Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
dakujem za vśetko, želám všetko dobré do života,cmuk
@zalka Dobrý den..tak už to mám len za pár..24.6. mi končí rodičovská d. a u mna sa zmenilo to,že som aj krátko po operácii,teda tak-či tak sa mi nedá nastupiť do zamestnania..všade kde sa chodím pýtať po úradoch mi nevedia povedať jednoznačne,ako a z čoho mi bude rátaná podpora v nezamestnanosti,ked mi PP skonší dohodou v den konca RD..t.j.24.6.2014..kedže posledný rok a pol si privyrábam aj na dohodu z ktorej sa platia minim.odvody..no ako som študovala a zisťovala si,tak podla nového zákona by sa mal brat do uvahy vyšší vymeriavací zaklad z príjmu..či dohoda alebo zo zamestnania..a u mna je to jednoznačne zo zamestnania pred materskou (priemerný brutto plat 870€.)..stale som v otázkach či sa dohodnut na vypovedi na 24.6. alebo si vybrat čo len 2 dni dovolenky,lebo mám tam pár dní čo mi ostalo a potom výpoved..dokonca ani na Sociálnej poisťovni v BA mi nevedeli dať odpoved..dakujem že sa mi na príspevok znova pozriete 🙂
@zalka Ahoj. Ja uz som sa s tebou radila, ale cela moja situacia sa zmenila. K 8.7.2014 mi mala koncit RD, ale kedze som po operacii, tak 4.6.2014 som ukoncila RD a 5.6.2014 nastupila na PN z DNP aj zo zamestnania. Povodne som mala k 9.7.2014 dostat vypoved dohodou, ta sa vsak presuva az na koniec PNky, ktora bude najskor k 31.7. Moja otazka je, ci aj v tomto pripade mi treba cerpat den dovolenky, aby som nasledne dostala najvyssiu podporu? V pripade odstupneho napr. 5mesacneho budem dostavat podporu? kedysi bolo, ze az po tych 5mesiacoch zacali vyplacat. Je to aj teraz tak?
dakujem
@zalka hmm, tak neviem, ako to vymyslim, lebo dovolenku mi nedovolia cerpat. Vraj nemozem, ak som uz v organizacnej zmene dva roky... Ale mzdarka mi radila, ze nech nastupim po PN do prace a snazim sa to spravit ako prekazky na strane zamestnavatela - v ten den si budem vybavovat vystupne papiere...ale budem vlastne v praci a oni ma budu musiet vsate zaevidovat... tak mam takto nastupit na ten jeden den posledny den v mesiaci? bude to stacit ten jeden den?
@zalka ma matersku som išla v roku 2009 v juli a potom sa mi narodila dcera v roku 2011 a cez tu materku ma prepustili, lebo ja som bola za zastup MD jednej pani, ale v kuse som odpracovala cca 3 ROKY/TO MYSLÍM DO TOHO JULA 2009/, KEDY MA PRESNE PREPUSTILI DATUM BY SOM MUSELA POZRIET...
@zalka prosim ta Zalka, uz sa to skracuje aj mne, moj zamestnavatel zatial hraje mrtveho chrobaka a nechce jasne povedat ci ma berie naspet, takze mam pocit, ze sa ma chce zbavit. Rodicovsky konci 31.8. a to je v nedelu. Ale v pondelok 1.9. je sviatok, kedy mi je najlepsie ukoncit PP? Ak to dam na 2.9, potrebujem zdvojnasobit tych 53e hrubeho?
@25daniela áno presne tak platia sa s toho odvody aj dane .. ako by to bola výplata ... a áno to potom delia tým 1-2 dnami ... pozor výplatu môžeš mať za pracovný den ... ale odvody sa delia pri podpore na kalendárne dni .. preto musí byť 2.9. výplata 110e ... keby si ukončila PP 3.9. tak by musela byť výplata 165e a tak dalej
@davidka27 nie nebudeš, mohla si ísť na podporu vyčerpať si ju počas RD ... na mng. si mala prepísať RP a ty si sa mala evidovať na UP ... teraz ti bohužial žiadna podpora nepatrí

Zalka, (aj ostatné)ste úžasné, že v takýchto veciach viete poradiť každej z nás, ak ked sa nepoznáme.
Môžem Vás obťažovať svojou situáciou?
Som už na druhej RD, ktorá mi skončí až 28.2.2015. Od septembra ide malý do škôlky.Kedže výdavky sa už zvyšujú a rodičak je malý, chcem sa zaevidovať na UPSV R a brať podporu.Čiže, mám požiadať zamestnávateľa o čerpanie dovolenky aspon jeden deň, a následne o rozviazaniePP potom Evidencia na urade? A rodičák presunúť na manžela?
Dá sa to tak nejak a v akej postupnosti?