icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

antonia190323
5. feb 2015

@evita68 Do ZP platime minimum 57,68......Tak ZP mame dalej platit?

evita68
5. feb 2015

@antonia190323 ved som napísala, že si môže určiť nulové preddavky.. treba íst do ZP

oliverka
7. feb 2015

@zalka Zalka, už po x-tý krát ťa prosím o posúdenie. Za všetky predchádzajúce rady veľká vďaka 🙂

Zaujíma ma situácia muž na materskej. Ak som správne zaregistrovala, môže ísť muž na materskú do veku 3 rokov dieťaťa. Ten môj pracuje na dohodu na dobu určitú. Keďže prognóza je neistá, v prípade, že by s prácou skončil, poslala by som ho na materskú. Ja som práve materskú skončila, malá má 7 mesiacov. Platila by na muža ochranná doba 7 dní? Čiže v nejaký dátum mu skončí zmluva, prípadne dostane výpoveď, a do 7 dní môže v SP požiadať o materskú. Dodávam, že na dohodu pracuje od 10/2013, predtým si odvody neplatil. Veľká vďaka.

zalka
7. feb 2015

@oliverka áno správne, muž má po skončení PP ... OL 7 dní kedy môže ísť na PN alebo aj MD ... to zarobí na dohodu viac ako 412e mesačne? a má platené aj odvody na nemocenské poistenie?

oliverka
8. feb 2015

@zalka Ďakujem 🙂. Áno, zarobí viac, odvody platia 🙂

zalka
9. feb 2015

@oliverka rado sa stalo

oliverka
9. feb 2015

@zalka Ďakujem, Zalka, ešte raz. Aj vďaka tebe a tvojim radám som mala z dobrovoľného poistenia materskú, dnes mi prišlo vyrozumenie o priznaní podpory a ako zálohu ešte mám materskú pre muža 🙂 VĎAKA

zalka
9. feb 2015

@oliverka tak to ma teší...

lilinka81
11. feb 2015

Ahojte, ...vie mi tu niekto prosim poradit?Dostala som vypoved na rodicovskej dovolenke v marci 2014 (firma sa zrusila,..pracovala som tam 13 rokov!),dez odstupneho. Rodicovska mi konci v maji 2015.Zatial som si nenasla pracu,mam narok od maja na podporu z UP? Neviem ci je to dolezite,ale pokial to nezrusili ( tesne pred mojim porodom),platila som si aj dobrovolne poistenie.Nie som vydata.
Dakujem velmi pekne .

zalka
11. feb 2015

@lilinka81 nie nemáš nárok na podporu od mája ...
bez poistenia môžeš byť len 1 rok... a teraz v marci to bude rok čo budeš bez poistenia ... takže ak chceš v máji podporu .. tak sa treba najneskôr do jedného roka od skončenia PP zamestnať ...
alebo sa poistiť na SP na dobrovolné poistenie a platiť si to ...

lilinka81
12. feb 2015

@zalka 😒 to som dopadla,...ale dakujem

marikama
12. feb 2015

mám otázočku. 10,2,2015 som nastúpila po RD do práce na dva dni na dovolenku. zvyšnú mi preplatia. dostanem nezamestnanecké? zamestnaná som bola od januára 2000 do februára 2015. reťazová materská. mám možnosť ísť marodiť. z čoho sa mi bude počítať nemocenská a mám nárok po nemocenskej na nezamestnaneckú dávku a z čoho sa mi bude počítať? dakujem za skorú odpoved.

evita68
12. feb 2015

@marikama na nemocenské už nemáš nárok..

podľa toho, čo píšeš, budeš mať maximálnu podporu

zalka
12. feb 2015

@lilinka81 ako dopadla? ved ak neprešiel ešte rok .. tak ešte podporu mať môžeš, ale nesed zo založenými rukami a čosi pre to urob .. v marci už bude naozaj neskoro ....

marikama
12. feb 2015

nie je tam náhodou ochranná lehota 7 dní od ukončenia nezamestnanie ísť marodiť?

zalka
12. feb 2015

@marikama OL je toľko dní koľko dní si odpracovala po RD ... ak 2 dni tak OL je 2 dni ..
ak 5 dní tak OL je 5 dní ... ak 10 dní tak OL je 7 dní ....

evita68
12. feb 2015

@marikama bože prepáč, ja som bola mysľou už vo vyššom dátume.. jasné, nárok na nemocenské je

marikama
12. feb 2015

čiže ak tomu rozumiem, tak už 13,2, 2015 musím nastúpiť na PN. v pondelok už bude neskoro. čiže 15,2,2015.

zalka
12. feb 2015

@marikama áno presne tak, zajtra je posledná šanca ísť na PN ...

papaya308
Autor odpoveď zmazal
1inis1
13. feb 2015

Ahojte, chcem sa spýtať......Skončila mi RD a od 6.2 som nastúpila do pôvodnej práce ale hneď od toho 6.2 si čerpám starú dovolenku 7 dní. Budem mať hneď nárok na nemocenské v prípade choroby? Alebo musím niečo odrobiť? A v prípade, keby som rozviazala prac. pomer dohodou asi nebudem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, keď som vydatá, však? V zamestnaní robím od r. 2004 (vrátane 9 mesiac. tehotenstva na PN + potom MD a RD). Ďakujem.

evita68
13. feb 2015

@1inis1 no škoda, že si si neprečítala túto tému pred skončením RD a čerpaním dovolenky.. keby si ukončila PP hned po skončení RD, mohla si mať max. podporu..
A prečo myslíš, že za to, že si vydatá, nemáš nárok na podporu?? Myslíš, že podporu berú iba slobodní?
Aj na nemocenské budeš mať nárok.

lilinka81
13. feb 2015

@zalka no jaska,v pondelok uz letim na UP.dakujem

zalka
13. feb 2015

@papaya308 nerozumiem .. kde máš a kedy máš odrobené tri roky:?
a prečo sú 3 m v zahraničí neplatené

cinnamon111
13. feb 2015

@evita68 keď sa vezme dovolenka po skončení RD tak nie je nárok na plnú podporu ? A prečo? Ja som to poznala presne naopak, že ak mám dovolenku, tak je lepšie si ju vyčerpať a až potom ísť na úrad práce.
Poraď ak vieš .... Mne končí RD 23.2. 2015 a mám 30 dní starej dovolenky, ešte neviem či nastúpim späť, lebo mi zamestnávateľ mení prac. pozíciu, plat a proste všetko, tak rozmýšľam nevziať nové prac. miesto. mám odpracované vo firme 9 rokov, tak čo mám robiť a čo by bolo pre mňa najvýhodnejšie??

zalka
13. feb 2015

@cinnamon111 funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

cinnamon111
13. feb 2015

@zalka ďakujem moc, akurát som ti napísala IP, ak by sa ti dalo odpíš mi

geenna
13. feb 2015

@zalka cize keby som si dala len preplatit dv tak mam max. Keby som si necerpala ani 1 den. Dobre som to pochopila?

evita68
13. feb 2015

@geenna zle si to pochopila.. po skončení RD musíš čerpať deň dovolenky a ostatnú nechať preplatiť..

1inis1
14. feb 2015

@evita68 No, ja Ti poviem pravdu, som doma 4 roky a akosi sa strácam......Podpora v nezamestnanosti sa ráta - ak je vydatá......nejako sa berie do úvahy životné minimum, či ako....teda príjem manžela a tak. Vôbec sa v tom neorientujem ☹ Ale začnem to študovať 🙂