icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
6. júl 2016

@exupery nie nemali by s toho byť zaplatené odvody tak problém by nemal byť. ak ti prislo 192e tak platili len ZP

exupery
6. júl 2016

@zalka prislo 190,80 eura-predpokladam,ze to 1,20 bol popatok do odborov...dufam,zajtra sa mi pojde mm spytat na mzdove...ak by sa platili vsetky odvody tak by strhali cca kolko nevies?vdaka

zalka
6. júl 2016

@exupery viac by strhli ako 1,2 e .. takže je to v poriadku

exupery
7. júl 2016

@zalka tak vraj odvosy robene z roho boli...ale neviem ake nakolko paaka sa stratila...nevies ako by som to zistila...kde sa ist spytat.ci tam bol konkretne odvod do SP?

zalka
7. júl 2016

@exupery ved som ti to rátala
200e odmena
odvody do ZP 4% z 200e je 8 eur
dan neplatíš ..
192 e výsledok .. si niečo písala o odboroch ... a len tak mimochodom páska sa stratiť môže, ale každý zamestnávateľ to musí archivovať len sa mzdárke riť nechcelo dvihnúť a ísť pozrieť do archívu abo si ťa mohla nájsť v mzdovom programe .. pásky viem aj 10 rokov spätne vytlačiť zo mzdového programu to je to najmenej ...

exupery
7. júl 2016

@zalka na pasku sa spytam ci nezostala u mojho majstra,ale teoreticky ak by sa platilo aj socialne a pod kolko by to bolo...ono to tak vychadza ze sa platilo ZP a urcite percento sa mi strhava do odborov,kedze som clen z kazdej vyplaty dokonca aj ked mi vracali dane cca 250eur tak mi na odborystrhli okolo 2 eura tak by to tak vyslo...na nete som nasla,ze pocas rd je prerusenie socialneho,doxhodkoveho,urazoveho a poistenia v nezamestnanosti aj co sa tyka odmien a benefitov...tak teraz neviem

zalka
7. júl 2016

@exupery neplatili sa s toho odvody do SP .. nevyšlo by to .. odvody do SP sú 9,4%
myslíš že by si si nevšimla že ti nedošlo 190 eur ale menej?
ak by boli platené aj odvody do SP tak by ti prišlo menej o 18,80e .. čiže nie 190 ale 171 eur

exupery
7. júl 2016

@zalka prislo mi na ucet 190,80eura..odmena 200eur..

zalka
7. júl 2016

@exupery prosím ťa čítaj ešte raz všetko čo som popísala nebudem to písať tretí krát .. neovplyvní ti to nič

exupery
7. júl 2016

@zalka prislo 190,08eura...som to pozrela

exupery
7. júl 2016

@zalka ok vdaka

liliana363
24. júl 2016

@zalka ahoj zalka, kamaratka sa dohodla v praci, ze jej predlzia zmluvu do 10.9., aby mala tych 730 dni. Ma ist ale na operáciu. Je lepsia variant a ist od. 11.9 .na up a az potom do 7 dni t.j.do 17.9.nastupit na pn, Alebo ist este kym je v pp na pn, a po jej skonceni ist na.up. ale tam ak od datumu evidencie napr. od oktobra budu spatne hladat v 3 rokoch 730dni, tak jej kvoli pn budu chybat dni, lebo pp ma predlzeny len do urciteho datumu,a skoncil by jej pocas pn

pepedra
29. júl 2016

@zalka ahoj, vidim ze tu radis tak by som Ta aj ja chcela poprosit o radu. Od zamestnavatela som dostala vypoved ku dnu 31.5. od 1.6. som evidovana na urade prace ako nezamestnana. socialna poistovna mi poslala info ze dostanem davku 50% z denneho vymeriavacieho zakladu pre povinne nemocensky poistenu ...(429,- EUR). Ja ale nerozumiem preco to nerataju z mojej poslednej mzdy pre nastupom na MD, ked som splnila podmienku ze som bola poistena v nezamestnanosti vyse 730 dni (1066 dni). Je tam este info, ze "vzhladom na to ze v obdobi 1.6.2014 - 31.5.2016 ste nemali vymeriavaci zaklad na platenie poistneho na poistenie v nezamestnanosti, urci sa vyska davky v nezamestnanosti z vymeriavacieho zakladu uvedeneho v par. 138 ods 5 zakona v zneni neskorsich predpisov ktory je platny ku dnu vzniku naroku na davku v nezamestnanosti." Aby som upresnila - 1.7. 2013 som nastupovala na MD s prvou dcerou a potom 1.6.2015 na MD s druhou dcerou. Velmi pekne Ti dakujem za odpoved. Ak potrebujes este nejake info, napisem.

gapa
30. júl 2016

@pepedra
@zalka
ako to bolo presne s priebehom,
cca 2012 doteraz. prac.pomer odxxx, md č.1: 1.7.2013 až xx.xx.xx, RDč.1 den po tom do xx.xx.xx, hned súvisle bez PN???? md2 od do a RD od do. Žiadna dohoda medzitým. Ak by si mala medzi RD1 a MD2 pn-ku a prac.pomer skončil posledným dnom RD2, tak majú pravdu, ráta sa z mimima. Ak ale bolo bez iného obdobia len MD1 RD1 MD2 RD2 a posledným dnom RD2 ukončenie prac.pomeru, tak by sa podora mala rátať z vym.základu v období dva roky pred RD1 (tj. cca 2012-30.6.2013), ak je to viac ako 429eur na mesiac, tak sa treba odvolať.

