icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
11. jan 2015

@klamparovci nerozumiem, i žena z minimálnou mzdou môže mať po RD maximálnu podporu funguje to takto ... príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

klamparovci
11. jan 2015

@zalka aha,už to chápem, ďakujem veľmi pekne za radu,teším sa,že je takáto možnosť a nemusím sa stresovať,rýchlo hľadať robotu

zalka
11. jan 2015

@klamparovci rado sa stalo

meri987
12. jan 2015

@zalka, ahoj prosim ta nakolko si mi uz pomohla neviem co mam urobit. Po rodicovskom prispevku som si vybavila max podporu ako si mi poradila. Teraz ma caka operacia a este asi mesiac som na podpore len kym sa dam dokopy tak to bude trvat a k otazke z coho mi vyrataju PN kedze som teraz na urade prace a poberam podporu. Dakujem

zalka
12. jan 2015

@meri987 nemáš nárok na PN ... na PN budeš mať nárok ak sa niekde zamestnáš ...

meri987
12. jan 2015

@zalka no pekne, tak dakujem za odpoved a prajem vsetko dobre

zalka
12. jan 2015

@meri987 rado sa stalo ... stačí ak sa zamestnáš na dohodu niekde .. odpracuješ 1-2 dni .. dohodneš si hodinovú mzdu ... a odrobíš 8h denne... a zamestnávateľ ti dá potvrdenie pre SP .. že by si zarobila predpokladane 412 e ... tak dostaneš PN z tej sumy ... a na UP ti dajú potvrdenie o skutočne zarobenej mzde ...

jurkovamiluska
15. jan 2015

dobry den mozete mi prosim Vas poradit? skoncil rp, a vten den som dala aj vypoved, na matersku som isla z pracovnej zmluvy, n aktorej som mala minimalku, dala som si ziadost o podporu v nezamestnanosti a toto mi prislo: Rozhodujuce obdobie na zistenie denneho vymeriavacieho zakladu je obdobie blabla 2roky, (nie pred materskou, ale rp) sucet vymeriavacich zakladov dosiahnutych v rozhodujucom obdobi,z ktorych ste zaplaili poistne na poistenie v nezamestnanosti, je 182,37eur a denny vymeriavaci zakladmje 0,6079eur, vyska davky v nezamestnanosti za den je 50% uvedeneho denneho vym. zakladu, nechapem tomu, a dnes mi prisla podpora 9 eur, a to akoze vazne? nespravili niekde chybu? nemala som dostavat ked uz tak z tej minimalky 50% som zufala.... Dakujem

zalka
16. jan 2015

@jurkovamiluska počas RD si mala dohodu? alebo si si platila DNP a poistenie v nezamestnanosti? skús napísať odvolanie ...

meno priezvisko adresa

SP
adresa
mesto

Odvolanie voči rozhodnutiu SP č. ....

Ja dole podpísaná ...... nar...... bytom ...... sa týmto odvolávam voči rozhodnutiu SP č. ... o výške denného VZ a určení rozhodujúceho obdobia. Mám zato, že ste postupovali podľa zákona č . 461/2003 Z.z , § 108 odst. 2) a nevzali ste do úvahy odst. 5) zákona ktorý znie,

(5) Na vymeriavací základ zamestnanca, ktorý dosiahol v období materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky, sa pri určení denného vymeriavacieho základu na určenie sumy dávky v nezamestnanosti neprihliada, ak na základe neho určený denný vymeriavací základ je nižší ako denný vymeriavací základ určený podľa odseku 3 tretej vety.

