icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

evittam
5. feb 2016

@luckamorka Čo si sa nedozvedela? Som ti jasne napísala - buď budeš poberať rodičovský príspevok alebo ho zrušíš a budeš poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. Čo na tom nechápeš? Áno debata nikam nevedie pokiaľ jedna strana stále buď nevie čítať alebo nechápe čítanému textu - a tá strana nie som ja - nehnevaj sa. Som ti to napísala minimálne 2x na čo máš nárok a čo môžeš spraviť. 🙂

zuzu11985
5. feb 2016

Pekný deň prajem žienky.
"Zabrdnem" trošku do vašej debaty. Vedeli by ste mi tiež poradiť s mojou situáciou?
Počas trvania materskej dovolenky mi skončil pracovný pomer (približne 2 mesiace po nástupe na materskú), ktorý bol na dobu určitú, čiže som oficiálne nezamestnaná, momentálne na rodičovskej dovolenke (1,5 roka zatiaľ). A zaujíma ma, čo so mnou bude po vyčerpaní rodičovskej (chcem byť doma s dcérou do 3 rokov).
Ak by som nenastúpila hneď do zamestnania, mám nárok na dávku v nezamestnanosti (odrobených mám 5 rokov)? Alebo ju nebudem môcť poberať, keďže to vtedy budú oficiálne skoro 3 roky, ktoré už budem nezamestnaná? Nie je to tak, že nárok na dávku v nezamestnanosti strácam, ak nejaké konkrétne posledné obdobie nepracujem, aj keď som už čo-to pre tento štát odrobila?
Prípadne, je možnosť si teraz prerušiť rodičovskú dovolenku, poberať toho pol roka nezamestnanecké a potom sa vrátiť na rodičovskú?
Vopred ďakujem za rady. Pekný večer prajem 🙂

luckamorka
5. feb 2016

@evittam ja tu nic nechapem 🙂 to co mi pises som davno vedela, na to som sa nepytala. Ok tak este raz teda. V prvom mojom prispevku dost podrobne opisujem moju sucasnu situaciu a z toho podla mna lahko pochopit ze momentalne nepracujem. Je mi uplne jasne ze treba odhlasit rodicak a poziadat o ten prispevok, ale mne islo o tu podmienku ze musim byt zarobkovo cinna, co nie som. Preto som sa pytala aj na moznost ze ja pojdem na urad prace, cim o rodicak pridem a potom by manzel poberal prispevok na jasle - vraj sa to tak robieva. Ale to sa uz opakujem. Jednoducho co mozem konkretne ja v mojej nepracujucej situacii spravit, aby som mala narok (kedze len odhlasit rodicak a poziadat o tento prispevok ak nepracujem nestaci). Dufam ze uz sa ma da pochopit.

zalka
5. feb 2016

@zuzu11985 už je neskoro ... si na RP 1,5 roka... prácu podla toho čo píšeš nemáš viac ako 12 mesiacov .. tj. už nemáš nárok na podporu v nezamestknanosti ... na tú si mala nárok do 12 mesiacov od skončenia PP ...
už teraz je zbytočné prerušiť RP ... dalo sa tak skôr .. škoda

zalka
5. feb 2016

@luckamorka chceš žiadať príspevok na obe deti?
aj staršie aj mladšie by si dala do jaslí? alebo k nejakej súkromnej opatrovateľke ( babičke čo by mala vybavenú živnosť na to? )
a je to možné aby požiadal partner ak pracuje a je dôchodkovo poistení o príspevok na starostlivosť o deti .. a ty by si šla na UP

9lf9
5. feb 2016

@luckamorka manzel si moze kludne uplatnit prispevok na staostlivost- na jasle.
Ale nemoze brat on prispevok na jasle a ty na mladsie RP to sa neda.
Ty jedine ist potom na urad ako nezamestnana- ale tym padom sa uchadzas o pracu co znamena ze pokial bude v systeme praca ktoru ty hladas, splnas poziadavky tak ti bude ponuknut a kedze mate malicke dieta je nerealne aby si ju zobrala a tym padom pri odmietnuti by si bola vyradena z evidencie UoZ.
Este je moznost sa ist informovat na zdravotnu postovnu..ci sa tam mozes nahlasit ako osoba starajuca sa od dieta do 6r (to je tzv. neplateny rodicak)

luckamorka
5. feb 2016

@zalka
@9lf9
Dakujem baby, pocula som o tej moznosti s uradom prace ale nemala som to overene.
@zalka nie, do jasliciek by sla len starsia, mladsieho este kojim. Tak ci tak sa neda poberat prispevok na oboch naraz, takze s tou moznostou som ani neratala. Potom ked starsia dosiahne tri roky tak ale budem moct poziadat o rodicak na toho mladsieho? Budem s nim asi este chvilu doma, to uvidime podla okolnosti. Zatial totiz poberam rodicak na starsiu.

