icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
26. jún 2014

@heln no len ak spravia chybu v zamestnaní a nedajú ti čerpať dovolenku tak prídeš o max. podporu ... tak na to pozor ..
nech ti ukážu registračné listy zo SP že ťa odhlásili z RD a prihlásili späť ako zamestnanca ..
ty vieš aj dnes skončiť PP ak sa rozhodneš :D a dohodneš zo zamestnávateľom

heln
26. jún 2014

@zalka ďakujem za radu, dám si na to pozor, veď práve mám obavy aby mi niečo nepokazili, lebo manželovi keď končil domrvili čo sa dalo....

zalka
26. jún 2014

@heln držím palce

heln
27. jún 2014

@zalka dík 🙂

zalka
27. jún 2014

@heln rado sa stalo

margaretka3
30. jún 2014

Ahoj zalka, ja som extra prípad, dnes 30.06 mi končí rodičovská dovolenka, dohodli sme sa so zamestnávateľom na ukončení PP dohodou podľa par. 60 ZP, odvolávajúc sa na par. 63 b....s tým,že mi vyplatí 3mes. odstupné + prepl. dov., aby mi bola vypočítaná podpora v nez......ibaže v zákone je toľko zádrheľov,...čo sa týka zamestnávateľa organizačné zmeny neprebehli, ale chce si nechať zamestnankynu, ktorá pracuje počas môjho zastupovania, má to aj v zmluve....to však nie je zrušenie miesta.....ako by som to mohla poriešiť, aby sa to vzťahovalo do org, zmien....? som z toho na nervy, šéf nemá personalistu, takže ja si musím napísať sama, aby to bolo dobre....

mysiatko
30. jún 2014

@zalka ahoj už som ti pisala v inej téme ohľadom výpočtu dovolenky a odstupného, pýtala som sa už aj v inej teme gapy, ale neviem či stihne odpovedať, takže kopírujem...ďakujem
ahoj ak by si bola taka ochotá alebo aj iné skúsené dievčatá poprosím o radu emoticon
28.6. mala dcéra 3 roky - skončila mi RD, ale mám schválenú platenú RD zo zdr dôvodov, kam mám to ísť teraz opätovne hlásiť? treba do zdravotky aj socialnej poisťovne kôli dôchodkovému? Manžel si pri ročnom zučtovaní môže uplatniť na mňa odpočet dane?
Pred nástupom ma MD som pracovala a zmluvu som mala na dobu neurčitú - teraz ku 3 roku malej sme sa so zamestnavateľom dohodli na rozviazaní pracovného pomeru dohodou aj ked mam predlzený rodičak a nemusela som to urobiť, ale aj tak so mnou už nepočítajú a nechcela som to zbytočne naťahovať... ak mi po roku skončí rodičovský príspevok, a ja náhodou nebudem mať prácu (dúfam že budem) vznikne mi nárok na podporu v nezamestnanosti? ak ano z akého vymeriavacieho základu sa bude počitať?dufam ze som to napisala zrozumitelne...dakujem za odpoved

gapa
30. jún 2014

@mysiatko kedy skončil pp 28.6? ak sa zaeviduješ na upsvar do 1roka od ukončenia, nárok vznikne, inak nie. Či treba odhlášku a prihlášku, záleží, či ti trval pp po RD aspon 1den. a na zdr.poistovnu asi podla toho, či máš RD súvisle (príp. si tam zavolaj)
Odpočet za 1.7. ak si poberatelom aj 1.7., tak môže aj za júl si odpočet uplatniť.

lubinkas
2. júl 2014

Ahojte dievcata, som na RD, ktora mi konci v decembri 2014. Avsak cakame druhe babatko a koncom novembra by som mala opat nastupit na MD. Pocas prvej materskej som sa vsak stala nezamestnana, kedze mi skoncila k 1.1.2012 pracovna zmluva, a tym padom nemam narok na poberanie materskej dovolenky pri druhom dietati a zostane mi len rodicovsky prispevok. Dnes mi vsak kamaratka navrhla, ze by som mozno mohla aspon do casu, kym oficialne nenastupim na dalsiu MD prehlasit rodicovsky prispevok na manzela a ja by som sa nahlasila na urad prace ako nezamestnana. Vraj by mi tak vznikol narok na davku v nezamestnanosti. Nevieme mi povedat, ci je to pravda? nemate s tym, prosim vas, niektora skusenost? Dakujem velmi pekne za kazdu odpoved.

