icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

buchly
3. júl 2017

Prosim o radu aj ja. K 20.8 sa mam vratit do prace po 3rokoch. Pred porodom som bola riadne zamestnana...nebola som na PN. Chcem odist dohodou..dovolenku mi preplatia ..co to pre mna znamena ked sa budem evidovat na Ur.prace? Mam si brat dovolenku ci dat ju preplatit??? Ide mi o vysku davky z uradu. Dakujem za pomoc

suncana
3. júl 2017

@buchly precitaj si par stranok v tejto teme a dostanes sa do obrazu, ale v zasade si s uctovnickou odsuhlas dovolenku, aby ti dali tolko na kolko mas narok, a nasledne sa dohodni so zamestnavatelom tak, ze si vycerpas jeden den dovolenky a zvysnu ti preplatia. takto by ti po splneni ostatnych zakonnych podmienok mala vyjst max. podpora

buchly
3. júl 2017

Volala som s účtovníčku, že ,,nechce ,,sa im kôli pár dňom má hlasit do poisťovne, tak že mi dovcu preplatia.... Tak mám trvať na jednom dni dovolenky ??? Pred nástupom na materskú som mala plat cca čisté 850€.

buchly
3. júl 2017

@suncana písala som nižšie... Je rozdiel či budem či nebudem mať jeden deň dovolenky? Účtovníčka mi spomínala že nezvyknú kôli,,jednému ,,dňu hlasit do poisťovne... Plat pred nástupom na materskú som mala v čistom cca 850€. Ďakujem pekne za rady

majusqa77
3. júl 2017

@buchly ak to nespravis, budes mat podporu 425 eur. Ak ano,, 900.. ..zvaz..

majusqa77
3. júl 2017

hm, sice nie 425, ale 50 percent z hrubej mzdy, nie z cistej

adelajda2012
3. júl 2017

ahojte mudre zienky, prosim vas, mala bude mat tri roky, ukoncujem pracovny pomer dohodou a idem sa hlasit na urad prace. Kedze som mala retazovy porod, doma som vyse 5rokov. Pred prvym porodom som bola aj na PNke. Pocas materskej som zacala robit na dohodu o pracovnej cinnosti (november 2015- stale trva) v tej istej firme. Moj prijem pred nastupom na matersku bol cca 800€ v cistom. Dohoda 400€ v hrubom. Z coho sa mi bude pocitat davka z nezamestnanosti? Mam si aj ja vybrat jeden den dovolenky pred ukoncenim? A ak by mi ponechali dohodu o pracovnej cinnosti (robim z domu), tak sa nemusim ist hlasit nikam, ze ukoncujem pracovny pomer? Dakujem velmi pekne.

suncana
3. júl 2017

@buchly skus sa s uctovnickou dohodnut, naozaj je pre teba vyhodnejsie cerpat 1 den dovolenky. ja som si to musela tiez "vybojovat" najskor kym sme sa zhodli na dovolenke a potom to cerpanie... dlllho som vysvetlovala co a ako a preco. Proste ked sa s tym este nestretli tak o tom vela nevedia.

zalka
4. júl 2017

@adelajda2012 ukonč PP počas RD .. a ešte den dva predtým ukonči dohodu.
ak by si čerpala 1 den dovolenky tvoja podpora bude 200e
ak nebudeš čerpať dovolenku a skončíš počas RD resp. posledný den RD aj PP tak tvoja podpora bude 400e

glavolam
4. júl 2017

@zalka
Inak, je to hrozné, že je treba takto vybabrať so systémom, na úradoch nik neporadí, ako si prilepšiť po RD, čo ja nazývam živorenie!
Stretávam sa s tým všade: (

laura0107
4. júl 2017

@zalka ahoj zalka.dufam ze ta velmi neotravujem, dokola to iste sa ta pytaju🙂)
Som pripad ako zuzulinka. 16.7.2017 ma dcera 3 roky..priemerny hruby prijem som mala cca 1000eur.chcem dat vypoved dohodou.
Mam si cerpat teda 14.-15.7. Dovokenku a k 16.7. vypoved? Tak nejlepsie vypocitaju davku v nezamest.?
Dakujem za odpoved

zalka
4. júl 2017

@laura0107 no počas trvania RD nemôžeš čerpať dovolenku
po RD áno, 17.7. dovolenka ..
17.7. skončenie PP dohodou
18.7. evidencia na UP ..
ak si počas RD nepracovala nemala poistenie tak bude takto s preplatenou dovolenkou max. podpora

katyt
4. júl 2017

@zalka a koľko je tá maximálna podpora, nevieš mi približne poradiť? Ja tiež končím materskú 17.08., mám prísť do práce 18.08. čo bude jeden deň dovolenky, pripravia mi papiere k ukončeniu PP dohodou, dostanem odstupné za 6 mesiacov plus preplatia celú nevyčerpanú dovolenku. A hlásiť na úrade sa treba hneď 19.08? Lebo na personálnom v robote mi hovorili, že až od 1.9. môžem ísť na úrad sa zaregistrovať.

