Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
ahoj zalka, už som ti písala o mojej situácii ohľadom ukončenia PP. Prosila by som ťa ešte o radu. Môj zamestnávateľ mi výjde v ústrety tým že ma nechá ešte 4.5. 2015 v práci a tým dňom aj skončím PP (RD mi končí 2.5. 2015) avšak nevie ako ukončiť PP či neporuší zákon. Kedze ja od neho potrbujem aby ma zamestnal ešte 4.5. on na oplátku tiež niečo chce. a to je kamen úrazu, lebo podľa zákona mám na výpoveď dohodou nárok na 3 mes. odstupné ale on by sa chcel dohodnúť na 2 mesačnom ( za to že ma nechá v práci ešte 4.5.) len sa bojí či neporuší zákon. nevieš ako to je? znamená dohodou, že sa dohodneme aj na 2 mesačnom a bude všetko OK aj z jeho strany? Lebo už špekuluje aj tak, že by mi dal výpovednú lehotu spätne a 2 mes. odstupné. Len to zase neviem ja či by mi v tom prípade vyšla max. podpora? Ďakujem pekne
@stanka0410 tak nech to nenazve odstupné ale odmena ... a skončí s tebou PP dohodou ... k dátumu bez uvedenia dôvodu ...
čiže nemusí mi dať výpoveď podla par. 63 ods.1 pís. a, alebo b, aj ked sa to moje prac. miesto ruší a už po mne nikto nenastúpi.?
@stanka0410 nie nemusí ... preto hovorím aby nenapísal že odstupné ale do dohody o skončení PP napíše, že ti dá odmenu vo výške 2 mesačných platov
zalka ešte ťa poprosím o radu, lebo v práci ešte nič takéto neriešili a nevedia presne ako to zapísať do tlačiva pre soc. poisť., takze zamestnávateľ vypíše do tlačiva " POTVRDENIE ZAMESTNáVATEľA NA účELY NáROKU NA DáVKU V NEZAMESTNANOSTI" len 1 kolonku v prehľade VZ = rok 2015 mesiac máj Hrubú mzdu za ten 1 deň (4.5.) + dohodnutá odmena za 2 mes. alebo inak? bude to stačiť pre soc. poisť. na max. podporu?
( tá mesačná HM je cca 650,- € ). Ďakujem ti veľmi pekne
@stanka0410 potvrdenie pre SP o príjme ohladom podpory sa už od minulého roka nevydáva ... zamestnávateľ spraví normálne výkazy ... ako u každého zamestnanca ...
ešte raz ti veeeeelmi dakujem, a vedela by si mi aj vypočítať či mi tá max. podpora vyjde? ked sme s účtovníčkou rátali HM 650,- tak na 1 den = 4.5. 2015 to vychádza 30,95 € + 2 mes. odmena = 1.300, dokopy teda do výkazu napíše sumu 1330,95 €. Ešte raz veľká vdaka, neviem čo by sme si bez teba počali. Si fakt super!!!!!!!!
@stanka0410 na max. treba 55e na den ... za dva dni čo tam máš treba 110e .. ty budeš mať 1300 či koľko .. myslíš že bude menšia ako max?
asi sa stále nerozumieme, ja som už z toho zblbnutá. tých 1330,95 e je suma kt. mi zamestnávateľ vyplatí celkovo za ten 1 odprac. den aj s odmenou vo výške 2 mes. platov - ktoru mi dá namiesto odstupného. bojím sa aby sme nieco nepokazili, aby mi to vyslo max. lebo uctovnicka hovori ze mzda sa pocita na prac. dni a ty myslis asi kalendarne. ona mi vlastne vyrátala mzdu za ten 1 den: 650 / 21 prac. dni = 30,95 a k tomu narátala 650 + 650 a to chce uviest do toho výkazu. nevieme si stým rady ako to do toho výkazu načítať?
@stanka0410 si sa pýtala či budeš mať max. podporu som ti napísala že hej ...
teraz sa pýtaš čo do výkazu
vo výkaze je suma obmedzená ... max. mesačný VZ pre SP je 4120 eur ...
mesiac máj má 31 dní ... takže max. denný VZ pre SP je 4120/ 31= 132,90 eur ...