zalka
3. júl 2014

@lubinkas už je neskoro ... to si mohla urobiť v roku 2012 ... nemáš už nárok na podporu a ako si správne podotkla ani na MD.

lubinkas
3. júl 2014

@zalka Ahoj Zalka, cize teoreticky ak by mi skoncila normalne prva rodicovska dovolenka (ak by som necakala druhe dieta) a nepodarilo sa mi hned zamestnat, nemam ziaden narok na podporu v nezamestnanosti aj napriek tomu, ze som pred materskou dovolenkou bola riadne vyse 3 roky zamestnana?

zalka
3. júl 2014

@lubinkas áno presne tak .. nemáš nárok na podporu ... si dlho bez poistenia v nezamestnanosti môžeš byť len 364 dní aby si mala nárok na podporu a ty si bez poistenia už aj viac ako 2 roky

zela1979
4. júl 2014

Ahojte, ja by som potrebovala vedieť, či sa po polročnom evidovaní na Úpsvar a poberaní dávky v nezamestnanosti môžem vrátiť na predĺženú rodičovskú dovolenku. Do februára 2014 som bola na rodičovskej dovolenke, potom som nastúpila do zamestnania, no 31.5. 2014 so mnou zamestnávateľ rozviazal prac. pomer. Od 1.6. som evidovaná ako nezamestnaná a požiadala som si o dávku v nezamestnanosti. Rodičovský príspevok som k 1.6. prepísala na manžela, aby som mohla dostať dávku. Keď mi však skončí podpora a nenájdem si dovtedy zamestnanie, môžem sa opäť vrátiť na predĺženú rodičovskú dovolenku? A ako je to potom s poistením? ĎAKUJEEEM!

lubinkas
4. júl 2014

@zalka Dakujem zalka velmi pekne za tvoju ochotu. Pekny vikend prajem

fejaka
16. júl 2014

@zalka Ahoj, aj ja prosím o radu. Rodičovská dovolenka mi končí 28.8.2014 dcéra bude mať 3 roky so zamestnávateľom sme sa dohodli na skončení pracovného pomeru dohodou. Mám nárok na 30 dní dovolenky a aj odstupné. Chcela by som max. podporu, ale neviem kedy ukončiť prac. pomer nakoľko 29 je sviatok potom ide víkend 30 a31 a zase sviatok 1.9.14. Kedy čerpať dovolenku a koľko dní? Ďakujem veľmi pekne

michaela14
22. júl 2014

@fejaka @zalka ahoj, ja to iste, maly ma 3r. 12.9.co je piatok, potom sobota, nedela, pondelok sviatok...tiez by som rada vedela ako to najlepsie spravit, aby mi vysla max podpora....diky moc 😉

cloviecik777
25. júl 2014

prosim vas poradte mi,rodicovska dovolenka mi konci teraz 18 septembra.A v praci som bola zamestnana od1,9,2009 az do 31,12,2013.Uz som im v praci bola nepotrebna aspon tak mi to povedali .No ale zaujmalo by ma ci mam potom narod od uradu prace socialnych veci a rodiny ist na pol roka na podporu.Viete ze ked pridem na urad mozem hned o to poziadat ci oni mi to sami povedia? Dakujem

gapa
25. júl 2014

@cloviecik777 ak ti trval prac.pomer 1.9.2009-31.12.2013 a sa zaeviduješ od 19.9.2014, tak ti nárok na podporu vznikne (upsvar s tým ale nemá takmer nič, lebo o dávku žiadaš v sociálnej poistovni, len potrebuješ aj doklady z upsvar o zaregistrovaní, myslím k tomu). Ak bol tvoj prac.pomer na dobu určitú, tak predpokladám budeš poberať podporu 4mesiace, tak hovorí zákon, no myslím niekto tu písal aj o 6mesiacoch, čo neviem ale potvrdiť.

