icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
22. jún 2014

@davidka27 to nemám odkial vedieť .. záleží od tvojej situácie.. či si vydatá, rozvedená, slobodná ... či máš súdom určené výživné na deti ... či máš vlastnú nehnuteľnosť ....

frozenelza
22. jún 2014

@zalka chcem sa opytat...ukoncila som PP ako sme spolu kedysy riesili, vyplatu som mala 440€...a podpora mi max.nevysla...:-(. Uznali mi len 16,50€ na den....ako to je mozne??? Dakujem za info

zalka
22. jún 2014

@frozenelza neviem ... musela si pracovať na dohodu v posledných dvoch rokoch ... alebo si si platila balík dobrovolného poistenia ...
ja si ťa nepamätám ... musíš napísať viac ... a výplata bola za koľko dní?

25daniela
22. jún 2014

@zalka dakujem velmi pekne, neviem co by som si bez tvojich rad pocala, teraz aspon som v obraze, co mozem ocakavat, teda co by som chcela.... predtym bola uctovnicka v praci mila, momentalne kedze som na odstrel, asi uz nebude... Velka vdaka...

zalka
22. jún 2014

@25daniela rado sa stalo ... a uvidíš .. nezabudni poslať list, že sa 1.9. vraciaš do práce po RD ...

frozenelza
22. jún 2014

@zalka nie, nemala som dohodu ani som si nic neplatila, som zamestnana od 2008. Jeden den dovolenky ostatne preplatit som si dala vsetko.

zalka
22. jún 2014

@frozenelza napíš dátum kedy ti končila RD, kedy si čerpala dovolenku a kedy ti skončil PP ...

frozenelza
22. jún 2014

RD 3.5.2014 -sobota, v pondelok 5.5. dovolenka a 5.5. aj vypoved dohodou

zalka
22. jún 2014

@frozenelza tak to je potom čudné ... lebo pri tom plate ako si písala malo byť maximum .. určite si neplatila žiadne DNP, ani nemala dohodu ani nič... ak si si v tom istá, napíš odvolanie a nesúhlas s výškou VZ ... mohol aj zamestnávateľ dačo pokašľať vo výkaze ... odvolaj sa

frozenelza
22. jún 2014

@zalka dakujem...no neviem ci v tomto state ma zmysel pisat odvolania 🙂, nevadi aj 480€ potesi....dakujem za vsetko!!!!!

25daniela
22. jún 2014

@frozenelza pis odvolanie.... neboj sa, jedine co sa ti moze stat, ze to zamietnu ale daju ti jasne odpovede, preco to tak je... a ak sa tym zacnu zaoberat, mozno prijdu na to, ze daco zle vypocitali...

frozenelza
22. jún 2014

@25daniela a na socialnu poistovnu to mam napisat??? Ja v tom mam gulas!! @zalka mi vsetko poradila ako zobrat dovcu, ukoncit PP lebo pre mna tieto veci spanielska dedina...

zalka
22. jún 2014

@frozenelza vieš mýliť sa je ludské aj na SP pracujú ludia, a mohli spraviť chybičku .. a prejavilo sa to na podpore ...
takže normálne napíš odvolanie, odnes do SP a budú to riešiť, máš na to právo ..

frozenelza
22. jún 2014

@zalka ok tak to zajtra urobim aj to tam hned odnesiem...a moc krat dakujem za vsetko @zalka....nebyt teba nemam ani tych 480€. Dakujem

zalka
22. jún 2014

@frozenelza vieš nie je to prvý raz čo sa pomýlili, aj exkolega má takú skúsenosť, musel sa odvolávať a ako píše @25daniela aspon sa na to pozrú ... ale hovorím ak nič iné si nemala žiaden príjem počas RD kt. by ti znížil VZ tak podpora mala byť maximálna.