čiže je jedno že máš výplatu 1300 eur v hrubom ... do výkazu môže dať mzdárka len max. denný VZ tj. 132,90 eur a z toho sa len zaplatia odvody do SP ...
zalka ahoj, prepáč za tie otázky, ale mzdárka nevedela ako to do výkazu napísat. ona mi tam dávala mzdu za 1 den a to iba tých cca 31 e, čo je blbost. už som nasla jednu pani ktorá nám s tym pomože. ale aj tak velka vdaka patri tebe.
ale este sa chcem vrátit k tej vypovedi. ako si mi poradila zamestnavatel mi napisal dohodu o ukonč. PP - § 60 a napisal tam, že sme sa dohodli na jednorázovej odmene vo výške 2 mes. platov.
avsak stále čítam, že pri tomto § 60 nie je nárok na odstupné, že tam musí byť uvedený dôvod ( teda organizač. zmeny, nadbytočnost).
najradsej by som bola keby mi dal § 63 ods.1 - porusil by ten zákon ak mi dá 2 - mes. odstupné a nie 3 - mes. na ktoré mám nárok? dakujeeeeeem
@stanka0410 preto je to dobre ak ti pri § 60 dal odmenu ... oficiálne to nie je odstupné
a teda tam nemusí dopísat z dôvodu nadbytočnosti, a tiež sa tá odmena narátava do VZ? a ešte tam uviedol že " ja " žiadam o ukonč. PP - to je tiež v poriadku?
@stanka0410 áno je to v poriadku .. a áno aj odmena vstupuje do VZ lebo odpracuješ ( oddovolenkuješ) deň po RD.
zalka tak ti velice pekne za vsetko moooooc dakujem, dúfam, že to vsetko vyjde.
@stanka0410 rado sa stalo a držím palec
Ahojte, chcela by som sa opytat, ci mam narok na podporu. 01.07.2010 som nastupila do prace, po roku som dostala PP na dobu neurcitu. 22.02.2012 som nastupila na matersku, neskor na rodicovsku, ktora mi skoncila 16.04.2015. So zamestnavatelom som sa dohodla na ukonceni PP ku dnu 21.04.2015 z organizacnych dovodov s vyplatenim odstupneho. Zaujima ma ci mam narok na podporu, ked som pred nastupom na MD neodpracovala cele dva roky. Dakujem.
Potrebujem poradit. Nahlasila som v praci ze by som sa vratila do prace, ale na osmicky nakolko mam male dieta a manzel mi robi na zmeny. Nebolo mi vyhovene, mozem nastupit len na 12tky a na zmeny, co nemozem. Pocitam ze v praci mi daju vypoved z organizacnych dovodov. Takze ked sa mi nepodari najst druhu pracu tak budem musiet na podporu. Otazka znie. Ak by som ostala na podpore z coho sa rata??? Z rodicaku? Alebo este z prace??? Mam narok na nejaku dovolenku? Rodicak mi konci 28 augusta - maly ma 3 roky. Dakujem za rady.
@zalka @gapa
ahojte,
Pred nástupom na MD som bola niekoľko rokov zamestnaná na dobu neurčitú. Pred nástupom na MD som bola takmer celé tehotenstvo PN. Do tejto práce sa už neplánujem vrátiť.
Viem, že sa oplatí po skončení rodič. dovolenky ak plánujem dať výpoveď dohodou a ísť na úrad práce, zamestnať sa na cca 1-2 dni a čerpať dovolenku vzniknutú počas MD, aby som mala max.podporu. Keďže by som mala záujem ostať doma čo najdlhšie okrem tých 6 mesiacov podpory, koľko dní dovolenky sa oplatí vyčerpať a koľko nechať preplatiť aby dávka v nezam. ostala stále maximálna? (aj s dovolenkou nevyčerpanou pred odchodom na MD mi ostalo cca 25 dní, brutto príjem z ktorého sa určovala materská bol 800 EUR). Viete uviesť aj príklad o koľko sa znižuje výška dávky každým čerpaným dňom dovolenky (zvyšovaním počtu dní rozhod. obdobia)?
ďakujem pekne za odpoveď!
@rovni funguje to takto ... príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
dosaď si svoje čísla a mysli na to, že na max. podporu treba za každý kalendárny opakujem kalendárny deň mať príjem v priemer 55 eur

Ahojte @gapa a
@zalka mohla by som Vas tiez poprosit o pomoc?Zaujima ma ako by som mala postupovat v buducnosti,ked mi skonci RD.Zatial mi PP stale trva.Na prvu matersku som nastupila v januari 2008,trvala do augusta 2008.RD do februara 20011.Tam som mala mesiac PN a od marca 2011 do oktobra 2011 druha materska,potom RD do februara 2013 a vtedy som nastupila na tretiu MD ktora mi trvala do konca septembra 2013 a odvtedy som na RD.Ta mi skonci o rok v marci a potom s najvacsou pravdepodobnostou dostanem vypoved,lebo nebudem mat miesto,lebo odkedy som odisla uz zobrali na dobu neurcitu vela zamestnancov,uz aj teraz je ich viac ako by kapacitne zvladli.Zaujima ma,ako by mi mali vypocitat dovolenku,lebo by som na nu mala mat narok.A aku cast by to asi predstavovalo a co by som mala spravit,aby som po skonceni PP dostala co najvyssiu podporu v nezamestnanosti.Dakujem 🙂