Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zalka Dobrý deň prajem, poprosila by som o radu, pretoze mam v tejto zalezitosti mensi chaos. Mam podobny pripad ako katkah. rodicovska dovolenka mi konci 28.05.2016 (sobota). Mam sa dohodnut na vypovedi so zamestnavatelom k 31.05.2016 (utorok), alebo k 01.06.2016? Chcela by som dosiahnut vyssiu davku v nezamestnanosti. Preco je potrebne cerpat dva dni dovolenky, ako ste poradili v pripade katah. Dakujem
@7slavka7 tebe by stačilo den čerpať dovolenku ...
ale defakto načo to kúskovať ... dovolenku by som čerpala 30-31.5.
a PP skončila 31.5.
a 1.6. evidencia na UP ...
ak by si sa dohodla na skončení PP k 1.6. tak by si si to všetko len pokazila lebo to je už druhý mesiac
výplata chodí za mesiace nie za týždne ... tj. by sa to rátalo ináč
ďakujem pekne, este jedna otazocka, mozem 31.05. cerpat dovolenku a zarovet v ten den ukoncit aj PP.
@7slavka7. Ano
Baby, mozno to sem nepatri, ale je rozdiel vo vyske odvodov, ked je odstupne a ked su odmeny?
Vdaka. 😀
@zalka ahoj,chcem ta poprosit za kamaratku, chcela by mat max.podporu.povedala som jej,nech cerpe jeden dva dni dovolenky,kedze mala jej bude mat 3roky teraz v sobotu a v pondelok nech je vypoved.a v praci jej na to povedali,ze v nedelu jej dat dovokenku nemozu,ze bude len ten jeden den v pondelok.ale aj ked nebude mat v nedelu dovolenku,aj tak sa to berie,ze musi mat za tu nedelu a pondelok hrubu mzdu cca 120 eur? Dakujem
@tilka82 no ved pondelok čerpe dovolenku , a preplatia zvyšok a ak bude hrubá mzda 113e tak bude max. podpora
ak by jej RP končila v nedelu
a pondelok by čerpala dovolenku a skončil jej PP tak hrubá mzda by jej stačila 56,50 e ...
takto áno kamarátka čerpe dovolenku v pondelok, v pondelok jej skončí PP je to ok.
@zalka mozem sa spytat trochu z ineho sudka? neviem kto iny by mi poradil.. dcerka ma 2 roky aj 3 mesiace, ja som mala zmluvu na dobu urcitu a ta mi skoncila este kym som ju cakala, bola som 4 mesiace na urade prace a potom nastup na matersku potom rodicak.. pocas rodicaku sa nam narodil mladsi syncek, ma teraz 4 mesiace, ale rodicak som si neprehlasila zatial poberam na nu, vraj staci prehlasit ked ona dosiahne 3 roky veku.. no a k veci, chceli by sme ju dat do jasliciek, je nejaka sanca dostat na to ten prispevok na starostlivost o dieta? vraj sa da ak ja ukoncim rodicak a pojdem sa evidovat na urad prace, a bude ho poberat manzel (ten je normalne zamestnany), vraj sa to tak robieva, ale na upsvar mi povedali ze to muz nemoze poberat co sa mi nezda.. a ma na to nejaky vplyv ze mame mladsie dietatko? (bolo by pripadne mozne na starsiu mat ten prispevok na starostlivost a zaroven na mladsieho rodicak?) dakujem pekne vopred za odpoved
@luckamorka Nemôžeš poberať aj RP aj príspevok na starostlivosť na dieťa - ani ty ani manžel. A príspevok na starostlivosť sa taktiež vypláca len do 3 rokov dieťaťa ako RP (samozrejme pri RP ak si nepredĺžiš platený zo zdrav.dôvodov). Čiže, keď dosiahne dcéra 3 roky - budeš brať ty alebo manžel len rodičovský na mladšie dieťa-prípadne môžeš aj príspevok na starostlivosť ak ho dáš do jaslí (myslím samozrejme to mladšie).