cloviecik777
25. júl 2014

@gapa ďakujem vam velmi pekne

etella01
29. júl 2014

Prosiiiiim poraďte,
Do 30.6. Som bola zamestnaná u prvého zamestnávateľa a zároveň na RD, od 1.7. Som ukončila RD a zaroven som sa zamestnala u druhého zamestnávateľa.Ktory zamestnávatel ma voči soc.poist. Povinnost nahlásiť moje ukončenie RD????

ivana171983
29. júl 2014

ahojte, potrebovala by som poradiť...Som zamestnaná 3 a pol roka. V súčasnosti som na rodičovskej dovolenke. Chcela by som sa opýtať z čoho mi bude počítaná podpora v nezamestnanosti. Počas rozhodujúceho obdobia /posledných 2 rokoch/ som bola najskôr na PN, potom na materskej a teraz na rodičovskej dovolenke. Pracovný pomer by som chcela ukončiť ešte počas rodičovskej dovolenky /tu mi bude preplatená aj zvyšná dovolenka/. Od nasledujúceho dňa by som chcela prepísať poberanie rodičovskej dovolenky na manžela, aby som sa mohla ísť zaevidovať na úrad práce a poberať podporu.
Počas rodičovskej dovolenky som ešte pracovala na dohodu /pravidelný príjem/ 1,5 mesiaca, kde som dostávala mzdu cca. 120 eur/mesiac v hrubom.
Keďže mi to vychádza tak, že podpora mi bude vypočítaná z tejto dohody, chcela by som sa spýtať, či by bolo možné, aby som sa zamestnala na jeden deň, za ktorý by dostala cca. 1800 eur v hrubom a tak by som dostávala max. podporu...

nikolino
30. júl 2014

@gapa Ahoj mohla by si sa pozrieť na moju situáciu písala som aj Zalke tá mi väčšinou radí ale asi je na dovolenke lebo mi dlho neodpísala. pre získanie maxi podpory len by som si chcela byť istá či mi výde alebo nie. Niečo sa mi marí že som bola pn počas RD môže to nejako ovplyvniť výšku podpory? Zamestnaná som viac ako 8 rokov stále trvá zarábala som cca 360 až 400 eur v hrubom, posledný rok a pol firma nevykazuje žiaden zisk. Pn som bola od 17.8.12 do 11.9.12, MD od 12.9.12 do 7.5.13 obidvoje mi boli vyplácané aj z dnp takže materská bola maxi. RP od 8.5.13 trvá. Posledná mzda mi bola vyplatená v 9-tom mesiaci sume 195,30 hrubého + 60,21PN takže to bola mzda za 8 mesiac. Ako postupovať:
--napr.27.8.14 pôjdem na UP vyplniť papiere na ukončenie môjho RP ktoré dám k 31.8.14 je to nedeľa nevadí? a hneď aj požiadam o RP na partnera k 1.9.14.
--Akože pôjdem 1.9.14 (sviatok nevadí? a 2.9.14 do práce za tieto dva dni mi dá majiteľka mzdu 110 eur hrubého alebo čistého?
--K 2.9.14 mi preplatí zvyšne dni dovolenky mám 29 dní v sume 501v hrubom , a taktiež 2.9. skončenie PP akým paragrafom by bolo najlepšie?
-- 3.9. sa pôjdem zaevidovať na UP ako nezamestnaná

--zo soc. poisťovne z dôchodkového sa odhlásim do 8-ich dní od ukončenia RP alebo pôjdem toho 27.8.14 ale odhlášku vypíšem k 31.8.14? aby mi tam nijaké dni nelietali.dá sa aj takto?
-- znova sa prihlásim v ten istí deň ako si budem dávať znova prepísanie RP na seba.
--na zdrav. poisťovňu pôjdem až po zaevidovaní sa na U práce
--čo všetko musím ja doniesť na UP a do sociálnej?
Ďakujem a som ti vďačná za odpoveď a cenné rady.

