Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
Pekný deň prajem žienky.
"Zabrdnem" trošku do vašej debaty. Vedeli by ste mi tiež poradiť s mojou situáciou?
Počas trvania materskej dovolenky mi skončil pracovný pomer (približne 2 mesiace po nástupe na materskú), ktorý bol na dobu určitú, čiže som oficiálne nezamestnaná, momentálne na rodičovskej dovolenke (1,5 roka zatiaľ). A zaujíma ma, čo so mnou bude po vyčerpaní rodičovskej (chcem byť doma s dcérou do 3 rokov).
Ak by som nenastúpila hneď do zamestnania, mám nárok na dávku v nezamestnanosti (odrobených mám 5 rokov)? Alebo ju nebudem môcť poberať, keďže to vtedy budú oficiálne skoro 3 roky, ktoré už budem nezamestnaná? Nie je to tak, že nárok na dávku v nezamestnanosti strácam, ak nejaké konkrétne posledné obdobie nepracujem, aj keď som už čo-to pre tento štát odrobila?
Prípadne, je možnosť si teraz prerušiť rodičovskú dovolenku, poberať toho pol roka nezamestnanecké a potom sa vrátiť na rodičovskú?
Vopred ďakujem za rady. Pekný večer prajem 🙂
@evittam ja tu nic nechapem 🙂 to co mi pises som davno vedela, na to som sa nepytala. Ok tak este raz teda. V prvom mojom prispevku dost podrobne opisujem moju sucasnu situaciu a z toho podla mna lahko pochopit ze momentalne nepracujem. Je mi uplne jasne ze treba odhlasit rodicak a poziadat o ten prispevok, ale mne islo o tu podmienku ze musim byt zarobkovo cinna, co nie som. Preto som sa pytala aj na moznost ze ja pojdem na urad prace, cim o rodicak pridem a potom by manzel poberal prispevok na jasle - vraj sa to tak robieva. Ale to sa uz opakujem. Jednoducho co mozem konkretne ja v mojej nepracujucej situacii spravit, aby som mala narok (kedze len odhlasit rodicak a poziadat o tento prispevok ak nepracujem nestaci). Dufam ze uz sa ma da pochopit.
@luckamorka chceš žiadať príspevok na obe deti?
aj staršie aj mladšie by si dala do jaslí? alebo k nejakej súkromnej opatrovateľke ( babičke čo by mala vybavenú živnosť na to? )
a je to možné aby požiadal partner ak pracuje a je dôchodkovo poistení o príspevok na starostlivosť o deti .. a ty by si šla na UP
@luckamorka manzel si moze kludne uplatnit prispevok na staostlivost- na jasle.
Ale nemoze brat on prispevok na jasle a ty na mladsie RP to sa neda.
Ty jedine ist potom na urad ako nezamestnana- ale tym padom sa uchadzas o pracu co znamena ze pokial bude v systeme praca ktoru ty hladas, splnas poziadavky tak ti bude ponuknut a kedze mate malicke dieta je nerealne aby si ju zobrala a tym padom pri odmietnuti by si bola vyradena z evidencie UoZ.
Este je moznost sa ist informovat na zdravotnu postovnu..ci sa tam mozes nahlasit ako osoba starajuca sa od dieta do 6r (to je tzv. neplateny rodicak)
@zalka
@9lf9
Dakujem baby, pocula som o tej moznosti s uradom prace ale nemala som to overene.
@zalka nie, do jasliciek by sla len starsia, mladsieho este kojim. Tak ci tak sa neda poberat prispevok na oboch naraz, takze s tou moznostou som ani neratala. Potom ked starsia dosiahne tri roky tak ale budem moct poziadat o rodicak na toho mladsieho? Budem s nim asi este chvilu doma, to uvidime podla okolnosti. Zatial totiz poberam rodicak na starsiu.
@luckamorka prispevok na starostlivost mozes mat na obe deti...ale 4 mesacnne a este ked kojis do jasli asi nezoberu..jasne RP potom mozes bra do 3r mladsieho dietatka
@9lf9 a posledna otazka, ak clovek pobera ten 41eurovy prispevok, tiez sa musi zrieknut rodicaku? Lebo ak ano tak sa to vobec neoplati :D
@luckamorka ano, musi
@luckamorka ano musi nemozes brat aj R aj prispevok na starostlivost...ale vo vasom pripade by si oba prispevky na starostlivost musel uplatnit muz.
@zalka ahoj, poprosila by som o radu ohladom podpory
zamestnana u jedneho zamestnavatela od r. 2006
11/2011 PN rizikove tehu
22.5. 2012 MD
medzi MD a RD som cerpala 10 dni dovolenky
do 22.5. 2015 RD a nasledne predlzena z dovodu nepriazniveho stavu dietata na 10 mesiacov do 29.2.2016, zamestnanecky pomer trva stale
Potrebovala by som poradit, v pripade, ze nam nebude predlzena RD, budem zrejme nutena podat vypoved /ukoncenie prac. pomeru dohodou?/, kedze stale chodime na rehabilitacie atd., aktualny stav dovolenky mam 17,5 dna /zistila som u mzdarky/
potrebovala by som poradit, ako postupovat, aby podpora vysla co najlepsie a podla akeho paragrafu mam odist
Dakujem Andrea
Ahoj mozte mi prosim poradit?Dnes mi skoncila RD. Pred nastupom som bola zamestnana a le na dobu urcitu a ta uz davno skoncila. Zajtra idem na upsvar sa evidovat a zaujimalo by ma o ake davky mam narok ako slobidna matka s jednym dietatom. Maly mi chodi do skolky a ja pracu este nemam. Dakujem prosim prosim o odpoved lebo na urade mi nepovedia naco vsetko mam narok emoticon
@zalka zasa ťa prosím o radu. Ohľadom tej odpočítateľnej položky na manželku v daňovom priznaní manžela. Potvrdenie zo SP o poberaní podpory jej dali takéto: obdobie 11/2015 - vyplatené 14.12.2015 a obdobie 12/2015 - vyplatené 15.01.2016. Odpočítateľnú položku na manželku mám znížiť o obe sumy, či iba o tú, ktorá bola vyplatená 14.12.2016? Ďakujem, zasa.
Taka mzda urcite nie je. Tak ich skusim ukecat. A ak nie,tak by som sa este ozvala,ako je to s tou PN. - naplanovat vhodne 🙂 dakujem

@luckamorka Čo si sa nedozvedela? Som ti jasne napísala - buď budeš poberať rodičovský príspevok alebo ho zrušíš a budeš poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. Čo na tom nechápeš? Áno debata nikam nevedie pokiaľ jedna strana stále buď nevie čítať alebo nechápe čítanému textu - a tá strana nie som ja - nehnevaj sa. Som ti to napísala minimálne 2x na čo máš nárok a čo môžeš spraviť. 🙂