icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

evita68
14. mar 2015

@jojo161 odstupné sa bude rátať z príjmu dva roky pred evidenciou na úrade práce, čiže aj z dohody..

jojo161
14. mar 2015

@evita68 odstupné? asi sa nerozumieme ja som na dohodu v inej firme ide mi o to ak po RD zostanem nezamestnaná z čoho mi vypočítajú podporu ci z tej dohody alebo z pred RD zo zamestnania

evita68
14. mar 2015

@jojo161 jémine, pardon, myslela som podporu, nie odstupné..

jojo161
14. mar 2015

@evita68 čiže ked som bola tri roky na MD a RD takže sa mi bude rátať iba z dohody?

jojo161
14. mar 2015

@evita68 ak sa mi to bude rátať iba z dohody. tak sa to bude rátať štýlom koľko som zarobila/dní odpracované z toho 50% bude podpora na jeden den? koľkomôžem max.zarobiť za mesiac na RD aby som to čo najskor ukončila a aby to bola najvyššia suma? môžem zarobiť za mes.aj 2000eur? niekde som čítala, že ročne nesmiem presiahnuť 2918 eur do toho sa rodičák neráta, že?

evita68
14. mar 2015

@jojo161 a v tej prvej firme nebudeš mať pri výstupe príjem žiadny? odstupné, preplatenie dovolenky..

áno, ráta sa to štýlom príjem/dni

dohoda bola na pravidelný príjem?

jojo161
14. mar 2015

@evita68 bude odstupne +dovolenka. áno odvadzaju za mna odvody

jojo161
14. mar 2015

@evita68 a ak bude odstupné+dov ako sa to vypočíta na dni. to cca daju 3mes.odstupné/cca 90dni? a ešte z tej dohody čo víde na den

bibzuska
19. mar 2015

@zalka Ahoj Zalka, mne konci RD 26.3. chcem sa dohodnut so zamestnavatelom ze si vycerpam jeden den dovolenky27.3. a potom pojdem na UP.28.3.. Chcem sa opýtať či sa mi bude DvN počitat len z toho jedneho dna alebo ako to je a kolko je VZ na ten den dovolneky. Nedostanem odstupne, rozviazanie pracovneho pomeru dohodou. Vopred ďakujem za odpoved 🙂

zalka
19. mar 2015

@bibzuska áno z toho jedného dna bude podpora rátaná ...
VZ ... na den dovolenky .. to mám s kade vedieť .. to vieš ty koľko si mala na páske pred MD .. aký priemer na dovolenku ..

evita68
19. mar 2015

@bibzuska bude ti aj preplatená nejaká ďalšia dovolenka? potrebuješ pre max. podporu 55 eur príjem za ten jeden deň..

siska53
23. mar 2015

@zalka
@evita68 ahoj.chcem sa cisto hypoteticky opytat na taku situaciu:
Zena sa po MD/RD zamestna na novom mieste ( prejde hned k novemu zamestna atelovi alebo stravi mesiac-dva na UP. Pracuje nejaky cas a nasledne dostane vypoved v skusobnej dobe.
Bude mat narok na podporu? Ak ano,asi nie v maximalnej vyske? Ci podla coho sa to vtedy pocita?
Vrta mi to v hlave,lebo vela zien konci u povodneho zamestnavatela a mnohe sa do par mesiacov zamestnaju inde,no moze sa stat,ze z nejakych dovodov v skusobnej dobe musia odist..
Dakujem za odpoved.

zalka
23. mar 2015

@siska53 ak mala počas RD zamestnávateľa tak áno nárok na podporu bude ...
ťažko povedať v akej výške ovplyvnuje to veľa faktorov

siska53
23. mar 2015

@zalka dakujem... Zaujmalo ma to,lebo ked som pred 15.r.odisla po roku zo skolstva,predtym som nikde nerobila (bola som totiz mimo SR a pred odchodom zo SR len brigady po vyske,kedze som cakala na vybavenie si au-pair pobytu), tak som narok na podporu nemala.. Preto som chcela vediet,ci je to taka ista situacia alebo nie. Takze nie je,lebo tej zene pracovny pomer trval,len ho nevykonavala z dovodu MD/RD,preto ma narok na podporu-vyska uz zavisi od viacerych faktorov. Takto som to pochopila.

zalka
24. mar 2015

@siska53 áno dobre si to pochopila ...
je to o tom, že PP trval ale nepracovala počas MD, RD tak nárok na podporu má ...
ak PP netrval počas MD, RD tak nárok na podporu nemá ...