Preto žiadam o prehodnotenie výšky denného VZ a tým aj výšky podpory v nezamestnanosti.
S pozdravom

meno priezvisko

V.......................... dňa ...................

jurkovamiluska
16. jan 2015

@zalka dakujem velmi pekne

zalka
16. jan 2015

@jurkovamiluska rado sa stalo, potom napíš či ti priznali vyššiu podporu ...

david93
18. jan 2015

@zalka a platí to ešte? lebo v tomto roku sa to na podnet Mihála malo sprísniť, čítala som niekde o tom, že sa bude brať priemer predchádzajúceho obdobia, aby sa nezneužívali PN-ky a nemocenské dávky

zalka
18. jan 2015

@david93 a na čo sa pýtaš? lebo si v téme podpora ... a nie PN ...

david93
18. jan 2015

@zalka či to platí aj na podporu

zalka
18. jan 2015

@david93 o podpore neviem nič, že by sa menilo ...

mojong
20. jan 2015

@zalka ahoj aj tu ti pisem, ked uz ta materska nevyzera moc realne,......aspon nieco by som s pravila s terajsim "prijmom" ak by sa dalo...... ako som pisala od 10.11.2014 som evidovana na UP na SP som bola zaniest papier vcera 19.1.2015, kedze ma uctovnicka u byv. zamestnavatela uistila ze to bude takto super, preplatili mi dovolenku, a ukoncili pomer k 10.11.2014, no vcera ma pani na SP vytrhla z omylu.....
tak samozrejme som sa jej pytala ze co s tym a nepriamo mi naznacila ze by sa nieco s tym dalo robit, len to bolo cez take okluky ze neviem ci som tomu dobre porozumela.
Vyslo mi to tak ze keby som sa co i len na par dni zamestnala a mala odvody za ten cas z maxima, dostala by som davku nasledne z max vymeriavacieho zakladu, je to nejak tak? Vedela by si mi povedat kolko by mal byt ten odvod denne? a na aky cas by som sa mala zamestnant? velka vdaka.

zalka
20. jan 2015

@mojong ale si už n a UP už ti zamestnanie nepomôže a mzda hrubá za den by na max. podporu musela byť 55 e

mojong
20. jan 2015

@zalka no k materskej mi to uz nepomoze to je jasne, len ci by mi to nepomohlo k davke v nezamestnanosti, keby som sa teraz na aspon par dni zmestnala s tou max. hrubou mzdou, a potom sa zas evidovala na urade a dala ziadost na soc poist o davku v nezamestnanosti. Vyslo by to?

zalka
20. jan 2015

@mojong nie nevyšlo, lebo tebe už vypočítajú dávku za december ... tj. akékoľvek odhlásenie a nové prihlásenie na UP má len zato, že sa doplatí už vypočítaná dávka v nezamestnanosti do 6 m ...
to trebalo riešiť v novembri, po skončení PP sa zamestnať na pár dní s platom 55e v hrubom a tak ísť na UP .. teraz je neskoro.

domeli
20. jan 2015

@ zalka ahoj. Poradíš, ak si nájdeš chviľku? Ide o zmes informácií k podpore v nezamestnanosti v súvislosti s platením dobrovoľného poistenia, preto sa obraciam na profíčku 🙂
Mám dve detičky po sebe, takže po výpovedi v roku 2009 som do 02/2010 poberala podporu v nezamestnanosti, od 03/2010 materské z DNP. To som si platila nepretržite do 01/2014 (od 14.10.2012 už podľa nových pravidiel, z celého balíka). Od 3.11.2012 - 28.6.2013 som poberala materské, odvtedy poberám rodičovský príspevok stále (syn bude mať 3 roky koncom decembra 2015). Podľa potreby (OČR a PN) som sa prihlasovala/odhlasovala na DNP doteraz, keďže mám na to nárok. Teraz, keď som bola na poisťovni opäť sa prihlásiť, pani sa ma pýtala, či sa chcem prihlásiť aj na dobr. dôchodkové poistenie, nakoľko do 6 rokov ho za mňa odvádza štát... Moja otázky:
1. je možné prihlásiť sa iba na balík dobr. poistenia v nezamestnanosti a dobr. nemoc. poistenia? Koľko to vychádza mesačne z minima, ak je taká možnosť?
2. mohla by som prípadne prehlásiť rod. príspevok na pracujúceho manžela a ja si uplatniť nárok na podporu v nezamestnanosti, ak by som si doplatila podľa bodu č. 1 poistenie tak, aby som mala 2 roky poistenia v nezamestnanosti za posledné 4 roky (ak to sa nemýlim, tak toto sú podmienky, že?)
3. aká je výška tej podpory, ak by som si to platila z minima? Totižto 16 poistených mesiacov v balíku mám(od toho 14. 10. 2012 do 31. 1. 2014 nepretržite + potom operatívne prihlasovanie na balík podľa OČR detí, to tiež aj 2 mesiace doteraz nazbieram), tak špekulujem, či sa oplatí dopoistiť si ešte tých 6 mesiacov a tak požiadať o ten preklad RP na manžela a u seba požiadať o podporu. Pomohlo by mi to, ak by malý nenastúpil k 3. roku do škôlky, lebo ho nemám komu nechať doma a úplne bez príjmu tiež ostať nemôžem do 09/2016, kedy ho do škôlky snáď vezmú.
Dík veľmi za informácie už vopred.

