icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
25. mar 2015

@stoke nie nemáš nárok ....

stoke
25. mar 2015

@zalka pfuuu, dakujem za odpoved

zalka
25. mar 2015

@stoke rado sa stalo ... nárok na podporu nemáš, lebo si nebola zamestnaná,
a na dávku v hmotnej núdzi tiež nie lebo tvoj mng. zarába ...

vyhra
27. mar 2015

ahoj maminky, prisla som si k vam po radu. V maji mi konci RD. Firmu, kde som bola zamestnana pocas 5 rokov mojej materskej a rodicovskej dovolenky niekolkokrat predali a ti predavajuci pokazde zatajili novym kupujucim, ze tam existuje nejaka pani na materskej/rodicovskej. Firma sa aj prestahovala do ineho mesta, z coho vyplyva, ze musim dat vypoved.
Moje otazky su: ak dam vypoved dohodou, budem mat narok na podporu? (cely cas mi trval pracovny pomer)
Citam tu, ze z nejakeho dovodu je dobre ist aspon na 1 den na dovolenku po skonceni RD. Co ak mi to zamestnavatel neumozni? Ratam totiz s tym, ze mi odmietne preplatit dovolenku ako taku.
dakuejm za odpoved

siska53
29. mar 2015

@zalka ahoj mozem este otazocku ak by si vedela - ak budem poberat podporu mozem popri tom aj brigadovat? Ak ano,je tam nejake obmedzenie sumou ktoru mozem zarobit,inak podporu nebudem mat? Dakujem!

zalka
29. mar 2015

@siska53 cca 148 eur môžeš v hrubom zarobiť počas evidencie na UP

lilinka81
30. mar 2015

zalka
Dobry den,mala by som otazocku ak Vas mozem poprosit : vyratava sa davka v nezamestnanosti aj z predosleho dobrovolneho pripoistenia? (platila som si od 2008-2112 vtedy to zrusili) ,narok DN mi zacina tento mesiac.
Dakujeem

lilinka81
30. mar 2015

@zalka lilinka81
Dobry den,mala by som otazocku ak Vas mozem poprosit : vyratava sa davka v nezamestnanosti aj z predosleho dobrovolneho pripoistenia? (platila som si od 2008-2112 vtedy to zrusili) ,narok DN mi zacina tento mesiac.
Dakujeem

zalka
30. mar 2015

@lilinka81 hm... dávka sa vypočítava z obdobia 2 roky spätne od požiadania ...

lilinka81
30. mar 2015

@zalka ,dostala som vypoved na RD,tak som sa na vasu radu () dakujeem) zahlasila do 1 roka na UP a prerusila RD.Dnes mi doslo vyrozumenie ,len tam nie je nic o tom dobrovolnom poisteni a vyslo mi 200eur.,...,tak neviem cimi to vyratali spravne,..

zalka
30. mar 2015

@lilinka81 koľko si mala hrubú mzdu? a pri skončení PP si čerpala dovolenku? lebo ti vyrátali zdá sa z minima... na to vplyva viac faktorov ... či si bola na RD aspon dva roky, alebo nie, ...

lilinka81
30. mar 2015

@zalka ano mala som hrubu mzdu minimum,preto som si doplacala to dobrovolne poistenie,
RD by mi realne skoncila v maji
Pri skonceni PP som necerpala ani dovolenku,len mi oznamili ze skoncili.
Som slobodna mamina

zalka
30. mar 2015

@lilinka81 no vyrátali z m inima ... lebo to DNP si nemala už v období 2 rokov spätne od prihlásenia sa na UP.

lilinka81
30. mar 2015

@zalka hmm skoda 😒
Dakujem

zalka
30. mar 2015

@lilinka81 no nemali z čoho iného vyrátať ...

