Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@rovni
@zalka súhlas so zalkou. Este si treba dať bacha na to, ak ide o preplatenie vyššej sumy dovolenky (nie čerpanie ale preplatenie, napr. tak, že končí ti RD koncom mesiaca, čerpáš dovolenku do konca daného mesiaca a napr. len 1 alebo 2kalend.dni v novom mesiaci a dáš preplatiť zvyšok (ak je to vysoká suma), to nemusí byť dobré, ak rátaš s vysokým vym.základom v tom novom mesiaci (no podla konkrétnej sumy záleží.) Treba rátať s tým, že odvod za každý kalendárny mesiac sa ráta samostatne a je určené maximum na mesiac a z toho sa vyráta maximum na kalend.den, kedy je povinnost odvádzať (dni RD, pn, očr nie je povinnost platiť poistené, tj. nezahrnajú sa do toho).
Maximálny mesiacný vym.základ je teraz 4120eur. V mesiaci s 31dnami je (maximum mesačné deleno počet kalend.dní v danom mesiaci tj. 4120:31 =132,90eur, tj. ak by si mala preplatenp dovolenku napr. za 15dní a prac.pomer by končil prvého v mesiaci, tak aj keby bola hrubá mzda dajmetomu 37x15dní= 555eur, tak dovod za ten 1den by bol len cca133eur.
dievcata je to pravda ze ak som pocas Rd 3mesiace pracovala na dohodu tak sa mi DvN zniži???
@bibzuska ak bolo z dohody odvádzané poistenie v nezamestnanosti a tieto odvody budú v období 2roky pred zaevidovaním, tak sa zrátajú všetky vym.základy a vydelí sa to počtom dní, kedy trvalo poistenie v nezam. (tj. aj obdobie, kedy dohoda trvala). Ak ale tvoj pracovný pomer skončí posledný den trvania rodič.dovolenky *(tj. nebudeš už čerpať riadnu dovolenku po rd ani nebudeš pn či pracovať), tak sa môže podpora rátať z obdobia 2roky pred nástupom na RD (nie md), a zoberú denný vym.základ, ktorý bude vyšší (tj. vyrátajú ho dvomi spôsobmi:1. 2roky pred zaevidovaním,2. 2roky pred RD). Ale to platí, len ak máš v období 2roky pred zaevidovaním celý čas čerpanie RD v hlavnom zamestnaní, tj. nie pn, riad.dov...
@bibzuska ak sa hned v apríly 2015 zaevidovala na up, tak je jej rozhod.obdobie apríl 2013-apríl2015, tj. aj tá dohoda tam zasaduje a podpora bude rátaná z oboch poistení, tj. zrátajú vym.základy a vydelia dnami. Bohužial.
Tiež sme riešili v marci jednu mamičku, čo jej končil pp, čerpala dovolenku, lenže mala ešte v apríly 2013 dohodu s nizkym vym.základom, preto sa evidovala až teraz v máji, a zdravotné poistenie počas toho mesiaca riešila inak (myslím si sama platila, možno ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca...)
Kocky, prosim aj ja o radu,snad mi niektora z vas poradi. 26.5.2015 mi konci RD, som aj tehotna , zamestnavatelovi som vsetko oznamila ako sa patri. Bohuzial, moje miesto je uz zrusene, a adekvatne miesto pre mna nemaju, teda take ktore by sa trosku podobalo k staremu. Dohodli sme sa ze ukoncime pracovny pomer dohodou, a chcem sa spytat, nakolko mi daju nejake financne "odskodne", ako to maju formulovat do tej dohody, odstupne, alebo odmena? co je pre mna najvyhodnejsie co sa tyka potom zdanenia, odvodov z tych penazi? na co si mam dat pozor? po skonceni RD sa pojdem zaevidovat na urad prace, termin porodu mam az v oktobri, tak by som aspon vyuzila to. Dakujem moc za vasu pomoc.
Ahojte kočky,potrebujem radu.Dcerka ma 25.5,3roky.Chcem sa spytat,ci by som mala narok na max.podporu ak 26.5.si zoberiem dovolenku a k 27.5.dam vypoved.Zamestnana som na dobu neurcitu a pred nastupom na matersku som pracovala 1rok a 8 mesiacov,pred tym som bola este aj na dohode 1 rok.Na paske som mala minim.mzdu,este mam aj 13 dni dovolenky,ktore zamestnavatel vyplati,dakujem za rady.
@janulka2673 áno je tam pravdepodobná max. podpora ak si nepracovala na dohodu počas RD, ani si neplatila DNP
@zalka Pocas RD som nebola na dohode,mozem sa ta este spytat,ako je to s privyrabanim pocas podpory?
Da sa to a ake su tam podmienky?Dakujem ti za odpoved 🙂
@janulka2673 môžeš privyrábať do cca 148e v hrubom mesačne ...
@zalka Su tam stanovene aj hodiny kolko mozes odrobit alebo staci neprekrocit sumu tych cca 148e
@janulka2673 hodiny nie sú stanovené ... ale minimálna hodinová mzda je 2,184 eur a nesmie byť nižšia
Dobrý deň, vedel by mi niekto poradiť? 16.6. mi končí rodičovská dovolenka, stále som ako keby zamestnaná ale do práce sa už vrátiť nechcem. Pred materskou som v tej práci robila 4 roky. Ak dám svojmu šéfovi výpoveď ja tak mám nárok na dávku v nezamestnanosti alebo tú výpoveď musím dostať od šéfa? Viem že o nejakom odstupnom z jeho strany môžem snívať a bude robiť všetko preto aby sa z toho nejak vyklučkoval a ja momentálne nemám nervy toto riešiť a naťahovať sa s ním kedže popri riešim ešte rozvod, novú prácu atd.. Len ak sa dovtedy nezamestnám neviem čo bude.
