Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@liliana363 áno malo by to tak byť dobre ... ak z dohôd bude mať 0 VZ
@zalka super, velmi pekne ti dakujem za pomoc
@zalka ahoj, mozem ta poprosit aj tu o radu? Materska mi konci v sobotu 17.10.15 ak sa nedohodneme a dam vypoved, tak ju mam dat k 18.10.15 (nedela) alebo k 19.10.15 co je pondelok? Ide mi o to, aby mi to neposkodilo pri vypocte podpory
@marianka0101 ak si nepracovala počas RD tak je lepšie dať skončeniePP dohodou k pondelku 19.10. a čerpať ten den dovču a zvyšok dovči preplatiť ... ak bude výplata 120e v hrubom bajočko tak bude max. podpora
@zalka Ahoj zalka, rieším tiež ukončenie PP dohodou, malý mal 3 roky v 23.08.2015, zostalo mi 19 dní dovolenky ( mala som reťazový pôrod). Priemerný zárobok mám 5,122 na hodinu. Zobrala som 24.08.2015 dovolenku stým že 25. je ukončené PP. Mzdárka mi povedala že aj 25. sa zarátavá ako pracovný deň. Teda že by som mala dva dni. Vyjde mi aj potom max. VZ? Ešte mi tvrdí že nemôžem ukončiť zamestnanie v deň dovolenky, je to tak?
@zalka ahoj, takze ja som dopadla tak, ze idem dat vypoved dohodou. Dali mi sice moznost pracovat, ale pracovne podmienky maximalne nevyhovujuce pre mamicku s detmi... chcem sa ta opytat, ak mam 28,5 dna dovolenky a materska mi konci 17.10., to znamena ze ak by som chcela cerpat dovolenku do 31.10. to mozem ano? Bolo by to 10 pracovnych dni, cize 10 dni dovolenka a preplatenie zvysku, tych ostavajucich 18,5 dna. Rozhodujuce je, aby mi VZ za tych 10 dni vysiel minimalne cca 600€... v tom pripade mi bude stale vychadzat max.vyska podpory. Dobre som pochopila? Nemusim dat vypoved k tomu 19.10. Ze?
@marianka0101 VZ ti musí výjsť ... 14x 56,50 = 791 eur ...
lebo ty to VZ musíš m ať aj za víkendy ... aby si mala max. podporu
@zalka aaaha, ďakujem 🙂 to som nevedela, veľká vďaka 🙂 ale aj takto to bude ok
@marianka0101 rado sa stalo
@zalka ahoj,chcela by som sa ešte spýtať- ako sa vyrátava dávka v nezamestnanosti? Plat som mala cca 700€ v hrubom.Do práce by som mala nastupit 21.9. a neviem,či je lepšie dať výpoveď k tomu 21.9. alebo odrobiť tých 8 dní a dať výpoveď k 30.9.2015.Zaváži to niečo pri výpočte dávky?Ďakujem za odpoveď.
@blonkyt počas RD nikto nič neplatí ... ale to je jedno ...
v princípe mať max. p odporu po RD funguje takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,50 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
alebo ano? tak potom je to pekne svinstvo...
http://www.socpoist.sk/aktuality-vyska-davky-v-...
asi mate pravdu, ale ja to potom nechapem, lebo mne napr. rozhodnutie prislo viacej ako je ta suma na den, to znamena, ze tak ci tak mi tolko nezaplatia, ale len 28 Eur na den???!!!??? to je bordel ! pekne svinstvo..!

@zalka Ahoj zalka, 19.8., sme si pisali ohladne poistenia z dohod pocas RD. Tak nakoniec je to tak, ze tam mala 2 dohody, terajsiu ma ako nepravidelny prijem bez poistenia. Tu pred tym mala len na 2 dni a mala byt tiez ako nepravidelny prijem (kedze bola zalozena pocas mesiaca). Odvody tam boli odvedene ale nemali byt, tak jej zamestnavatel si to opravi a bude tam mat nulu. Ma to tak slubene. takze z dohod bude mat VZ 0. Ta terajsia dohoda bude ukoncena na konci augusta. No a 3.9. jej konci RD, tak 4.9,. bude cerpat dovolenku, + zbytok jej preplatia, + ukoncia PP a bude tam mat 60e VZ. Takze by to malo byt na max. podporu. Bude to uz takto dobre?