icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
3. mar 2015

@ivanabb nárok máš , otázka znie čerpala si dovolenku a zvyšok ti bol preplatený alebo nie?

ivanabb
3. mar 2015

dovolenku už nemám, už som vyčerpala

zalka
3. mar 2015

@ivanabb napíš viac ... si skončila počas RD PP?
nečerpala si dovolenku, neodpracovala si den dva?

ivanabb
3. mar 2015

@zalka PP som skončila k 30.1.2015 a 1.2. som na úp, dovolenku už nemám, bola mi zaplatená... neodrobikla som už ani jeden den..

liliana363
3. mar 2015

@zalka ahoj, chcem sa este opytat, švagrina teda 2.3. ukoncila RD, 3.3. PP, bez dovolenky a odstupneho.
Takze sa jej davka v nezamestnanosti bude ratat z toho jedneho odpracovaneho dna 3.3..
Ak by sa zamestnala na 1 den, 4.3. niekde inde z max., pomohlo by to?
Dakujem

zalka
3. mar 2015

@ivanabb tak ti podpora bude rátaná s platu pred MD

@liliana363 no pomohlo by to ... ak by bol vyšší plat lebo by sa spriemerovali tie 2 platy ...

liliana363
3. mar 2015

@zalka Dakujem, tak este pre istotu. na ten jeden den zamestnania, kt. jej dnes konci: ked ma HMZ 660e tak 660e/22 prac.dni = 30e VZ na 1 den.
V novom zamestnani by musela mat na 1 den VZ 80e, aby to dalo priemer na 2 dni 55e?
takto to bude dobre?

zalka
3. mar 2015

@liliana363 áno presne tak .. možno pre istotu trošku vyšší

liliana363
3. mar 2015

@zalka Ďakujem moc

zalka
3. mar 2015

@liliana363 rado sa stalo, držím päste naj to výjde.

vanda81
4. mar 2015

@zalka ahoj, už si mi radila ohladom skončenia pp a preplatenia dovolenky. Urobila som všetko, ako si mi poradila, t.j. koniec RD 28.2., 2.3. som čerpala 1 deň dovolenky+ ostatná dovolenka preplatiť. Teraz sa chcem spýtať, je jedno, kedy mi to mzdová vyplatí? Nestane sa nič, ked to bude už teraz? Teda v marci? Vďaka za odpoveď.

zalka
4. mar 2015

@vanda81 no ešte som sa nestretla s tým, aby sa hned vyplácala mzda .. ale ak nemá iných zamestnnacov len teba tak môže uzavrieť mesiac ... ale zvyčajne je marcová výplata vyplácaná v apríli

vanda81
4. mar 2015

@zalka 😅 práveže má veľa zamestnancov, tiež som to čakala až v apríli, preto som prekvapená, je nám akosi za niečo zaviazaná, možno preto. Mne sa jedná len o to, či mi to neovplyvní podporu.

zalka
4. mar 2015

@vanda81 no podporu to neovplyvní nemá ako ale je mi to divné, lebo posielať na 2x výkazy ... no fakt neviem

evita68
4. mar 2015

@zalka prečo myslíš, že na 2x výkazy?

zalka
4. mar 2015

@evita68 no tak ak jej vyplatia teraz mzdu za marec v marci .. tak prehlad na DU musí poslať hned a potom za ostatných bude posielať ked im dá výplaty v apríly ...

evita68
4. mar 2015

@zalka stačí po vyplatení poslednej mzdy - posledného zamestnanca

vanda81
4. mar 2015

@zalka dík, dám vedieť, ako to som dopadla, ked mi príde rozhodnutie z UP 😉

zalka
4. mar 2015

@vanda81 rozhodnutie z UP nemá nič spoločné s poslednou mzdou .. a tiež to nemá nič spoločné s vyplácaním podpory ... akurát rozhodnutie z UP dáš ku žiadosti o podporu v SP ..

vanda81
4. mar 2015

@zalka, ja len že dám vedieť, ci mi vysla max podpora 🙂 zle som sa vyjadrila 😅

zalka
4. mar 2015

@vanda81 to budeš vedieť až v apríli ale daj vedieť...

simonka18
4. mar 2015

Dobry vecer. Viete mi niekto poradit? Od 09/2007 som do 05/2010 v kuse pracovala. Za 06/2010 som dostala podporu a od 07/2010 do 12/2010 som opat pracovala. Od 01/2011 som zostala nezamestnana, nakolko sa zrusila prevadzka, ale uz som bola tehotna a zostala na PN az do 04/2011 kedy som nastupila na MD. Tento rok v maji mi konci RD a pracu nemam. Je mozne, ze by som dostala podporu?? Alebo nejaky iny prispevok? Dakujem

evita68
4. mar 2015

@simonka18 no keďže počas RD netrval prac. pomer, nárok na podporu nie je

simonka18
4. mar 2015

@evita68 Aha, lebo niekto mi vravel, ze tym ze som vtedy cerpala iba jeden mesiac podpory, tak sa da dobrat este tie zvysne mesiace 😒

zalka
4. mar 2015

@simonka18 no žial ale na to bol čas len do 2 rokov , mala si sa po MD vrátiť na UP dočerpať podporu a v tom čase mal čerpať RP tvoj partner ...

simonka18
4. mar 2015

@zalka aha no nevadi... len som chcela vediet ako to funguje, lebo ked mi skonci RD, do nejakej prace budem moct ist az v septembri, ked pojde maly do skolky.. inak ho nemam kam dat..

stanka0410
9. mar 2015

@zalka Ahoj, prosím ta poradila by si aj mne? Vôbec netuším ako postupovať v takýchto veciach. 2.5. dcéra dovŕši 3 roky a teda mi končí RD a zamestnávateľ ma už upovedomil, že ma nezoberie späť. Zamestnaná som bola od r. 2008. PP ešte trvá, dovolenku nemám nakoľko som si ju vyčerpala pred nástupom na MD.,budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti, z čoho sa ráta, poprípade ako by sa dalo ju nejako navýšiť?
Plánujem ukončiť PP dohodou, len neviem k akému dňu, aby som niečo nezbabrala. Čo sa týka DvN neovpyvnil by jej výšku aj 1 odprac. deň po skončení RD? Poprípade nejaké odstupné? Ďakujem pekne

zalka
9. mar 2015

@stanka0410 výšku podpory ovplyvní ak odpracuješ 4.5.-5.5.15 a tvoj PP skončí 5.5.15 a dostaneš odstupné ... a tvoj plat v hrubom bude aspon 165 eur tak bude max. podpora.
Ak sa dohodnete na skončení PP počas RD teda 2.5. tak podpora bude rátaná z platu pred MD za predpokladu, že si nikde nepracovala počas RD ani si neplatila dobrovolné poistenie.

stanka0410
9. mar 2015

ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď aj za čas. čiže mám nástojiť u zamestnávateľa na odstupnom a dohodnúť sa s ním na odpracovaní aspoň 2 dní? neviem ešte ako dopadnem, či sa ma nebude chcieť zbaviť bez odstupného. potom by sa dala nejako získať max. podpora. môj plat v hrubom bol na páske cca 630 € pred materskou. alebo by sa to dalo nejako fiktívne pozmeniť keby odpracujem tie 2 dni?

stanka0410
9. mar 2015

poprípade keby som išla na PN hneď 3.5. aspoň na 1 týž.? ( ak by mi nedal to odstupné)