domeli
20. jan 2015

ešte raz, lebo neoznačilo adresáta...
@zalka ahoj. Poradíš, ak si nájdeš chviľku? Ide o zmes informácií k podpore v nezamestnanosti v súvislosti s platením dobrovoľného poistenia, preto sa obraciam na profíčku emoticon
Mám dve detičky po sebe, takže po výpovedi v roku 2009 som do 02/2010 poberala podporu v nezamestnanosti, od 03/2010 materské z DNP. To som si platila nepretržite do 01/2014 (od 14.10.2012 už podľa nových pravidiel, z celého balíka). Od 3.11.2012 - 28.6.2013 som poberala materské, odvtedy poberám rodičovský príspevok stále (syn bude mať 3 roky koncom decembra 2015). Podľa potreby (OČR a PN) som sa prihlasovala/odhlasovala na DNP doteraz, keďže mám na to nárok. Teraz, keď som bola na poisťovni opäť sa prihlásiť, pani sa ma pýtala, či sa chcem prihlásiť aj na dobr. dôchodkové poistenie, nakoľko do 6 rokov ho za mňa odvádza štát... Moja otázky:
1. je možné prihlásiť sa iba na balík dobr. poistenia v nezamestnanosti a dobr. nemoc. poistenia? Koľko to vychádza mesačne z minima, ak je taká možnosť?
2. mohla by som prípadne prehlásiť rod. príspevok na pracujúceho manžela a ja si uplatniť nárok na podporu v nezamestnanosti, ak by som si doplatila podľa bodu č. 1 poistenie tak, aby som mala 2 roky poistenia v nezamestnanosti za posledné 4 roky (ak to sa nemýlim, tak toto sú podmienky, že?)
3. aká je výška tej podpory, ak by som si to platila z minima? Totižto 16 poistených mesiacov v balíku mám(od toho 14. 10. 2012 do 31. 1. 2014 nepretržite + potom operatívne prihlasovanie na balík podľa OČR detí, to tiež aj 2 mesiace doteraz nazbieram), tak špekulujem, či sa oplatí dopoistiť si ešte tých 6 mesiacov a tak požiadať o ten preklad RP na manžela a u seba požiadať o podporu. Pomohlo by mi to, ak by malý nenastúpil k 3. roku do škôlky, lebo ho nemám komu nechať doma a úplne bez príjmu tiež ostať nemôžem do 09/2016, kedy ho do škôlky snáď vezmú.
Dík veľmi za informácie už vopred.

mojong
20. jan 2015

@zalka dakujem takze vsetko som prepasla a mozem ist do piii..... joj ako dobre ze mi vsetci kompetentni na uradoch radili bludy .......
Ale dakujem, si zlata ze takto radis cez net prajem ti vsetko dobre nech sa ti dari, este raz velka vdaka.