A vezmi kopiu výplatnej pásky na SP ... pre istotu ... lebo predpokladám, že pôjdeš osobne podať to odvolanie. A vytlač si ho 2x aby ti prevzali podpisom teda 1 im ostane a druhé tebe podpíšu ...

biene
22. jún 2014

@frozenelza nema byt vypoved 6.5. ked 5.5. bola dovolenka?

frozenelza
22. jún 2014

@zalka ok dakujem moc!!! Potom pipnem ci sa nieco zmenilo...bolo by fajn keby ano 😉, dobruuu

frozenelza
22. jún 2014

@biene nie...5.5.odpracujes a po sichte ti skonci 5.5. PP

biene
22. jún 2014

@frozenelza fakt? to som netusila, ja ze to potom musi byt az dalsi den, ked uz som 5. odpracovala...dobre vediet 😉

zalka
22. jún 2014

@biene nie nemá, pracovný pomer končí po poslednej šichte ... ak pracujem 5.5. tak po práci mi končí PP tj. 5.5.
ak dovolenkujem 5.5. tak po dovolenke ( po tých 8 hodinách ) mi končí PP 5.5.

ak by to bolo tak ako píšeš ty, tak čo kedy by končil PP ... 6.5. pred šichtou? alebo 6.5. po šichte ... hm?

@frozenelza jasne ozvi sa .. držím palec ...

biene
22. jún 2014

@zalka jasneee, takto som sice nad tym nikdy neuvazovala, ale je to logicke...

zalka
22. jún 2014

@biene 😝 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
heln
25. jún 2014

@zalka ahoj, si fakt úžasná, že v tomto radíš, máš moju poklonu,
čítam už niekoľkú tému a hlavne ma udivuje, že na každej strane to vysvetľuješ "1 deň čerpeš....." 😀
tiež teraz riešim koniec rodičovskej dovolenky a napríklad som vôbec nevedela o tom jednom dni a maximálnej podpore, len teraz neviem ako to spraviť, 18.7. mi končí rodičovská a to je piatok a mám 10 dní nevyčerpanej dovolenky, ako to mám spraviť, aby to bolo najrozumnejšie?
teda doplním, že chcem ukončiť pracovný pomer po skončení RD..... z rôznych dôvodov.
ďakujem.

zalka
26. jún 2014

@heln no kedže ti končí RD piatok tak potrebuješ čerpať 2 dni dovolenky a zvyšnú preplatiť, alebo 2 dni odpracovať a dovolenku preplatiť. A utorok skončiť PP .

heln
26. jún 2014

@zalka nerozumiem síce prečo, ale veľmi veľmi pekne ďakujem za radu 😵

zalka
26. jún 2014

@heln z jednoduchého dôvodu ,
do SP sa platia odvody zo sumy 4025 e mesačne to je max. hranica.
A to je na 1 den 4025 / 31 = 129,83 eur to je max DVZ
Na to aby si mala max. podporu potrebuješ mať DVZ cca 55 eur

Tak rátajme spolu, RD ti končí piatok, ak budeš čerpať dovolenku len 1 den pondelok, tak zamestnávateľ za teba odvedie odvody zo sumy 129,83 eur čo je fajn, ale na podporu sa táto suma 129,83e vydelí 3 dnami ( SO, NE, PO) a už máš DVZ 43,27 eur z čoho bude podpora cca 600 eur
Ale ak budeš čerpať 2 dni dovolenku , tak sa odvedú odvody zo sumy 2x129,83 / 4 dni = 64,86 eur a z toho max. podpora už bude lebo je to viac ako cca 55 eur.

Samozrejme, závisí od platu aký ho máš kedže máš 10 dní dovolenky.

heln
26. jún 2014

@zalka Ty si poklad... nemám slov.... neviem či si uvedomuješ ako pomáhaš nevedomým matkám ako ja, čo nemajú ani páru o takýchto výpočtoch.....

zalka
26. jún 2014

@heln 😀
ak sa dohodneš zo zamestnávateľom na ukončení RD vo štvrtok,
a piatok budeš čerpať dovolenku, a piatok ti skončí PP .. tak ťa to výjde lacnejšie a aj zamestnávateľa .
Len to chce ochotného zamestnávateľa.

heln
26. jún 2014

@zalka a to sa normálne dá, že takto požiadam? 😅
vôbec neviem ako to beží....
môj zamestnávateľ bude rád, že sa ma zbaví, takže si myslím, že bude súhlasiť,
oni sa ma chceli zbaviť už dávno, lebo vedeniu nevyhovujem z istých osobných dôvodov, lebo ja sa môžem aj brániť dohode a keď chcú môžu ma prepustiť z ich strany s výpoveďou a odstupným, čo ale neurobia a keby som to chcela, takto tak to bude na nervy a na dlhé lakte, takže pre nich isto bude lepšie prepustiť ma spôsobom dohody.....