Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
Uz sa to tu riesilo 5 milion krat, ale nemam cas prechadzat uplne kazdy koment a chvilu sa mi zda, ze je to ok a potom si precitam, ze nie je...viete mi prosim niekto poradit? Ukoncila som RD a ohlasila nastup do prace k 1.10.2014. Zamestnavatel ma z dovodu nadbytocnosti vyhodil, dostanem 4 mesacne odstupne a preplatenu nevycerpanu dovolenku, bola som sa dnes evidovat na urade prace. Do prace som teda vobec nenastupila a dovolenku necerpala. Ako sa mi bude vypocitavat DvN? Tesila som sa na vyssiu, ale teraz sa obavam, ci dostanem aspon nieco na urovni rodicaku... :( 20.5.2011 som bola na materskej. Od 1.3.2012 som nastupila, ale len na ciastocny uvazok s platom 600 eur brutto, pracovala som do 15.8.2013 a nastupila na druhu matersku/rodicovsku do 30.9.2014. 1.10.2014 ta vypoved a preplatena dovca plus odstupne....Na ten jeden den ma predsa musi prihlasit ako zamestnanca, nie? Ale v nejakej odpovedi na stranke socpoist som citala, ze to nic neovplyvni... :( Velmi pekne vopred dakujem!
@mirushka1983 podpora sa ti vypočíta z príjmu z čiastočného úväzku .. tj. z 600e .. podpora 300e ... alebo z príjmu z pred MD ... 50% ... vyplatia tú ktorá je vyššia. Tebe by nepomohlo čerpať den dovolenky .. lebo si pracovala na čiastočný úväzok. Max. podporu by si aj tak nedostala.
@zalka dakujem pekne za odpoved. Presne toho som sa bala... :( ze aj ta strategia s dnom dovolenky je mi na prd lebo medzi materskymi som vyse roka pracovala na cistocny uvazok (60% t.j. na 24 hodin tyzdenne) a ten den dovolenky by bol z toho ciastocneho....takze mi vyjde plus minus davka rovnaka, maximalnu tam vsak nijak "nevyrobim"... :(( neva, su aj horsie veci na svete :D velmi pekne este raz dakujem!
@mirushka1983 rado sa stalo
@zalka Dobry den,chcela by som sa opytat,ja som nastupila v septembri 2012 na matersku a v januari 2013 ma prepustili z dovodu skoncenia zmluvy na dobu urcitu.mam narok po skonceni RD na podporu v nezamestnanosti a ak ano,z coho by mi ju vyratali.dakujem
@ivanka1987 nie už nárok na podporu nemáš. Si bez PP viac ako 364 dní. Keby si to bola riešila v roku 2013 nárok na podporu by si mala za predpokladu 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch.
@zalka dakujem pekne ja som si to aj myslela len som bola zvedava ci je to naozaj tak
@ivanka1987 rado sa stalo
Topiaci sa slamky chyta...uz sme to tu ukoncili, len ma napadlo...1.10. som dostala vypoved, od 2.10. som registrovana na UP. Pomohlo by ak by ma (spatne samozrejme) niekto zamestnal na jeden den, toho 1.10. ? Ak by za mna spravil odvod do SP..? Mohol by ma niekto z kamosov, fiktivne samozrejme, zamestnat? nahlasil by ma, odviedol,odhlasil...ma to napadlo ako posledna moznost. SP s tym moze mat problem, no ale mozno by to za pokus stalo...nemate s tym niekto skusenost? Neviete, ci by to slo? Diky!
@zalka
Zalka, prosím, pozri sa aj na moju situáciu 😉
V 06/2012 som ako povinne poistená SZČO uzatvorila balík dobrovoľného poistenia, ktorého súčasťou bolo aj poistenie v nezamestnanosti.
10/2013 som počas tehotenstva ukončila živnosť, dobrovoľné poistenie som si ponechala.
01/2015 mi končí príspevok v materstve.
Neviem, či budem mať v januári (po zaevidovaní sa na úrade práce) nárok na dávky v nezamestnanosti. Písala som do poradne SP, ale odpísali mi len texty zákona a informáciu, že o tom, či mám alebo nemám nárok na dávky, sa dozviem, keď o ne požiadam emoticon . Čo je mi na figu, lebo ak nárok nemám, tak sa na žiaden úrad práce registrovať nepôjdem a zostanem doma na rodičovskom, že áno 🙂 . Ďakujem!
dobry den @zalka, uz ste mi minule poradili, len sa chcem spytat ked mi 16.11.2014 konci RD /k tomu dnu mam aj vypoved z prace/ a ja sa zamestnam inde na par dni za 55 eur na den, stale plati ze budem mat maxim. podporu /je nejaky max. pocet dni na ktore sa mam zamestnat aby som mala tu max.podporu, len na jeden ma nezoberu, ci nahodou nepresiahnem nejake to obdobie ked sa zamestnam na tyzden abo az na mesiac?/ dakujem pekne
@janqua86 môžeš aj na dlhšie sa zamestnať ale priemer musí vyjsť na 55e na den ... ak budeš pracovať 10 dní od pondelka jedného týždna do piatku druhého týždna ... tak musíš mať výplatu 12x55e ... tj. 660eur .. lebo je tam aj víkend a aj cez víkend musí výjsť taký priemer ... takže ak pracovať tak čo najmenej víkendov a sviatkov mať v tom.
