icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zuzkakol
30. mar 2015

@zalka chcela by som sa hodit po davke v nezam. aspon na dva mesiace na marodku, tak sa potom ozvem ako to mam presne presne poriešit.

zalka
30. mar 2015

@zuzkakol jedine dalším zamestnaním a PN bude rátaná z minima ...

karidap
3. apr 2015

miroslava1511 pozor pred ukoncenim 3 rokov sa dohodnut na vypovedi a potom si mysliet ze dostanes plnu Davku v Nez.

karidap
3. apr 2015

@miroslava1511 pozor pred ukoncenim 3 rokov sa dohodnut na vypovedi a potom si mysliet ze dostanes plnu Davku v Nez.

vanda81
4. apr 2015

@karidap prepáč, že sa zamiešam, ale prečo by nemala byť plná dávka v nezamestnanosti?

karidap
4. apr 2015

@vanda81 no radsej sa poinformuj ale znama sla z rodicovskej pred ukoncenim 24 mesiacov a veru plnu davku nedostala.prave naopak dostala menej ako rodicovsku. Nie som uplne znala. Ale vraj ak ukoncis rodicovsku skor ako uplynie 24 mesiacov od nastupu tak sa ti vymeriavaci zaklad berie aj materska. Viem nema to logiku ale fakt to tak jei

vanda81
5. apr 2015

@karidap hmm, o tomto som nevedela.. @zalka prosím mohla by si poradiť? toto sa týka aj mňa. Môj syn bude mať 3 roky 16.8.2015. RD som ukončila 28.2.2015, 1.3. (nedeľa) som ohlásila nástup do práce, 2.3. čerpanie dovolenky a ukončenie PP. Zvyšok dovolenky mi preplatili.
Na úrade práce som teda evidovaná od 3.3.2015.
Zhrozene pozerám do papierov a vidím tam, že na MD som bola do 5.3.2013. Teda do toho obdobia 2 rokov pred evidenciou mi zasahuje pár dňami aj MD. Čo to pre mňa znamená? Všetko bolo jasné a teraz som zmätená. Veľmi ďakujem.

vanda81
5. apr 2015

@gapa tiež prosím ta, ak vieš poradiť.

tinka5
5. apr 2015

Žienky, prosim poradte, malý mi dovrši 3. ročky 11.6.2015, tým mi už aj končí RD, Pred RD som robila iba 1. rok v jednej firme...počas RD mi pracovný pomer skončil, takže som bez práce....čo po ukončení RD?Čo všetko a kde mi sa treba ist nahlasit?

gapa
5. apr 2015

@vanda81 bude to v pohode, bude sa ti rátať z obdobia dva roky pred zaevidovaním. Ak tam máš len tento vym.základ za tie 2dni nedela +den dovolenky a md ( s poberaním materského!!!) + RD, tak je to ok. Iné by to bolo, ak by sa skončil pp posledným dnom RD a nemala si žiadny vym.základ, to by sa rátalo z minima, ak máš v období 2roky pred zaevidovaním aj md. Tak isto, ak by sa skončila RD a prac.pomer tým istým dnom napr. v dvoch rokoch dieťaťa a neevidovala by si sa hned, ale do jedného roku od ukončenia pp, tak by sa rátalo z minima. Ak ale máš vym.základ v období 2roky pred zaevidovaním a nemáš dohody s nízkym vym.základom alebo obdobia napr. md bez nároku na materské, tak je to ok.

gapa
5. apr 2015

@tinka5 asi sa ideš eviodvať na UP (ak chceš aby si mohol manžel na teba uplatniť odpočet v dan. priznaní/roč.zúčovaní za rok 2015 aj po ukončení poberania RP), tak len do zdrav.poistovni s dokladom o ukončení poberania RP + o zaregistrovaní na UP ako uchádzač o zamestnanie.
Ak sa nebudeš evidovať, tak tiež na ZP s potvrdením dokledy poberáš RP a ak sa sama staráš o dieťa (resp. max. 4hod. je v škôlke denne), tak podpíšeš prehlásenie, teda dáš prihlášku ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
Na soc.poistovnu netreba, len ak si nájdeš prácu na prac.pomer či dohodu, tj. vznikne ti dôch.poistenie zamestnaca.

tinka5
5. apr 2015

@gapa ten doklad o ukončeni poberania Rp mi vydajú kde? 😝

gapa
5. apr 2015

@tinka5 upsvar, kde si poberala/poberáš rodič.príspevok. Aha a skoro som zabudla, hned tam=na upsvar aj nahlás, kto sa o dieťa stará po dovršení 3rokov(vybav po dovršení 3rokov), lebo to sa teraz už musí, to je dalšia povinnost.

