icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
9. máj 2016

@peta28 tri dni 226 eur funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

peta28
10. máj 2016

@zalka dakujem velmi pekne za info. To by mi teda v zivote nenapadlo ze to moze byt taky rozdiel. Tak teraz neviem ci nemam poziadat nasu mzdarku predsa len o jeden den dovolenky pre istotu.

zalka
10. máj 2016

@peta28 no samozrejme je to rozdiel .. zváž .. deň dva dovolenky bohate stačia

favzuzana
19. máj 2016

@zalka prosím Vás. podala som výpoved dohodou.Som po RD. Zobrala som si dva dni dovolenky a k tomu druhemu dala výpoved. Všetko ok,ale prišiel mi z firmy zápočet a tam ani slovo o tom kolko mi zostalo dovolenky. Mam tam este ale 40 dni. Mám im zavolat nech mi o tom dajú nejaký doklad,alebo ako sa ÚP dozvie ten prepočet dovolenky na tie dva dni kôly podpore.Ďakujem

zalka
19. máj 2016

@favzuzana hm... tam nejde o dni dovolenky, ale o peniaze za tie dni, čiže to akú sumu a mzdu dostaneš za tú dovolenku ... v zápočte sa to nikde neuvádza

favzuzana
19. máj 2016

@zalka Nie,len počet odpracovaných rokov. a že som nebola práce neschopná

zalka
19. máj 2016

@favzuzana podpora zo zápočtom nič nemá.

favzuzana
19. máj 2016

@zalka tak im zavolam,nech mi pošlú podrobnejší zápočet. Zatial dakujem

favzuzana
19. máj 2016

@zalka ale v tom zápočte by mala byt uvedená suma za dovolenku,či je na to iný papier? Neviete?

zalka
19. máj 2016

@favzuzana nie dovolenku a sumu za dovolenku budeš mať na výplatnej páske , nič iné nepotrebuješ, zamestnávateľ pošle výkazy do SP ako posiela každý mesiac ...

A dalšia vec, zápočet dávaš na UP, ale podporu vypláca SP ... čiže zápočet nerieš ten je v poriadku a na SP neodnáša sa už dva roky žiaden papier ... len potvrdenie o zaradenie do evidencie a žiadosť o podporu.

favzuzana
19. máj 2016

@zalka Takže oni si to všetko vyžiadaju. Ja potom s tou výplatnou paskou už nemám chodiť nikam?

zalka
19. máj 2016

@favzuzana nie s výplatnou páskou nikde nechodíš

favzuzana
19. máj 2016

@zalka Ďakujem

zalka
19. máj 2016

@favzuzana rado sa stalo

denca76
25. máj 2016

Ahojte,chcela by som sa opýtať som na posebe iducich materských a 2 septembra ma mali 3 roky a ja by som mala isť do prace ale,počas rodičovskej mi dal zamestnavadel vypoved kedže sa prevadzka zrušila a ja sa chcem opýtať mam nárok na podporu ked sa dam na urad práce? Než som nastupila na tretiu matersku tak som mala jeden deň dovolenky .Neviem ako to teraz chodi kedže sa každu chvilku niečo meni v zákonoch ,DAKUJEM ZA ODPOVED

zalka
25. máj 2016

@denca76 kedy ti skončil PP dátum je podstatný ak skončil pred viac ako rokom nárok na podporu nemáš,.

dida456
25. máj 2016

Ahojte, prosím, kto mi poradí?? Momentálne som na RD, dieťa dovŕši 3 roky 25.2.2017. Manžel by chcel ísť na materskú dovolenku. Som zamestnaná na dobu neurčitú, musím nahlásiť môjmu zamestnávateľovi nástup do zamestnania, aby na MD mohol nastúpiť manzel? U mňa je vysoká pravdepodobnosť, ze zamestnávateľ mi dá výpoveď. Ako dosiahnuť maximálnu podporu? Predtým som pracovala niekoľko rokov, nečerpala som ziadnu dovolenku. Mám ju čerpať alebo si ju nechať preplatiť, ako to celé vlastne je? Ak mi zamestnávateľ poskytne prácu, môzem ihned čerpať dovolenku?? Nedá sa zamestnávateľa obísť, ak by išiel manzel na MD??
Ďakujem za každú radu!!

denca76
25. máj 2016

@zalka robila som tam od 4.10.2004 do 30.06.2015

zalka
25. máj 2016

@denca76 no tak máš čo robiť .. tyzruš RP k 31.5.
mng. nech požiada o MD k 1.6
ty sa zaeviduj k 1.6. .. to je posledná tvoja šanca ... aby si mala podporu ...
ešte ak mášmožnosť tak sa teraz zamestnaj s platom niekde za 56,50ena den ..tak aby si šla k 1.6. na UP

denca76
25. máj 2016

@zalka a keby požiadal manžel tak to by musel dať v praci výpoved ?

