icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
1. sep 2015

@katrin21 no vidíš to, ale max. podpora je stanová zákonom, a je podla počtu dní v mesiaci ... a tuším najvyššiečo baby dostávajú je 812e ... nepíšem schválne presné sumy ...

@blonkyt nepomohlo by ti to, pomohlo by ti dohodnúť sa zo zamestnávateľom, že odpracuješ jeden den po RD, a že ti dá odmenu .. alebo odstupné .. tak aby tvoja hrubá mzda za 1 kalendárny den bola 56,50 e ur .. vtedy dostaneš max. p odporu .
Tj. ak ti RD končí 21.9. a skončíť PP 30.9. tak potrebuješ mať v hrubom plat 8x56,50= 452 eur za tých pár dní aby si mala maximálnu podporu. ... tvoj plat za tolko dní pri tvojej mzde bol cca 180 eur.. čiže zvyšok ... by musela byť dáka odmena... napr.

katrin21
1. sep 2015

nechapem, naco potom pisu do rozhodnutia inu vysku na den.... ked ju akoze nezaplatia....
tak soom fakt zvedava, co mi pride teraz...

zalka
1. sep 2015

@katrin21 a čo ti tam napísali? do rozhodnutia... lebo každej píšu čo má vyšší VZ .. len tú sumu maximálnu a z toho je 50% podpora. ... čitaj poriadne rozhodnutie...

katrin21
1. sep 2015

tak potom ja som to asi zle pochopila..ja som brala uz tu sumu ze to je ten vypocet na den, ale to je teda len suma z ktorej ide 50%???!!,?.. je to svinstvo.. clovek roky rokuce plati kopec odvodov a takto ho odrbu...

zalka
1. sep 2015

@katrin21 a? šak podpora je 50% z VZ, tak ako PN je 55% z VZ, a ako MD je 65% z VZ ... zákonom stanovené a ešte obmedzené výškou.
A nemaj boja ... obmedzená výška podpory bola aj pred r okmi rokúcimi...

katrin21
1. sep 2015

oni to tam tak sproste sformulovali, ze mi z toho vyslo, ze podpora je vo vyske toho zakladu... ked som to citala... ale teraz po opatovnom precitani uz chapem...
a som nasrata...

blonkyt
1. sep 2015

@zalka ďakujem krasne,uz som sa trochu v tom zorientovala 🙂

zalka
1. sep 2015

@katrin21 čo cca 800e je málo?

@blonkyt rado sa stalo ... 🙂

katrin21
1. sep 2015

@zalka ano, je to malo... ked napr. niekto zarabal viacej, tak je to malo, lebo mu stat neda tolko, kolko by mu realne prisluchalo... a pritom takí cigani dostavaju peniaze za nic... len za rodenie deti.. a pod... chapes..

ale nechapem to, lebo mam dvoch znamych, co mi tvrdili, ze mali nezamestnanecku 1000E.. tak potom si vymyslali, ci tak zaokruhlovali??? nechapem..

zalka
1. sep 2015

@katrin21 áno mohli mať, ešte v roku 2013 či 2012 bola obmedzená podpora na výšku 1100 e, potom znížili maximálnu sumu ..na tých cca 800 e čo je dnes... nepamätám p resne v ktorý rok to bolo.

No cigán podporu vnezamestnanosti nedostane, leda by bol zamestnaný ... a toti nevadilo, ak si zarábala viac, že aj PN aj MD máš obmedzené maximom? Ved ani tam si reálne nedostala to z čoho sa platili odvody ... tak?

katrin21
2. sep 2015

@zalka PN a MD chapem ze je obmedzene, prave preto, ze to vela ludi vyuziva...hlavne ludia po 50tke , co sa nevedia zamestnat, su na PN stale a pod... system by to nezvladol...
ale nezamestnanecka podpora mohla byt aspon tych 1000Eur maximalna, ako to bolo kedysi... lebo na to ma clovek narok ozaj len raz za par rokov a nie vzdy ma tiez taky dobry plat, aby to pouzil...a tych ludi nie je zase az tak vela, co by to mali....
Ako ja nepisem o sebe, ja nemam maximalnu nezamestnanecku, hoci nemam ju ani zase nejaku nizku, zarabala som celkom dobre.. ..ale vseobecne, ze je to nespravodlive..

zalka
2. sep 2015

@katrin21 no nikdy nič nebolo spravodlivé, ... realita...

