icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
18. aug 2015

@liliana363 rado sa stalo

lucia2358
18. aug 2015

@zalka Dobrý večer, tiež si od Vás prosím radu 🙂
Dňa 14.8. mi skončila rodičovská dovolenka a dňa 16.8. som dostala výpoveď. 15.8. mám napísané voľno, keďže táto firma cez víkend dovolenku nedáva a vedúca sa ma už chcela zbaviť. Ešte som na úrade práce nebola. Otázka: Môžem sa na pár dní stať samoplatcom, aby som dostala vyššiu dávku v nezamestnanosti? Ak áno, koľko dní stačí?
Ďakujem

zalka
19. aug 2015

@lucia2358 no vyskúšaj ... neviem ti poradiť v tomto , lepšie by bolo možno ak by si sa na dva dni zamestnala z max. platom .. kvôli max. podpore kedže s tebou takto vykývali v robote

adelsa
19. aug 2015

@lucia2358 ako ta mohli po rodicovskej takto vyhodit, ved to by nemali aj podla zakona. aspon odstupne ti dali?

lucia2358
19. aug 2015

@zalka Koľko je približne maximálny plat?

@adelsa Všetko urobili poza môj chrbát. A tá ignorácia zo strany regionálnej zástupkyne, vôbec sa so mnou nebavila a ani som ju nevidela. Žiadne odstupné

zalka
19. aug 2015

@lucia2358 1236 eur za mesiac

zalka
19. aug 2015

@lucia2358 prepáč opravujem sa ... na max. podporu je treba max. VZ na kalendárny den 56,50 eur tj. pri 31 dnovom mesiaci ... plat na max. podporu je potrebný vo výške 1751,50 eur a nie 1236 eur ako som napísala vyššie.

lucia2358
19. aug 2015

@zalka Ďakujem. Idem teda niečo poriešiť 🙂

zalka
19. aug 2015

@lucia2358 raado sa stalo, držím palec.

lucia2358
19. aug 2015

@zalka Ďakujem, budem potrebovať.

babe19
19. aug 2015

ahojte! tiez si idem po radu,cize by som mala radsej otazku: o rok v juni /2016/ mi konci rodicovska dovolenka,budem doma uz 5.rok,kedze sa mi narodili dve deticky po sebe s rozdielom 2roky. ked malo prve dietatko pol roka,nasa firma zanikla,dostala som odstupne. narodila sa mala,o rok s nou mi konci aj RD. viem,ze narok na podporu nebudem mat,ale chcem sa opytat: svagrinka tiez bola doma az 6rokov,jej sa narodili deti s 3r. rozdielom,vratila sa v januari do roboty,robila 4mesiace,dostala vypoved s 4 mesacnym odstupnym. ona vsak dostava podporu. to sa ako mohlo stat? viete mi v tomto poradit? dakujem

zalka
19. aug 2015

@babe19 no lebo je taký zákon, tvoja švagriná bola zamestnaná celé MD a RD, jej PP neskončil počas MD alebo RD ako tebe, preto ona nárok na podporu má lebo mala celý čas na RD zamestnávateľa.
Ty zamestnávateľa nemáš preto nemáš nárok na podporu.

gapa
19. aug 2015

@babe19 jej trval pp počas RD, tebe nie, predpokladám. Takže mala dosť dní poistenia, lebo aj RD, tak trvá pp sa do toho ráta.

babe19
19. aug 2015

@zalka
@gapa jeeezis,fakt :( kokso,som ja blondína 🙂 dakujem baby!

liliana363
19. aug 2015

@zalka Ahoj zalka, tak teta bola dnes na SP, pani to pozerala, videla len ze odvody z dohody boli odvedene, ale nevedela ci to slo aj na poistenie v nezamestnanosti. Inak hovorila, ze kedze je na RD,tak z dohod jej zamestnavatel nemal povinnost platit poistenie v nezamestnanosti, a ze ak zaplatil, alebo nezaplatil, da sa to opravit cez vykazy. zo zmluvy odvody boli odvedene.
este mi napadla ina varianta. RD jej konci toho 3.9., keby k tomuto datumu mala ukoncenie PP, bez cerpania dovolenky, dovolenku by jej preplatili,dohodu by mala tiez ukoncenu, a potom by sa zamestnala na par dni s dennym VZ 60e, tak by jej potom podporu mali ratat z noveho zamestnania. V marci toto bolo realne, neviem ci robili nejake zmeny, ak nie tak by toto bola najlepsia cesta. da sa to takto este?

zalka
19. aug 2015

@liliana363 podpora nie je MD ani PN aby sa čerpala z nového VZ ... resp. aby sa rátala z nového VZ.
Podpora sa ráta ako priemer príjmov za posledné 2 r oky ... čiže to čo píšeš by nič neporiešilo ak by skončila zamestnanie, dohodu a nanovo sa zamestnala s platom 60e na den

liliana363
19. aug 2015

Nasla som toto, co riesila moja svagrina, myslela som ci by sa nedalo nieco taketo urobit::
@zalka ahoj, chcem sa este opytat, švagrina teda 2.3. ukoncila RD, 3.3. PP, bez dovolenky a odstupneho.
Takze sa jej davka v nezamestnanosti bude ratat z toho jedneho odpracovaneho dna 3.3..
Ak by sa zamestnala na 1 den, 4.3. niekde inde z max., pomohlo by to?
Dakujem
3. mar o 12:01 • Odpovedz • Pošli IP •
fotoportrét
zalka @ivanabb tak ti podpora bude rátaná s platu pred MD

