icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

lily39
19. jún 2016

@zalka dakujem 🙂

zalka
19. jún 2016

@lily39 rado sa stalo

lily39
20. jún 2016

@zalka ahoj,tak som bole dnes v praci všetko dohodnuť osobne,viac-menej nič nenamietali- jeden den dovolenky si načerpam,zbytok preplatia a finish. ale dali mi do ruk jeden papier,ktorym ma zmiatli- - Oznamenie o prechode prav a povinnosti z pracovnopravnych vztahov. je tam pisane- od 1.6.2016 sa vašim zamestnavatelom stava spoločnosť XY. vaš pracovny pomer zostava zachovany a všetky dojednania vašej pracovnej zmluvy zo dna 15.6.2011 zostavaju nezmenene...toto oznamenie tvori neoddelitelnu sučasť vašej pracovne zmluvy zo dna...xy. šla som pre istotu hned na socialnu poisťovnu,a tam mi pani povedala-že momentale to tam vyzera,že mam otvorene dva pracovne vzťahy s dvomi roznymi zamestnavatelmi-dve rozne IČA. a že mam zavolať k nam do roboty a dať si to na poriadok...( proste je v tom bordel,niekto to aj začal robiť a nedokončil).tak som tam volala ale mi len povedali,že nemam mať obavy,že do septembra -kedy budem davať vypoved-tak dovtedy bude všetko na poriadku. Prosim ťa,čo toto pre mna znamena? budu mi ratať tu podporu ,tak ako som chcela?- z toho jedneho dna čerpania dovolenky+ostatna preplatena? tak aby mi vznikom maximum? Ďakujem krasne...

zalka
20. jún 2016

@lily39 fúha ... tak ste mali ukončiť PP aj teraz .. a v septembri by si šla n UP a podporu by si mala
načo to takto komplikovať?

lily39
20. jún 2016

@zalka no som z toho jelen,vobec neviem čo mam robiť,aby som aspon ako tak vyšla z toho dobre.....na vypoved mi povedali,že nemusim davať s dvojmesačnou vypovednou lehotou,stači prisť aj na konci augusta s tym že končim 5,9.2016- inač na tento den mi už aj podpisali dovolenku. ale do hlavičky už mma dať nazov noveho zamestnavatela.... dosiahnem ja vobec tu max.podporu? ach jo...

zalka
20. jún 2016

@lily39 ako ak ti prevezme firma i dovolenku tak áno, lebo bez dovolenky a preplatenej dovolenky na max. podporu môžeš zabudnúť ..

lily39
20. jún 2016

@zalka no tak to asi prevezmu- lebo s tym nemali najmenši problem-ten jeden den dovolenky som im už podpisala a zbytok preplatia... len teraz to vlastne v socialnej poistovni bude figurovať tak,že do 31.5. som mala jedneho zamestnavatela a od 1.6 mam druheho zamestnavtela- že či to tam nebude robiť galibu...

zalka
20. jún 2016

@lily39 nie nebude galibu by robilo keby ti vyplácala pôvodná firma dáke peniaze

lily39
20. jún 2016

@zalka no pôvodná firma mi vyplácala materskú do 3/2014.

yoginko82
20. jún 2016

@zalka môžem tá poprosiť o radu?som na rd a poberám rod.príspevok. k 30.6 dostanem výpoveď z organiz.dôvodov.tak so sa dohodla s ekonomkou.na 1deň ma prihlási akože nastúpim do práce.a v ten deň aj dostanem výpoveď.dovolenku mi preplatia aj odstupné.chcem rodičak prehodiť na priateľa.na ur.prace potrebujú že žiadal o materské.on aj nárok má no nechce lebo pracuje.na soc.poistovni mu len dajú potvrdenie že si neuplatnil nárok ba materské.nebude to problém na úrade prace? Že odmietol materskú? A z čoho mne vyrátajú dávku v nezamestnanosti? Ďakujem za odpoveď.

zalka
20. jún 2016

@lily39 no nevyplácala ti firma ale sociálna poisťovňa ...

@yoginko82 malo by mu stačiť potvrdenie, ajked UP bude hučať svoje...no ak ťanahlási na jeden den a ten odpracuješ a dostaneš odstupné a preplatia ti zvyšok dovolenky tak z toho jedného dna vyrátajú podporu ..ak si nerobila v posledných 2 rokoch. Ak si robila taklepšie je nepracovať ten jeden den.

yoginko82
20. jún 2016

@zalka ďakujem za odpoveď.bojím sa len toho uradu práce.že budú vymýšľať.a ja som nepracovala.bola som na rodičovskom s prvým synom následne nastúpila na materskú s dcérou a teraz pozerám už en rodičak na dcéru.tak predpokladám že materské sa neráta ako keby som robila

zalka
20. jún 2016

@yoginko82 no a teraz som mimo materské alebo podpora ...abo o čo ide?