ywet22
24. mar 2015

zalka.Ahoj mozes mi poradit.14.6.2015mi konci RD a 15.6.2015 by som mala nastupit do prace.Chcem ukoncit PP lebo nemam kam dat deti.Narok na dovolenku 37dni a este od 22.9.2014 do 25.9.2014 som pracovala v tej istej firme na dohodu.Vznikne mi narok na podporu a neviem kedy mam dat vypoved v praci.

zalka
24. mar 2015

@ywet22 boli z dohody zaplatené poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie?
ak áno tak čerpaj aspoň 3-4 dni dovolenky a tak skonči PP .. a zvyšok dovolenky si nechaj preplatiť

ywet22
24. mar 2015

@zalka socialne a zdravotne poistenie.

zalka
24. mar 2015

@ywet22 sociálne je aj dôchodkové ... to je platené z každej dohody
ja sa pýtam na poistenie v nezamestnanosti a na nemocenské .. toto neni platené z každého typu dohody

ywet22
24. mar 2015

@tak to neviem musim zistit.A keby som to nemala platene,tak tiez si mozem vziat cca 4dni dovolenky a zvysok preplatit.

zalka
24. mar 2015

@ywet22 áno

ywet22
24. mar 2015

@zalka tak to neviem musim zistit.A keby som to nemala platene,tak tiez si mozem vziat cca 4dni dovolenky a zvysok preplatit.

ywet22
24. mar 2015

@zalka Dakujem velmi pekne.

zalka
24. mar 2015

@ywet22 rado sa stalo

teresa12
25. mar 2015

@zalka Ahoj,mne si radila asi tak pred mesiacom,išla som za zamestnavatelom či teda možem na jeden den nastupit do prace a v tom dni mi aj preplati dovolenku,a vraj ano...tak som až dnes zastihla ekonomku ktora mi dala šok.spravu vraj firma cez ktor som bola zamestnana ja,zanikla cca pred rokom,mna o tom nik neinformoval,asi až teraz mi to chceli oznamit.takže už asi z maximalky podpory nič nebude,však?ani keby ma v novej firme zamestali na nejaky ten den?? ak by sa nejako s tym dalo niečo porobit verim že by mi vysli v ustrety,len teda s čím ak sa ešt dá?mirka

zuzul23
25. mar 2015

zdravim vas. tiez by som potrebovala poradit. moja situacia je nasledovna. 25.4.2015 mi konci RD. pracovny pomer trval pocas celej doby MD, RD. Pracovny pomer by som chcela ukoncit, pravdepodobne bude aj s odstupnym (predpokladam, ze mam narok, nakolko zanikla moja pracovna pozicia a nemaju pre mna adekvatnu nahradu), nie som si ista ohladom dovolenky (mala som dveposebe nasledujuce materske dovolenky, ale myslim, ze na nejaku dovolenku este narok mam). ak som vsetko spravne pochopila, tak si mam vycerpat jeden den dovolenky a PP ukoncit az od nasledujuceho dna., tj k datumu 28.4.2015, od 29.4.2015 sa hlasit na urade prace, mal by mi vzniknut narok na podporu.
mam vsak podpisanu dohodu o vykonani prace od 18.2.2015 - 18.6.2015. moze toto nejako ovplyvnit to, ci mozem byt vedena na urade prace a poberat podporu uz od toho 28.4. ??? resp moze to ovplyvnit vysku podpory? dakujem

zalka
25. mar 2015

@teresa12 hm... pred viac ako rokom? ale menej ako rokom,? prevzala ťa nová firma?

teresa12
25. mar 2015

@zalka neprevzala ma nova firma.ale nebudem ta teraz tym otravovat,v pondelok ked budem vediet viac by som ta poprosila o radu ak nebudem vediet ako dalej.

zalka
25. mar 2015

@teresa12 takže tebe PP skončil pred rokom? ak si viac ako rok bez PP .. tak podpora nebude ... ináč sila že ti to neoznámili ani len ...

stoke
25. mar 2015

zdravim vas zenusky, chcem sa opytat, nemala som narok na matersku, pretoze som mala dieta hned po VS a nestihla som sa zamestnat, som vydata, manzel pracuje
chcem sa opytat, mala bude mat 10.6 3r, poslednu davku dostanem v 7. mesiaci? a potom co? myslite, ze mam narok na davku v NH alebo aspon na nejake peniazky, mala ide do skoly az v sept. a dovtedy ju nechcem stresovat jaslami a tak podobne,
od sept. si budem hladat pracu aj ked to nie je jednoduche...mna by zaujimalo ako to bude dalej? mam alebo nemam narok na nejake peniazky
za akekolvek rady bude vdacna