@evittam to je mi jasne ze to je len do troch rokov, ja som myslela dovtedy kym ich nedosiahne 🙂
@luckamorka Nie ani dovtedy- platí to čo som ti písala - nemôžeš poberať dva príspevky - ani ty ani manžel.
no a keby sme poberali teda len na tie jaslicky a rodicak na mladsieho nie? tak by sa to dalo?
@evittam
@luckamorka Ja neviem ako ti to už mám napísať - nie to sa nedá - buď budeš poberať jeden rodičovský príspevok alebo sa rozhodneš pre príspevok na starostlivosť o dieťa. Tieto dávky sa nedajú poberať súbežne -ani na 2 deti - chápeš už? 😉
Ešte by mohol ísť teoreticky manžel na materskú - ak spĺňa podmienky.....a bolo by to finančne výhodnejšie ako tvoj RP.
@evittam ja som to pochopila aj na prvy krat 🙂 ty si zrejme nepochopila ze uz sa nepytam na ziadne subezne poberanie dvoch davok naraz, jednoducho by som rada poberala ten prispevok na starostlivost a chcela som vediet, co mam pre to urobit. a som si plne vedoma toho ze potom rodicak uz dostavat nebudem.
@luckamorka Tak zrejme nevieš čo píšeš? Napísala si:
"no a keby sme poberali teda len na tie jaslicky a rodicak na mladsieho nie? tak by sa to dalo?".....??? Čiže z toho som pochopila-lebo si to tak napísala-že na staršie chceš poberať príspevok a na mladšie rodičovský...
No ak chceš príspevok na jasle, tak musíš zrušiť rodičák, podať žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa.
Este jedna otazka- podpora v nezamest. sa do mojho prijmu nezapocitava, ale ak by si chcel na mna manzel uplatnit odpocitatelnu polozku, tak sa pocita? Vopred dakujem za rady, dietcata. 😵
@evittam ja neviem co pisem? Nemusis mi citovat co som pisala, pamatam si to. Situaciu som dost zrozumitelne opisala v mojom prvom prispevku, tu moznost subezneho poberania som schvalne dala do zatvorky aby bolo jasne ze to bolo len take zamyslenie pomimo, a nie hned sa tu toho chytit a odpovedat mi len na to. Povodna moja otazka bola o niecom inom. Ale to nic, spytam sa niekde kde moju otazku pochopia na prvy krat. Dakujem za rady a ochotu. Dobru noc
@luckamorka Ja som ju pochopila - nemusíš sa hneď "odúvať"....A odpovedˇsi dostala myslím, že dosť jasnú a zrozumiteľnú a nie raz. A nemáš za čo. Pekný deň.
@evittam to na co som sa pytala som sa stale nedozvedela, takze to nechajme tak 🙂
A vobec sa neoduvam, len som si uvedomila ze tato debata nikam nevedie...

@zalka zalka prosim ta este otazocku, radsej sa pytam dvakrat, aby som cosi nepoplietla..uz som ti pisala, ze rodicovska mi konci 20.februara a nastupit do prace by som mala 21. februara/t.j. sobota/. V praci budem koncit pracovny pomer dohodou, ale povodne mi slubili, ze mi preplatia odstupne, teraz sa uz zdrahaju /takze neviem ako to nakoniec dopadne/. Vtedy si mi napisala, ze ak mi preplatia odstupne tak prac. pomer mozem ukoncit 23. februara/ cize 2 dni cerpat dovolenku/ al. mozem aj 29. februara/ze mi to vyjde/. Ale ak mi odstupne nepreplatia, tiez mam ukoncit PP k 23. februara /cize 2 dni dovolenka/ al. staci len 1 den si cerpat dovolenku cize k 22. februaru ukoncit. kedze 21. februara je nedela. Dakujem velmi pekne.