adelajda2012
4. júl 2017

@zalka prosim ta ako sa to vlastne pocita? Z coho? Snazim sa zistit na nete, co je to vlastne denny vymeriavaci zaklad, ale som z toho jelen, co sa tam vlastne pocita. Pisali tu baby par prispevkov predomnou jednej pani, co mala pred naterskou plat 850€, ze ak bude mat den volna, tak podpora je cca 900€. Ak nebude mat, tak 425€.
Ja som mala plat pred materskou 800€ a podporu mam mat o tolko nizsiu...to som si ju pokazila tym, ze som robila na dohodu?

suncana
4. júl 2017

@katyt maximalna podpora je okolo 900e zalezi kolko dni ma mesiac. Na urade prace by si sa mala hlasit do 7 dni ak chces aby ta zaevidovali odo dna nasledujuceho po ukonceni PP. No podporu ti budu vyplacat aj tak az od 1.9. nakolko za august ti prislucha este rodicovsky prispevok, Poberanie podpory sa ti len posunie, neprides o nu. Nezabudni zajst na SP odhlasit sa na ten jeden den co cerpas dovolenku z dochodkoveho a nasledne sa znovu prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov za ktoru plati poistne stat.

katyt
4. júl 2017

@suncana ďakujem pekne za radu. 🙂 A tá dávka v nezamestnanosti sa vlastne vyráta z odstupného? Alebo z platu, ktorý som mala pred 8 rokmi pred materskou? A ten jeden deň dovolenky je dôležitý ak chcem poberať vyššiu dávku v nezamestnanosti? Lebo na personálnom mi tvrdili, že je to lepšie keď ten 1 deň čerpám dovolenku.

suncana
4. júl 2017

@katyt davka v nezamestnanosti sa ti tym ze budes cerpat ten 1 den dovolenky vyrata z platu ktory dostanes teraz za ten jeden den dovolenky + odstupne + preplatena dovolenka.

katyt
4. júl 2017

@suncana super, ďakujem krásne a posielam ❤

zamilion
4. júl 2017

@katyt normalne sa registruj 19.8., aby stat za teba platil zdravotne poistenie.

zamilion
4. júl 2017

ak by to niekomu pomohlo, moja otázka na SP a ich odpoveď:

Dobrý deň,
chcem sa informovať, ako mi Sociálna poisťovňa a v akom termíne vypočíta výšku dávku v nezamestnanosti, pokiaľ o ňu požiadam v termíne do 15.7.2017 za nasledujúcich okolností:
- dňa 30.6. 2017 som ukoncila RD po vyše dvoch rokoch, moje poistenie v nezamestnanosti trvá viac ako 730 dní
- dňa 3.7. a 4.7. som zamestnávateľom riadne prihlásená do SP ako zamestnanec, avšak ku dňu 4.7. so mnou zamestnávateľ ukoncuje pracovny pomer. v dohode zamestnávateľ uvádza, že mi vypláca odmenu (nie odstupné) v urcitej výške, teda uhradi z toho aj odvody do SP
- dňa 7.7. sa prihlásim do evidencie nezamestnaných
- odmena od zamestnávateľa mi bude vyplatená teraz k 10.7. a odvody do SP zaplatí zamestnávateľ ako zúčtovanie za jún (i ked som do 30.6. bola na RD a nebola som prihlásená zamestnávateľom do SP ako zamestnanec)
- ale na soc. poisťovňu ma zamestnávateľ prihlásil ako zamestnanca po RD až od júla a výplata od 1.7. do 4.7. a nevyčerpaná dovolenka mi budú zúčtované, zaplatené odvody na SP a vyplatené až v auguste.
- dávka v nezamestnanosti by mi podla zákona mala byť vyrátaná ako vymeriavaci základ za dni po ukonceni RD, teda za júlové dni, ale túto výšku bude SP poznať až v auguste (nakoľko od mája 2015 som poberala len nemocenskú a následne materskú dávku, resp. rodičovský príspevok)
teda ak v piatok 7.7. sa nechám zaradiť do evidencie nezamestnaných a hned pojdem na SP požiadať o dávku v nezamestnanosti, ako a kedy mi ju budete vedieť vyrátať? resp. z čoho?
či mám s tým počkať a ísť žiadať o dávku neskôr?

a ich odpoveď:

Dobrý deň,

nárok na dávku v nezamestnanosti si uplatňujete v pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa trvalého bydliska predložením „Žiadosti o dávku v nezamestnanosti“, ku ktorej je potrebné priložiť aj písomné oznámenie o zaradení poistenca do evidencie uchádzačov (vystaveného úradom práce, sociálnych vecí a rodiny). Takže o dávku v nezamestnanosti budete môcť požiadať Sociálnu poisťovňu až potom, keď budete mať úradom práce vystavené oznámenie o zaradení do evidencie. Ak spĺňate zákonom stanovené podmienky Sociálna poisťovňa Vám dávka v nezamestnanosti priznaná spätne, ku dňu zaradenia do evidencie. Nárok na dávku v nezamestnanosti si môžete uplatniť do troch rokov odo dňa, za ktorý dávka v nezamestnanosti alebo jej časť patrila (odo dňa zaradenia do evidencie).
Pobočka Sociálnej poisťovne rozhodne o priznaní dávky v nezamestnanosti spravidla v lehote do 60 dní od začatia konania (odo dňa doručenia žiadosti o priznanie dávky v nezamestnanosti). Posúdiť Váš nárok na dávku v nezamestnanosti a určiť výšku dávky v nezamestnanosti môže pobočka až na základe údajov uvedených v informačnom systéme Sociálnej poisťovne potvrdených zamestnávateľom. Ak Vám pracovný pomer bude trvať do 4. 7. 2017 Sociálna poisťovňa bude môcť vypočítať dávku v nezamestnanosti až vtedy, keď jej zamestnávateľ doručí mesačný výkaz poistného aj za mesiac júl 2017 (mesačný výkaz za mesiac júl je zamestnávateľ je povinný doručiť v auguste, v lehote splatnosti).
Následne, ak bude mať Sociálna poisťovňa k dispozícii potrebné údaje prizná a vyplatí dávku v nezamestnanosti spätne ku dňu zaradenia do evidencie.
S pozdravom

Eva .....
informačno-poradenské centrum
referent oddelenia
Sociálna poisťovňa - ústredie Tel: +421 90617-1989
Ul. 29. augusta 8-10 Mobil: -
813 63 Bratislava Fax: -

katyt
4. júl 2017

@zamilion ano, ďakujem, pôjdem sa registrovať hneď a nebudem čakať do septembra. 🙂

glavolam
4. júl 2017

@suncana
Musim sa odhlásiť v SP? Ja som tam bola a pani ma prehovorila, že nemusím. Ja by som ich tam drhla ako sliepky! Sorry, to je strašné, je možné, že mi práve pre to dajú nižšiu podporu? Ja už nemám slov!

suncana
4. júl 2017

@glavolam mne tak baby tu poradili ze na ten jeden den co cerpam dovolenku sa musim odhlasit, to sa da aj spatne a zaroven znova prihlasit. 15.6.som cerpala dovolenku a 16.5.som uz bola nezamestnana, tak som tam bola 16.5. a podala som odhlasku aj prihlasku a pani pri okienku si prefotila aj dohodu o ukonceni pp

suncana
4. júl 2017

@suncana oprava 15.5. a 16.5.

laura0107
4. júl 2017

@laura0107 pracovala som na dohodu o vykonani prac.cinnosti..dec 2016- feb 2017.. prijem bol cca 300€ mesacne..

laura0107
4. júl 2017

@zalka pracovala som na dohodu o vykonani prac.cinnosti..dec 2016- feb 2017.. prijem bol cca 300€ mesacne..

laura0107
4. júl 2017

@zalka mila zalka, este by som sa rada spytala , ak sa mi nepodari dohodnut na tej dovolenke, z akeho VZ mi bude vypocitana davka, ked pred nastupom na MD som bola tyzden PN, a predtym som cerpala cely mesiac dovolenku..vdaka za odpoved...
A teda este ta dohoda co som pisala vyssie..

zalka
4. júl 2017

@katyt max. podpora je cca 900e , a 1.9. sa na UP neprihlásiš .. až najskôr 2.9. a to by si si musela odvody do ZP sama zaplatiť za 1.9. lebo už byťa evidovali odo dna prihlásenia, eviduj sa do 7 dní od skončenia PP

@adelajda2012 no ak si robila na dohodu s pravidelným príjmom, tak áno pokazila si si podporu, a odporúčam aspon skončiť v posledný den RD bez čerpania dovolenky aby ti vyrátali podporu z platu pred MD .. aby si ju mala vo výške 400e anie vo výške 50% z hrubej mzdy z dohody

@laura0107 ak si pracovala na dohodu s pravidelným príjmom, skontroluj výplatnú pásku či tam máš platené nemocenské a poistenie v nezamestnanosti odvody .. tak pre teba je nevýhodné čerpať dovolenku, lebo by si mala podporu 150e ... ty musíš skončiť PP v posledný den RD aby tvoja podpora bola vyrátaná z platu pred MD .. určite si mala vyšší plat pred MD ako z dohody.

sticker
laura0107
4. júl 2017

@zalka ano.boli tam platene odvody.
A nezavazi ak som tesne pred nastupom na MD bola tyzden PN?

zalka
4. júl 2017

@laura0107 nie tá PN ti neublíži, ukonč PP v posledný den RD aby ti rátali podporu s platu pred MD