vanda81
6. apr 2015

@gapa ďakujem

tinka5
7. apr 2015

@gapa ďakujem

mirullka
8. apr 2015

@gapa Ahoj gapa, prosim Ta, skus mi poradit. V skratke zhrniem; teraz som skoncila RD, a zaroven aj PP. Vsetko som si nastudovala, vybojovala som si odstupne, aj plus navyse platy. Manzelova uctovnicka mi tvrdila, ze z platu pred nástupom na MD sa mi bude ratat podpora. No v SP mi nechceli povedat, aku vysoku podporu budem mat, ani z akého obdobia sa mi bude ratat - ze raz sa rata zo mzdy /ak by to tak bolo, mala by som podporu max/ a raz z rodicovskeho prispevku. Prosim Ta, to dostanem minimalnu podporu? Boze dobry. Ak pomoze, tak pridavam info; nastup na MD 09/2009 potom RD, potom nastup na 2.MD 02/2012 a potom RD do 5.4.2015. Dovolenku mi preplatia, nesuhlasili s cerpanim ani 1 den /citala som tu, ze to pomoze na vyssiu podporu, no to uz som nevybojovala/. Este mam moznost zamestnat sa spatne na 1 den ale v inej firme, pomohlo by to? Dakujem velmi pekne!

teresa12
8. apr 2015

@zalka ahoj, ja dnesnym dnom koncim rodicovsky, este stale neviem na com som zamestnavatel ignoracia , uctovnicka nevie ako mi ukoncit PP.Ja som sa dozvedela 2tyzdne pred planovanym ukoncenim PP po rodicovskom prispevku 8.4. ze firma skrachovala 31.1.2014. Dalsi termin odovzdania papierov mi dala uctovnicka na piatok, vobec neviem aku vypoved mi daju, urcite to bude bez odstupneho, preplatenia dovolenky.Ja som mala na plane ist na podporu ale teraz mi zostava asi len neplatena predlzena materska nakolko nam mala ide az od septembra do skolky.Alebo da sa este nieco one vymysliet? Dakujem za nazor-radu, mirka

gapa
8. apr 2015

@mirullka ak si mala md1rd1md2rd2 a nič medzitým, tj. žiadne poistenie v nezam. tj. čerpanie dovolenky, pn, očr, dobrov.poistenie, tak by sa podpora rátala z obdobia dva roky pred RD1. Ak by si mala v období 2roky pred zaevidovaním nejaký vym.základ (napr. iný prac.pomer), tak vyrátajú denný vym.základ prvým spôsobom=dva roky pred RD a aj druhým, z obdobia dva roky pred zaevidovaním a z vyššieho vym.základu by bola vyplácaná podpora.
Ak by si mala vym.základ z iného prac.pomeru, tak potom na soc.poistovni - dôchodkové poistenie štátom, treba odhlášku a novú prihlášku.

zalka
9. apr 2015

@teresa12 a to ti pri krachu firmy neposlali ukončenie PP?
no ja by som sa šla evidovať určite na UP, nakoľko počas neplatenej RD si tvoj mng. nemôže uplatniť v danovom priznaní tvoju odpočitateľnú položku ...

gapa
9. apr 2015

@teresa12 súhlas so zalka. A čo znamená skrachovala firma? išla do konkurzu??? teda konkrétnejšie bol podaný návrh na konkurz? kedy presne (dátum)??? tak by si mohla získať nárok na odstupné, ktoré ti patrí zo sociálnej poistovne.

mirullka
9. apr 2015

@gapa Dakujem velmi pekne za odpoved. Vo firme som bola zamestnana od r.2007 a kontinualne aj pred tym v inej firme, takze by to malo byt ok - myslim tie dva roky pred 1.md. To zaevidovanie - myslis pred zaevidovanim sa na UP, co som bola teraz po skonceni PP? 🙂 Dakujem. A v SP som sa bola pytat na tu odhlasku z dôchodkového poistenia a povedali mi, ze mam prist v polovici maja aj s vyplatnou paskou, aby videli ake odvody sa mi zaplatili z odstupneho a preplatenej dovolenky... a ze mam ratat s tym, ze ten masiac a pol dovtedy sa mi nebude ratat do dochodku. Hm, ale nedali mi ani nic podpisat, chcela som to od nich potvrdit, ale nic mi nechceli dat...Este raz dakujem za prvu odpoved, troska som sa ukludnila, ze snad to minimalka nebude 🙂

gapa
9. apr 2015

@mirullka tú sociálku síce nerozumiem, prečo by si mala mať bez poistenia, ak si nedávala odhlášku, no teda ak si podávala prihlášku !!! a nedala odhlášku (ak píšeš, že si nič nepodpisovala, tak asi si ani nič nepodávala, čo si už mala pripravené) a skončil pp posledným dnom RD, tj. sa ti neobnovilo dôch.poistenie zamestnanca, tak predpokladám nebude treba nič, ani odhláška ani prihláška (ak celý rok 2014 si bola len na RD). Netuším prečo v máji, asi preto, že do konca apríla musia odviesť výkazy zo zamestnania, tj. až v máji s istotou to budú mať??? (to hádam)