gapa
30. júl 2014

@nikolino mala si v období 3.9.2012-2.9.2014 aj dobrov.poistenie v nezamestnanosti? Ak nie, môže byť. Odhlášku na soc.poistovnu stačí do 8dní od zmeny, tak do myslím 3+8=11.9, možno lepšie do 10.9. to treba vybaviť. Ak nebude dôch.poistený manžel, tak môžeš si dať prihlášku nanovo od 3.9.2014,t j. zájdi tam 3.9. a vybav aj odhoášku aj prihlášu (prihláška sa nedá dať spätne)
Sviatok 1.9. nevadí, ak nevadí zamestnávatelovi.
Snád som nič neopomenula, lebo už sa s tým velmi nezaoberám a nesledujem.

nikolino
30. júl 2014

@gapa Ďakujem krásne za odpoved som zvedava čo mi napíše zalka..... 🙂

miska2311
30. júl 2014

Ahojte,mozem pocas rodic.prispevku poberat aj davku v nezamestnanosti?chceem poziadat o podporu no do februara 2015 este poberam rodicovsky prispevok.na UP mi k tomu nevravela nic,ze len ked chcem mam prist sso ziadostou.

gapa
31. júl 2014

@miska2311 súbežne nemôžeš poberať RP aj podporu. Aj ked ti nárok na podporu vznikne, pozastavia ti poberanie počas obdobia čerpania RP, tj. začali by vyplácať až od 1vého po mesiaci, za ktorý posledný dostaneš RP. Ale môžeš preniesť aj poberanie RP na manžela.

miska2311
31. júl 2014

@gapa dakujem.zijem sama s detmi.takze ak dobre chapem,ked mi skonci RD,az vtedy mi zacnu vyplacat podporu?a ked v tom case zacnem pracovat uz pocas rodicovskej ,tu podporu mi este vyplatia potom ci uz nie...?

gapa
31. júl 2014

@miska2311 ak začneš pracovať, tak ťa vyradia z evidencie (teda v prípade, prekročíš limit príjmu). Ak budeš v limite, že ta nevyradia, tak môžeš poberať aj podporu aj ten nizky príjem. Ak by si chvílu poberala podporu a išla pracovať s vyšším prímom, tj. vyradili by ťa, tak by si si neskôr mohla dočerpať zvyšok podpory, ak by si bola znovu nezamestnaná do 2rokov od vyradenia z evidencie (spolu 6mesiacov, ak s imala pp na dobu neurčitú a aspon 730dní poistenia v troch rokoch pred zaevidovaním na up). Alebo ak by si poberala podporu aspon 3mesiace, tak zvyšok pri vyradení si môžeš dať preplatiť, teda 50% z nej, ale potom nárok nebudeš mať pri dalšom zaevidovaní, až po odporacovaní-trvaní poistenia aspon 2roky.
samozrejme záleží ale na zákonoch, ktoré platia v den zaevidovania, tj. aj to je možné, že niečo zmenia v zákone.

fejaka
31. júl 2014

Ahoj, aj ja prosím o radu. Rodičovská dovolenka mi končí 28.8.2014 dcéra bude mať 3 roky so zamestnávateľom sme sa dohodli na skončení pracovného pomeru dohodou. Mám nárok na 30 dní dovolenky a aj odstupné. Chcela by som max. podporu, ale neviem kedy ukončiť prac. pomer nakoľko 29 je sviatok potom ide víkend 30 a31 a zase sviatok 1.9.14. Kedy čerpať dovolenku a koľko dní? Ďakujem veľmi pekne

mater
31. júl 2014

baby, po skonceni RD som dostala vypoved. dosla mi ale mzda za jeden den 51,96 €, momentalne som PN. dostanem max podporu, ak pojdem teraz na urad prace? resp. aku podporu mozem cakat? dakujem