zalka
25. máj 2016

@denca76 nie nemusel ... prečo? ved môže požiadať on o RP ...nemusí o MD som si ťa splietla s inou holkou

choka
25. máj 2016

Dobrý večer,
obraciam sa na Vás so žiadosťou o radu nakoľko ste mi dobre poradili v minulosti. T.č som na RD a chcela by som požiadať o odňatie RP a presunúť ho na otca dieťaťa. Od 1.6 budem evidovaná na Úrade práce. Dneska som to bola na Upsvar riešiť, ale presviečali ma aby som to nepresúvala nakoľko mám odvody od štátu a ráta sa mi to aj do dôchodku. Rodičák mám ešte do marca. Dohodla som sa so zamestnávateľom, že ukončíme pracovný pomer. Nemyslela so si, že narazím na tento problém a pani mi nedá ani žiadosť o RP. Čo mám robiť? Isť so žiadosťou o odňatie RP a neriešiť s nimi nič? Počkať na rozhodnutie a prihlásiť otca dieťaťa?Poradte mi ďakujem pekne.

tina2014konik
18. jún 2016

Dobry den, prosím o radu. Konci mi rodicak a chcem sa prihlasit na urad prace. Kénci mi 21.7. Niekde som citala, ze sa staci na par dni vratit do prace a potom ist na urad prace. 21.7 je štvrtok.Moj zamestnavatel je v CR. KOlk dni musim odpracovat ak je v tom vikend, aby som mala maximalu vysku podpory? Zapocitava sa do toho aj vikend? Ako s ato pocita? Bude mi stacit plat v hrubom 2000 EUR a odpracovat napro od 21.7 - 26.7? Je v tom aj vikend? Ma to vplyv na denny vymeriavci zakld? Ci radsej sa zamestnat len na dva dni bez vikendu?

favzuzana
19. jún 2016

@tina2014konik podla toho co som sa tu docitala,staci si vybrat na piatok dovolenku a hned k tomu piatku vypoved. Ale musi byt dohodou a ostatnu dovolenku ai nechat preplatit.

favzuzana
19. jún 2016

@tina2014konik len neviem ci to plati aj pre tych co robia v CR

lily39
19. jún 2016

@zalka ahoj,chcela by som sa opytať. budem končiť pracovny pomer v septembri(po RD), jeden den si vyčerpam dovolenku,zbytok preplatiť,aby som mala vyššiu podporu. moj pracovny pomer je na dobu neurčitu,počas RD som nikde nepracovala.zamestnana som od juna 2011. a moja otazka-može ma niečim socialna poisťovna prekvapiť a zamietnuť mi podporu? ked hned na druhy den po vypovedi zanesiem všetky papiere,kedy budem vedieť či a aky narok mam na podporu? nikdy v živote som nebola nezamestnana-mam z toho obavy,že mi zamietnu podporu a čo potom? Ďakujem za info.pekny večer

aluxka
19. jún 2016

@lily39 ahoj, presne toto riešim momentálne aj ja k 9.8. Chcem to spraviť tak isto len neviem, či mi zamestnávateľ umožní si ten jeden deň dovolenky vyčerpať a k 11.8. dať výpoveď 😒

zalka
19. jún 2016

@lily39 nie SP ti nemáprávo zamietnuť podporu, ak splnaš podmienky na jej poskytnutie ...

lily39
19. jún 2016

@zalka no verim tomu,len muž ma strašil,že či mi daju podporu,ked som napriklad vlastnikom nehnutelnosti-teda s mužom,alebo že je na mna pisane auto... a ešte sa chcem opytať-da sa nejak braniť,pokial mi zamestnavatel neumožni čerpať ten jeden den dovolenky?- mam ich 17 a napriklad ma bude nutit vybrať si aspon týžden... lebo to je na prd-to viem,že sa mi bude rozratavať potom na tie dni... presne zajtra to idem riešiť osobne-doteraz to bolo len telefonicky-sice to vyzera ok,ale ak by na mna niečo vybafli-aby som im mohla oponovať... dakujem

zalka
19. jún 2016

@lily39 lacnejšie pre neho je ak čerpeš 1 den ako ked čerpeš 7 dní...
a mužovi povedz, že podpora a dávka vhmotnej núdzi sú dve rozdielne veci, a až dočerpeš podporu a nebudeš mať prácu, tak potom dávku v hmotnej núdzi nedostaneš a bude ťa musieť živiť muž ... že mu to odkazujem, lebo nárok na dávku v hmotnej núdzi nebude, lebo si vydatá a muž má mzdu.