

zalka
22. jún 2014

@davidka27 nemáš nárok na podporu ... si bez PP už viac ako rok ...

@25daniela áno uvažuješ správne ak Ti skončí PP 2.9. tak mzdu potrebuješ cca 106-110e v hrubom

25daniela
22. jún 2014

@zalka a ked zamestnavatel vyplaca odstupne, potom za to plati normalne odvody, akoby to bola vyplata? A je to tak, ze sa za ten den, dva, zrataju vsetky odvody co zaplatil (za dovolenku aj odstupne) a beru tu podporu z toho a delia to tym poctom dni(jeden alebo dva)?

davidka27
22. jún 2014

@davidka27 NEBUDEM MAŘ NÁROK NA ŽIADNE PENIAZUE?

davidka27
22. jún 2014

@zalka TO NEBUDEM MAT NÁROK NA ŽIADNE PENIAZE?

zalka
22. jún 2014

@25daniela áno presne tak platia sa s toho odvody aj dane .. ako by to bola výplata ... a áno to potom delia tým 1-2 dnami ... pozor výplatu môžeš mať za pracovný den ... ale odvody sa delia pri podpore na kalendárne dni .. preto musí byť 2.9. výplata 110e ... keby si ukončila PP 3.9. tak by musela byť výplata 165e a tak dalej

@davidka27 nie nebudeš, mohla si ísť na podporu vyčerpať si ju počas RD ... na mng. si mala prepísať RP a ty si sa mala evidovať na UP ... teraz ti bohužial žiadna podpora nepatrí

davidka27
22. jún 2014

@zalka A SOCIALKA, AL. NIEČO INÉ?