Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@evita68 ahoj,cize ak so mnou v robote koncia (org.dovody),tak napr.ak sa chcem vratit do prace (ale nemam kam),napr. 20.2.(cize 19.2. Ukoncit rodicovsku), tak oni mi daju vypoved k 20.2.,ale v ten den mam cerpat dovolenku ci ako? O ten den dovolenky mam ziadat ja? Staci 1 den ci treba viac? Vdaka..
@zalka dobrý večer, prednedávnom som vás žiadala o radu ohľadom podpory po skončení rodičovskej, mne je to všetko jasné, ale dnes mi volala ekonómka, že ako by sa jej to malo dať, aby jej to vyšlo do jedného dňa, mne to logicky vychádza tak,že ak budem čerpať deň dovolenky a zvyšok mi preplatí, k ďalšiemu dňu si dám výpoveď dohodou,bude jej na výkaze figurovať len ten jeden deň, nemôže mi dať dovolenku spätne,ani na nasledujúce dni, keďže už nebudem zamestnanec,ale ona mi splieta stále, že ako mi ro ona môže dať do jedného dňa ☹ viete mi poradiť prosím, čo jej povedať, aby to pochopila? -neviem na čo chodí na školenia ☹
@klamparovci no veď jeden deň dovolenky vyčerpeš a ostatnú ti preplatí v tom jednom dni..
@evita68 ja to chápem, len ona mi splieta stále niečo o kolonke preplatena dovolenka a odpracovaný deň, že ako mi to môže dať na deň,som z nej na nervy
@klamparovci veď v ten deň máš aj skončenie pracovného pomeru a program jej musí sám ponúkať, či preplatiť nevyčerpanú dovolenku.. no musí to byť šikovná mzdárka 😝
@evita68 no je veľmi šikovná, všetko jej zháňam po lopate,ale narobila kiksy,tak teraz by bola najradšej keby som dala výpoveď a viac od nich nič nechcela, nevysporiadala mi totiž dovolenku po prvej materskej,tak jej to vychádza cca 28 dní, mala som aj PN a pre ňu je strašný problém si vyhľadať kedy tá PN bola,či sa má hrabať v šanonoch,aby rátala aj krátenie
@evita68 a zabilo ma,že vedúca má kontroly a podobne,akoby to mal byť môj problém, ak by robila všetko poriadne, ako má, nemusí sa báť žiadnej kontroly,ani jej ekonómka
@klamparovci no v tomto ti nepomôžem, jedine by som ti mohla prerátať zostatok dovolenky, ak vieš presné dátumy
@evita68 presné dátumy PN teraz ani ja neviem presne, jednoducho si budem trvať na svojom,je tam predsa na to,aby si to účtovne vedela vysporiadať
@klamparovci tak ju len nejak pouč, že tú nevyčerpanú dovolenku ti musí preplatiť v ten jeden deň..
a inak, už vidím, ako dokafre odvody.. ktovie, či vie, čo je max. vymeriavací základ pre platenie poistného /za ten jeden deň/..
@evita68 asi nie,lebo mi povedala,že by to bolo z 1400€ zhruba polovica a to,že nevie či šéfka bude ochotná zaplatiť
@klamparovci no takže nevie.. takže ju pouč, že z celej sumy bude platiť iba zdravotné poistenie.. čo sa týka odvodov do SP je max. vymer. základ za mesiac 4120 eur, takže za jeden deň to bude 4120 : počet kalend. dní v mesiaci - iba z toho sa budú platiť odvody..
a to, či bude šéfka súhlasiť - tak jej nepodpíš dohodu o skončení PP a nech ti dá výpoved + výpovednú dobu a bude platiť odvody z celej sumy.. ten jeden deň čerpania dovolenky a skončenie PP je predsa výhodný pre obidve strany..
@evita68 viete mi to vypočítať aj konkrétne prosím? Ráta to z 1000 € mzdy,teda na deň 20€,vyšlo jej cca tých 28 dní dovolenky
@evita68 a jedná sa teraz o február, 24.2.mi končí RD,25.2.deň dovolenky a k 26.2.výpoveď
@klamparovci ako môže výjsť z 1000 eur mzdy 20 eur na deň dovolenky?
@klamparovci veď ale ty teraz dávaš dva dni, veď ti píšem, že po skončení RD máš deň čerpať dovolenku a v ten deň aj skončenie PP
@evita68 netuším, malo by to byť 1000:pracovné dni v mesiaci?,či mi lem strielala sumy,vravím, že som z nej zúfalá, už o tom asi viem viac,ako ona a to ja mám stavebnú ☹
@klamparovci 1000 : 21 dní priemer = 47,60
@evita68 takže v deň dovolenky, teda 25,k tomu dátumu aj výpoveď?
@klamparovci áno
@evita68 tak to tak urobím, k tomu 25.2. a rátať to má teda 47,69x28 dní /1332,80 €z toho zdravotná je neviem kolko % a + teda 4120:28/147,142€
@klamparovci tak neviem, z akej mzdy by mala rátať ten denný priemer na dovolenku, ale ak zo mzdy 1000 eur, tak tak
@evita68 takže z tých 147 sa platí odvod do SP,alebo tá suma celá a poradíte mi ešte prosím koľko % ide do ZP?nehnevajte sa,že mám toľko otázok, ale musím byť na ňu pripravená 😉
@evita68 a dobre som rátala ten denný priemer x kalendárne dni v mesiaci?
@klamparovci dovolenka - denný priemer x počet dní dovolenky
odvody do SP - dobre - z tej sumy odvody
do ZP - 4% zamestnanec, 10% zamestnávateľ, spolu 14 %
@evita68 ďakujem veľmi pekne rady,zajtra budem riešiť, držte mi palce,pekný večer
@klamparovci ok, daj vedieť, ako si dopadla..
pekný večer

@1inis1 pri podpore nie, toto, čo píšeš, sa posudzuje pri dávkach v hmotnej núdzi..