icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

liliana363
25. aug 2015

@zalka Ahoj zalka, 19.8., sme si pisali ohladne poistenia z dohod pocas RD. Tak nakoniec je to tak, ze tam mala 2 dohody, terajsiu ma ako nepravidelny prijem bez poistenia. Tu pred tym mala len na 2 dni a mala byt tiez ako nepravidelny prijem (kedze bola zalozena pocas mesiaca). Odvody tam boli odvedene ale nemali byt, tak jej zamestnavatel si to opravi a bude tam mat nulu. Ma to tak slubene. takze z dohod bude mat VZ 0. Ta terajsia dohoda bude ukoncena na konci augusta. No a 3.9. jej konci RD, tak 4.9,. bude cerpat dovolenku, + zbytok jej preplatia, + ukoncia PP a bude tam mat 60e VZ. Takze by to malo byt na max. podporu. Bude to uz takto dobre?

zalka
25. aug 2015

@liliana363 áno malo by to tak byť dobre ... ak z dohôd bude mať 0 VZ

liliana363
25. aug 2015

@zalka super, velmi pekne ti dakujem za pomoc

marianka0101
25. aug 2015

@zalka ahoj, mozem ta poprosit aj tu o radu? Materska mi konci v sobotu 17.10.15 ak sa nedohodneme a dam vypoved, tak ju mam dat k 18.10.15 (nedela) alebo k 19.10.15 co je pondelok? Ide mi o to, aby mi to neposkodilo pri vypocte podpory

zalka
25. aug 2015

@marianka0101 ak si nepracovala počas RD tak je lepšie dať skončeniePP dohodou k pondelku 19.10. a čerpať ten den dovču a zvyšok dovči preplatiť ... ak bude výplata 120e v hrubom bajočko tak bude max. podpora

karki
27. aug 2015

@zalka Ahoj zalka, rieším tiež ukončenie PP dohodou, malý mal 3 roky v 23.08.2015, zostalo mi 19 dní dovolenky ( mala som reťazový pôrod). Priemerný zárobok mám 5,122 na hodinu. Zobrala som 24.08.2015 dovolenku stým že 25. je ukončené PP. Mzdárka mi povedala že aj 25. sa zarátavá ako pracovný deň. Teda že by som mala dva dni. Vyjde mi aj potom max. VZ? Ešte mi tvrdí že nemôžem ukončiť zamestnanie v deň dovolenky, je to tak?

zalka
27. aug 2015

@karki no zamestnanie ti môže skončiť v den dovolenky,
a áno má pravdu ... 25.8. ak je skončenie PP tak čerpeš 2 dni dovči .. a stále je to dosť na max. podporu
19x8x5,122 = 778,54 eur .. na max. podporu pri 2 dnoch treba ani nie 120 eur .. a ty máš 778 eur .. takže v pohode

karki
27. aug 2015

@zalka ďakujem, dúfam že to tak bude...🙂

marianka0101
27. aug 2015

@zalka ahoj, takze ja som dopadla tak, ze idem dat vypoved dohodou. Dali mi sice moznost pracovat, ale pracovne podmienky maximalne nevyhovujuce pre mamicku s detmi... chcem sa ta opytat, ak mam 28,5 dna dovolenky a materska mi konci 17.10., to znamena ze ak by som chcela cerpat dovolenku do 31.10. to mozem ano? Bolo by to 10 pracovnych dni, cize 10 dni dovolenka a preplatenie zvysku, tych ostavajucich 18,5 dna. Rozhodujuce je, aby mi VZ za tych 10 dni vysiel minimalne cca 600€... v tom pripade mi bude stale vychadzat max.vyska podpory. Dobre som pochopila? Nemusim dat vypoved k tomu 19.10. Ze?