teresa12
10. apr 2015

@gapa Mne dnes dali do ruky vypoved danu zamestnavatelom paragraf 63 ods.1písm. a) Zakonníka prace ku dnu 8.4.2015 z dovodu zániku firmy. Toho 8.4. mi mala dovršila tri roky. Vraj k tomu dnu mam nulovu dovolenku(čo nechapem lebo som si ju po skončeni materskej 2012 nečerpala)a hned som prešla na rodičovsky. Ešte mi ekonomka dnes navrhla že ked si niečo zistim ako by mi pomohla že mi to ešte spraví inak.Vraj ani zo sociaky ani zo zdravotnej ta firma odhlasena neni. ja neviem čo robit,podpora by mi prisluchala keby som tu vypoved nechala tak ako mi ju dnes ukazala? mam na to posledne dni sa rozhodnut čo som si myslela že v pohode to bude ☹

mirullka
11. apr 2015

@gapa prihlasku som urcite podavala, mam kopiu /ja musim mat vsetko potvrdene, som taky typ 🙂, ta pani mi ju vtedy urobila. No ved uvidim, pojdem tam v maji, aj s tou vyplatnou paskou. Velmi pekne Ti dakujem, ze si sa mi venovala. Ja sa ozvem potom v maji, dam Ti info, dobre? 🙂

gapa
12. apr 2015

@teresa12 akože by ti dala čerpanie dovolenky?? Ale ak by ti čerpanie dovolnky nevyplatili, tak radšej ju nečerpaj, skonči pp posledným dnom RD. Ale preplatiť (nevyčerpanú dovol) by ti ju mali. Nárok na dovolenku určite máš, lebo dni čerpania md sa berú ako odporacované dni, tj. nárok ti iste vznikol, napíš písomne, nech ti to vyrátajú, príp. napíš ako si mala vo výpolatných páskch zostatok posledný a že si čerpala md, čo sa berie ako odprac.čas. Ak si ešte v r.2012 pred nástupom na md nečerpala riadnu dovolenku, tak iste máš nárok na plnú celoročnú taxu. Ale aj ked pp skončí 8.4.2012, nárok na podporu máš.

teresa12
12. apr 2015

@gapa lenja som na prvu matersku nastupovala v roku 2009 a na druhu 2012 tak vyplatnu pasku nemam uz od 2009.Ekonomka mi ukazovala papiere na ktorych bolo na konci roka vzdy dovolenka 0. To uz necham tak, ale prosim ta co to znamena odstupne zo socialnej poistovne co si mi pisala v predoslych spravach.

cernek
13. apr 2015

dobry den ,mozem vas poprosit potrebujem informaciu ,v zamestnani som dala vypoved dohodou 16.2,2015 ,ale toho 16.2 som mala v praci neplatene volno ,viete mi poradit ,ked bol takyto postup z coho z akeho obdobia dozadu sa vypocita davka v nezamestnanosti ,dakujem za odpoved.

gapa
13. apr 2015

@teresa12 to v prípade konkurzu, resp. podania návrhu na konkurz, ked firma je platobne neschopná a nemá z čoho vyplatiť mzdu napr. pri ukončení pp, tak môžeš dostať mzdu (odstupné ...) z garančného fondu soc.poistovne.
Tá dovolenka je škoda, lebo je nárok na celoročnú za dobu md a mzdárka urobila chybu. Napr. náám program (aj ked to je dávno) zle rátal dovolenky, museli sme to prepisovať a teda musí tam byť aj riadne nahodené čerpanie md a rd (neviem, či nie na dvoch miestach??)

teresa12
13. apr 2015

@gapa ano určite niekde mzdarka spravila chybu,je to smutne že po skoro 16tich rokoch u jedneho zamestnavatela(mal viac prevádzok v ktorých som mu ja pracovala) som nedostala ani odstupne ani dovolenku ☹ dakejem velmi pekne za tvoj čas,dnes som sa bola evidovat na UP,nejako to tam pol roka prežijem kym mi nastupi mala do skolky a syn do školy a už sa tam hadam neocitnem.

gapa
13. apr 2015

@teresa12 ja by som tú dovoelnku nenechala tak. Tiež som s tým mala s ekonomkou a mzdárkou problém, že kolkože to dovolenky som si vyrátala (a to bola moja fajn kolegyna, s ktorou som si inak rozumela a mala velmi dobrý rozhlad) a ked už som bola naštvaná, čo si aj ona cez telefon uvedomila, tak po čase mi dala za pravdu. Nevadí, že mzdárka to nevyrátala dobre, dá sa to zistiť, že je to tak. (teda si nepamätám, či vy ste v tom konkurze?) Dni md sa berú ako výkon práce a ak celý rok si mala 0dní, tak je to zjavne chyba. Ale samozrejme, nepoznám tvoju situáciu úplne. Tak nech sa darí.