@zalka Ahoj zalka, prosim ta, da sa v tomto nieco spravit?
jedna pani ide na operaciu a bude potom este dlho PN. Momentalne je zivnostnicka, asi 1,5r. ale odvody do SP si neplati- nemala povinnost, pred tym bola zamestnana asi tiez 1,5roka. Osobne si myslim, ze narok na PN nema ani zo zivnosti, kedze si tam neplatila poistenie, zo zamestnania tiez nie, a dobrovolne poistenie mat nemoze a ani ho nemala. Takze bude mat PN 0e. Je to takto? jedine o co moze poziadat je zivotne minimum a prispevok na byvanie.Ma 2deti, rozvedena, od muza dostava cca 200e. Ale ma nejaky maly prijem zo zivnosti, Minimum pre nu by bolo 379e - cca 200e od muza -zivnost. ? Dakujem
@liliana363 Ak nemala a ani nemá žiadne nemocenské poistenie resp. nespĺňa ochrannú lehotu nárok na PN bohužiaľ nemá 😒
@liliana363 aby mohla poziadat o hmotnu nudzu a prispevok nabyvanie musi byt v evidencii nemoze byt szco
idem si po radu zase, neviem sa dovolat na inspektorat prace - nechapem to, chcem sa opytat 28 augusta mi konci materka, mam az pol dna dovolenky, cerpala som dovolenku medzi materskou a rodicakom, personalistka mi poradila velmi dobre. 🤐 🤐 🤐 - 🤐 🤐 , ak dam vypoved pretoze nemozem pracovat na smeny pri malom dietati, budem mat narok na nejaku podporu? A je rozdiel v tom ked dam vypoved ja? A ked mi da vypoved zamestnavatel? Napr. ak mi da zamestnavatel odstupne.
@liliana363 napíš presný dátum ukončenia poistenia tej pani ... lebo ak nedostane žiadnu PN tak ona sama musí platiť odvody do ZP ... nadalej a to je temer 60 eur mesačne ... takže napíš presný dátum či sa s tým dá niečo urobiť
poprípade, dá sa ... okamžite nech sa zamestná u niekoho známeho, a ide na PN zo zamestnania ....
ahojte, mam taku situaciu, ze syn dovrsil prave 3 roky a do skolky ide az od septembra. Pracovny pomer mi skoncil este v roku 2012, cize narok na podporu nemam. ALE neexistuje nejaka forma pomoci financnej? ani socialka nevyplaca nic? myslim, zd kedysi vyplacala, ked nemal clovek odrobene, sice iba 60 eur ale aspon to. Nemam manzela (zijeme spolu) ale teoreticky som slobodna matka, mam sice byt aj auto, pisane na mna, ale tym padom aj uver, no a teraz ked mi stat nic neda z coho mam platit? nie je nejaky prispevok na byvanie? Ak by nas posudzovali aj ako par, aj tak priatel zarobi malo a jednoducho tych 200 eur na uver chyba. Prosim, ak mi niekto poradit ake su moznost.....dakujem
@savarka ako argument stat neda z coho mam platit hypo bol dufam zo srandy, ked clovek berie hypo musi ratat s tym ze moze prist o pracu a stat nikomu predsa hypo platit nebude, to si myslim ze ste vedeli ze take nic neexituje... neslobodna matka nie si, len ste neni zosobaseni a to je rozdiel, pokial je partner na rodnom liste tak sa na vas hladi ako na rodinu..takze ak by si chcela poziadat o davku v hmotnej nudzi sama, tak by si musela mat sudom urcene vyzivne pre dieta inak budete posudzovany spolu... podla noveho zakona sa hmotna nudza odraba 32hod /mes aktivacnou cinnostou... ste 3 clenova= 160,4+prispevok na byvanie pre viacclennu domacnnost- 89,2e= 249,6e - partnerov prijem...a aby vylacali tenrozdiel tak by si si to musela odrobit tou aktivacnou cinnostou ..ak je auto starsie ako 6r treba nam aj znalecky posudok nan
@9lf9 dakujem. Len sa este chcem spytat, rozdiel medzi prijmom a tych 249 eur, ci?
tak samozrejme, ze pri hypo sme na to prihliadali, len ide aj o princip. Stat mi nepomoze s umiestnenim dietata do skolky od 3 rokov, ked sa stopne rodicak, nemozem sa zamestnat, lebo mi nema kto strazit dieta, sukromnu skolku tu nemame a jasle su do 3 rokov (Keby mali volny stav, zoberu, ale zial nemaju). Pred vyprsanim doby urcitej som bola v kuse 6,5 roka zamestnana, proste vyslo skoncenie pracovneho pomeru pocas materskej a je mi luto, ze sa prihliada len na posledne 2 roky odpracovania, ked je jasne, ze som bola doma. Cize poctivo som vsetko odvadzala, pracovala a ked nam to teraz nevychadza, stat sa tvari, ze hm, staraj sa.....ide mi o princip, ze v takejto situacii je zrejme viac rodin a podla mna to nie je v zakone nijak podchytene. Nerozumiem preco sa neprihliada na odpracovanie rokov pred rodicovskym, mne sa to zda proti logike. Jasne, je vela spekulantov a mrzi sa, ze prave taky dostanu davku....

@zalka si super! ďakujem