Ahojte. Chcem sa spytat ci budem mat narok na max. podporu ked do 20.11. som este na RD a zamestnavatel mi dal k 31.10. vypoved z organ. dovodov pred tym som si zobrala jeden den dovolenky. A este sa chcem spytat ci mi uznaju poporu ked na UP mi povedali ze sa mam ist hlasit az 20.11. ked mi skonci RD. Dakujem
dobry den, poprosim o radu, 1.10. so nastupila po rodic.dovolenke do prace/mesiac skor pred dovrsenim 3.roku veku dietata,zvazujem vsak , ze z prace odidem, keby som dala vypoved napr.v januari, bude sa mi vymer.zaklad podpory vypocitavat len z mesiaca november a december?Oktober som mala este rodic.prispevok a teraz v novembri vyplatu a posledny rodic.prispevok,ten sa do vymer.zakladu pocita? Mam este 33 dni dovolenky,ktora vznikla pocas materskej.vdaka
@zalka Uff, dakujem, teraz sa mi ale chcu "pomstit" za urcite veci,kt.tu nechcem rozoberat/pravdepodobne podam na nich zalobu/,tak mi prisla tento mesiac len zakladna mzda bez pohyblivej zlozky, za november chystaju pravdepodne to iste, cize som si tym paradne uskodila na podpore, odstupne asi nemam narok,keby som teraz rychlo odisla dohodou? Robila som pre nich pred materskou 4 roky, este mam tu dovolenku, kt.by mi trocha navysila vymeriavaci zaklad.
zalka, prosím poradíš mi? Do práce som znovu nastúpila od októbra 2014, dostala som výpoveď z nadbytočnosti,predtým som bola u tohto svojho zamestnávateľa nepretržite zamestnaná 11 rokov. 25.11.2014 mi končí RD, momentálne som vo výpovednej dobe, ktorá mi končí 31.1.2015. Chcem sa spýtať, či je možné nahlásiť sa od 1.2.2015 na úrad práce ( podporu dostanem, aby som ju mohla aj vyčerpať),( moje dieťa je síce od septembra zapísané v škôlke, aj nastúpilo, ale sme skoro stále chorí, zatiaľ žiadne potvrdené alergie či iné diagnózy), a zároveň byť osobou starajúcou sa o dieťa do 6 rokov? Vlastne mi ide o to, že mi nemá kto z rodiny pomôcť pri chorom dieťati, ( z dôvodu čerpania OČR je zasa problém v akomkoľvek zamestnaní), tak by som potrebovala zostať ešte nejaký čas doma s dieťaťom, no zároveň poradiť najvýhodnejšie riešenie, aby za mňa platil ešte odvody štát . Ďakujem ti za radu a tvoj čas. 🙂
@zalka, prosim o radu, momentalne som vedena na UP, do 30.11. budem dostavat este podporu v nezamestnanosti. Zaroven moj manzel pobera rodicovsky prispevok-predlzena rodicovska zo zdravotnych dovodov na syna do 1.5.2015. Mam od 1.12. poziadat UPSVaR o prehodenie rodicovkeho prispevku na mna, alebo zostat evidovana na UP? Alebo je to jedno, co sa tyka platenia odvodov za mna, len asi ta rodicovska dovolenka sa rata ako odrobena doba do dochodku... Alebo? Ty by si to menila pls? Dakujem... 🙂
@zalka dobrý deň môžem aj ja poprosiť o radu?Vo februári mi končí RP,presťahovali sme sa do iného okresu, síce môj PP zatiaľ trvá, do práce sa vrátiť nemôžem, je to ďaleko. Ak dám výpoveď po ukončení RP budem mať nárok na podporu? Pred 1.materskou som bola zamestnaná, síce posledné mesiace pred nástupom na MD som bola PN,po dovŕšení 3 roku malej,som bola opäť tehotná, preto som bola v práci len týždeň, kedy mi po dohode vedúca zvýšila plat na 1000€, aby som mala predpokladaný vymeriavací základ na PN a následnú materskú vyšší, takže až do nástupu na 2 MD som bola PN...je nejaká šanca dostávať podporu v nezamestnanosti? Či si radšej hneď začať hľadať prácu po skončení RP,teda dovŕšenia 3 rokov malého? Hádam som to napísala dobre 🙂
@klamparovci ak po skončení RD ... sa vrátiš do práce a budeš čerpať 1-2 dni dovolenku, a skončíš PP dohodou , a zvyšok dovolenky ti preplatia tak dostaneš 800e podporu
@zalka wau,to by bolo super, som myslela,že asi tak okolo 500e a ešte ma napadlo,že zmluvu na ten plat som mala na dobu určitú, to nevadí?Alebo jej ju dám prepísať 🙂

@srnqqa rado sa stalo