avaka
12. aug 2016

Dobry den. @zalka,mozem poprosit o radu? Na MD som od decembra 2009.Tesne pred nastupom do prace (pred koncom RD) som zistila,ze som opat tehotna,isla som na PN. Z nej som plynule isla na MD,RD.Pracovny pomer stale trva. Zajtra ma maly 3 roky,t.j. 13.8.2016 mi konci RD.Bola som sa odhlasit na soc.poistovni z doch .poistenia.A vraj ma maju v zamestnani znova prihlasit od nedele.Lenze v praci sme sa dohodli,kedze uz pre mna nie je miesto,ze budem mat vypoved dohodou.Odstupne nedostanem a bola by som rada,ked by mi vysla aspon podpora.S ustovnickou sme sa bavili,ze budem mat cca 3 dni dovolenky a z toho sa mi vyrata VZ.Ale ako to tu ja studujem,vychadza mi skor,ze si mam vziat len 1 den dovolenky.Poradite mi prosim,ako to spravit?Aby mi vysla co najvyssia podpora?V pondelok mam ist do prace...Dakujem pekne

juranka
12. aug 2016

@avaka toto by aj mna zaujimalo 🙂

zalka
12. aug 2016

@liliana363 podľa toho ako mala priebeh zamestnaní .. lebo i PN ak je zamestnaná sa ráta do tých 730 dní ...

zalka
12. aug 2016

@avaka vezmi si 15.8. dovolenku, a 15.8. skonč PP
dva dni dovolenky nech ti preplatí ... len tak budeš mať vyššiu podporu,
a len tak mimochodom prečo máš len tak málo dovolenky ?

skusihu
12. aug 2016

@zalka ja som bola na MD, RD, MD, RD a zostali mi len 3 dni dovolenky. tiež som sa čudovala, ale účtovníčka mi povedela, že za každých 100 dní PN-ky sa kráti dovolenka a RD sa berie ako PN.

avaka
12. aug 2016

@zalka Dakujem za rychlu odpoved 🙂 No vraj po tej 1 materskej mi nejako tu dovolenku "pouzili"aby som mala vacsiu matersku...Uz som tam zamestnana dlhe roky a ked mi nedaju odstupne,tak mi napisu asi aspon plat tak,aby som mala vyssiu podporu.Len sa mi to nezdalo,tie 3 dni.Vezmem si teda 1 den.A s 3 dnami by to preco vlastne nevyslo?

zalka
12. aug 2016

@skusihu oklamala ťa
dovolenka sa kráti len v roku kedy vzniká napíš mi presné dátumy MD ... a vyrátam ti nárok na dovolenku

@avaka ak ti dajú odstupné tak aj tri dni môžeš vyčerpať .. odstupné ti zvýši vymeraivací základ

zdstar
12. aug 2016

ahoj
@zalka , mohla by som Ťa aj ja trochu "pootravovať". 2.11.mi končí RD, no do práce som chcela nastúpiť už k 12.9., po ústom dohovore so zamestnávateľom sme sa dohodli na preplatení dovolenky + odstupnom (pracujem pre túto firmu už 11r), takže zo zákona 3m + výpovedná doba, či to sa neráta?
ešte otázka ohľadom toho čerpania 1-2dni dovolenky. Firma každý rok dáva zamestnancom,ktorí sú zamestnaní k 31.12. bonus, tento som dostala aj ja vo februári 2014, pričom som bola na MD od 2.11.2013.Je toto jeden z ovplyvňujúcich faktorov na výpočet dávky v nezamestnanosti? Ako sa zachovať? ďakujem za odpoveď

avaka
12. aug 2016

@zalka ,odstupne mi isto nedaju.. ☹ tak sa radsej dohodnem,na 1 dni dovolenky,dakujem este raz 🙂

zalka
12. aug 2016

@avaka preplatená dovolenka ti tiež zvýši VZ ... lepšie bude ak budeš čerpať 1 deň

zalka
12. aug 2016

@zdstar myslím, že z bonusu si neplatila odvody do SP takže nemá to vplyv ..
a budeš mať výpovednú dobu, alebo skončenie PP dohodou?
je to podstatné vedieť ...

zdstar
12. aug 2016

@zalka pisem Ip

lily39
16. aug 2016

@gapa ach zase otravujem... prosim ťa....už som si viac veci zisťovala od teba,a opať...takže 3.9 mi koči RD(sobota), 5.9.-čerpam jeden den dovolenky a zaroven končim PP(kvoli tej max podpore,ostatnu dovolenku mi preplatia) Prosim ťa- s akym datumom amm urobiť odhlašku a s akym datumom prihlašku na SP? a kedy to tam odniesť? stači v pondelok 5.9? ja si to takto myslim-odhlaška 4.9. -prihlaška 5.9. či? može byť odhlaška s vikendovym datumom? no jelen som z toho,ale posielam aspon modre...dakujem za odpoved.

majusqa77
16. aug 2016

@lily39 odhlaska 3.9., prihlaska 6.9. (5.9.cerpas dovo, si poistenec ako zamestnanec)

lily39
16. aug 2016

@majusqa77 dakujem,a ked je odhlaška 3.9-čiže sobota,kedy to mam zaniesť do SP?-už v paitok predtym? -2.9? alebo satči všetko naraz 6.9? dakujem,leti modre

majusqa77
16. aug 2016

@lily39 odhlasku ti zoberu aj dodatocne, prihlasku nie, takze kludne toho 6.9.