yoginko82
20. jún 2016

Asi som to zložito napísala🙂 musela som tým že vyplácanie materského sa neráta pri vypocitani dávky v nezamestnanosti

zalka
20. jún 2016

@yoginko82 MD,RD,PN, OCR sú doby vylúčiteľné ..čiže neovplyvní to podporu ...lebo za tie dni nemáš príjem mzdu a podpora sa ráta zo mzdy ...

yoginko82
20. jún 2016

@zalka ďakujem za rýchlu odpoveď

yoginko82
20. jún 2016

@zalka juuj a ešte jedna otázka.nevieš náhodou.ak ja si dám odňať rodičak musím ho aj na niekoho prepisat? Keby chcem vybrať dávku v nezamestnanosti

zalka
20. jún 2016

@yoginko82 takt oto neviem... ale podla mna áno

evulienkaslx
20. jún 2016

@zalka Ahoj, mozem poprosit o radu? So zamestnavatelom by som sa mala dohodnut na ukonceni PP po RD, nakolko vo firme prebehli organizane zmeny. Navrhuju preplatit dovolenku a vyplatit odstupne. Je s nimi velmi tazka komunikacia a nechcu v nicom vyjst v ustrety, pomaly aj to odstupne , co prinalezi zo zakona, som si musela vybojovat a ohanat sa pravnikmi...
Z coho sa mi bude vyratavat podpora/ davka v nezamestnanosti? Zamestnana som kontinualne 6 rokov a mala som velmi dobry plat. Na webe som citala, ze by sa mal ratat z platu pred MD alebo RD?
Dostala som pocas RD (v r. 2014) 1x socialny fond za rok, v ktorom som nastupovala na MD (2013), ovplyvni to nieco? K akemu datumu je lepsie podpisat dohodu- den , ked mi konci RD alebo den po?
Dakujem velmi pekne!

zalka
20. jún 2016

@evulienkaslx
ak podpíšeš v den skončenia RD tj. na tretie narodeniny dieťaťa .. podpora buderátaná z platu pred MD
ak čerpeš den dva dovolenky po RD a tak skončí PP ..t ak podpora bude rátaná z platu za tie dva dni

evulienkaslx
20. jún 2016

@zalka Dakujem velmi pekne, len pre potvrdenie, to vyplatenie fondu od zamestnavatela pocas RD sa nijak nepremietne do podpory? Vdaka

zalka
20. jún 2016

@evulienkaslx nie nijako lebo z toho sa neplatili odvody do SP

lily39
21. jún 2016

@zalka ahoj,asi taka pripečena otazka,ale...ked davam vypoved a v nej mam koncipovane,že žiadam o preplatenie zvyšnej dovolenky (vypoved bude k 5.9.) nemožu ma odrbať a preplatiť mi to napriklad už buduci mesiac? z titulu,že mam podanu vypoved? no lebo 5.9. čerpam jeden den dovolenky(to už som tu pisala) a s preplatenim zvyšnej dovolenky dufam,že bude max podpora..... mam ešte do tej vypovede dopisať,že kedy si to želam preplatiť?-tu zvyšnu dovolenku...alebo je to blbosť... dakujem za odpovede a trpezlivosť 🙂

zalka
21. jún 2016

@lily39 pozri zákonník práce § 116
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

pri skončení PP sa dá preplatiť dovolenka skôr nie

lily39
21. jún 2016

@zalka za nevyčerpane 4 týždne....ale ja tam mam 16,5 dna...

zalka
21. jún 2016

@lily39 ......s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.......... to značí, dovolenka sa nesmie preplácať len časť nad 4 týždne .. tj. ak má niekto zo zákona nárok na 5t dovolenky, alebo kolektívnou zmluvou dostane další týžden dovolenky tj. má 6t a nestihne čerpať ... tak mu 4t prepadnú a preplatiť sa môže len týžden dva ... aj počas trvania pracovného pomeru.
Ináč sa dovolenka smie preplatiť len pri skončení PP :.. to sa tam píše v tom paragrafe.... vybrala si si to, čo nebolo dôležité ... a to dôležité si prehliadla.

lily39
21. jún 2016

@zalka dakujem ,už tomu rozumiem 🙂

evulienkaslx
21. jún 2016

@zalka dakujem velmi pekne. Mozem mat este 1 otazku? Odstupne sa rata z priemerneho mesacneho zarobku v rozhodujucom obdobi - kvartal? Napr. ja som nastupila na MD v polke juna 2013, bude sa mi odstupne vyratavat z kvartalu za april, maj, jun 2013? V aprili sme mali vyplateny celorocny bonus, co by mi znacne asi zvysilo ten priemerny mesacny plat, Ale som z toho jelen...

Dakujem pekne

zalka
21. jún 2016

@evulienkaslx no hej kvartal ...ale nie 5 rokov dozadu...čiže odstupné sa buderátať zo základnej mzdy

evulienkaslx
22. jún 2016

@zalka dakujem velmi krasne