9lf9
5. feb 2016

@luckamorka prispevok na starostlivost mozes mat na obe deti...ale 4 mesacnne a este ked kojis do jasli asi nezoberu..jasne RP potom mozes bra do 3r mladsieho dietatka

majusqa77
5. feb 2016

@9lf9 ale prispevok na starostlivost moze brat na obe deti, nie? s tym, ze mladsie nezdokladuje, tak bude brat 41,40 eur, nie?
@zalka

zalka
5. feb 2016

@majusqa77 toto netuším ...

9lf9
5. feb 2016

@majusqa77 ano podla zakona na kazde dieta ktore splna narok na RP: na starsiu by boli jasle max do 280e na mladsie 41,1e- kedze starostlivost bude zabezpecovat FO bez zivnosti ktora nepobera RP

zuzu11985
5. feb 2016

@zalka Ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď.

zalka
5. feb 2016

@zuzu11985 rado sa stalo,
aj ked nepotešilo

luckamorka
5. feb 2016

@9lf9 a posledna otazka, ak clovek pobera ten 41eurovy prispevok, tiez sa musi zrieknut rodicaku? Lebo ak ano tak sa to vobec neoplati :D

majusqa77
6. feb 2016

@luckamorka ano, musi

9lf9
6. feb 2016

@luckamorka ano musi nemozes brat aj R aj prispevok na starostlivost...ale vo vasom pripade by si oba prispevky na starostlivost musel uplatnit muz.

dadkav
6. feb 2016

@zalka ahoj, poprosila by som o radu ohladom podpory
zamestnana u jedneho zamestnavatela od r. 2006
11/2011 PN rizikove tehu
22.5. 2012 MD
medzi MD a RD som cerpala 10 dni dovolenky
do 22.5. 2015 RD a nasledne predlzena z dovodu nepriazniveho stavu dietata na 10 mesiacov do 29.2.2016, zamestnanecky pomer trva stale
Potrebovala by som poradit, v pripade, ze nam nebude predlzena RD, budem zrejme nutena podat vypoved /ukoncenie prac. pomeru dohodou?/, kedze stale chodime na rehabilitacie atd., aktualny stav dovolenky mam 17,5 dna /zistila som u mzdarky/
potrebovala by som poradit, ako postupovat, aby podpora vysla co najlepsie a podla akeho paragrafu mam odist
Dakujem Andrea

zalka
7. feb 2016

@dadkav § 60 dohodou
1.3. čerpať dovolenku
1.3. skončiť PP ... a s preplatenou dovolenkou bude max. podpora

dadkav
7. feb 2016

@zalka dakujem velmi pekne 👍

zalka
7. feb 2016

@dadkav rado sa stalo

dadkav
7. feb 2016

@zalka poprosim este jednu radu. Ak budem cerpat toho 1.3. dovolenku a aj koncim, musim sa ist odhlasit do SP z dochodkoveho asi vsak. A potom ked pojdem na podporu kam zasa? Dakujem

zalka
7. feb 2016

@dadkav 29.2. sa odhlásiš z poistenia , a 2.3. sa prihlásiš na poistenie v SP

riami78
8. feb 2016

@zalka Vdaka Zalka, skoda, ze som sa nemylila! 😉

zalka
8. feb 2016

@riami78 no rado sa stalo ... som mimo obraz 🙂

gustawo
9. feb 2016

Ahoj mozte mi prosim poradit?Dnes mi skoncila RD. Pred nastupom som bola zamestnana a le na dobu urcitu a ta uz davno skoncila. Zajtra idem na upsvar sa evidovat a zaujimalo by ma o ake davky mam narok ako slobidna matka s jednym dietatom. Maly mi chodi do skolky a ja pracu este nemam. Dakujem prosim prosim o odpoved lebo na urade mi nepovedia naco vsetko mam narok emoticon

riami78
15. feb 2016

@zalka zasa ťa prosím o radu. Ohľadom tej odpočítateľnej položky na manželku v daňovom priznaní manžela. Potvrdenie zo SP o poberaní podpory jej dali takéto: obdobie 11/2015 - vyplatené 14.12.2015 a obdobie 12/2015 - vyplatené 15.01.2016. Odpočítateľnú položku na manželku mám znížiť o obe sumy, či iba o tú, ktorá bola vyplatená 14.12.2016? Ďakujem, zasa.

zalka
15. feb 2016

@riami78 o obe

favzuzana
16. feb 2016

@zalka Dobrý deň. Ja sa chcem spýtať ako je to s tou max. výškou podpory po RD ak mi nedajú výpoveď dohodou,ale dvoj mesačnú. Dá sa to aj vtedy nejako dosiachnuť? Ďakujem

zalka
16. feb 2016

@favzuzana no jedine že výplata bude okolo 1700e v hrubom mesačne ... alebo že si naplánuješ PN vhodne ..

favzuzana
16. feb 2016

Taka mzda urcite nie je. Tak ich skusim ukecat. A ak nie,tak by som sa este ozvala,ako je to s tou PN. - naplanovat vhodne 🙂 dakujem