zuzume
2. sep 2015

@zalka tu su presne datumy MD 12.03.2007_23.09.2007 a druha 12.12.2009_25.6.2010

zalka
2. sep 2015

@zuzume pred prvou MD si pracovala abo bola na PN?

zuzume
2. sep 2015

Pracovala som ale iba Od 01.03.2007 cize 12 dni na PN som vobec nebola..

zalka
2. sep 2015

@zuzume no nemáš celý rok 2007 takže je tam nárok na 10/12tin dovolenky tj. 16,5 dna a za rok 2008 nič, za rok 2009 nič a za rok 2010 máš nárok na 10/12tin dovolenky tj. 16,5 dňa , za rok 2011,2012,2013,2014 nemáš nárok na dovolenku.
Dokopy nárok na 33 dní

zuzume
2. sep 2015

Dakujem a to staci na max. Podporu?@zalka

zuzume
2. sep 2015

@zalka dakujem a to staci na max.podporu?

zalka
2. sep 2015

@zuzume ak si nerobila počas posledných dvoch rokov na dohodu tak áno... a ani si si neplatila dobrovolné poistenie a ak budeš čerpať min. 1-2 dni dovolenky a zvšok si necháš preplatiť

zuzume
2. sep 2015

@zalka to vsetko splnam.. dakujem

zalka
2. sep 2015

@zuzume rado sa stalo

blonkyt
10. sep 2015

@zalka ahoj,idem ešte po radu- 19.9. mi končí rodičovská a chcem dať v práci výpoveď,pretože mi nevyhovuje prac.doba,kôli malej ( o tom sme už spolu písali) teraz mi známy ponukol či nechcem isť k nemu pracovať,ale bolo by to len na záskok do konca decembra.Ide o to,že platovo by mi to vyšlo dobre,len ma zaujima či budem mať po tom nárok na nezamestnanecké a z čoho by sa mi počítalo,keď to budú len tri mesiace odrobené.Ďakujem za odpoveď.

zalka
10. sep 2015

@blonkyt z tých 3 mesiacov by sa ti vyrátala podpora ...

zalka
10. sep 2015

@blonkyt samozrejme ak si počas RD nepracovala ... ak áno tak podpora sa vyráta s príjmov 2 roky pred zaevidovaním sa

blonkyt
10. sep 2015

@zalka nie počas RD som nepracovala

ladybug1
11. sep 2015

Ahojte, chcela by som sa opýtať na môj prípad. Totiž, zamestnaná na pracovnú zmluvu na dobu neurčitú som od roku 2006 až do teraz, v roku 2010 som nastúpila na 1. materskú, po dvoch rokoch 2. materská, takže som 5 rokov mimo práce a akurát 18.11.2015 mi končí 2. rodičovská dovolenka. Od 1.4.2015 však pracujem na dohodu, z ktorej sa mi platia odvody. Ako to vlastne je, keď som mala reťazový pôrod ... aké 2 roky sa berú do VZ? Čo by bolo pre mňa najlepšie, ak sa do pôvodnej práce už nemôžem vrátiť, a zatiaľ som na dohode. Ako ukončiť PP, aby mi vyšla ako taká podpora? Po konzultáciách s pani na sociálke som tak popletená práve kvôli tomu, že som mala jedno dieťa za druhým. Ďakujem za rady.-

marianka0101
17. sep 2015

@zalka ahoj, prosim ta vues mi este poradit? Dnes som bola podpisat vypoved. Materska konci 17.10. A vyppved je k 17.10. Mam tam 28,5 dna a to mi bude vyplatene v oktobrovej vyplate. Je to tak ok? Ty si pisala ze musim aspon na 1 den nastupit do prace. V robote hovoria ze netreba. Buse to tak dobre pre urad prace? Dostanem aj takto podporu? Dakujem

zalka
17. sep 2015

@marianka0101 treba nastúpiť na 1 den do práce, urobila si chybu .. PP si mala skončiť k 19.10. lebo 17.10 je víkend ...
dostaneš podporu vyrátanú z platu pred MD ... tj. ak si vtedy zarobila 500e tak dostaneš podporu 250e namiesto 800 čo už ... ked si sa nechala oklamať ...

toto je výhodné za predpokladu, že si počas RD pracovala niekde na dohodu za smiešny plat

marianka0101
17. sep 2015

@zalka ahoj, dakujem ti. Idem jej zavolat

majusqa77
17. sep 2015

@marianka0101 podmienka je, ze musis mat obnovene poistenie v nezamestnanosti. co pokial nebudes cerpat dovolenku mat nebudes.