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka ahoj , ja som ti uz raz pisala ohladom dávky v nezamestnanosti a poradila si mi🙂. poprosím ta ešte o jednu radu ak vieš. PP sme ukončili k 7.1., RD mi skončila 5.1. lenže jeden den dovolenky som nevyčerpala(zabudla som to povedat majitelke s tou dovolenkou) a firma za mna odviedla za 6 a 7.1. ten najvyšší odvod. ked prislo rozhodnutie zo SP vyšiel mi 50% denný vymeriavací základ zo 18,7800.vlastnou chybou som prišla o peknú dávku. a otázka..nedalo by sa poslať odvolanie a ešte ten jeden deň dovolenky dohlásit? hned zajtra by sme to so šefkou urobili.mam nato 11dni, pretože rozhodnutie mi prišlo 11.3. a ak ano, v akej forme to odvolanie napísať? dakujem pekne za odpoved zuzka

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol no vôbec som nepochopila ... ak firma odviedla najvyšší odvod ... too je koľko 110eur si mala v hrubom asi nie ...
6.1 bol sviatok to si mala preplatené, a 7.1. si čo pracovala? ... a čo firma ti nepreplatila dovolenku?
mala preplatiť ...
len neviem či januárové výplaty vie opraviť skôr nie ako áno ...

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka ano 7.1. som pracovala a zaroven dostalo výpoved. na UP som evidovana od 8.1. dovolenku som nenahlásila ten den po RD ako kazdemu radíš, ze 1 den vycerpat dovolenku a potom 1 den odrobit a skoncit. toto som tak neurobila s tou dovolenkou..

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol ale je jedno či pracuješ alebo dovolenkuješ ... dôležitá je výška výplaty .. za tie dva dni na max. podporu mala byť výplata 110e v hrubom ...

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka Po dohode so sefkou mi to umoznili s tou výplatou,aj hrubá mzda bola najvyššia za tie dva dni. Zavolam ešte zajtra do bývalej práce kolko za mna odviedli, ale som si istá, ze to bolo to naj čo sa da. ako je mozne ze mi nepriznali max podporu? mam napisat odvolanie?

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol čo ti napísali vlastne v papieri, z čoho rátali podporu ... tam máš vypísané obdobie a tiež aj platy za to obdobie ... to je dôležité .. ak si mala niečo počas RD tak ti to znížilo podporu ... to všetko nájdeš vo vyjadrení napísané ...

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka Od 2.1. ma zobrali na dohodu..mohlo mi to uškodit?

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol samozrejme .. kde kto ťa vzal na dohodu ... a ten plat sa rozpočítal od 2.1. do 7.1. ...

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka pred zaradenim do evidencie uchádz.o zamestn: tj v období
od 8.1. 2012 do 7.1.2015 firma, ste preukázali nasledovné doby poistenia v nezam.:
od 8.1 2012 - 15.7.2012 firma .S... ( odchod na rizik. tehot.)
od 6.1.2015 - 7.1.2015 firma S....
od 2.1.2015 - 7.1.2015 firma I...dohoda na neurčito
a dobu, ktora sa považuje za dobu poistenia v nezamestnanosti:
od 16.7.2012 do 5.1.2015, 904 dní, u zamestnávateľa S..

Súčet vymeriavacích základov dosiahnutých v rozhodujúcom obd., z ktorých ste zaplatili poistné v nezamestnanosti je 112,68€ a denný vymeriavací základ je 18, 7800€.(výška dávky je 50% z DVZ)

toto mi prišlo:((

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka
tak to som totalna krava, ani na chvilku som nemyslela ze sa to moze kvoli dohode takto dokefrat...

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol
112,68 / 6 dní ( 2,3,4,5,6,7.január )= 18,78 eur DVZ ... tou dohodou sa ti to parádne posralo ... nespravíš nič ...

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka tak dakujem velmi pekne za vycerpavajuce odpovede..takutu chybu uz v zivote nespravim,a tak sme sa tesili🙂. velmi mi je to luto, ale ideme dalej.dakujem ešte raz velmi pekne a prajem dobru noc pa

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol fakt škoda keby si bola dohodu hned ukončila ... a dohodla vyšší plat ... odmenu mohlo to dopadnúť lepšie ... škoda toho ...
škoda že si na dohodu nenastúpila o týžden neskôr ... :(

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka kludne som mohla, na datume vobec nezalezalo. len som to nevedela. človek sa uci na vlastných chybách a stale, celý život.🙂

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol to je pravda :( už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom ... ale škoda toho