zalka
27. aug 2015

@marianka0101 VZ ti musí výjsť ... 14x 56,50 = 791 eur ...
lebo ty to VZ musíš m ať aj za víkendy ... aby si mala max. podporu

marianka0101
27. aug 2015

@zalka aaaha, ďakujem 🙂 to som nevedela, veľká vďaka 🙂 ale aj takto to bude ok

zalka
27. aug 2015

@marianka0101 rado sa stalo

zuzume
1. sep 2015

@zalka prosím ťa ked som na RD mam narok na dovolenku za tu dobu? Ci iba na tu co zostala pred zacatim RD?

zalka
1. sep 2015

@zuzume nárok na dovolenku je za MD ... za RD nárok na dovolenku nie je

zuzume
1. sep 2015

@zalka aha a ked som isla z jednej MD do druhej tak na kolko dni dovolenky mam narok?

zalka
1. sep 2015

@zuzume netuším, bez presných dátumov začiatkov a koncov MD sa to vyrátať nedá ... a tiež bez toho aby som vedela či si bola na PN pred MD a tak

zuzume
1. sep 2015

@zalka na Pn som nebola.. v zamestnaní som pracovala 7 dni potom som nastupila na Md a hned som isla na dalsiu.. prestupovala som z firmy do firmy kvoli max. MD.

zalka
1. sep 2015

@zuzume a to mi ako má pomôcť aby som ti vyrátala nárok na dovolenku .... presné dátumy.... opakujem presné dátumy sú potrebné

blonkyt
1. sep 2015

@zalka ahoj,chcela by som sa ešte spýtať- ako sa vyrátava dávka v nezamestnanosti? Plat som mala cca 700€ v hrubom.Do práce by som mala nastupit 21.9. a neviem,či je lepšie dať výpoveď k tomu 21.9. alebo odrobiť tých 8 dní a dať výpoveď k 30.9.2015.Zaváži to niečo pri výpočte dávky?Ďakujem za odpoveď.

zalka
1. sep 2015

@blonkyt cez RDsi pracovala? na dohodu alebo si si platila odvody sama do SP?

blonkyt
1. sep 2015

@zalka nie,nepracovala som cez RD. Odvody za mna platil zamestnavatel.

zalka
1. sep 2015

@blonkyt počas RD nikto nič neplatí ... ale to je jedno ...

v princípe mať max. p odporu po RD funguje takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,50 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

blonkyt
1. sep 2015

@zalka dovolenku nemam ziadnu,preplatili mi ju,ked som prechadzala z MD na RD.Mne nejde ani tak o tu maximalnu podporu ako som chcela vediet priblizne,kolko by vyšla dávka.

zalka
1. sep 2015

@blonkyt 50% z hrubej mzdy ... tj. 350e pri tebe alebo aj kus menej
maximum je cca 800e

katrin21
1. sep 2015

@zalka vyska nezamestnaneckej nie je myslim obmedzena.. teda urcite nie na 800E...
800E je maximalne materské.. podpora moze byt vyssia, ked je vyssi prijem.. co tu sice nie je , ale pre uplnost, aby to nebolo zle pochopene..
ci ty si to myslela maximum v jej pripade, ci ako?

majusqa77
1. sep 2015

@katrin21 aj maximalna vyska podpory je stanovena zakonom

katrin21
1. sep 2015

@majusqa77 ale urcite nie na 800Eur... 😉

blonkyt
1. sep 2015

@zalka viem,ze je to podstatný rozdiel...ved preto aj rozmyslam,ci neodrobit nejaky cas,aby mi vznikol nárok na par dni dovolenky a potom dat vypoved...dakujem velmi pekne za rady 🙂

katrin21
1. sep 2015

alebo ano? tak potom je to pekne svinstvo...
http://www.socpoist.sk/aktuality-vyska-davky-v-...

asi mate pravdu, ale ja to potom nechapem, lebo mne napr. rozhodnutie prislo viacej ako je ta suma na den, to znamena, ze tak ci tak mi tolko nezaplatia, ale len 28 Eur na den???!!!??? to je bordel ! pekne svinstvo..!

majusqa77
1. sep 2015

@katrin21 54,1809 je max.denny VZ. Z toho 50 percent a pri 30 dnoch to nieje ani 813 eur