zalka
20. jan 2015

@mojong no škoda, že si sa na to nepýtala skôr ... :(

@domeli 1) nie
2) bolo by to možné ak by si nazbierala 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch... tak 6m podpora
neviem či by bolo možné mať 730 dní poistenia v posledných 4 rokoch ... tak 4m podpora - s tým by som sa obrátila na poradnu SP
3) podpora je 50% z VZ ...

domeli
20. jan 2015

@zalka dík veľmi
1. som si myslela, že nie, že je nutné platiť tých cca. 145/mesačne
2. od toho 14.10.2012 mám 507 dní doteraz poistených - ani tak to nesedí? Chýba 223 dní- t. j. pribl. 7,5 mesiaca. Síce, to by potom podpora nevyšla o veľa viac..., 206 eur/6 mesiacov a platiť by som musela 145 o mesiac a pol viac... Že?

zalka
20. jan 2015

@domeli ani nie 206e lebo sa to spriemeruje za tie posledné dva roky takže menej je ... a áno musela by si platiť .. alebo byť na PN ..

domeli
20. jan 2015

@zalka OK. Tak Ti veľmi pekne ďakujem, hoc za nie potešivé správy. Myslela som na to skôr, ale dosť mi boli decká choré, tak som riešila prioritne iné veci a toto som si stále nejako nevedela dať dokopy, či sa to vyplatí, alebo nie. Ešte raz veľké ďakujem a verím, že Ti všetky rady raz budú pozitívne odplatené 🙂

zuzanajamriskova
20. jan 2015

@zalka ahoj chcela by som sa ešte vrátiť k tvojej odpovedi čo sa týkala toho ako dosiahnuť max. podporu......ja som stále zamestnaná a rd mi má skončiť niekedy v oktobri.....no neplánujem sa do práce vrátiť lebo sme za za tie tri roky dosť daleko prestahovali a nie je možnoé aby som tam dochádzala.....takže ako mám postupovať? mám napísať oznámenie do práce že k tomu dátumu mi končí rodičovka...ale mám tam aj napísať že sa chcem vrátiť? lebo je možnosť že by ma prepustili z odstupným, alebo mám na ten jeden den nastupiť do práce ak mi to umožnia a na další hned čerpať dovolenku? a ako viem či mám nejakú dovolenku? a po vyčerpaní dať výpoved? alebo sa s nimi mám dohodnúť? vela otázok ja viem 😀

vanda81
20. jan 2015

@zalka ahoj, prosím mohla by si poradiť aj mne? Chcela by som RP prepísať na manžela a dat v robote výpoveď a následne sa prihlásiť na UP a pokusiť sa získať maximálnu podporu. Do bývalej roboty sa už nevrátim, nakoľko v tom meste už nežijem. Ak dobre rozumiem, posledné dva roky by som mala mať bez príjmu, ale vo februári 2013 mi bola vyplatená odmena 102e, v tom čase som však už bola na materskej dovolenke. (poberala som materskú). Ovplyvní mi táto odmena výpočet podpory?

Ďalej teda, prepíšem RP k 1.3.2015 a potom ktorý deň, čerpať dovolenku a dať výpoveď? RP mi končí až v auguste, ale podporu chcem čerpať skor.

Dúfam, že píšem zrozumitelne, vopred ďakujem za radu.

zalka
20. jan 2015

@domeli rado sa stalo

zalka
20. jan 2015

@zuzanajamriskova no áno, že sa chceš vrátiť napíš do oznámenia a uvidíš ako sa ozvú čo ti navrhnú. Ked ti navrhnú koniec PP, tak si dohodni čerpanie 1-2 dní dovolenky a tak koniec PP. Komunikovať musíš s nimi.

@vanda81 1.3. je nedeľa, takže čerpať dovolenku 2.3. a skončiť PP ak bude plat 110e v hrubom tak bude max. podpora. RD skončíš v takom prípade 28.2.