@liliana363 no pomohlo by to ... ak by bol vyšší plat lebo by sa spriemerovali tie 2 platy ...
3. mar o 13:20 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
fotoportrét
liliana363 @zalka Dakujem, tak este pre istotu. na ten jeden den zamestnania, kt. jej dnes konci: ked ma HMZ 660e tak 660e/22 prac.dni = 30e VZ na 1 den.
V novom zamestnani by musela mat na 1 den VZ 80e, aby to dalo priemer na 2 dni 55e?
takto to bude dobre?
3. mar o 13:26 • Odpovedz • Pošli IP •
fotoportrét
zalka @liliana363 áno presne tak .. možno pre istotu trošku vyšší

zalka
19. aug 2015

@liliana363 a?
tvoja švagriná nerobila polroka n a dohodu počas RD ...
a to je sakra rozdiel

lebo tvojej švagrinej za posledné 2 roky n ašli plat len z tých 2 dní a z toho sa rátala podpora

kamarátke nájdu plat z dohody a nového zamestnania a z toho priemeru sa jej potom bude rátať podpora ... a ak zarobila málo tak dostane oveľa menej ako ked skončí PP v posledný den RD bez čerpania dovolenky a skončí aj dohodu pred skončením RD

liliana363
19. aug 2015

@zalka , to je pravda, hladam ako jej pomoct, lebo s troma detmi byt na 150e plus nieco z dohody je take kadejake. A co si mi vcera na zaver pisala, ze pokial nebolo z dohody odvedene dane poistenie, ze by to mohlo byt maximum? v tom pripade ako treba postupovat? a ta zmluva z kt. bolo odvedene poistenie tam nebude robit problem?

zalka
19. aug 2015

@liliana363 no ak neplatili poistenie v nezamestnanosti z dohody tak áno ... šanca na max. podporu j e ...
nech pozrie výplatnú pásku ... abo sa spýta mzdárky

nicearty
19. aug 2015

@zalka zalka, este sa ta chcem opytat, pred par dnami si mi radila ohladom DvN, aby si nemusela hladat alebo ked si nepamatas, tak v skratke 30.8 ma maly 3 roky, 31.8. mam vypisanu dovolenku a zaroven 31.8. vypoved dohodou (robila som vo firme od 10/2010) s tym, ze mi dali odstupne za 4 mesiace, pisala si mi, ze aby som mala maximalnu podporu musela by som mat odvody zhruba 57€ odvedene (cize by som si cerpala zvysnu dovolenku, ak by som nejaku mala napriklad) a otazka znie, ak mi dali odstupne a z neho sa stahuju odvody v tomto pripade to neplati, ze by som tu DvN z tych odvodov z odstupneho zisala maximalnu? dakujem 🙂

zalka
19. aug 2015

@nicearty áno aj z o dstupného sa platia odvody ... ak čerpeš dovolenku alebo pracuješ...

ak by si dovolenku nečerpala a ani nič neodpracovala tak odvody z odstupného by sa n eplatili ...

liliana363
19. aug 2015

@zalka vyplatne pasky vobec nema, a tej pani co to ma na starosti sa neda vobec dovolat.skoda ze to na SP nebolo vidiet ci to slo na toto poistenie. No nic, musi nejako zistit ci to poistenie tam bolo alebo nie.este ma trochu casu. A ten prac. pomer pocas RD bol od 12.6.2013 do31.8.2013, takze ten sa nebude ratat? len posledne 2 roky tzn.od 4.9.2013 do 3.9.2015? ak ano, tak vlastne sa riesia len 2 dohody, terajsia co pokracuje a este jedna dvojdnova od 5 do 6.11.2014

zalka
19. aug 2015

@liliana363 áno správne si to pochopila ..d ržím palec aby to zistenie bolo skoré a dobré pre nu ..

nicearty
19. aug 2015

@zalka takze ak mam teda ten jeden den dovolenku a budu mi stiahnute odvody z odstupneho, mala by som narok? ci musim len odpracovat alebo cerpat dovolenku, tak ako teda si pisala? 🙂

liliana363
19. aug 2015

@zalka dufam ze jej to vyjde, zalka dakujem za trpezlivost,

blonkyt
19. aug 2015

@zalka ahoj,čítam,že vieš poradiť,tak chcem poprosiť o radu...buduci mesiac mi konci RD,dcerka sice nastupuje do skolky ale mam taky problem...vo firme kde som zamestnana,sa pracuje na tri zmeny,čo mi teraz vobec nevyhovuje koli dcerke a navyse teraz zacala mat aj zdravotne problemy...skrátka chcela by som vedieť,ci by som mala narok na podporu,ked dam vypoved sama...pracujem tam od 11/2006 ,ďakujem za radu.

zalka
20. aug 2015

@nicearty áno .. ak sú platené odvody tak z nich je rátaná podpora ...
@liliana363 držím palec
@blonkyt áno budeš mať nárok na podporu aj ked výpoved dáš sama

blonkyt
20. aug 2015

@zalka ďakujem 🙂

axelka
21. aug 2015

Prosím poradte, od septembra sa budem musieť ísť nahlásiť na úrad práce. Ako sa počíta vôbec tá dávka v nezamestnanosti? Moje posledné dva roky boli také že som bola na materskej celé tri roky, končila mi 16.6.2015 s tým že cez celú materskú som bola stále evidovaná u starého zamestnávateľa ako zamestnaná a aj pred materskou som tam robila tri roky a výpoveď bola na deň ako mi končila materská čiže 16.6.. Ale od 1.6. 2015 som si našla prácu na 4 hodiny denne, čo som robila tri mesiace a firma sa ruší. Z čoho vychádzajú pri počítaní denného vymeriavaceho základu cez obdobie materskej?? Aj keď viem že ten trojmesačný polovičný úväzok tú dávku asi o dosť zníži :((